ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Pan-Vox (5/2010)

Ο πρώτος δίσκος του rap / hip hop συγκροτήματος ΝΟΗΣΙΣ από την Θεσσαλονίκη έχει τίτλο “Στάση ζωής” και είναι ένα δημιούργημα δύο ετών και προσπάθειας πολλών περισσοτέρων γεμάτος ποικίλα μουσικά χρώματα, ενέργεια, ρυθμό, θετικά μηνύματα και έντονο σκεπτικισμό.
Οι δημιουργοί του δίσκου αρέσκονται να βλέπουν τα πράγματα εναλλακτικά και μέσα από τη δουλειά τους επιδιώκουν να παρουσιάσουν την δική τους στάση ζωής.
Υφολογικά ο δίσκος εμπεριέχει αρκετά από τα βασικά στοιχεία της κλασικής rap μουσικής αλλά όλα αυτά δοσμένα μέσα από ένα εναλλακτικό και πρωτοποριακό πρίσμα που δημιουργούν ένα ρυθμικό, μελωδικό, δυνατό, σκληρό αλλά  και ξεχωριστό ήχο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του δίσκου αποτελεί η μουσική ποικιλομορφία καθώς οι δημιουργοί της είναι επηρεασμένοι άμεσα από αρκετά και διαφορετικά μεταξύ τους είδη μουσικής όπως progressive, techno, drum&base, dub, rock, funk και electro.
Στιχουργικά, ο δίσκος, χαρακτηρίζεται ως  ανατρεπτικός, καυστικός, μεστός, επίκαιρος, αφυπνιστικός και ελπιδοφόρος αποφεύγοντας τις όποιες υπερβολές και υβριστικές εκφράσεις. Ο στίχος εστιάζει στην ουσία της ανθρώπινης φύσης σε όλα τα επίπεδα, θέτοντας κοινωνικοπολιτικούς προβληματισμούς, εκφράζοντας προσωπικά βιώματα χωρίς να αναλώνεται σε άσκοπες και ανούσιες διαμάχες, το κοινώς λεγόμενο battle rap, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να εκφράσει τα βαθύτερα νοήματα της ζωής.
Ερμηνευτικά κινείται σε κλασικές rap φόρμες με το στίχο να ρέει γρήγορα και σταθερά χωρίς ιδιαίτερες εναλλαγές. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αποτελεί η ερμηνεία των περισσοτέρων refrain καθώς δίνει ένα ιδιαίτερο χρώμα στο κάθε κομμάτι είτε με μελωδίες είτε με ρυθμικούς συλλαβισμούς.

Οι ΝΟΗΣΙΣ είναι ο Αντώνης Ζιούτας (στίχοι, ερμηνεία, μουσική) και ο Βασίλης “Billy” Κυριακού (στίχο, ερμηνεία, μουσική). Στο δίσκο συμμετέχουν επίσης ο Κόμης-Χ, η Μάγια Σιώζου και ο Μπάμπης Σιντάκης των May Day.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη – a.kypriadi@musiccorner.gr

Πρώτη δουλειά υπό τη σκέπη δισκογραφικής εταιρείας για τους Νόησις, το ραπ συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει παράδοση στην ανάδειξη ταλαντούχων καλλιτεχνών. Το 2006, με την παλιά τους ακόμα σύνθεση, είχαν κυκλοφορήσει ελεύθερα στο διαδίκτυο το δίσκο «Εν Αρχή».

Το «Στάση Ζωής» είναι ένας ραπ δίσκος με έντεκα τραγούδια. Επιδιώκει από το εξώφυλλο κιόλας, που είναι πολύχρωμο και καλαίσθητο, να αναδείξει το ύφος και την κεντρική προβληματική του δίσκου. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της δισκογραφικής αυτής δουλειάς είναι σίγουρα η θεματολογία του.

Το CD ξεκινάει ελπιδοφόρα με το «Στάση Ζωής», ντουέτο με τη Μάγια Σιώζου. Πρόκειται για ένα χαρούμενο τραγούδι που ξεχωρίζει με το πρώτο άκουσμα και καλεί τον ακροατή να υιοθετήσει μια θετική στάση ζωής.

Οι Νόησις αποφεύγουν τη μεμψιμοιρία. Αντιμετωπίζουν τη ζωή ως πρόκληση, ως έναν αγώνα στον οποίο πρέπει να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό («Να Πετάξω Ψηλά» μαζί με τον Μπάμπη Σιντάκη των May Day, «Ελπίς»), ενώ προκαλούν και το κοινό τους να τους ακολουθήσει («Γροθιά Υψωμένη», «Χαλαρά Χαλαρά», στο οποίο συμμετέχει και ο Κόμης Χ). Γίνονται ειλικρινείς και ευάλωτοι («Έχεις Νιώσει»). Προβληματίζονται γύρω από το κοινωνικό κατεστημένο («Καταναλωτική Μανία») και τη μοναξιά που οδηγεί στη δημιουργία απρόσωπων σχέσεων στο διαδίκτυο («Απάτη Εικονική», στο οποίο δανείζει ξανά τη φωνή της η Μαρία Σιώζου).

Δυστυχώς, η παραγωγή είναι ιδιαίτερα μονότονη και αρκετά κουραστική. Απολύτως στηριγμένη στη σύγχρονη τεχνολογία και με μελωδίες επαναλαμβανόμενες, δεν εφοδιάζει το δίσκο με το απαραίτητο «βάθος», την ποικιλία, τις ευχάριστες εναλλαγές και τις μικρές εκπλήξεις που θα πρόσδιδαν ξεχωριστό χαρακτήρα στο κάθε τραγούδι.

Ο Αντώνης Ζιούτας και ο Βασίλης “Billy” Κυριακού συνυπάρχουν ως συγκρότημα από το 2001. Έχουν στιχουργικό ταλέντο, αν και κάποιες φορές πέφτουν σε φορμαλιστικές κοινοτυπίες. Διαθέτουν πείρα και μοιάζουν άνθρωποι σκεπτόμενοι και ανήσυχοι που επιθυμούν μέσω της μουσικής να εξωτερικεύσουν τους προβληματισμούς τους. Επίσης, αν εξαιρέσει κανείς το αρκετά αδιάφορο «Rap Τσιφτετέλι», αποφεύγουν να αναλωθούν σε «μπηχτές» και υπονοούμενα προς άλλους καλλιτέχνες της ραπ σκηνής, γεγονός που σίγουρα τους τιμά.

Δεν διαθέτουν όμως την ιδιαίτερη εκείνη χροιά που θα εντυπωθεί στο μυαλό του ακροατή και θα γίνει το σήμα κατατεθέν τους. Φυσικά, αυτό δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση για να γνωρίσει ένα συγκρότημα μεγάλη επιτυχία, αποτελεί όμως ένα σημαντικό παράγοντα.

Συνολικά, πρόκειται για ένα δίσκο με πολύ καλές προθέσεις και ενδιαφέρουσες ιδέες από στιχουργικής απόψεως, ο οποίος όμως συχνά «σκοντάφτει» σε μουσικό επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη δουλειά έχει ενδιαφέρον, καθώς οι Νόησις εκφράζουν μια γενιά που ψάχνει τα δικά της μουσικά μονοπάτια για να εξωτερικεύσει κοινωνικούς προβληματισμούς και συναισθηματικά αδιέξοδα…

 

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Στάση ζωής (συμμετέχει η Μάγια Σιώζου)
02. Νοητικός παλμός
03. Χαλρά, χαλαρά (συμμετέχει ο Κόμης Χ)
04. Σ’ αρέσει δε σ’ αρέσει
05. Καταναλωτική μανία
06. Έχεις νιώσει
07. Γροθιά υψωμένη
08. Απάτη εικονική (συμμετέχει η Μάγια Σιώζου)
09. Rap τσιφτετέλι
10. Να πετάξω ψηλά (συμμετέχει ο Μπάμπης Σιντάκης των May Day)
11. Ελπίς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here