26/1/2011
www.musiccorner.gr

Με μεγάλη επιτυχία και μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, η δεύτερη δράση του Κύκλου για το Ελληνικό Τραγούδι με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον αξέχαστο συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή.

Τις πιο σημαντικές στιγμές της δισκογραφικής του πορείας ερμήνευσαν οι καλλιτέχνες: Νίκος Δημητράτος, Παντελής Θαλασσινός, Μανώλης Λιδάκης, Ορφέας Περίδης, Αρετή Κετιμέ, Φωτεινή Βελεσιώτου και η κόρη του συνθέτη Μαρία Κουγιουμτζή που καταχειροκροτήθηκαν. Η απήχηση του έργου του συνθέτη είναι μεγάλη και φάνηκε αυτήν την ιδιαίτερη βραδιά αρκετές φορές όταν σε πολλά τραγούδια συνόδευε το κοινό τους καλλιτέχνες και όλη η αίθουσα πλημμύριζε από συγκίνηση και τον παλμό της μουσικής. Τα έργα που επιλέχτηκαν ήταν ούτως ή αλλιώς αγαπητά από μεγάλη μερίδα του κοινού και ενδεικτικά τόσο της πορείας του όσο και της επιρροής που είχε στο έργο του ο γενέθλιος τόπος του, η Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερη στιγμή του αφιερώματος ήταν στην έναρξη του β’ μέρους όταν ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου στο πιάνο, μαζί με τον Μανώλη Λιδάκη, παρουσίασαν τρία ακυκλοφόρητα τραγούδια σε στίχους του Σταύρου Κουγιουμτζή. Τα τραγούδια αυτά μελοποίησε ο ίδιος ο Δημήτρης  Παπαδημητρίου κατ’επιθυμία του Σταύρου Κουγιουμτζή με την ελπίδα να τα παρουσιάσει μία μέρα στο κοινό.

Στο τέλος της παράστασης, όλοι οι καλλιτέχνες μαζί με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου ερμήνευσαν επί σκηνής δύο από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό που είχε κατακλύσει την αίθουσα Αριστοτέλης Ωνάσης της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Την δεκαμελή ορχήστρα διηύθυνε ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης ενώ την αίσθηση της ιδιαίτερης πατρίδας του Σταύρου Κουγιουμτζή μετέδωσε ο Θοδωρής Αθερίδης  που απήγγειλε κείμενα του Δημήτρη Παπαδημητρίου ανάμεσα στα τραγούδια. Τον συντονισμό της παράστασης είχε αναλάβει ο Ηλίας Μπενέτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here