23/12/2013
Γράφει ο Μάριος Γκούβας
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Το ραντεβού μας με τον Λάκη Παπαδόπουλο και την Αντιγόνη Κατσούρη είχε κλειστεί για την περασμένη Τετάρτη στη μουσική σκηνή «Γραμμές». Εκεί μας περίμεναν οι δύο καλλιτέχνες για να παρουσιάσουν τη νέα τους δουλειά, με τίτλο “Rendez-Vous”.

papadopoulos_katsouri_live_2013_12_008

Ένα άλμπουμ με διασκευές παλιών γαλλικών τραγουδιών, μια ακόμα ιδέα του Λάκη, η «συνέχεια» της περσινής του κυκλοφορίας «Ευγενικά τραγούδια». Αυτή τη φορά στην ερμηνεία τον συνοδεύει μια νεαρή καλλιτέχνις, η Αντιγόνη Κατσούρη, που με τη συνεργασία αυτή εδραιώνεται στο χώρο, καθώς, παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει ήδη δύο προσωπικούς δίσκους στο ενεργητικό της.

Φτάσαμε νωρίς στις «Γραμμές», τακτοποιηθήκαμε στο τραπέζι της εταιρείας και μετά από λίγη ώρα καταφέραμε και απομονώσαμε τον Λάκη και την Αντιγόνη για τις καθιερωμένες δηλώσεις, καθώς οι δύο μουσικοί χαιρετούσαν ευγενικά και συνομιλούσαν ακατάπαυστα με όλους τους παραβρισκόμενους.

Music Corner: Λάκη, η ιδέα για τον δίσκο με παλιά γαλλικά τραγούδια πώς ήρθε;
Λάκης Παπαδόπουλος:
Ήταν ένα στοίχημα με τον εαυτό μου. Ήθελα κάποια τραγούδια που αγάπησα μικρός να τα ξαναγράψω. Πέρυσι ήταν τα ελληνικά, φέτος είναι τα γαλλικά. Γνώρισα κάποια στιγμή την Αντιγόνη που παίζει πιάνο και τραγουδάει πολύ ωραία και ήθελα να συνεργαστώ μαζί της και για τον περσινό δίσκο. Επειδή ακόμα τότε έμενε στα Γιάννενα, δεν καταφέραμε να συνεργαστούμε στα «Ευγενικά τραγούδια» και όταν ξαναβρεθήκαμε διαπίστωσα ότι ξέρει πολύ καλά γαλλικά, οπότε την επέλεξα για τα γαλλικά τραγούδια. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και η Αντιγόνη μια πραγματική έκπληξη με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Ο δίσκος δεν έχει να ζηλέψει τίποτα και επειδή αναφέρεται σε πολύ ωραίες εποχές όπου άνθισε η καλή μελωδία, η Αντιγόνη κι εγώ το υπηρετήσαμε με τον καλύτερο τρόπο. Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό το άλμπουμ γιατί μπροστά στα σκουπίδια που κυκλοφορούν σήμερα, όλοι προστρέχουμε ν’ ακούσουμε παλιά κομμάτια, άλλων εποχών. Όλα αυτά τα κομμάτια τα είχα βαθιά μέσα μου και ήξερα ότι κάποια στιγμή θα ανθίσουν ξανά. Και τα δύο άλμπουμ τα έκανε η Final Touch, η εταιρεία του Μίλτου Καρατζά, με τον οποίο μας συνδέει φιλία πολλών ετών. Ο Μίλτος έχει περάσει απ’ όλες τις βαθμίδες της δισκογραφίας και έχει τεράστια εμπειρία.

papadopoulos_katsouri_live_2013_12_004

Music Corner: Αντιγόνη, ποια ήταν η πρώτη σου αντίδραση όταν ο Λάκης σου ζήτησε να συνεργαστείτε;
Αντιγόνη Κατσούρη:
Για μένα ήταν διπλή χαρά. Η εμπιστοσύνη μου στο Λάκη είναι απεριόριστη, όπως και στο πώς μπορεί να καθοδηγήσει έναν καλλιτέχνη. Αυτό αποδείχθηκε και στην πράξη, καθώς ήξερε τον τρόπο να αναδείξει τη φωνή μου και αφέθηκα στα χέρια του. Ήταν μια πολύ μεγάλη τιμή για μένα γιατί ο Λάκης Παπαδόπουλος είναι ένας καλλιτέχνης που θαυμάζω, όχι μόνο γιατί έχει μεγάλη αξία ως μουσικός και ως άνθρωπος, αλλά κι επειδή είναι πρωτοπόρος στα πράγματα που κάνει, όπως και αυτό το cd που δεχτήκαμε με μεγάλη αγάπη και δουλέψαμε εντατικά.

Music Corner: Λάκη, ο κ. Καρατζάς σου έχει τυφλή εμπιστοσύνη;
Λάκης Παπαδόπουλος:
Όπως φαίνεται ναι. Του παρουσίασα το πρώτο cd και του είπα ότι αυτό είναι καλύτερο από κάθε άλλη πρόσφατη κυκλοφορία του. Και είναι φυσικό αυτό. Είμαι μουσικός, γράφω τραγούδια τόσα χρόνια και για να θαυμάσω εγώ ένα κομμάτι πρέπει να με ξεπερνάει. Διαφορετικά δεν θα το επέλεγα για ένα άλμπουμ, είτε στα ελληνικά είτε στα γαλλικά, όπως στο “Rendez-Vous”. Πιστεύω ότι αυτά τα τραγούδια είναι διαμάντια που δεν θέλω και δεν πρέπει να χαθούν. Υπάρχει παγκοσμίως μια «μιζέρια» στο χώρο, όπου επικρατούν όμορφοι καλλιτέχνες αλλά η μουσική υπολείπεται. Βασικό στοιχείο πλέον είναι και το οπτικό υλικό, με τη μουσική πολλές φορές να έχει δεύτερο ρόλο. Ως παράδειγμα θα πω ότι το «Για να σ’ εκδικηθώ» δεν έγινε ποτέ video clip. Δεν θέλαμε να γίνει clip. Και αφήσαμε τον κόσμο να το «οπτικοποιεί» όπως θέλει. Ακόμα και τώρα, προτιμώ στο youtube να ανεβούν τα κομμάτια μόνο με το εξώφυλλο του δίσκου, χωρίς κάποιο άλλο οπτικό στοιχείο. Και πέραν του κόστους, σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές, ένα clip πρέπει να είναι «πονηρό», να είναι τέλειο για να ξεχωρίσει. Οι αμερικανοί είναι κορυφαίοι σ’ αυτό.

Music Corner: Αντιγόνη, έχεις μέχρι στιγμής δύο προσωπικούς δίσκους και τώρα σε βλέπουμε στο πλευρό του Λάκη Παπαδόπουλου. Τι σχέδια υπάρχουν για το μέλλον;
Αντιγόνη Κατσούρη:
Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να δείξει τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Προς το παρόν θέλω να συγκεντρωθώ σ’ αυτό το cd που μόλις βγήκε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προσπαθώ πάντα να υπηρετώ την καλή μουσική, έτσι όπως το νιώθω εγώ κι έτσι όπως το εξήγησε κι ο Λάκης νωρίτερα. Θέλω να κάνω πράγματα που με εξυψώνουν ως άνθρωπο και να μην κάνω επιλογές με κριτήρια συμφέροντος, αλλά μουσικά. Πιστεύω ότι ένας καλλιτέχνης αυτό πρέπει να έχει στο μυαλό του και όχι να κυνηγάει «στεγνά» την επιτυχία.

papadopoulos_katsouri_live_2013_12_003

Music Corner: Σκέφτεστε να κάνετε κάποιες εμφανίσεις για να υποστηρίξετε το άλμπουμ;
Λάκης Παπαδόπουλος:
Αυτό το cd πρέπει να παρουσιαστεί στην τηλεόραση ώστε να το δει ο κόσμος. Όσο καλή και αν είναι κάποια δουλειά, πρέπει ο κόσμος να τη γνωρίσει για να την εκτιμήσει και να την προτιμήσει. Πρέπει να δοθεί στο κοινό η πληροφορία για την κυκλοφορία αυτού του άλμπουμ. Δεν έχουμε προγραμματίσει ακόμα κάποιες εμφανίσεις αλλά πιστεύω ότι κάτι θα κάνουμε. Θέλω να ευχαριστήσω και τον Βασίλη Λάσκαρη που μας παραχώρησε αυτόν τον πολύ ωραίο και μεγάλο χώρο.

Music Corner: Σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε καλή επιτυχία στο “RendezVous”.
Λάκης Παπαδόπουλος
Αντιγόνη Κατσούρη: Κι εμείς ευχαριστούμε.

papadopoulos_katsouri_live_2013_12_001

Λίγη ώρα αργότερα, ο Μίλτος Καρατζάς πήρε το μικρόφωνο και μίλησε για το άλμπουμ, τον Λάκη και την Αντιγόνη. Άλλωστε, τα τραγούδια που επέλεξε ο Λάκης Παπαδόπουλος αποτελούν αγαπημένες μελωδίες και του ίδιου του κ. Καρατζά, ενώ ξυπνούν μνήμες από τα νεανικά του χρόνια.

papadopoulos_katsouri_live_2013_12_009

Ο Λάκης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην εκτίμηση και την αγάπη του για τα τραγούδια που διασκεύασε, τους δημιουργούς τους, μεταξύ των οποίων ο Serge Gainsbourg, Cristophe, Gilbert Becaud, Charles Aznavour, Burt Bacharach αλλά και ο μοναδικός Μάνος Χατζιδάκις, την αξία των τραγουδιών αυτών που παραμένουν διαχρονικά αλλά και την προσπάθεια να τα φέρει στο σήμερα. Δεν παρέλειψε, φυσικά, να ευχαριστήσει τον κ. Καρατζά που «με πίστη και εμπιστοσύνη στηρίζει τις τρέλες μου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Η Αντιγόνη, από την πλευρά της, μίλησε για την αγάπη και την επιθυμία και των δύο καλλιτεχνών να υπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη μουσική, επεξεργαζόμενοι δώδεκα διαμάντια της γαλλικής δισκογραφίας κάποιας περασμένης δεκαετίας.

papadopoulos_katsouri_live_2013_12_010

Η «ουσιαστική» παρουσίαση ξεκίνησε με το “Laisse tomber les filles” του Serge Gainsbourg και αμέσως διαπιστώσαμε όχι ότι ο Λάκης έχει γαλλική προφορά (excuse moi Lakis), αλλά ότι η προσέγγιση του Λάκη και της Αντιγόνης δουλεύοντας στις διασκευές των τραγουδιών δεν έμενε στη νοσταλγία.

“Donne moi ma chance”, “Les marionettes”, “Je suis d’ accord”, “Poupee de cire, poupee de son” (το τραγούδι που κέρδισε τη Eurovision το 1965 με τη France Gall), “Je suis d’ accord”, “Si je chante”, “L’ important c’ est la rose”, “L’ ecole est finie”, “Seul sur son etoile”, “Le temps de l’ amour”, “La plus belle pour aller dancer” ακολούθησαν με τους δύο ερμηνευτές να εναλλάσσονται στη σκηνή ή να αποδίδουν τα κομμάτια σε ντουέτα.

papadopoulos_katsouri_live_2013_12_014

Κάθε κομμάτι που ακούσαμε, διατηρούσε τις μελωδίες και τα βασικά χαρακτηριστικά του πρωτότυπου, αλλά με έντονη διάθεση να μεταφερθούν αυτά τα στοιχεία σε πιο σύγχρονους ρυθμούς και ήχους, μεταγράφοντας τραγούδια 50 ετών στα σημερινά μουσικά δεδομένα και τις «απαιτήσεις» του κοινού. Παράλληλα θαυμάσαμε την εξαιρετική προφορά της Αντιγόνης.

papadopoulos_katsouri_live_2013_12_017

Για το τέλος, ο Λάκης και η Αντιγόνη άφησαν το “Le Bonheur”, μια σύνθεση του Μάνου Χατζιδάκι σε γαλλικούς στίχους του Marcel Eugene Ageron. Ιδανικό τελείωμα, καθώς μας θύμισαν ότι οι σπουδαίοι συνθέτες και η δουλειά τους, εκτιμώνται παγκοσμίως, καθώς η μουσική δεν έχει σύνορα.

papadopoulos_katsouri_live_2013_12_012

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here