24/9/2014
www.musiccorner.gr

Ένας πολύ σπουδαίος αμερικανός μουσικός της αφροαμερικανικής τζαζ σκηνής, ο royal hartigan (που εμμένει να γράφει το όνομά του χωρίς κεφαλαία) έρχεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά, για να μας χαρίσει δύο μοναδικές βραδιές την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου στον Πολυχώρο Χυτήριο και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου στον υπέροχο Κήπο του Νομισματικού Μουσείου, με special guest την εξαιρετική Nana Simopoulos.

Ο royal hartigan, περκασιονίστας, πιανίστας, κλακετίστας, αλλά και ακτιβιστής, έχει μελετήσει την παραδοσιακή μουσική διαφόρων λαών, με ιδιαίτερη έμφαση στην μπλουζ, τη γκόσπελ, τη φανκ, το χιπ χοπ και την τζαζ μουσική. Έχει εμφανιστεί σε πολλές σκηνές διεθνώς με το μουσικό του σχήμα, τους blood drum spirit, έχει διδάξει πολλούς νέους μουσικούς και έχει βάλει τη σφραγίδα του σ’ ένα σημαντικό ντοκιμαντέρ σχετικά με τη μουσική παράδοση της Δυτικής Αφρικής.

Ο ίδιος μιλώντας για τη μουσική του λέει: «Το νόημα της δουλειάς μου είναι να μπαίνω στην ουσία της κάθε κουλτούρας μέσα από τη μουσική παράδοση των τυμπάνων, να εκτελώ τα κομμάτια με ακεραιότητα και να μετά να συνδέω αυτήν την πραγματικότητα με τα αφροαμερικάνικα τύμπανα».

royal_hartigan_2014_09

Καλεσμένη του η Nana Simopoulos, γνώριμη πλέον καλλιτέχνις από τις ιδιαίτερα πετυχημένες εμφανίσεις της στον Πολυχώρο Zp87 και στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου, το καλοκαίρι που μας πέρασε. Διακεκριμένη μουσικοσυνθέτις που κινείται στη σκηνή της world jazz, τραγουδώντας και παίζοντας κιθάρα, μπουζούκι και σιτάρ. Παίζει με ένα δικό της ξεχωριστό τρόπο ινδικό σιτάρ, jazz κιθάρα και μπουζούκι δημιουργώντας ηχητικές δονήσεις που είναι βαθιά μυστικιστικές. Στη μουσική της, η Ινδία σμίγει με την Ελλάδα, η Ελλάδα με την Αφρική και όλα συναντούν την τζαζ. Οι ελληνικοί ρυθμοί που χρησιμοποιεί είναι κυρίως από την ελληνική μουσική, όπως Καλαματιανό και Συρτό, αργό ζεϊμπέκικο και τσάμικο. Οι αρμονίες της είναι από την κλασική μουσική και την τζαζ, ενώ χρησιμοποιεί συχνά το ισοκράτημα από τη βυζαντινή μουσική, η οποία είναι παρόμοια με την ινδική μουσική.

Τα τελευταία χρόνια βρίσκουν τη Nana όλο και πιο κοντά στις ελληνικές ρίζες της, με εμφανίσεις και συνεργασίες με έλληνες καλλιτέχνες. «Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα βρίσκω όλο και περισσότερους ταλαντούχους μουσικούς και εξαιρετικούς χώρους για την εκτέλεση της jazz», λέει η Nana χαρακτηριστικά.

nana_simopoulos_2014_09

Μαζί τους οι σημαντικοί μουσικοί Samuel Marlieri στο σαξόφωνο και Μάνος Λούτας στο μπάσο.

Nα σημειωθεί ότι ο royal hartigan μαζί με το Nana Simopoulos group θα εμφανιστούν στις 27 Σεπτεμβρίου στο 2ο Fougaro Jazz Festival στο Ναύπλιο.

Μαζί τους οι μουσικοί:
George Glinos: tablas and sarod
Manos Loutas: bass
Samuel Marlieri: saxophone

Πολυχώρος Χυτήριο
Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός (στάση μετρό: Κεραμεικός), τηλ. 210 3412313, 6951787821

Ώρα έναρξης: 10:00μ.μ.

Τιμή εισιτηρίου: 5€

Νομισματικό Μουσείο
Πανεπιστημίου 12, Αθήνα, τηλ. 210 3610067

Ώρα έναρξης: 9:00μ.μ.

Δεν υπάρχει εισιτήριο εισόδου για τις συναυλία – Υποχρεωτική η κατανάλωση ενός ποτού για την παρακολούθηση του live.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here