Γράφει ο Θανάσης Κρεμασμένος

Ο δημοφιλής ηθοποιός που έφυγε από κοντά μας, διέθετε εκτός από υποκριτικές ικανότητες και ερμηνευτικές. Για την ακρίβεια, το μπρίο, η εξωστρέφεια και η «άγνοια κινδύνου», τον έκανε να δισκογραφήσει δύο δίσκους και να κάνει αρκετές συμμετοχές!

Αν κάτι πρέπει να σημειώσουμε για τον Βουτσά-τραγουδιστή, είναι ότι τα τρία μεγαλύτερα σουξέ του ή …δεν είχαν λόγια (!) ή είχαν λόγια ακατάληπτα!

Ας δούμε παρακάτω τη δισκογραφική του παρουσία:

Το 1964 ο ελληνικός κινηματογράφος γνωρίζει μέρες δόξας με τα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη στην Φίνος Φιλμ. Στην ταινία «Κάτι να καίει» ο Κώστας Βουτσάς ως Κλέαρχος, χορεύει και σχεδόν τραγουδά στους ρυθμούς του Μίμη Πλέσσα και μας λέει: «Φσστ Μπόινγκ», αποδίδοντας «φόρο τιμής» στους …γιεγιέδες!

Αρχές του 65 βγαίνει στις αίθουσες ένα ακόμα κλασικό μιούζικαλ, το «Κορίτσια για φίλημα». Εδώ ο ηθοποιός γίνεται Ανδρέας Ράμογλου με σκοπό να φλερτάρει ως γόνος πλούσιας οικογένειας. Κάπου εκεί ρίχνει άλλο ένα τραγούδι του Πλέσσα, επίσης χωρίς στίχο, το θρυλικό «Αψού γείτσες».

Στο «Πιο λαμπρό μπουζούκι», ταινία του 1968 του Κώστα Καραγιάννη, ακούγεται το «Είμαι ένα φτωχόπαιδο» σε στίχους Πυθαγόρα και μουσικού Γιώργου Κατσαρού, με ερμηνευτή τον Κώστα Βουτσά.

Ο Γιώργος Κατσαρός στο πέρασμα του χρόνου δίνει μερικά ακόμα τραγούδια στον αγαπημένο μας ηθοποιό, τα: «Άνοιξαν γαρύφαλλα», «Δωσ’ μου πίσω το παιδί μου», «Τα κορίτσια της εποχής» με τη συνοδεία των αδερφών Μπρόγιερ και το «παραδοσιακός γάμος».

Το 1975 ο Γιάννης Μαρκόπουλος κυκλοφορεί τον δίσκο «Τα ανεξάρτητα». Εκεί υπάρχει ένα τραγούδι με περιέργους στίχους το «Τούμπου Τούμπου ζα» σε στίχους του συνθέτη και ερμηνεία των Λάκη Χαλκιά και Παύλου Σιδηρόπουλου. Το τραγούδι αυτό βγαίνει ταυτόχρονα και σε άλλες δύο εκτελέσεις από τον Γιώργο Μαρίνο και τον Κώστα Βουτσά. Η εκδοχή του Βουτσά ακουγόταν στο σήριαλ «Ο ονειροπαρμένος» και μάλλον είναι η πιο γνωστή στο Κοινό, εκτέλεση.

Ακολουθεί, την ίδια χρονιά,  ένας προσωπικός δίσκος του Κώστα Βουτσά με τραγούδια διάφορων συνθετών: Το «Ένας ονειροπαρμένος τραγουδιστής» περιλαμβάνει φυσικά το «Τούμπου Τούμπα ζα» καθώς και συνθέσεις των Ζακ Ιακωβίδη, Νίκου Αντωνιάδη, Σπύρου Περιστέρη και Τάκη Μουσαφίρη.

Το 1981 βγαίνει η ταινία του Δημήτρη Δαδήρα «Ο Κώτσος έξω από το ΝΑΤΟ». Στο soundtrack που υπογράφει ο Μιχάλης Καρράς, ο Κώστας Βουτσάς αναλαμβάνει τον ρόλο του αφηγητή.

Από την θεατρική σταδιοδρομία του Κώστα Βουτσά, θα βρούμε το τραγούδι «Ο κόμης Δράκουλας» των Ζακ Ιακωβίδη και Κώστα Πρετεντέρη, σε συλλογή του συνθέτη «Τραγούδια από το θέατρο». Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι ντουέτο με τον Φώτη Μεταξόπουλο.

Δύο ακόμα δισκογραφήσεις ολοκληρώνουν το κεφάλαιο «Βουτσάς τραγουδιστής»:

Το 2013 ο συνθέτης Γιώργος Βούκανος βγάζει τη μουσική από τη θεατρική παράσταση «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» και δίνει ένα τραγούδι στον Κώστα Βουτσά.

Τελευταία ηχογράφηση που έχουμε εντοπίσει, είναι το χριστουγεννιάτικο «Ρούντολφ το ελαφάκι» σε έναν εορταστικό δίσκο του Αντώνη Λουδάρου.

Θα μας λείψεις Κώστα Βουτσά αλλά οι ταινίες σου θα κρατούν πάντα ζωντανό το ταλέντο σου και θα μας κάνουν να περνάμε όμορφα!

Πηγή: Ελληνική Δισκογραφία (Πέτρος Δραγουμάνος) και διαδίκτυο (Wikipedia, IMDB)

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here