Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
“Η σημασία αυτής της στήλης του musiccorner είναι ακριβώς ότι λέει ο τίτλος της: “Αφιερωμένη εξαιρετικά” σε ανθρώπους που προσέφεραν στο ελληνικό τραγούδι, αλλά μένοντας ηθελημένα στην “οπισθοφυλακή” και χωρίς ποτέ να ζητήσουν κάτι περισσότερο από το να κάνουν αυτό που αγαπούσαν.
Η δουλειά τους περιορίστηκε στην πίστα, στο στούντιο, στη γραφή μουσικής και στίχου και πουθενά αλλού. Άλλοι έκαναν μεγάλη επιτυχία, άλλοι μικρότερη. Άλλοι συνεχίζουν την πορεία τους και παλεύουν, άλλοι έχουν αποχωρήσει. Άλλοι έχουν φύγει από τη ζωή.
Όμως, όλοι τους ανεξαιρέτως έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην ελληνική μουσική σκηνή και δικαιούνται αυτό που τους προσφέρουμε: Μια γωνιά “αφιερωμένη εξαιρετικά”…!
———————————————————–
H «αναχώρηση» του Λουκιανού Κηλαηδόνη στις 7 Φεβρουαρίου 2017, δεν άφησε μόνο πολύ μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό στο ελληνικό τραγούδι. Μαζί του, χάθηκε ένα ευρύ κομμάτι της αθωότητάς μας και μια «χρυσή» εποχή για τη μουσική της πατρίδας μας, την οποία σφράγισε και ο ίδιος με τις μελωδίες και τα τραγούδια του.
Με στόχο να τιμήσουμε τη μνήμη του μέσα από τούτη δω τη στήλη, σκεφτήκαμε να παρουσιάσουμε την πορεία του στις 45 στροφές. Μπορεί να μην ήτανε μεγάλη, καθώς κυκλοφόρησαν μόλις 13 «δισκάκια» με συνολικά 24 τραγούδια του, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι πασίγνωστα και καθιέρωσαν τόσο τον ίδιο, όσο και κάποιους από τους ερμηνευτές τους…
Όπως θα διαπιστώσετε, τα 45άρια του «Λούκι» εντοπίζονται στην τετραετία 1970-1974. Ξεκινούν με ορισμένα τραγούδια από την «Πόλη μας», τον πρώτο μεγάλο δίσκο του, τα οποία είχανε και αυτόνομη πορεία στις 45 στροφές και συνεχίζονται με διάφορα «σκόρπια» κομμάτια, ερμηνευμένα κυρίως από τη φωνή του Μανώλη Μητσιά. Ενδιάμεσα, συναντάμε και κάποια που «ξεπήδησαν» από το δεύτερο άλμπουμ του, την «Κόκκινη κλωστή».
Ας τα δούμε λοιπόν, με την επισήμανση ότι τα δισκάκια με την επωνυμία HMV ανήκουνε στην “HIS MASTER’S VOICE”, ενώ εκείνα με την αντίστοιχη SCDG στην Columbia…
1970
HMV 7 PG 3965: Λ. Κηλαηδόνη-Κ. Μητροπούλου: «Η πόλη μας» / «Παιδικό παιχνίδι (Ο αρχηγός)». Ερμηνεία: Μ. Μητσιάς.
HMV 7 PG 3969: Λ. Κηλαηδόνη: «Η φωτογραφία» (στίχοι Κ. Μητροπούλου) / «Όσο αγαπιόμαστε τα δυο». Ερμηνεία: Μ. Μητσιάς.
HMV 7 PG 3975: Λ. Κηλαηδόνη: «Μη χτυπάς σ’ ένα σπίτι κλειστό» (στίχοι Μ. Ελευθερίου) / «Το καλοκαίρι σαν θα ‘ρθει». Ερμηνεία: Μ. Μητσιάς.
** Και τα έξι τραγούδια, προέρχονται από το δίσκο «Η πόλη μας», αλλά με διαφορετικές ερμηνείες στις 45 στροφές από πλευράς Μητσιά. Εκείνες στο ομότιτλο και στο «Παιδικό παιχνίδι», δεν έχουνε κυκλοφορήσει σε άλλο φορέα ήχου.
1971
HMV 7 PG 3986: Λ. Κηλαηδόνη-Γ. Λογοθέτη: «Κοίταξε να δεις» / «Αχ Μαρία».
Ερμηνεία: Μ. Μητσιάς.
1972
SCDG 4097: Λ. Κηλαηδόνη-Ν. Γκάτσου: «Mια Κεφαλλονίτισσα» / «Το σπίτι μου». Ερμηνεία: Μ. Μητσιάς.
SCDG 4116: Λ. Κηλαηδόνη-Ν.Γκάτσου: «Στο μαγαζάκι του Μηνά» / «Πειραιωτάκια». Ερμηνεία: Στ. Κόκοτας.
SCDG 4122: Λ. Κηλαηδόνη-Ν. Γκάτσου: «Μια Κυριακή του Μάρτη» (Δ. Γαλάνη) / «Ήρθατε σαν κύματα» (Μ. Μητσιάς).
HMV 7 PG 8085: Λ. Κηλαηδόνη-Λ. Παπαδόπουλου: «Ο δραγουμάνος του βεζίρη» / «Πότε θα ‘ρθει ένας καιρός». Ερμηνεία: Στ. Πασπαράκης.
** Είναι η πρώτη εκτέλεση αυτών των τραγουδιών, η οποία ουδέποτε κυκλοφόρησε σε άλλο φορέα ήχου…
HMV 7 PG 8133: Λ. Κηλαηδόνη-Λ. Παπαδόπουλου: «Ο δραγουμάνος του βεζίρη» / «Πότε θα ‘ρθει ένας καιρός». Ερμηνεία: Μ. Μητσιάς.
1973
SCDG 4140: Λ. Κηλαηδόνη-Μ. Ελευθερίου: «Σαν πας στην Αλεξάνδρεια» / «Σε βρήκα στη Μονεμβασιά». Ερμηνεία: Μ. Μητσιάς.
SCDG 4149: Λ. Κηλαηδόνη: «Κουδούνια» (στίχοι Γ. Ρίτσου, ερμηνεία Δ. Γαλάνη) / «Γαϊτανάκι» (στίχοι Ζ. Σαρρή, ερμηνεία Λ. Κηλαηδόνης).
** Η μοναδική φορά που η φωνή του «Λούκι» ακούστηκε στις 45 στροφές και ίσως η πρώτη, λίγο πριν την κυκλοφορία των «Μικροαστικών»…
1974
SCDG 4169: Λ. Κηλαηδόνη-Ν. Γκάτσου: «Ο Χαραλάμπης» / «Σαλονικιά- Σαλονικιά». Ερμηνεία: Μ. Μητσιάς.
EMI 70445: Λ. Κηλαηδόνη-Ν. Γκάτσου: «Σταύρωση» / «Κορίτσι κυριακάτικο». Ερμηνεία: Δ. Γαλάνη.
** Η «Σταύρωση» γράφτηκε για ένα ντοκιμαντέρ του BBC, με θέμα την πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου…
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουνε και κάποια «σκόρπια» τραγούδια του Λουκιανού Κηλαηδόνη, τα οποία περιλήφθηκαν σε προσωπικούς δίσκους ερμηνευτών, χωρίς να κυκλοφορήσουνε στις 45 στροφές.
Τα πρώτα δύο που έγραψε το 196, είναι τα «Παίρνω την ανηφοριά» και «Σ’ αγαπώ» σε στίχους Δημήτρη Ιατρόπουλου, που ερμήνευσε ο Γιώργος Νταλάρας στο πρώτο και ομότιτλο άλμπουμ του.
Ακολούθησαν το 1972 «Ο Βόμπιρας κι ο Μόμπιρας» σε στίχους Νίκου Γκάτσου, για το δίσκο της Νάνας Μούσχουρη «Σπίτι μου σπιτάκι μου» και το 1975 τα «Δώδεκα τρελά παιδιά» και «Τι να την κάνω τη ζωή», πάλι με «λόγια» του Γκάτσου, για τις «Λεπτομέρειες» της Δήμητρας Γαλάνη.
Κλείνουμε με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη και το «Στο σοκάκι που μεγάλωσες», σε στίχους Σπύρου Ζαχαράτου, μέσα από το ομότιτλο άλμπουμ της που κυκλοφόρησε το 1981…
————
*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…