ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΖΕΝH ΚΑΡΕΖΗ ΑΠΟ 31  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2015
«ΠΛΟΥΤΟΣ»  του  Αριστοφάνη

Μουσικοθεατρική παράσταση για  όλη την οικογένεια!

Μουσική και τραγούδια του Δημήτρη Παπαδημητρίου
Με την Φωτεινή Δάρρα

 Πρωταγωνιστούν ο Κωνσταντίνος Καζάκος στο ρόλο του Χρεμύλου, ο  Δημήτρης Μενούνος στο ρόλο του Καρίωνα, η Θάλεια Προκοπίου στον ρόλο της Πενίας, ο Δημήτρης  Σταμούλης στο ρόλο του Πλούτου και η Νατάσα Κοτσοβού στο ρόλο της γριάςμαζί τους  ο Δημήτρης Γρηγοριάδης, και ο  Λευτέρης Βλάχος.

Σε μετάφραση και στίχους τραγουδιών του Γιώργη  Έξαρχου και σκηνοθεσία της  Ανδρομάχης   Μοντζολή.

Μια ανεπανάληπτη θεατρική εμπειρία για μικρά & μεγάλα παιδιά.

ploutos_theater_2015_11_001

O πολιτιστικός οργανισμός Sound&Picture TheatreProduction  θα  παρουσιάσει το έργο  “ΠΛΟΥΤΟΣ” του Αριστοφάνη σε μια νέα μετάφραση διασκευή, σε έμμετρο λόγο.

Μια  κωμωδία με ζωντανή μουσική που διατηρεί την φρεσκάδα του αριστοφανικού λόγου.

Η Φωτεινή Δάρρα παίζει και ερμηνεύει  τα  τραγούδια της παράστασης για πρώτη φορά σε παιδική σκηνή. Συνεχίζοντας μια ξεχωριστή πορεία στο χώρο του έντεχνου τραγουδιού, επιστρέφει  στη θεατρική σκηνή από όπου και ξεκίνησε, με έναν ρόλο έκπληξη στο κλασσικό έργο του Αριστοφάνη, την παιδική μουσική παράσταση που θα κλέψει τις καρδιές των λιλιπούτειων φίλων και όχι μόνο φέτος το χειμώνα!

Ένας περιοδεύων θίασoς συναντάει μια ομάδα μουσικών  και  όλοι μαζί  ηθοποιοί  και μουσικοί  γυρίζουν την Ελλάδα παίζοντας  τον «ΠΛΟΥΤΟ» του Αριστοφάνη.

Ο “ΠΛΟΥΤΟΣ” είναι η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη. Η μορφή, την οποία σήμερα γνωρίζουμε, είναι εκείνη που γράφτηκε το 388 π.Χ., σηματοδοτώντας το πέρασμα από την αρχαία στη νεότερη αττική κωμωδία. Η ιδιοφυής και μοναδική σε σύλληψη ιδέα του Αριστοφάνη  χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία και ευρηματικότητα στην  πλοκή του έργου, ενώ οι καταστάσεις του τότε παραπέμπουν στο σήμερα.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπηρετούν και τονίζουν  την διαχρονικότητα και την επικαιρότητα που αναδύονται αβίαστα από το κείμενο.

Κατά την  διαδικασία προετοιμασίας της παράστασης εφαρμόζονται δημιουργικές τεχνικές και μέθοδοι, με στόχο την θεατροπαιδαγωγική  προσέγγιση και την ευαισθητοποίηση του σύγχρονου θεατή.

Η παράσταση στοχεύει στο να παρασύρει   μικρούς  και μεγάλους  στο  μαγικό  κόσμο του αρχαιοελληνικού θεάτρου, προσφέροντας τους  μια ανεπανάληπτη θεατρική και μουσική εμπειρία.

Ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσης και διασκέδασης!

Υπόθεση του έργου

Στο έργο διακωμωδείται η άνιση κατανομή του πλούτου, πιο επίκαιρη από ποτέ!

Με την ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων, κατά την εξέλιξη του έργου, αποτυπώνεται το μωσαϊκό της κοινωνίας στα χρόνια του Αριστοφάνη, που διψάει για πλούτο. Πόσο της μοιάζει η σημερινή δική μας κοινωνία!

Ένας πατέρας, ο Χρεμύλος, πηγαίνει στους Δελφούς να ρωτήσει τον θεό  Απόλλωνα τι ακριβώς πρέπει να κάνει ώστε ο γιος του να έχει καλύτερη από αυτόν τύχη στη ζωή του. Ο θεός του απαντάει πως πρέπει να ακολουθήσει τον πρώτο άνθρωπο που θα συναντήσει βγαίνοντας από τον ναό. Αυτός που συναντά όμως, είναι ένας κουρελής και τυφλός, αλλά πρέπει να τον ακολουθήσει χωρίς να ξέρει ούτε ποιος είναι, ούτε ποιο είναι το όνομά του. Αργότερα θα μάθει πως είναι ο ίδιος ο θεός Πλούτος, δηλαδή αυτός που μοιράζει τα πλούτη – χωρίς να βλέπει πού και σε ποιον τα δίνει. Όσο είναι τυφλός όμως, μπορεί να γίνει άδικος, επομένως πρέπει να ξαναβρεί το φως του, ώστε να διακρίνει τον αποδέκτη του πλούτου…

Ο Χρεμύλος πάει  τον Πλούτο στον Ασκληπιό, που τον γιατρεύει, και έτσι τώρα ο “τυφλός θεός” έχει αρχίσει να ξαναβλέπει και να ξέρει πού και πώς πρέπει να δίνει τα πλούτη. Όταν όμως γίνεται γνωστό ότι ο Χρεμύλος έχει στο σπίτι του τον θεό Πλούτο, αρχίζουν να προσέρχονται διάφοροι πονηροί και καιροσκόποι για να ζητήσουν από τον Πλούτο, που τώρα πλέον βλέπει, να τους κάνει πλούσιους.

Η μόνη που αντιστέκεται είναι –το μέγα εύρημα του Αριστοφάνη– η Πενία, η οποία λέει πως μόνο με αυτήν ο κόσμος προοδεύει, όσο την αισθάνεται κοντά του, γιατί  αγωνίζεται να ξεφύγει από δίπλα της  κι έτσι αναγκάζεται να δημιουργήσει… Με τον Πλούτο, λέει η Πενία, κανείς δεν θα δουλεύει, κανείς δεν θα προσπαθεί, κανείς δεν θα δημιουργεί. Όλοι και όλα θα πέσουν σε μια κατάσταση πλήρους αδιαφορίας, αφού θα έχουν έτσι κι αλλιώς τον Πλούτο δίπλα τους, για προστάτη τους.

Το έργο  κυκλώνεται  πανηγυρικά  με  τις πρωτότυπες μουσικές και τα  τραγούδια  του Δημήτρη Παπαδημητρίου  που θα μαγέψουν μικρούς και μεγάλους!

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ
Κωνσταντίνος Καζάκος, Θάλεια Προκοπίου, Δημήτρης Μενούνος, Νατάσα Κοτσοβού, Δημήτρης  Γρηγοριάδης, Λευτέρης Βλάχος, και ο Δημήτρης  Σταμούλης.

Παίζουν οι μουσικοί και οι ηθοποιοί: Γιώργος Χατζής, Οδυσσέας Αποστολόπουλος, Δημήτρης Πάσιος.
Συμμετέχουν: Άλκηστη Ηλιάδη, Δανάη Τωράκη, Μάρθα Λαγωνίκου, Νάγια Μητσάκου.

Σκηνοθεσία-Δραμ. Επεξεργασια: Ανδρομάχη Μοντζολή
Μετάφραση-Στίχοι τραγουδιών: Γιώργης Έξαρχος
Μουσική: Δημήτρης  Παπαδημητρίου
Σκηνικά – κουστούμια: Mατίνα Μέγκλα
Κίνηση: Φρόσω Κορρού
Παιδαγωγ. Σύμβουλος: Λάκης Κουρετζής – Επιτ. Καθηγ. Πανεπ. Αθηνών

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ
Ακαδημίας 3
τηλ.2103636144

Διάρκεια: 1 ώρα και 50 λεπτά

Από 31 Οκτωβρίου

Ημέρες& ώρες  παραστάσεων
Σάββατο 3:15 μ.μ
Κυριακή 3:15 μ.μ. και 5:30 μ.μ.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 14 ευρώ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: 12 ευρώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here