18/11/2011
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Οι Skatalites είναι αναμφισβήτητα η κορυφαία ska – reggae μπάντα όλων των εποχών! Ξετιλύγωντας το κουβάρι της ιστορίας τους γυρίζουμε στην Jamaica στα μέσα της δεκατίας του 50′ όταν η ανερχόμενη τότε μουσική βιομηχανία ήρθε αντιμέτωπη με ένα καινούργιο μουσικό ρεύμα που έμελλε να αλλάξει δραματικά την ιστορία της μουσικής. Ήταν ένα μίγμα από Boogie-Woogie Blues, R+B, Jazz, Mento, Calypso και Aφρικάνικους ρυθμούς και την ονομάσανε Ska. Η ska είναι ή πρώτη αυθεντική μουσική της Jamaica και όλοι  οι κορυφαίοι μουσικοί της εποχής  μαζευόντουσαν στο θρυλικό studio one για να ηχογραφήσουν τον νέο αυτό ρυθμό. Bob Marley, Peter Tosh, Toots and the Maytals, Jimmy Cliff, Alton Ellis, Ken Boothe είναι μόνο μερικά από τα ονόματα αυτά. Το 1962 είναι μια ιστορική χρονιά  για την Jamaica καθώς απέκτησε την ανεξαρτησία της και ο ενθουσιασμός ήταν τόσο μεγάλος και αυτό είχε την επίδραση  του και στα μουσικά δρώμενα καθώς οι ενοθουσιασμένοι νεαροί μουσικοί είχαν την ευκαιρία να βγουν στους δρόμους και να παίξουν ζωντανά την αγαπημένη τους μουσική.Tommy McCook, Rolando Alphonso, Johnny Moore, Lester Sterling, Don Drummond, Lloyd Knibb, Lloyd Brevett, Jerry Haynes, and Jackie Mittoo – ιερά ονόματα – συμπεριλαμβάνονται μέσα σε αυτά και ξεκίνησαν να δουλεύουν μαζί το 1963 τον Μάϊο του 1964 δημιούργησαν τους SJATALITES!

Την άνοιξη του 1964 οι Skatalites ηχογραφούν το πρώτο τους LP στο studio one στο Kingston, και θεωρούνται οι πατέρες της ska – reggae σκηνής καθώς η φήμη τους αρχίζει να εξαπλώνεται σιγά σιγά και έξω από το νησί τους. Συνεχίζοντας τις ηχογραφήσεις τους συνεργάζονται με διάφορους καλλιτέχνες και παραγωγούς της εποχής – Clement ‘Sir Coxsone’ Dodd, Arthur ‘Duke’ Reid, Cecil ‘Prince Buster’ Campbell, Vincent ‘King’ Edwards, Justin ‘Phillip’ Yap, Leslie Kong, Lindon Pottinger,Sonya Pottinger και Vincent ‘Randy’ Chin. Με την σύνθεση του τρομπονίστα της μπάντας Don Drummond ηχογραφούν την πρώτη τους μεγάλη επιτυχία  “Man In The Street”, όπου και κάνουν την είσοδο τους στο βρεττανικό Top 10. Οι skatalites θέλοντας να συμβάλλουν στην εξάπλωση αυτής της νέας μουσικής επανάστασης δίνουν την ευκαυρία και σε νέα ταλέντα της εποχής να αναδειχθούν –  Delroy Wilson, Desmond Dekker, Lee Perry και οι Wailers η μπάντα του μεγάλου Bob Marley.

Η συνέχεια είναι πια ιστορία. Με μεγάλο αριθμό ηχογραφήσεων καθιερώνονται στην συνείδηση των μουσικόφιλων ως το πιο επιδραστικό συγκρότημα στην ιστορία της reggae – ska. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ένας μεγάλος αριθμός μεταγενέστερων καλλιτεχνών εκδήλωσαν τον θαυμασμό τους για τους Skatalites – CLASH, SPECIALS, MADNESS, PRODIGY είναι μόνο κάποιοι από τους θαυμαστές τους με εμφανές επιρροές στην μουσική τους.

Στο πολύ πλούσιο βιογραφικό τους έχουν κα δύο grammy το 1995 και το 1997 ως η κορυφαία reggae μπάντα.- μία τυπική δικαίωση για το πολύ μεγάλο αυτό συγκρότημα από την Jamaica.

Οι δε συναυλίες τους μία πρωτόγνωρη εμπειρία – μία πανδαισία με 9 μουσικούς επί σκηνής – και νοιώθουμε πολύ τυχεροί που θα ‘εχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε για πρώτη φορά στην χώρα μας μια μπάντα τόσο μεγάλου βεληνεκούς.

sKa.G.B
Η sKa.G.B δεν είναι παρακλάδι της γνωστής υπηρεσίας πληροφοριών παρότι χρησιμοποιεί τα σύμβολα της. Είναι μια μπάντα που κινείται τα δύο τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη και παίζει στα μπαράκια του κέντρου της πόλης.

Στις διασκεύες τους βάζουν την Τζαμαικανή σκα να βαδίσει σε Ελληνικούς δρομους. Στη sKa.G.B ανήκουν οι Λευτέρης Τσικουρίδης, Εντυ Σπάαπεν, Σταύρος και Αλεκος Παναγόπουλος και ο Γιάννης Μαρίνος…

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Μύλος club
Ανδρέου Γεωργίου 56, περιοχή Σφαγεία
Προσέλευση: 21:00,
Τηλ κρατήσεων: 2310 510081

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ταμειο: 22€, Προπωληση: 18€

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here