Γράφει η Ειρήνη Ζαβιτσάνου
Φωτογραφίες: Μάριος Γκούβας

Βραδάκι Δευτέρας και ανηφορίζουμε προς το Βεάκειο, όπου έχει αρχίσει να γεμίζει από νωρίς. Το ετήσιο καλοκαιρινό ραντεβού του Γιάννη Κότσιρα με το κοινό της πρωτεύουσας και του Πειραιά, δόθηκε για τις 3 Ιουλίου. Αυτή τη φορά, μαζί του και η Μιρέλα Πάχου. Μια συναυλία «γεμάτη» με ένα πρόγραμμα πλήρες. Είναι από αυτές τις συναυλίες που νιώθεις ότι «χορταίνεις» και φεύγεις με εκείνο το  αίσθημα ….  «το ευχαριστήθηκα» !! Έχουν κάτι όμορφο οι συναυλίες του Κότσιρα που δεν μπορείς εύκολα να το προσδιορίσεις…..  είναι μάλλον που κοιτώντας και ακούγοντας αυτόν τον άνθρωπο έχεις τοποθετήσει τον πήχη ψηλά. Αρκετά ψηλά γιατί ξέρεις τη δουλειά του και θαυμάζεις την πορεία του.

kotsiras_paxou_live_2017_07_014

Αυτή τη φορά μας περίμενε ένα ιδιαίτερο και ανανεωμένο πρόγραμμα με πολλές εκπλήξεις. Απολαύσαμε τραγούδια από τον τελευταίο του δίσκο , τραγουδήσαμε παλιές επιτυχίες που έχουν καθιερώσει τον καλλιτέχνη, σιγοψιθυρίσαμε κομμάτια διαχρονικά και αγαπημένα. Η έναρξη της συναυλίας γίνεται με την Μιρέλα Πάχου, η οποία εμφανίζεται με ένα αέρινο φόρεμα, και κρατώντας, όπως την έχουμε συνηθίσει πλέον, το ακορντεόν της να παίζει «Το βάλς της Πηνελόπης». Ακολουθεί η εμφάνιση στη σκηνή του Γιάννη Κότσιρα,  που τραγούδησε μαζί της την «Μεγάλη Αποκάλυψη» ενώ ακούσαμε και το νέο τραγούδι «Νομάδες» στο οποίο εκτός από τον Γιάνη Κότσιρα και τη Μιρέλα Πάχου, συμμετέχει και ο Μίλτος Πασχαλίδης.

Εν συνεχεία, απολαύσαμε μια εξαιρετική Μιρέλα Πάχου που έδωσε τον καλύτερό της εαυτό και έδειξε για μια ακόμη φορά το ερμηνευτικό της ταλέντο. Αεικίνιτη και γεμάτη ζωντάνια, με το χαρακηριστικό της χαμόγελο και με  «σύντροφό» το ακορντεόν της, έμοιαζε με εικόνα τυλιγμένη σε καλοκαιρινή αύρα και με τις μελωδίες της σε παρασαίρνει. Ακούσαμε φυσικά το «Μιρέλα» ενώ μας άρεσε ιδιαίτερα η ερμηνεία της στο «Αερικό». Στάθηκε επάξια δίπλα στον Γιάννη Κότσιρα και όλη τη βραδιά δεν σταμάτησε να μας εκπλήσσει ευχάριστα.

Ο Γιάννης Κότσιρας επέλεξε αρχικά να μας τραγουδήσει κομμάτια από τον πιο πρόσφατο δίσκο του που φέρει τίτλο «Ψεύτης καιρός» και περιέχει αρκετά τραγούδια που προλάβαμε ήδη να αγαπήσουμε όπως το  «κάθε φορά», το «Θέλω εσένα» , «κάποιο παραμύθι». Ακούσαμε τη διασκευή που έχουν κάνει οι «Δραμαμίνη» στο «Εφάπαξ» ενώ μας διηγήθηκε την ιστορία του τραγουδιού «Κι αν μεγάλωσα»… Το ρεπερτόριο περιείχε  επίσης, Μάνο Χατζιδάκι,  Harry Belafonte, καθώς και τραγούδια άλλων μεγάλων καλλιτεχνών. Ταξιδέψαμε πίσω στο χρόνο, απολαμβάνοντας τραγούδια που έχουν καθιερώσει τον καλλιτέχνη και του έχουν χαρίσει επάξια μια θέση τόσο στην μουσική σκηνή όσο και στην καρδιά μας.

Η βραδιά αυτή είχε πολλές όμορφες στιγμές και είναι δύσκολο να επιλέξεις. Αδιαμφισβήτητα όμως, από τις πιο όμορφες και συνάμα συγκινητικές στιγμές , ήταν η αναφορά στο Δημήτρη Μητροπάνο. Μου έκανε εντύπωση  ο μοναδικός τρόπος , ο σεβασμός και το ήθος που εξέπεμεπε ο Γιάννης Κότσιρας όταν μίλησε για τον  μεγάλο αυτό καλλιτέχνη , παροτρύνωντας το κοινό «να συνεχίσει να τραγουδάει τα τραγούδια του (του Μητροπάνου)». Αναφορά έγινε και στον Λουκιανό Κηλαηδόνη, στον οποίο ανήκουν και κάποια από τα «επίκαιρα» τραγούδια που ακούσαμε από τον Γιάννη Κότσιρα.

Ο Γιάννης Κότσιρας, κατάφερε να δημιουργήσει μια μοναδική ατμόσφαιρα γεμάτη συναίσθημα , κάνοντας το κοινό τα τραγουδά μαζί του το «περιπλανώμενο τσίρκο» ενώ   το κατάμεστο  «Βεάκειο» έγινε μια μεγάλη αγκαλιά και τραγούδησε το «Να μ’ αγκαλιάζεις» («Φτάνει που κλαίμε»), σε μια ανατριχιαστική ερμηνεία. Πολύ ευχάριστη έκπληξη η παρουσία του Μίλτου Πασχαλίδη, ο οποίος αφού καταχειροκροτήθηκε από το κοινό ερμήνευσε μαζί με τον Γιάννη Κότσιρα και την Μιρέλα, αγαπημένες επιτυχίες, με καθηλωτική ερμηνεία του «ντουέτου» Κότσιρα –Πασχαλίδη στη «Ρόζα».  «Να μου την προσέχεις», λέει στον Γιάννη Κότσιρα, αναφερόμενος φυσικά στη Μιρέλα και πρόσθεσε «κι εσείς»- απευθυνόμενος στο κοινό και αναφερόμενος στον Γιάννη Κότσιρα  – « να προσέχετε αυτόν, γιατί είναι ο καλύτερος τραγουδιστής της γενιάς μας».

Στο Βεάκειο, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και οι καλλιτέχνες  Παντελής Κυραμαργιός από τις «Μέλισσες» καθώς και η Σαββέρια Μαργιολά.

Εξαιρετικοί οι μουσικοί που πλαισίωναν την μπάντα των δύο καλλιτεχνών :

Ενορχήστωση – πλήκτρα :  Αλέξανδρος Λιβιτσάνος
Βαγγέλης Μαχαίρας: μπουζούκι, λαούτο & τζουρά
Τύμπανα : Γιάννης Αγγελόπουλος
Μπάσο : Παρασκευάς Κίτσος (έπαιξε εκτάκτως στη θέση του Γιάννη Γρυπαίου)
Κιθάρα : Κώστας Μιχαλός

Την επιμέλεια στον ήχο είχαν οι Στρατής Καραδημητράκης και Λάμπρος Μπούνας, ενώ στα φώτα είχε ο Ανδρέας Κούρτης

Η όμορφη βραδιά έκλεισε με τον Γιάννη Κότσιρα να μας εύχεται «Καλό καλοκαίρι» και να μας αποχεραιτά τραγουδώντας: «Κάθε φορά που τελειώνει ο κόσμος, όταν θα κλαίω θέλω να μου γελάς…»

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here