Γράφει ο Γιάννης Μαυρόπουλος

Μωρέ για ένα αγαλματάκι γίνεται όλος ο πανικός; Ένας μικρός ανθρωπάκος με σταυρωμένα χέρια, πόλος έλξης για τόσους ηθοποιούς και δευτερευόντως συντελεστές, σκηνοθέτες, μουσικούς και η λίστα έχει ακόμα… Και για εμάς που ξενυχτήσαμε για να δούμε την 87η τελετή των βραβείων Oscar, που δεν επιφύλαξε τρομερές ανατροπές και αναπάντεχους ήρωες, αλλά μου έδωσε να καταλάβω πολλά: δεν είναι τα μηδενικά στην επιταγή, τα κολακευτικά σχόλια, είναι αυτό το αγαλματάκι που θα σε αφήσει στην ιστορία. Για αυτό όλος ο ιδρώτας, η κούραση, τα συνεχόμενα cut της κλακέτας και ξανά από την αρχή. Η ένταση και το πάθος για να μείνουν στο πάνθεον. Και να θυμίζουν στους εαυτούς τους τι κατάφεραν μετά από αρκετά χρόνια, στη θέα του Oscar…

oscar_2015_02_002

Η αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η τελετή των Oscar, γεμάτη από όλα τα μεγάλα ονόματα, του κινηματογράφου και όχι μόνο, έτοιμα να αποθεώσουν τους νικητές, να συγκινηθούν, να χειροκροτήσουν, να γίνουν μέρος της ιστορίας της τελετής. Ο παρουσιαστής της βραδιάς κάπου το έχασε στην παρουσίαση, κάτι το βάρος, κάτι το άγχος. Ο Neil Patrick Harris ένιωθε κουμπωμένος και το ίδιο πήγαζε σε στιγμές στην χθεσινή τελετή, δίνοντας την εντύπωση ότι ο χρόνος περνάει βασανιστικά. Πάντως το μουσικοχορευτικό σύνολο Moving Pictures με το οποίο ξεκίνησε η τελετή ήταν εξαιρετικό, με τους χορευτές, την Anna Kendrick και τον Jack Black να συνοδεύουν τον παρουσιαστή, που δεν άφησε το εξαιρετικό και έξυπνο χιούμορ του να υπερνικήσει το άγχος και το στρες που τον είχε καταβάλει.

oscar_2015_02_004_gaga
Lady Gaga

Μεγάλος κερδισμένος της τελετής το Birdman που σάρωσε κερδίζοντας 4 βραβεία πρώτης κατηγορίας μάλιστα, καθώς βραβεύθηκε με Όσκαρ Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Καλύτερης Ταινίας και Φωτογραφίας (Emmanuel Lubezki). Ο Μεξικανός Alejandro Iñárritu, μαζί με τους συνεργάτες του Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris και Armando Bo επιβεβαίωσαν την εκπληκτική δουλειά που έκαναν σε σενάριο και σκηνοθεσία, κερδίζοντας συνολικά 4 βραβεία και τις εντυπώσεις.

oscar_2015_02_013_birdman
Birdman

Με τον ίδιο αριθμό βραβεύθηκε και η ιδιαίτερα θετική ταινία The Grand Budapest Hotel, έστω και μικρότερης κατηγορίας, όπου αποτέλεσε μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη, καθώς τα θετικά σχόλια που είχε αποσπάσει δεν προέβλεπαν μια τέτοια επιτυχία. Η ταινία βραβεύθηκε στις κατηγορίες Κοστούμια, Μακιγιάζ και Κομμώσεις, Καλλιτεχνική Διεύθυνση και Μουσική.

Στην κατηγορία Α’ Ανδρικός ρόλος; Ε δεν θέλει και ερώτημα… Ο εξαιρετικός και συγκινητικός Eddie Redmayne στο ρόλο του Stephen Hawking ήταν το αδιαμφισβήτητο φαβορί, ενώ ο J.K. Simmons έφτασε στην ηλικία των 60 ετών, ως ένας αυταρχικός, σκληρός και αλαζόνας μουσικός για να πάρει το πρώτο του Όσκαρ (Β’ Ανδρικού Ρόλου) με τον ρόλο του στην ταινία Whiplash.

oscar_2015_02_011_redmayne
Eddie Redmayne

Στην κατηγορία των γυναικών, οι Julianne Moore και Patricia Arquette πήραν το αγαλματάκι σπίτι τους, μα πιο πολύ έλαμψαν …με τις δηλώσεις τους!

oscar_2015_02_010_julianne_moore
Julianne Moore

Η Julianne Moore συγκινημένη παρέλαβε το βραβείο, θέλοντας να ευχαριστήσει την οικογένεια της για την πολύτιμη βοήθειά τους, ενώ χαριτολογώντας δήλωσε: «Διάβασα μια έρευνα που λέει ότι το να κερδίζεις Οσκαρ σου επιμηκύνει τη ζωή και χαίρομαι τρομερά γιατί ο άντρας μου είναι νεώτερος από εμένα!», ενώ η Patricia Arquette, μίλησε για την ισότητα ύστερα από την βράβευση της με το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Boyhood : «Ηρθε η ώρα για μας. Ίσος σημαίνει ίσος. Είναι απαράδεκτο ότι οι διάσημοι ταξιδεύουν στον κόσμο κηρύσσοντας την ισότητα ενώ εδώ οι γυναίκες, οι gay, όσοι δεν είναι λευκοί, αγωνίζονται διεκδικώντας την ισότητα. Πρέπει το σύνταγμα να διαμορφωθεί ανάλογα, διαφορετικά δε θ’ αλλάξει τίποτα».

oscar_2015_02_012_arquette
Patricia Arquette

Στις υπόλοιπες κατηγορίες, το Ida του Pavel Pavlikovsky κέρδισε στην κατηγορία ξενόγλωσσης ταινίας, ενώ η ταινία Selma κυριάρχησε στην κατηγορία “Καλύτερο τραγούδι” με το Glory. Μια πανωλεθρία από την άλλη για τα μεγάλα χολιγουντιανά ονόματα. Interstellar και American Sniper αρκέστηκαν σε Οπτικά Εφέ και Μοντάζ Ήχου αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας το κλισέ ρητό… Τα χρήματα δεν φέρνουν την  ευτυχία και φαίνεται πως με το Gravity την περασμένη χρονιά έκλεισε ένας κύκλος και σηματοδοτήθηκε ένας νέος: ένα μπλόκο στις χουλιγουντιανές υπερπαραγωγές με τα εξαιρετικά εφέ και ένα κύμα αρέσκειας προς την κουλτουριάρικη πλευρά του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, μέσα από κοινωνικά μηνύματα που δίνουν μαθήματα για την ζωή…

…όπως αυτό που έδωσε ο Graham Moore
«Stay weird, stay different». Με αυτά τα λόγια έβαλε τα Όσκαρ σε δεύτερη μοίρα. Πρώτα απ’ όλα η διαφορετικότητα και ο τρόπος να αισθάνεσαι υπερήφανος και να την διαφυλάξεις. Και όχι να γίνει η αιτία να αισθάνεσαι τύψεις και ενοχές: « Όταν ήμουν 16 χρονών προσπάθησα να αυτοκτονήσω επειδή ήμουν διαφορετικός. Στέλνω μήνυμα σε όλα τα παιδιά που είναι διαφορετικά. Είναι καλό να είστε διαφορετικοί».

 

Αναλυτικά οι νικητές των Oscars 2015

  • Καλύτερη Ταινία: «Birdman»
  • Σκηνοθεσία: Alejandro González Iñárritu, «Birdman»
  • A’ Ανδρικός Ρόλος: Eddie Redmayne, «Η Θεωρία των Πάντων»
  • Α’ Γυναικείος Ρόλος: Julianne Moore, «Still Alice»
  • B’ Ανδρικός Ρόλος: J.K. Simmons, «Whiplash»
  • Β’ Γυναικείος Ρόλος: Patricia Arquette, «Boyhood»
  • Κοστούμια: Milena Canonero, «The Grand Budapest Hotel»
  • Μακιγιάζ και Κομμώσεις: Frances Hannon, Mark Coulier: «The Grand Budapest Hotel»
  • Ξενόγλωσση Ταινία: «Ida» του Pavel Pavlikovsky
  • Μικρού Μήκους Ταινία: «The Phone Call»
  • Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ: «Crisis Hotline: Veterans Press 1»
  • Πρωτότυπο Σενάριο: Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Armando Bo, «Birdman»
  • Διασκευασμένο Σενάριο: Graham Moore, «Το Παιχνίδι της Μίμησης»
  • Μιξάζ Ηχου: Craig Mann, Ben Wilkins, Thomas Curley: «Whiplash»
  • Μοντάζ Ηχου: Alan Robert Murray, Bub Asman: «American Sniper»
  • Ειδικά Εφέ: Paul Franklin, Andrew Lockley, Ian Hunter, Scott Fisher: «Interstellar»
  • Μικρού Μήκους Animation: «Feast»
  • Καλύτερη Ταινία Animation: «Big Hero Six»
  • Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Adam Stockhausen, Anna Pinnock: «The Grand Budapest Hotel»
  • Φωτογραφία: Emmanuel Lubezki, «Birdman»
  • Μοντάζ: Tom Cross, «Whiplash»
  • Ντοκιμαντέρ: «Citizenfour»
  • Τραγούδι: «Glory» από την ταινία «Selma»
  • Μουσική: Alexandre Desplat, «The Grand Budapest Hotel»

Στιγμές από τη λαμπερή βραδιά…

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ