40 χρόνια «επιτυχίες» + αρκετές «αποτυχίες»
Τραγούδια που γίναν ανέλπιστα επιτυχίες και 
Τραγούδια που γίναν ανέλπιστα αποτυχίες

Λίγο πριν την επίσημη κυκλοφορία του δίσκου τους «Ο Γκρεμιστής» ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Κώστας Μακεδόνας παρουσιάζουν στο αθηναϊκό κοινό τα οκτώ τραγούδια που τον απαρτίζουν. Θα ακουστούν για πρώτη φορά εν σώματι τα τραγούδια που, επί τρία συναπτά έτη επεξεργάσθηκαν μαζί ώστε να είναι μια μουσική ανθολογία μόνο εξαιρετικών αισθημάτων και σημαντικών νοημάτων.

Ο τίτλος έρχεται απ’ ευθείας από το μνημειώδες ποίημα του Κωστή Παλαμά. Ένα ποίημα-οργισμένη ελεγεία, το απόλυτα ιδεολογικό υπόβαθρο για την κοινωνική Επαναστατικότητα.

Δίπλα τους ένα συγκλονιστικό τραγούδι αγάπης και μεταφυσικής σύνδεσης του ενήλικου παιδιού με την μητέρα του: «Η Στοργή Σου με Προσμένει» του Ναπολέοντος Λαπαθιώτη.

Ωστόσο την μερίδα του λέοντος έχει ο Μάνος Ελευθερίου με μερικά από τα υπέροχα στιχουργήματα-παρακαταθήκη που άφησε στον Δημήτρη Παπαδημητρίου με την εντολή να τα παρουσιάσει σταδιακά και αρκετά χρόνια «αργότερα». «Ο Μεγάλος», «Μια Νύχτα που’ χα Κρίση», «Με το Μαχαίρι στο Λαιμό», «Τρείς Νύχτες νήστεψα νερό (και δέκα τ ’όνομά σου)». Τέλος «Οι Σταθμάρχες», τραγούδι «παραγγελία» από τον ίδιο τον Μάνο Ελευθερίου στον Δημήτρη Παπαδημητρίου, για τον αφιερωματικό του δίσκο.

Για τον δίσκο αυτό ο συνθέτης του λέει: «Μια οκτάδα Λαϊκών Τραγουδιών, έτσι όπως αξίζει να τα εννοεί κανείς: Από το ατόφιο αισθητικό ύφος έως το μεγάλο, ανεπιτήδευτο συναίσθημα. Από το θυμόσοφο χιούμορ έως την επαναστατική δίψα. Αυτήν που μόνο ποιητές σαν τον Παλαμά μπορούν να οραματισθούν και μόνο οι λαοί, σαν τους Έλληνες, μπορούν να πραγματώσουν. Και όλα με την ερμηνεία του Κώστα Μακεδόνα. Ενός μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή, έτσι όπως αξίζει να εννοούμε τις έννοιες μεγάλος και λαϊκός».

Για το δεύτερο μέρος της συναυλίας ο συνθέτης σημειώνει: «Τα καινούργια τραγούδια πάντα έρχονται σαν κομμάτια ενός μεγάλου ψηφιδωτού που συμπληρώνει σιγά σιγά η ζωή ενός συνθέτη. Οι νέες ψηφίδες μιας μεγάλης τοιχογραφίας που συμπληρώνεται στη συνείδηση του κόσμου που τον ακούει. Δεν έχουν νόημα οι νέες ψηφίδες αν δεν τοποθετηθούν σωστά στην τοιχογραφία αυτή. Έτσι λοιπόν, τα τραγούδια του Γκρεμιστή μπαίνουν στο σωστό περιβάλλον τους δίπλα σε πολλά άλλα τραγούδια – κολώνες αυτής της τοιχογραφίας. Και ο Κώστας Μακεδόνας προστίθεται σε σπουδαίες φωνές που στηρίζουν τη μυθολογία του συνθέτη όπως ο Γιώργος Φλωράκης και η Βερόνικα Δαβάκη».

Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια, Το Σκάκι, Παράπονο, Σ’ αγαπώ, είναι μερικά μόνο από τα αγαπημένα της βραδιάς που παραμένουν έως σήμερα σημείο αναφοράς στην νέα έντεχνη και λαϊκή μουσική. Καρποί μιας πολύχρονης δημιουργικής πορείας που κατατάσσουν τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στους αγαπημένους συνθέτες του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού.

Ερμηνεύουν: Βερόνικα Δαβάκη, Γιώργος Φλωράκης

Μουσικοί:
Αχιλλέας Γουάστωρ – πιάνο
Κορίνα Βουγιούκα – κιθάρα
Γιώργος Καραγιάννης – μπουζούκι
Αποστόλης Μαργαζής – μπουζούκι
Μιχάλης Βρέττας – βιολί
Μερκούριος Κάραλης – κλαρινέτο
Τάσος Μυσιρλής – τσέλο
Δημήτρης Σίντος – κοντραμπάσο
Ντίνος Χατζηιορδάνου – ακορντεόν
Δημήτρης Κοντός – κρουστά

Ενορχήστρωση: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Τραγούδι: Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος Φλωράκης, Βερόνικα Δαβάκη
Φιλολογικός σύμβουλος: Γιώργος Κοροπούλης

Πρόεδρος / Σχεδιασμός καλλιτεχνικού προγράμματος: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Διευθυντής: Βασίλης Δραμουντάνης
Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Λαμπρόπουλος
Video: Κώστας Ντάνης
Καλλιτεχνική επιμέλεια εντύπων: Γιώργος Βαβυλουσάκης
Επικοινωνία για το Ελληνικό Σχέδιο: Ειρήνη Λαγουρού

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου
Ώρα έναρξης: 21:15

Μικρό Παλλάς
Αμερικής 2 (City Link)
τηλ: 2103210025

Τιμές εισιτηρίων: 30 € VIP | 15 € A’ Ζώνη | 10 € Β Ζώνη | 8 € μειωμένο [φοιτητικό, ΑμεΑ, 65+]
Προπώληση: Ticketservices.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here