Με μεγάλη επιτυχία και εξαιρετική προσέλευση δημοσιογράφων, πραγματοποιήθηκε εχθές η συνέντευξη τύπου του Φεστιβάλ Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με αφορμή την συναυλία που θα γίνει την Τρίτη 14 Ιουλίου στο Ηρώδειο, για τον εορτασμό των 90 χρόνων του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

axion_esti_2015_07_001_ntalaras

Ο κύριος Θεοδωράκης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη συνέντευξη, αλλά απέστειλε ένα συγκινητικό μήνυμα, το οποίο και διάβασε ο Γιώργος Νταλάρας που θα ερμηνεύσει το περίφημο “Άξιον Εστί” του Οδυσσέα Ελύτη, στο Ηρώδειο το βράδυ της Τρίτης. «Πρέπει να ομολογήσω ότι αισθάνομαι άβολα που η μουσική μου θα ακουστεί σε μια εποχή που κυριαρχείται από τον μεγάλο πόνο των γερόντων που λιώνουν στις ουρές για ένα πιάτο φαΐ. Είναι επόμενο να αισθάνομαι ντροπή, ειδικά εγώ που κουβαλάω στην πλάτη μου τα ίδια χρόνια, έχω το προνόμιο να απολαμβάνω την ίδια στιγμή την μεγάλη χαρά ενός ανθρώπου της Τέχνης, που το έργο του παρουσιάζεται σε έναν ιστορικό χώρο μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό».

Στην ιδιαίτερη σημασία της διεξαγωγής της συγκεκριμένης συναυλίας, αυτή τη χρονική στιγμή για τη χώρα, αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών Γιώργος Λούκος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Στέφανος Τσιαλής και ο μαέστρος Λουκάς Καρυτινός που θα διευθύνει τη συναυλία στο Ηρώδειο. Την βούληση όλων να κρατήσουν την τέχνη ζωντανή αυτές τις μέρες αποτύπωσε η καταληκτική φράση του Γιώργου Νταλάρα: «Μπορεί να έχουμε κλειστές τράπεζες, αλλά έχουμε ανοιχτές καρδιές και ανοιχτό Ηρώδειο».

axion_esti_2015_07_002_ntalaras

—————

Ολόκληρο το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη:

Θέλω να ευχαριστήσω το Φεστιβάλ Αθηνών και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για την απόφασή τους να παρουσιάσουν στο Ηρώδειο τα έργα μου «Πρώτη Συμφωνία» και «Άξιον Εστί». Όπως επίσης να χαιρετήσω όλους τους άξιους συντελεστές, που είμαι βέβαιος ότι με το ταλέντο και την προσωπικότητά τους θα βοηθήσουν, ώστε τα έργα μου να έχουν την όσο γίνεται καλλίτερη ερμηνεία και παρουσία.

Πρέπει να ομολογήσω, ότι αισθάνομαι άβολα που η μουσική μου θα ακουστεί σε μια εποχή που κυριαρχείται από τον μεγάλο πόνο των γερόντων που λιώνουν στις ουρές για ένα πιάτο φαΐ. Είναι επόμενο να αισθάνομαι ντροπή, ειδικά εγώ που ενώ κουβαλάω στην πλάτη μου τα ίδια χρόνια, έχω το προνόμιο να απολαμβάνω την ίδια στιγμή την μεγάλη χαρά ενός ανθρώπου της Τέχνης, που το έργο του παρουσιάζεται σε έναν ιστορικό χώρο μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό.

Το μόνο που με παρηγορεί, είναι ο συμβολισμός από την συνύπαρξη μέσα στον ίδιο Λαό του πόνου και της ελπίδας αλλά και της βεβαιότητας ότι κάποτε ο πόνος θα εξαλειφθεί, ενώ η ελπίδα θα γιγαντωθεί και θα γίνει πραγματικότητα.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι την Πρώτη μου Συμφωνία την συνέθεσα μέσα σε συνθήκες του μεγαλύτερου Πόνου που μπορεί να γνωρίσει ο άνθρωπος, για να αποδείξω ότι η Ελπίδα είναι αυτή που θριαμβεύει πάντοτε όταν έχει κανείς μέσα του αληθινή Πίστη στον Άνθρωπο και στη Ζωή.

Σας ευχαριστώ όλους.
Αθήνα, 9.7.2015
Μίκης Θεοδωράκης

ntalaras_theodorakis_irwdeio_1995
Ηρώδειο – 1995

—————

Το Φεστιβάλ Αθηνών, τιμώντας τα 90 χρόνια από τη γέννηση ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, μας καλεί αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε, σε μια συναυλία πιο συμβολική από ποτέ!

Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος φέτος συμπληρώνει τα ενενήντα του χρόνια, σφραγίστηκε από τη μεταπολεμική ιστορία του τόπου μας, αλλά και τη σφράγισε ανεξίτηλα.

Έτσι, κάθε νέα παρουσίαση αγαπημένων έργων του κορυφαίου δημιουργού, όπως η μεγαλόπνοη Πρώτη συμφωνία (1954) ή το εμβληματικό Άξιον εστί (1960-1962), καθίσταται κάτι πολύ παραπάνω από μια ευχάριστη υπόμνηση της μουσικής του. Μας χαρίζει την αναζωογονητική επανασύνδεσή μας με ήχους, μελωδίες, συναισθήματα, γεγονότα και οραματισμούς που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής και αισθητικής ταυτότητας του λαού μας.

Στην μεγάλη αυτή συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Ιουλίου στο Ηρώδειο με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, συμμετέχουν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Δημήτρης Πλατανιάς, ο Άκης Σακελλαρίου και οι χορωδίες των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, «Μελωδοί», Χορωδία της Ε.Ρ.Τ.

Λαϊκός τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας
Ψάλτης Δημήτρης Πλατανιάς
Αφηγητής Άκης Σακελλαρίου

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Μουσική Διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός  

Συμμετέχουν
Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων
Διδασκαλία Σταύρος Μπερής

Χορωδία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Διδασκαλία Μιχάλης Οικονόμου

Χορωδία «Μελωδοί»
Διδασκαλία Γιώργος Ζιάκας

και η Χορωδία της Ε.Ρ.Τ.
Διδασκαλία – Διεύθυνση Νατάσσα Αγγελοπούλου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Συμφωνία Νο 1 (1954)

 1. i. Allegro
 2. ii. Andante
 3. iii. Allegro moderato

Άξιον Εστί (1960-1962)

 1. i. Η Γενεσις (Εισαγωγή)
 2. ii. Τα Παθη
  1. 1. Ιδού Εγώ Λοιπόν
  2. 2. Η Πορεία Προς Το Μέτωπο
  3. 3. Ένα Το Χελιδόνι
  4. 4. Τα Θεμέλιά Μου Στα Βουνά
  5. 5. Με Το Λύχνο Του Άστρου
  6. 6. Η Μεγάλη Έξοδος
  7. 7. Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ
  8. 8. Ναοί Στο Σχήμα Τ’ Ουρανού (Ορχηστρικό)
  9. 9. Της Αγάπης Αίματα
  10. 10. Ναοί Στο Σχήμα Τ’ Ουρανού
  11. 11. Προφητικόν
  12. 12. Ανοίγω Το Στόμα Μου
  13. 13. Σε Χώρα Μακρινή
 3. iii. Το Αξιον Εστι

 

Μέρος των εσόδων της συναυλίας θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό.

Ώρα έναρξης 21.00

Τιμές εισιτηρίων:
VIP: 30€, 24€
Ζώνη Α: 30€, 24€
Ζώνη Β: 20€, 16€
Ζώνη Γ: 20€, 12€, 15€ (φοιτητικό)
Άνω Διάζωμα: 15€, 12€, 10€ (φοιτητικό)
5€ (άνεργοι, ΑΜΕΑ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here