Μετά από δύο επιτυχημένους κύκλους παραστάσεων σε Θεσσαλονίκη (Θέατρο Τ) και Σύρο (Ινστιτούτο Κυβέλη), το ανατρεπτικά ειρωνικό και απολαυστικά σατιρικό έργο του Εμμανουήλ Ροΐδη έρχεται στην Αθήνα, στο θέατρο Σταθμός, για 9 παραστάσεις, σε μια σκηνική διασκευή που αντιστρέφει το μοτίβο των καλών και φρόνιμων γυναικών που οφείλουν να παραμένουν σιωπηλές και βουβές.

Στο έργο, ένας ορκισμένος εργένης ερωτεύεται παράφορα μια νέα γυναίκα και, θέλοντας να απαλλαγεί από την κατάσταση του ερωτευμένου, την παντρεύεται. Καθώς ο χρόνος κυλά, διαπιστώνει ότι ο έρωτάς του, αντί να κοπάσει, φουντώνει. Τότε, ο έρωτας γίνεται εφιάλτης και ο σύζυγος αρχίζει να παραληρεί αποκαλύπτοντας, μέσα από την αφήγησή του, όλα τα ανδρικά στερεότυπα για τον έρωτα και τον γάμο, με την κτητικότητα, την αμφιβολία και τη ζήλεια να παίρνουν τη θέση του πόθου και του πάθους.

Στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιάννης Λεοντάρης, η συνθήκη αντιστρέφεται: η γυναίκα αφηγείται την αφήγηση του άνδρα, η γυναίκα μιλά και ο άνδρας είναι στη σκηνή παρών αλλά απών, παραμένοντας σιωπηλός και βουβός. Αλλάζοντας την αφηγηματική οπτική, η παράσταση αποκαλύπτει τον στερεοτυπικό πατριαρχικό λόγο, φορέα μιας εποχής που τα ζητήματα φύλου πρωτοεμφανίζονται δειλά στην Ελλάδα (Σύρος, τέλη 1890) και ανοίγει έναν διάλογο με τη σύγχρονή μας πραγματικότητα.

Διασκευή – Δραματουργική επεξεργασία: Αιμιλία Βάλβη
Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Λεοντάρης
Σχεδιασμός – Κατασκευή κοστουμιών: Αιμιλία Βάλβη
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Νίκη Ζερβού

Επί σκηνής:
Αιμιλία Βάλβη
Γιώργος Δημητριάδης

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: 4, 11, 18, 25 Οκτωβρίου & 1, 8, 15, 22, 29 Νοεμβρίου στις 19:15
Διάρκεια παράστασης: 70’

Θέατρο Σταθμός
Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο Αθήνα (πλησίον του Μετρό Μεταξουργείο)
τηλ. 210 52 30 267

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15 ευρώ | Φοιτητών, Ανέργων, ΑμεΑ, πολυτέκνων, Ατέλειες & άνω των 65: 13 ευρώ, ομαδικά εισιτήρια 10 ατόμων και άνω: 10 ευρώ

Αγορά εισιτηρίων: More.com

  • Σημαντικό: Δεν επιτρέπεται η είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη της παράστασης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here