ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Lyra (12/2010)

10 χρόνια πριν, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα συγκρότημα για να υλοποιήσουν τα μουσικά τους όνειρα…

Στη διάρκεια της δεκαετίας που πέρασε, οι ONIRAMA με πολλή δουλειά και απίστευτη όρεξη κι ενθουσιασμό, έκαναν το ένα επιτυχημένο βήμα μετά το άλλο: κυκλοφόρησαν 3 άλμπουμ, πολλά τραγούδια τους σκαρφάλωσαν στο top 5 ελληνικού και ξένου chart (4 από αυτά στην κορυφή), έκαναν αμέτρητα live σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, άλλαξαν τον τρόπο διασκέδασης στην αθηναϊκή νύχτα λανσάροντας το live clubbing, συνεργάστηκαν δισκογραφικά και σε live με μεγάλα ονόματα της μουσικής (Χαρούλα Αλεξίου, Διονύση Σαββόπουλο, Αφροδίτη Μάνου, Μπάμπη Στόκα, Λάκη Παπαδόπουλο, Νίκο Ζιώγαλα, Αντώνη Ρέμο, Έλενα Παπαρίζου, Μιχάλη Χατζηγιάννη, Μύρωνα Στρατή, Stereo Mike, Giusy Ferreri, Akcent, Chicago Mass Choir, κ.ά), άνοιξαν τη συναυλία του Lenny Kravitz στο Terra Vibe, κέρδισαν υποψηφιότητες και βραβεία σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς και συζητήθηκαν όσο λίγοι!

Σήμερα, 10 χρόνια μετά, οι Onirama δεν επαναπαύονται. Ακολουθώντας πάντα την καρδιά τους και προσπαθώντας να μην επαναλαμβάνονται, κυκλοφορούν το νέο τους άλμπουμ και ωριμότεροι από ποτέ, προχωρούν τη μουσική τους ένα βήμα παραπέρα. «Στη χώρα των τρελών» είναι ο τίτλος του νέου τους άλμπουμ που ηχογραφήθηκε στο Black Rock studio στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης (πρόσφατα ψηφίστηκε ως το καλύτερο καινούριο στούντιο στον κόσμο). Σε αυτό οι Onirama είχαν τη χαρά να συνεργαστούν με τον διάσημο Βρετανό παραγωγό Greg Haver (γνωστό για τις συνεργασίες του μεταξύ άλλων με τους Manic Street Preachers, Melanie C (Spicy Girls), Tom Jones και John Cale).

Το αποτέλεσμα είναι μία πολύ εξελιγμένη δουλειά ως προς τον ήχο αλλά και την ενορχηστρωτική προσέγγιση των τραγουδιών. Οι Onirama είναι καλύτεροι από ποτέ! Ο ήχος τους είναι πιο ηλεκτρικός και βασίζεται κυρίως στις δυνατές και γεμάτες χαρακτήρα κιθάρες ενώ ο στίχος τους ωριμάζει, αγγίζοντας την εύθραυστη ελληνική καθημερινότητα με τον δικό τους ρομαντικό τρόπο. Άλλωστε πρόθεσή τους πάντα είναι να αποτυπώνουν με τη μουσική τους αυθεντικές στιγμές και γνήσια συναισθήματα.

Το «Στη χώρα των τρελών» περιλαμβάνει 12 τραγούδια, δύο από αυτά αγγλόφωνα. Συμμετέχουν συνθετικά ή στιχουργικά ο Kiki Lecendric, ο Γιώργος Σαμπάνης, ο Mark Angelo, ο Evan Hesley, ο Νίκος Μωραΐτης, ο Τρύφωνας Κουτσουρέλης και η Όλγα Βλαχοπούλου ενώ στο τραγούδι «Κομμένα σπαθιά» παίζει σαντούρι η Αρετή Κετιμέ, δίνοντας μία ιδιαίτερη και πολύ ενδιαφέρουσα ‘πινελιά’. Το τραγούδι «Εκεί για σένα εγώ» έγραψαν οι Onirama ειδικά για τα Special Olympics και αποτελεί το επίσημο τραγούδι της ελληνικής αποστολής. Εικαστικά το άλμπουμ επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Ρήγος.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Ελένη Λαμπράκη – eleni_lampraki@musiccorner.gr

Οι Onirama αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή ελληνικά συγκροτήματα. Οι pop – rock ήχοι τους ξεσηκώνουν το νεανικό κοινό και ενώ μετράνε μόλις πέντε χρόνια στην ελληνική δισκογραφία, πολλά τραγούδια τους έχουν ξεχωρίσει στα charts. Επίσης έχουν συνεργαστεί είτε επί σκηνής είτε στο studio με μερικά από τα πιο σπουδαία ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας.

Το νέο τους album «Στη χώρα των τρελών», είναι η τρίτη δισκογραφική δουλειά που κυκλοφορούν εξ’ ολοκλήρου με νέα τραγούδια και η πέμπτη συνολικά (καθώς έχουν κυκλοφορήσει μέσα στο 2009 το «Χωρίς αιτία» με τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους καθώς και τη συλλεκτική κασετίνα «Onirama Collectors Box»). Ο δίσκος αποτελείται από δώδεκα κομμάτια, εννέα καινούρια τραγούδια, ένα dance remix, μια αγγλόφωνη εκδοχή του «Στη χώρα των τρελών» και την ελληνική εκδοχή του «Mezzo pieno o mezzo vuoto» του Max Pezzali. Οι ήχοι στους οποίους κινούνται είναι οι γνώριμοι πλέον pop rock ήχοι των Onirama, με έμφαση στις ηλεκτρικές κιθάρες. Ως επί το πλείστον πρόκειται για χαρούμενες μελωδίες και στίχους αλλά και κάποιες ενδιαφέρουσες μπαλάντες.

Το album ξεκινάει με δύο δυνατά και γρήγορα κομμάτια το «Φτωχός» και το ομώνυμο «Στη χώρα των τρελών» και συνεχίζει στον ίδιο τόνο με το «Δε με νοιάζει». Στο κομμάτι «Κομμένα φτερά», το πρώτο πιο slow κομμάτι του δίσκου ξεχωρίζει το σαντούρι της Αρετής Κετιμέ, παρ’ όλα αυτά το κομμάτι είναι αρκετά αργό  με αποτέλεσμα να γίνεται λίγο άνευρο. Τα επόμενα δύο κομμάτια κινούνται στους κλασσικούς pop ήχους με τους οποίους έχουμε γνωρίσει τους Onirama. Το «Εκεί για σένα εγώ», το οποίο έγραψαν οι Onirama ειδικά για τα Special Olympics, είναι ένα πολύ γλυκό κομμάτι που ταιριάζει απόλυτα στο σκοπό του. Το «Όλο παίζω κι όλο χάνω», η ελληνική εκδοχή του «Mezzo pieno o mezzo vuoto», είναι πολύ κοντά στο αρχικό κομμάτι, με μια πιο δυνατή και rock ενορχήστρωση.

Το επόμενο κομμάτι «Αυτός» σε στίχους και μουσική του Γιώργου Σαμπάνη, μία πολύ όμορφη μπαλάντα, θεωρώ πως είναι από τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου. Αναδεικνύει τη φωνή και τη χροιά του Θοδωρή Μαραντίνη που με την ερμηνεία του δίνει μια ξεχωριστή ζεστασιά στο τραγούδι. Στη συνέχεια ένα κομμάτι με αγγλικό στίχο το «Turn back time» σε μουσική Mark Angelo και στίχους Mark Angelo, Evan Hesley και Θοδωρή Μαραντίνη , είναι ένα πολύ ενδιαφέρον rock άκουσμα από τους Onirama, καθώς ξεφεύγει από τον συνηθισμένο ήχο τους. Σε αντίστοιχους και λίγο πιο dance ρυθμούς κινείται και το τελευταίο τους νέο κομμάτι το «Μια μέρα στον αέρα» σε μουσική του Τρύφωνα Κουτσουρέλη και στίχους της Όλγας Βλαχοπούλου (στα υπόλοιπα κομμάτια στίχους και μουσική υπογράφει ο Θοδωρής Μαραντίνης). Το album κλείνει με ένα dance remix του «Turn back time», το οποίο μπορεί να ακουστεί πολύ άνετα σε κάποιο club και την εκδοχή του «Στη χώρα των τρελών με αγγλικούς στίχους και τίτλο «Take me higher».

Συνοψίζοντας πρόκειται για έναν καλό δίσκο, χωρίς να διαφοροποιείται όμως πάρα πολύ από τους προηγούμενους. Οι Onirama κινήθηκαν σε ασφαλή μουσικά πλαίσια, μέσα από τα οποία έχουν κάνει ήδη πολύ μεγάλη επιτυχία. Τα κομμάτια είναι δυνατά, «ανεβαστικά» και θεωρώ πως θα έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό. Όσοι αγαπάτε τη μουσική των Onirama, ο δίσκος δεν θα σας απογοητεύσει. Παρ’ όλα αυτά ακούγοντας προσεκτικά θεωρώ πως τα παιδιά έχουν δυνατότητες για ακόμα περισσότερα πράγματα.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Ο φτωχός
02. Στη χώρα των τρελών
03. Δε με νοιάζει
04. Κομμένα σπαθιά
05. Δεν υπάρχεις
06. Εκεί για σένα εγώ (Special Olympics, Team Hellas, song)
07. Όλο παίζω κι όλο χάνω
08. Αυτός
09. Turn back time
10. Μια μέρα στον αέρα
11. Turn back time (Dance version)
12. Take me higher

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here