Κορυφαίος μουσικός, συνθέτης και δάσκαλος, ο Ρος Ντέιλι, έχει γίνει ένα κομμάτι της κρητικής γης και ψυχής. 40 χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος στην Ελλάδα το «Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος», στο ορεινό χωριό Χουδέτσι της Κρήτης. Εκεί, με την καθοδήγηση του Ρος, η μελέτη της μουσικής ξεπερνά τους ακαδημαϊκούς στόχους και γίνεται μια μεγάλη αγκαλιά που χωράει ήχους από το παρελθόν και το παρόν και φτιάχνει γέφυρες με το αύριο της μουσικής και της Ιστορίας.

Η συναυλία προς τιμήν του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη στο Ηρώδειο έρχεται να γιορτάσει όλη αυτή την πορεία και την προσφορά του στην ελληνική και παγκόσμια μουσική σκηνή. Δημιουργός του όρου «σύγχρονη τροπική μουσική», συνένωσε με την ευρηματικότητά του μουσικούς τόπους λαϊκών και κλασικών παραδόσεων από τη δυτική Αφρική ως τη Μογγολία. Ο Ντέιλι ήταν πρωτοπόρος στην ανάπτυξη μιας νέας αισθητικής στη μουσική, με άξονα τη δημιουργική προσέγγιση της παράδοσης και όχι τη στατική, φολκλόρ αναπαραγωγή τους.

Το «Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος» δημιουργήθηκε το 1982 και αποτελεί έκτοτε έναν φάρο που προσελκύει χιλιάδες μαθητές και εκατοντάδες δασκάλους από κάθε γωνιά του πλανήτη. Από την κοιτίδα του βγήκαν συνθέτες και εξαιρετικοί μουσικοί που μετέφεραν έκτοτε την αισθητική του σε παγκόσμια κλίμακα. Έτσι μπορούμε να μιλάμε σήμερα για μία μουσική κοινότητα που θα συναντηθεί στο Ηρώδειο για να γιορτάσει τη διαδρομή της και τον εμπνευστή της.

Μαζί με τον Ρος Ντέιλι επί σκηνής στο Αττικό Ωδείο θα βρεθούν συνοδοιπόροι του όλα αυτά τα χρόνια της έρευνας και της δημιουργίας. Από την αφετηρία του, την Κρήτη, ο Βασίλης Σταυρακάκης και μια ιστορική παρέα Κρητών καλλιτεχνών. Από την Περσία, ο Bijan Chemirani μέλος του μοναδικού Trio Chemirani, που απολαύσαμε πέρυσι στη Μικρή Επίδαυρο. Απο το Μάλι ο Ballake Sissoko βιρτουόζος της Κόρα και σημαντικός εκπρόσωπος της δυτικοαφρικανικής μουσικής παράδοσης. Και βέβαια, πάντα δίπλα στον Ρος Ντέιλι οι εξαιρετικοί μουσικοί, δάσκαλοι και μαθητές του «Λαβύρινθου», η μαγιά για τη συνέχεια αυτού του διαχρονικού ταξιδιού έμπνευσης και δημιουργίας που δεν γνωρίζει σύνορα.

Αναλυτικά οι συμμετέχοντες:
Γιώργος Ξυλούρης: Φωνή-Λαούτο
Κέλυ Θώμα: Κρητ. Λύρα
Βασίλης Σταυρακάκης: Φωνή
Γιώργος Μανωλάκης: Φωνή – λαούτο
Χάρης Λαμπράκης: Νέι
Περ. Παπαπετρόπουλος: Λάφτα – σάζι
Χρυσάνθη Γκίκα: Πολίτικη λύρα
Ελευθερία Νταουλτζή: Κανονάκι
Bijan Chemirani: Zarb, Bendır
Djamchid Cheminari: Κρουστά
Ballake Sissoko: Κora
Efrèn Lopez: Διάφορα έγχορδα
Zohar Fresco: Bendır
Παύλος Σπυρόπουλος: Κοντραμπάσο
Γιώργος Παπαϊωάννου: Βιολί
Mayu Shviro: Βιολοντσέλο
Yasamin Shahhossein: Ούτι
Tuğçe Albayrak: Νέι
Şakır Ozan Uygan: Κρουστά

Δευτέρα 11 Ιουλίου

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Προπώληση: Viva.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here