Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Ο Leo (Javier Bardem) είναι συγγραφέας που πάσχει από κάποια μορφή άνοιας. Όταν τον επισκέπτεται η κόρη του, Molly (Elle Fanning), συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζει γι’ αυτόν…

Η Sally Potter σκηνοθετεί και γράφει το σενάριο και τη μουσική για το «Οι Ζωές που δεν Έζησα» (“The Roads Not Taken”), μία «μικρή» προσωπική ταινία, η οποία ξεχωρίζει χάρη στις ερμηνείες των πρωταγωνιστών της, αλλά και τη συμμετοχή ακόμη δύο θαυμάσιων ηθοποιών, της Salma Hayek και της Laura Linney. Επικεντρώνοντας την εξιστόρησή της μέσα σε ένα 24ωρο, η Potter μάς δείχνει παράλληλα τον πραγματικό χρόνο, αλλά και όσα συμβαίνουν μέσα στο μυαλό του Leo, οι σκέψεις του οποίου ταξιδεύουν στη ζωή του στο Μεξικό, αλλά και στο διάστημα που πέρασε σε κάποιο ελληνικό νησί, προσπαθώντας να γράψει ένα βιβλίο του.

Παρά την αξιόλογη απόδοση όλων των ηθοποιών, θεωρώ ότι η δημιουργία της Potter κρατά έξω τον θεατή –ίσως διότι ουδέποτε μάς εξηγεί σαφώς ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Leo. Τα όσα βλέπουμε δε, από ένα σημείο και μετά, δεν είναι σαφές εάν όντως είναι αναμνήσεις ή αποκυήματα της φαντασίας του. Πιθανόν η δημιουργός να ήθελε με αυτόν τον τρόπο να εκφράσει τη σύγχυση που νιώθει ένας άνθρωπος που χάνει σιγά-σιγά τον έλεγχο του νου και του σώματός του και, κατ’ επέκταση, την επικοινωνία με τους άλλους. Το έργο δεν καταφέρνει, ωστόσο, να κάνει τον θεατή να ταυτιστεί συναισθηματικά, παρά σε ελάχιστες μόνο στιγμές, ενώ και το παράξενο φινάλε του εντείνει αυτήν την αίσθηση αβεβαιότητας και αποξένωσης.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από την Odeon, από την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here