«Η εναλλακτική σκηνή στην Ελλάδα μόνο να ανοίξει μπορεί και να δίνει όλο και περισσότερα πράγματα, παρόλη την οικονομική κρίση που ήρθε για να τη “φρενάρει”.»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην  Τάνια Σκραπαλιώρη
Φωτογράφηση: Θαλίνα Καρπούζη
Music Corner – 7/4/2014

O Τιμολέων Βερεμής a.k.a Leon of Athens είναι ένα παιδί της διπλανής πόρτας που διανύει τα late twenties και μοιράζεται μεταξύ Ελλάδας και Αγγλίας, φτιάχνοντας μουσική. Είναι χαλαρός, προσγειωμένος και ήρεμα ταλαντούχος. Με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου του “Global” τον συναντήσαμε και μας μίλησε για την Αθήνα, το Λονδίνο και τη συνεργασία του με τον παραγωγό των Mogwai και των Belle & Sebastian, Tony Doogan.

leon_2014_04_07_8

————————

Music Corner: Λίγο «αστυνομική» η πρώτη ερώτηση. Που γεννήθηκες, που μεγάλωσες, που μένεις τώρα;
Leon: Γεννήθηκα στο Λονδίνο, αλλά μεγάλωσα στην Ελλάδα. Ο πατέρας μου είναι Ελληνοαμερικάνος, οπότε όταν έκλεισα τα 18 έφυγα για σπουδές στo Los Angeles απ’ όπου επέστρεψα όμως σχετικά σύντομα για προσωπικούς λόγους. Εδώ και μισό χρόνο έχω μετακομίσει στο Λονδίνο, αλλά ακόμα μοιράζομαι μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας. Όταν είμαι εδώ, μένω στα Εξάρχεια.

Music Corner: Συνέβαλε στην πορεία σου και στη διαμόρφωση του ήχου και του στυλ σου το αλλοδαπό στοιχείο της καταγωγής σου και η επαφή σου από πολύ μικρή ηλικία με το εξωτερικό;
Leon:
 Ναι αδιαμφισβήτητα. Σίγουρα έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο η επαφή μου με ξένα ακούσματα, μέρη και ερεθίσματα.

leon_2014_04_07_6
Music
Corner: Είπες τη μαγική λέξη για να σου υποβληθεί η κλασσική ερώτηση-κονσέρβα: Ποιο ήταν το πρώτο ερέθισμα για την ενασχόλησή σου με τη μουσική; Πότε κατάλαβες ότι αυτό είναι που θα κάνεις από δω και πέρα;
Leon: Δεν υπάρχει κάποια εντυπωσιακή ιστορία πίσω από την επιλογή μου ή κάποιο συμπαντικό φαινόμενο (γέλια) Οι γονείς μου με έβαλαν από πολύ μικρό να παρακολουθήσω μαθήματα μουσικής, πιάνου και κιθάρας. Μπορώ να σου πω ότι στην αρχή δε μου άρεσε ιδιαίτερα. Ωστόσο πήρα τις γνώσεις, οι οποίες κάποια στιγμή, γύρω στα 14, μετασχηματίστηκαν σε ανάγκη έκφρασης, σε ανάγκη να γράψω και να τραγουδήσω ένα δικό μου τραγούδι. Κάπως έτσι ξεκίνησε το θέμα.

Music Corner: Και φτάνουμε έτσι στον πρώτο δίσκο το “FuTrue”. Πες μας λίγα λόγια για αυτό το ξεκίνημα.
Leon: Έγραφα λοιπόν πάντα τραγούδια, είχα κι ένα συγκρότημα, τους Mimoza’s Dream, με το οποίο παίζαμε άλλα πράγματα, punk, trip hop κλπ. Μέσα από την πιο εντατική αυτή ενασχόληση με τη μουσική γνώρισα κι άλλους μουσικούς και κατέληξα με τη μουσική κολλεκτίβα, με την οποία ηχογραφήσαμε εν τέλει το “FuTrue”.

leon_2014_04_07_5
Music
Corner: Πιστεύεις στην κολλεκτίβα ως δομή που μπορεί να επιλύσει προβλήματα και να αποτελέσει πυλώνα δημιουργίας;
Leon: Κοίτα, στη συλλογικότητα όλοι πιστεύουμε λίγο-πολύ και είναι κι εύκολο να ισχυριστείς κάτι τέτοιο. Από κει και πέρα πιστεύω πολύ στη δομή της κολλεκτίβας, αλλά σε περιβάλλοντα απαλλαγμένα από το στοιχείο του εγωισμού. Σε μια βιομηχανία όπως αυτή της μουσικής, όπου τα καλλιτεχνικά «εγώ» κυριαρχούν, η κολλεκτίβα μοιραία έχει ημερομηνία λήξης. Το βλέπουμε συνέχεια να συμβαίνει ακόμα και στο πιο στενό σχήμα της μπάντας, πόσο εύκολα διαλύονται θρυλικά συγκροτήματα που ίσως να έχουν ακόμα πολλά να προσφέρουν. Η εμπειρία μου από το σχήμα αυτό ήταν καταπληκτική, πέρασα υπέροχα, αλλά όπως λέει και το κλισέ, «Όλα τα ωραία πράγματα κάποτε τελειώνουν». Πιστεύω όμως ότι είναι ένα εργαλείο η κολλεκτίβα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ιδανικό τρόπο σε πολλά projects, κοινωνικού κυρίως χαρακτήρα, τα οποία όμως έχουν σαφή όρια και προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα.

leon_2014_04_07_4
Music Corner:
Από το FuTrue στο Global λοιπόν. Σύστησέ μας το νέο album. Πόσο διαφέρει από το προηγούμενο;
Leon: Δεν υπάρχουν ριζικές διαφορές ύφους, η αντίληψή μου για τον κόσμο, από την οποία πηγάζει κι η μουσική μου είναι ενιαία. Τον ηχογραφήσαμε σε ένα απομονωμένο σπίτι στον Καναδά, μέσα σ’ ένα δάσος, κοντά στους καταρράχτες του Νιαγάρα. Ηχητικά έχουν αλλάξει κάποια πράγματα, καθώς την «έψαξα» λίγο ηλεκτρικά, με αποτέλεσμα ο δίσκος να έχει λιγότερο folk χρώμα και ακουστικά στοιχεία από τον προηγούμενο. Είναι πιο ροκ, πιο ηλεκτρονικός, πιο δυναμικός.

Music Corner: Έπαιξε ρόλο σε αυτό και το χεράκι του Tony Doogan που έκανε την παραγωγή. Πώς ήταν να συνεργάζεσαι με τον παραγωγό των Mogwai και των Belle and Sebastian;
Leon: O Doogan είναι θεός (γέλια). Πριν δυο χρόνια που είχα πάει στο Λονδίνο για κάποιες εμφανίσεις, γνώρισα κόσμο, έκανα κάποιες επαφές και έστειλα κάποια demos σε διάφορους παραγωγούς. Ο Doogan εκφράστηκε αμέσως ιδιαίτερα θερμά και συμφωνήσαμε να δουλέψουμε μαζί. Είναι πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος, ένας παραγωγός της παλιάς σχολής. Δεν είναι μόνο άρτιος τεχνικά, είναι ένας πραγματικός coach. Με ξεκλείδωσε, με προέτρεψε να μην είμαι τόσο προστατευτικός πάνω στο υλικό και να τολμήσω. Και νομίζω βγήκε κάτι πολύ καλό.

leon_2014_04_07_12
Music
Corner: Η δουλειά σου έχει βρει μεγάλη αποδοχή, παρότι η σκηνή που εκπροσωπείς δεν ήταν μέχρι πρότινος η κυρίαρχη. Το περίμενες κάτι τέτοιο;
Leon: Σίγουρα δεν ήμουν προετοιμασμένος για την αποδοχή και την επιτυχία στο βαθμό που αυτές ήρθαν, αλλά ήμουν από την πρώτη στιγμή σίγουρος ότι είχα κάτι να πω και ότι κάποιος θα βρεθεί να το ακούσει. Πίστευα στα τραγούδια, στο μήνυμά τους, αλλά μέχρι εκεί.

Music Corner: Πώς βλέπεις το μέλλον της εναλλακτικής σκηνής στην Ελλάδα; Το ρεύμα της όλο και δυναμώνει. Πιστεύεις ότι πρόκειται για μόδα ή η σκηνή αυτή θα κρατήσει το κοινό της;
Leon: Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για μόδα. Η γνώμη μου είναι ότι από εδώ και πέρα μόνο να ανοίξει η σκηνή αυτή μπορεί και να δίνει όλο και περισσότερα πράγματα, παρόλη την οικονομική κρίση που ήρθε για να τη «φρενάρει».

leon_2014_04_07_11
Music
Corner: Πώς βλέπεις το δικό σου μέλλον; Λες να σε κερδίσει το εξωτερικό τελικά;
Leon: Δε σκέφτομαι πολύ μακριά, είναι πηγή δυστυχίας. Παλιά το έκανα, αλλά όσο μεγαλώνω με ενδιαφέρει το εντελώς άμεσο επόμενο βήμα. Θέλω να πάνε καλά ο καινούριος δίσκος και οι προγραμματισμένες συναυλίες και να μπω στη διαδικασία προετοιμασίας του επόμενου, για να φτάσει κι αυτός στον κόσμο στην ώρα του. Βήμα το βήμα. Άλλωστε η Αγγλία είναι για μένα προσωρινή. Με ενδιαφέρει πάντα το ελληνικό κοινό και θέλω να επιστρέψω εδώ.

——————


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here