Γράφει η Ειρήνη Ζαβιτσάνου
Φωτογραφίες: Αθηνά Γκούμα

«Τα τραγούδια του Τσιτσάνη είναι η πρώτη και μοναδική ελληνική επανάσταση που πέτυχε. Αυτό που κατόρθωσε ο Βασίλης Τσιτσάνης με το έργο του δεν το κατόρθωσε ο πολιτικός μας βίος».

Αυτά τα λόγια του Διονύση Σαββόπουλου, ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση, ήταν ότι πιο αληθινό και ουσιαστικό κράτησα από τούτη τη βραδιά.

Στις 4 Ιουλίου, όλα ήταν έτοιμα από νωρίς στον ιστορικό χώρο του Καλλιμάρμαρου, προκειμένου να διεξαχθεί η μεγάλη συναυλία. Μια συναυλία που έχει γίνει πλέον θεσμός και έχει ως απώτερο σκοπό την βοήθεια σε συνανθρώπους μας που έχουν πραγματική ανάγκη και ζουν σε δύσκολες συνθήκες. Μια συναυλία αγάπης, αλληλεγγύης, βοήθειας και ανθρωπιάς. «Όλοι μαζί μπορούμε» λοιπόν να πάμε λίγο παρακάτω, να προχωρήσουμε και να δώσουμε τροφή, κυριολεκτικά και μεταφορικά, σε εκείνους που διανύουν μια δύσκολη περίοδο της ζωής τους, ώστε να συνεχίσουν να παλεύουν και να ελπίζουν.


Σε τέτοιες βραδιές, θεωρώ ότι δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία να σταθούμε σε ερμηνείες, τεχνικά χαρακτηριστικά και μουσικά κλισέ. Το «τεράστιο» έργο του Βασίλη Τσιτσάνη  αποτελεί από μόνο του μια ιστορία, την οποία όλοι οι καλλιτέχνες σεβάστηκαν απόλυτα και ο καθένας, άλλος λίγο άλλος πολύ, άλλος επιδέξια, άλλος όχι και τόσο, εξάλλου δεν έχει σημασία όπως είπαμε, έδωσε την δική του  χροιά στο μουσικό αυτό γεγονός. Το «νόημα» και ο σκοπός της συναυλίας ήταν τελείως διαφορετικός. Αυτό που μετρούσε και μετράει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το απόθεμα δύναμης, καλοσύνης και προσφοράς. Και για μια ακόμη φορά, αποδείχθηκε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο απόθεμα ψυχής…

Νότες μουσικής λοιπόν, μπλεγμένες και μετουσιωμένες σε νότες προσφοράς και αγάπης, γέμισαν το Καλλιμάρμαρο στάδιο από την έναρξη κιόλας της μεγάλης συναυλίας. Η έναρξη έγινε με το θρυλικό  «Μπαξέ Τσιφλίκι» που τραγούδησαν όλοι μαζί οι καλλιτέχνες  για να ακολουθήσει το ντουέτο Μπάση – Μακεδόνα, να εκθειάζει την «όμορφη Θεσσαλονίκη». Η σκυτάλη στην Ελευθερία Αρβανιτάκη και στο «μη μου ξαναφύγεις πια».


Ο κατάλογος με τα τραγούδια του σπουδαίου έλληνα δημιουργού, πολύ μεγάλος για να χωρέσει σε μια μόνο βραδιά. Δεν προλαβαίνεις και δεν χορταίνεις να ακούς το ένα τραγούδι μετά το άλλο. Τραγούδια που όλοι έχουμε τραγουδήσει και αγαπήσει, τραγούδια που συνόδεψαν αρκετές γενιές πριν  και θα συνεχίσουν να συνοδεύουν και τις επόμενες… Από τα «Λιμάνια» με τη Γιώτα Νέγκα που έδωσε το παρόν στην βραδιά αυτή, να μεταφερόμαστε στις «ακρογιαλιές δειλινά», με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη η οποία αποθέωσε για μια ακόμη φορά το αγαπημένο της αυτό τραγούδι. Και από εκεί στον Γιάννη Κότσιρα, που άφησε να μας  …«παρασύρει το ρέμα» και να τραγουδάμε όλοι μαζί του «τι σήμερα τι αύριο τι τώρα» ως τη Φωτεινή Βελεσιώτου με  το «σαν απόκληρος γυρίζω» («το παράπονο του ξενιτεμένου») και τον Κώστα Μακεδόνα που  μας ξεσήκωσε και μας ανέβασε με το «απόψε κάνεις μπαμ». Το παρόν έδωσε και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, παίζοντας ένα ορχηστρικό με το μπουζούκι του που καθήλωσε κυριολεκτικά  όλο το στάδιο. Όμορφη και συγκινητική η παρουσία της παιδικής χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου. Βλέποντας τα παιδάκια δεν μπορούσες να σκεφτείς παρά μόνο ότι έχεις μπροστά σου την ελπίδα προσωποποιημένη…


Σίγουρα, όλες οι φωνές και όλες οι καλλιτεχνικές παρουσίες δεν θα μπορούσαν να σταθούν και να ερμηνεύσουν στον ίδιο βαθμό τα τραγούδια του Τσιτσάνη. Ωστόσο, αυτό που λάμβανες από κάθε ερμηνεία ήταν πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Προφανώς, καλλιτέχνες του βεληνεκούς του Γιώργου Νταλάρα, της Γλυκερίας και της Αρβανιτάκη ήταν πιο «κοντά» στα τραγούδια του μεγάλου έλληνα δημιουργού αλλά υπήρχαν και αρκετοί νέοι καλλιτέχνες που απέδωσαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο τις ερμηνείες . Ανάμεσα σε αυτούς ξεχώρισα τον Κωστή Μαραβέγια και την Μαρίζα Ρίζου. Δεν τους είχα φανταστεί ποτέ να τραγουδάνε …Τσιτσάνη αλλά μου άρεσε πάρα πολύ το εγχείρημά τους και ο καταπληκτικός τρόπος που το απέδωσαν τόσο ερμηνευτικά όσο και σκηνικά: Μαραβέγιας – Ρίζου να στήνουν τον δικό τους χορό επί σκηνής, αποσπώντας ένα δυνατό χειροκρότημα. Το βαρύ όνομα και η ιστορία που φέρουν τα τραγούδια του Τσιτσάνη, δείχνουν ότι μπορούν να αποτελέσουν για τους νέους καλλιτέχνες έναν φωτεινό φάρο…


Αν θα έπρεπε να σταθούμε σε κάποιες από τις σημαντικές στιγμές της βραδιάς αυτές θα ήταν αρκετές, όμορφες και σίγουρα πολύ διαφορετικές. Της Γλυκερίας η φωνή που ερμήνευε «της γερακίνας γιος» ήταν όντως από τα «highlight»,  ενώ «τα ξένα χέρια» της Ελένης Τσαλιγοπούλου έκαναν το κοινό να ανατριχιάσει και να συγκινηθεί. Εξίσου υπέροχη η ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα στο «αντιλαλούνε τα βουνά» που καθήλωσε πραγματικά τους χιλιάδες θεατές. Μπορεί να ακουστεί παράταιρο, αλλά ανάμεσα στις σημαντικές στιγμές θα κατέτασσα άνετα και την ερμηνεία του Λεωνίδα Μπαλάφα. Τόσο διαφορετικό αλλά τόσο ωραίο. Η ηλικία είναι απλώς ένας παράγοντας. Η ψυχή, το ταλέντο και η δημιουργικότητα απέδειξαν ότι μετράνε πολύ περισσότερο.


Οι καλλιτέχνες που τραγούδησαν στην υπέροχη αυτή βραδιά, ήταν αλφαβητικά : Ελευθερία Αρβανιτάκη, Φωτεινή Βελεσιώτου, Γλυκερία, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Βιολέτα Ίκαρη, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Μακεδόνας, Κωστής Μαραβέγιας, Λεωνίδας Μπαλάφας, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Μαρίζα Ρίζου, Μαρίνα Σάττι & Fonés, Ελένη Τσαλιγοπούλου & η παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου. Ιδιαίτερη μνεία φυσικά στην εξαιρετική ορχήστρα και στους μουσικούς που πλαισίωναν τους παραπάνω καλλιτέχνες.


Να αναφέρουμε ότι  παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο κ. Γρηγόρης Βαλτινός ενώ η σκηνοθεσία ήταν του Σταμάτη Φασουλή. Μια συναυλία που εκτός από πλήθος επωνύμων, το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων, τα δύο παιδιά και τα δύο εγγόνια του Βασίλη Τσιτσάνη, γεγονός που προσέδιδε έναν παραπάνω τόνο συγκίνησης. Κατά την διάρκεια της συναυλίας, προβλήθηκε σε video wall ένα σπάνιο ντοκουμέντο από εμφανίσεις του Βασίλη Τσιτσάνη.  Με αυτό τον τρόπο, νοερά, τον είχαμε στη συντροφιά μας…


Το φινάλε όμορφο, δυνατό και καθηλωτικό: ο εθνικός μας ύμνος, όπως είπε χαρακτηριστικά και ο Διονύσης Σαββόπουλος, η «Συννεφιασμένη Κυριακή», ηχούσε δια στόματος τόσο  όλων των καλλιτεχνών που είχαν γίνει μια μεγάλη αγκαλιά, όσο και  των χιλιάδων θεατών που βρίσκονταν εκεί. Τούτη την βραδιά τα σύννεφα κατάφεραν να απομακρυνθούν από το μυαλό και την καρδιά μας και να δώσουν τη θέση τους στην ελπίδα, καθώς φεύγοντας σιγοτραγουδάμε τους στίχους του μεγάλου Βασίλη Τσιτσάνη:

«Μην απελπίζεσαι και δε θ’ αργήσει,
κοντά σου θα ‘ρθει μια χαραυγή
καινούρια αγάπη να σου ζητήσει
κάνε λιγάκι υπομονή»

—————–

*** Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Viva.gr, η οποία συνεργάζεται από το 2017 με το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ για τη διαχείριση όλων των οικονομικών παραμέτρων του, εκδόθηκαν 31.404 εισιτήρια. Το κόστος της διοργάνωσης, που είχε αναλάβει αποκλειστικά εταιρία παραγωγής, καλύφθηκε από τα έσοδα των εισιτηρίων. Στο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ οι θεατές της συναυλίας προσέφεραν με την αγορά κάθε εισιτηρίου ελάχιστο ποσό 2€, συνολικό ποσό 65.428€, με το οποίο θα αγοραστούν τρόφιμα και θα προσφερθούν στους ακόλουθους φορείς:

1. MKO “Αποστολή”
2. ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων)
3. Κοσμέτειο Ίδρυμα
4. Ένωση Γονέων Νοητικώς Υστερούντων Ατόμων (Ε.Γ.Ν.Υ.Α.)
5. Ένωση Πολυτέκνων Νέας Ιωνίας-Ηρακλείου, Βορείων Προαστίων και Ανατολικής Αττικής
6. Σύλλογος Πολυτέκνων Ανατολικής Αττικής “Άγιοι Τερέντιος & Νεονίλλη”
7. Σύλλογος Συμπαραστάσεως κρατουμένων ο Ονήσιμος
8. Πανελλαδικός Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών (ΠΑ.Σ.Α.Π.)
9. Άσυλο Ανιάτων
10. Ένωση Πολυτέκνων Πειραιά
11. Ίδρυμα Γ.Α. Χατζηκώνστα & Ζάννειο
12. Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα “Οι Άγιοι Ανάργυροι”
13. Ίδρυμα “Μαρία Κόκκορη”
14. Κιβωτός του Κόσμου
15. Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας
16. Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες -Η Ελπίδα
17. Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής
18. Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Ιλίου
19. Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Μάνδρας
20. Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Μεγαρέων
21. Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμος Περάματος
22. Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Ραφήνας Πικερμίου
23. Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Σαλαμίνας
24. Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αλμωπίας, Υπηρεσίες Ο.Τ.Α.
25. Ορφανοτροφείο Θηλέων “Μέλισσα”, Θεσσαλονίκη
26. Σύλλογος Πολυτέκνων Γονέων Νομού Θεσσαλονίκης Οι Άγιοι Πάντες
27. Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων
28. ΠΝΟΗ, σύλλογος για το παιδί και την οικογένεια, Καβάλα
29. Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, παράρτημα Προστασίας Παιδιού Φθιώτιδας
30. Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Πύργου
31. Ιερά Μητρόπολη Σάμου, Ικαρίας & Κορσεών
32. Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ
33. Φιλόπτωχο Βροντάδου & Λιβαδίων Χίου


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Παρακαλώ σημεώστε ότι ο Νταλάρας είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια. Άρα όλη η παράσταση ήταν δική του έμπνευση!

  2. Σημειώστε,παρακαλώ,ότι ο Νταλάρας είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια και η παράσταση ήταν δική του έμπνευση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here