"ΑΔΑ"

"Έχω δυο μεγάλες αγάπες!
Το τραγούδι αλλά και το χορό!"


Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην Εβίτα Αντωνέλλου
Φωτογραφίες: Μαρία Παπαγεωργίου

Music Corner - 21/2/2005

Η συνάντηση έγινε στο γνώριμο στέκι του περιοδικού μας στο "Πάρκο" και η Άδα ήρθε στην ώρα της παρόλο το κρύωμα που την ταλαιπωρούσε και τη "φωνή" μέσα της που της έλεγε ότι έχει υποχρεώσεις καθώς εμφανίζεται στη ροκ σκηνή στο " Σταυρό του Νότου" και πρέπει να προσέχει το κρύο... Ήρθε και δεν ανέβαλε το ραντεβού μας!

Έτσι υπεύθυνα ξεκινάει και τη δική της προσπάθεια στο χώρο της δισκογραφίας με τον πρώτο προσωπικό της δίσκο με τίτλο το όνομα της "Άδα".


Κάντε "κλικ" για να κατεβάσετε το αυτόγραφο - "wallpaper"
της Άδας,
σε ανάλυση
800Χ600 ή 1024Χ768
Artwork: MC Team


Music Corner: Άδα κι εγώ όπως και οι αναγνώστες μας φαντάζομαι σε ξέρουμε απο την εποχή που συνεργαζόσουν με τους "Ντομένικα", τώρα λοιπόν αυτή είναι η πρώτη σου προσωπική δουλειά. Θα ήθελα να μάθω περισσότερα γι' αυτή.
Άδα: Ναι λοιπόν, αυτή είναι μία δημιουργία εξ' ολοκλήρου του Γιώργου Μίχα, με τον οποίο συναντηθήκαμε μέσω της εταιρίας ΛΥΡΑ και διαπιστώσαμε ότι υπάρχει φοβερή χημεία μεταξύ μας γιατί μας αρέσουν οι ίδιες μουσικές, έχουμε την ίδια τρέλα, αγαπάμε τη μαύρη μουσική, τα ροκ, τα μπλουζ, τη τζαζ και όταν μου είπε θα γράψω τραγούδια για σένα, έπρεπε να φτιάξει κάτι που θα ταιριάζει στο στυλ και στην προσωπικότητα, σε αυτά που μου αρέσει να τραγουδώ. Μου ζήτησε λοιπόν να του φτιάξω μία κασέτα με επιλογές απο τραγούδια που αγαπάω απο μικρό παιδί. Έτσι κι έκανα, ετοίμασα μία κασέτα με Michael Jackson, Prince, Μπλε, Σιδηρόπουλο, Pink Floyd, Portishead, Bjork και ήταν αποτελεσματικό. Άκουσε αυτά τα κομμάτια και έτσι φτιάχτηκε ένας δίσκος πολυσυλλεκτικός, έχει πολυφωνία. Έχει μπαλάντες, ποπ, ντίσκο, τζαζ, ροκ.

Music Corner: Εγώ όταν άκουσα το δίσκο σκέφτηκα ότι έχει ευρωπαϊκό ήχο.
Άδα: Ναι αρκετά. Η αίσθηση που σου αφήνει είναι προς κάτι τέτοιο. Οι μπαλάντες βέβαια θυμίζουν λίγο Πυξ-Λαξ, κάτι που ξεκινάει από αυτή τη σχολή που έχουν φτιάξει οι Πυξ-Λαξ και πάνω εκεί έχουν χτιστεί πολλές μπαλάντες απο το '90 και μετά.

Music Corner: Το κομμάτι "άσε με να σ' αγαπάω" πάντως έχει σόουλ επιρροές.
Άδα: Ναι αυτό το κομμάτι ξεκίνησε σα βαλσάκι αλλά μας είχε πιάσει το δαιμόνιο, κάτι να αλλάξω, κάτι να πειράξω, είπε ο Γιώργος δεν το πάμε προς σόουλ και μ' άφησε να κάνω ότι ήθελα πάνω στο κομμάτι και αυτοσχεδιάζω στη μελωδία της εισαγωγής. Ήταν καθαρά αυτοσχεδιαστικό.

Music Corner: Πόσο καιρό κράτησε η ηχογράφηση;
Άδα: Περίπου ένα μήνα στο στούντιο, αλλά η όλη διαδικασία κράτησε πολλούς μήνες. Για να γράψεις κάτι είναι πολύ δύσκολο, θεωρώ ότι αυτοί οι άνθρωποι που γράφουν κάνουν κάτι εξαιρετικό, είναι οι αφανείς ήρωες.

Music Corner: Πόσο νομίζεις ότι ασχολείται ο κόσμος με το τι λένε τα τραγούδια;
Άδα: Στην Ελλάδα πάντα υπήρχε σχέση, ο στίχος, η ποίηση και σε συγκεκριμένες κατηγορίες μουσικής. Αλλά ο κόσμος έχει επηρεαστεί πιστεύω πολύ απο τα ξένα ρεύματα, απο την τηλεόραση που θέλουν το σόου, την εικόνα.

Music Corner: Έχεις κάνει βίντεο κλίπ;
Άδα: Ναι με το Χάρη τον Τόνια στο πρώτο κομμάτι του cd το "πάνω απ' τα σύννεφα". Είναι μία μπαλάντα που στο βίντεο κλιπ έχει και ένα πολύ ωραίο χορευτικό.

Music Corner: Εσύ χορεύεις;
Άδα: Ναι, έχω τελειώσει χορό και μου αρέσει πάρα πολύ.

Music Corner: Θα τραγούδαγες ξένο στίχο;
Άδα: Ναι θα μου άρεσε, αλλά επειδή είμαι στην Ελλάδα οφείλω να εκφράζομαι ελληνικά, με τέτοιο τρόπο ώστε να μη φαίνεται ούτε βαρύγδουπος ούτε τετριμμένος, αλλά με ένα τρόπο που να είναι καθαρά καλλιτεχνικός. Πρέπει λοιπόν να πάρω τους στίχους τους ελληνικούς και να τους κάνω μουσική, συναίσθημα... Είναι πρόκληση!

Music Corner: Θα μπορούσαν να είναι αυτοβιογραφικά αυτά τα κομμάτια που λες; Όπως το "πάρε με απο δω", που είναι τραγούδι δρόμου. Θα έφευγες με κάποιον ξαφνικά;
Άδα: Επειδή όλα είναι ερωτικά τραγούδια θα μπορούσαν να είναι, και ναι παλιά το είχα κάνει, είχα φύγει! Αλλά τώρα προσπαθώ να σκέφτομαι δύο φορές το ίδιο πράγμα.

Music Corner: Τι μουσική ακούς αυτό τον καιρό;
Άδα: Ακούω αρκετά ραδιόφωνο γιατί μου αρέσει να ενημερώνομαι για το τι ακούγεται αυτό τον καιρό, κάνω συνέχεια ζάπινγκ, συνήθως επειδή είμαι λίγο ρομαντική, καταλήγω σε κάποιο σταθμό, που βάζει παλιές επιτυχίες.

Music Corner: Πόση σημασία δίνεις στην παραγωγή μιας δουλειάς;
Άδα: Μπορώ να πω ότι είναι το 70% γιατί είναι τέτοιες οι τεχνολογικές δυνατότητες, τα ψηφιακά, τα προγράμματα εγγραφής, τα κομπιούτερ που αν δεν είναι προσεγμένη η παραγωγή μπορεί μέχρι και να χαντακωθεί ένας δίσκος. Η συνολική αυτή δουλειά, ο παραγωγός, ο ενορχηστρωτής, το στούντιο, τα μηχανήματα παίζουν τεράστιο ρόλο. Δεν είναι ενός αυτή η δουλειά, είναι συλλογική. Βέβαια υπάρχει και το κομμάτι που με μία κιθάρα είναι πάρα πολύ καλό, σκίζει, αλλά πολλές φορές όταν φορτώνεις ένα κομμάτι με πράγματα και δεν το παίζεις απλά με μία κιθάρα, μπορεί εξ' αιτίας της παραγωγής να χαλάσει.

Music Corner: Η ενορχήστρωση παίζει μεγάλο ρόλο για ένα τραγούδι;
Άδα: Η ενορχήστρωση είναι τα χρώματα, που μπορούν να ντύσουν το κομμάτι.

Music Corner: Στον καινούργιο δίσκο ταιριάζουν τα κομμάτια με κιθάρα;
Άδα: Όλα τα τραγούδια του δίσκου είναι ωραία με κιθάρα εκτός ίσως απο τα ντίσκο που είναι λίγο επικίνδυνα να παιχθούν έτσι, το "τρελαίνομαι" ας πούμε που είναι ..."καραντίσκο", έτσι το φωνάζουμε, θα ήταν παράτολμο να τραγουδηθεί μόνο με μία κιθάρα, αλλά με μια ερμηνεία ροκ όλα γίνονται.

Music Corner: Σ' αρέσει πολύ το ροκ έτσι;
Άδα: Ήμουνα και 'γω σε ροκ γκρουπ, έκανα τη θητεία μου. Ήμουν με τους "Ντομένικα" τρία χρόνια, δύο δισκογραφικώς, και ένα κατά τη διάκρεια που έγινε η γνωριμία μας στο "όνομα του ρόδου" στην Καλλιθέα το 2001 και ξεκινήσαμε να παίζουμε με πολύ κέφι και όρεξη και φτάσαμε στο να συμφωνήσουμε να κάνουμε ένα συμβόλαιο και να κάνουμε κάτι. Βέβαια στην πορεία άρχισαν να βγαίνουν διάφορα, κάτι η ματαιοδοξία του καθενός, κάτι ότι ο συνθέτης ήταν ένας, ο Δημήτρης Κανελλόπουλος τον οποίο εκτιμώ πάρα πολύ, αλλά έτσι δεν μπορούσαν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες και εγώ είχα ανάγκη να χορέψω, να τραγουδήσω. Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να το βγάλω προς τα έξω. Αυτή τη στιγμή εκτός απο το "Σταυρό του Νότου" που εμφανίζομαι είμαι και σε μία ομάδα χορού, "Ματέρια" λέγεται της Εύης Δημητριάδη και του Γιάννη Πισιμίση και ετοιμάζουμε μουσικοχορευτικές παραστάσεις συνήθως με θέματα από την αρχαία Ελλάδα...

Music Corner: Ποια από τις δύο αγάπες, το χορό και το τραγούδι, είναι πιο δυνατή;
Άδα: Και τα δύο, γι' αυτό θα 'θελα να τα δέσω. Έχω την ευκαιρία να το κάνω και νομίζω ότι η εποχή που ζούμε είναι η αυτοκρατορία της εικόνας και της κίνησης. Είτε αυτή είναι τηλεοπτική είτε των σκηνικών είτε του σώματος. Ας το εκμεταλλευτούμε λοιπόν με καλό σκοπό που είναι η έκφραση του σώματος, δεν μιλάω για εντυπωσιασμούς.

Music Corner: Θα πήγαινες στο fame story;
Άδα: Όχι επειδή είμαι μεγάλη για κάτι τέτοιο. Αν ήμουν 15 θα πήγαινα άνω των 18 απαγορεύεται! Είναι ευκαιρία για τα νέα παιδιά. Δεν ξέρεις ποτέ τι μπορείς να ανακαλύψεις. Αν δεν κάνεις για τραγουδίστρια μπορεί να κάνεις για μοντέλο ή για ηθοποιός, που ξέρεις μπορεί κάποια στιγμή να δούμε να βγει και κανένας πολιτικός από κει! Πιστεύω ότι έχουμε να δούμε ακόμα διάφορα. Εγώ συμβουλεύω όλους τους άλλους να πάνε, αλλά πιστεύω ότι έχω βρει το δρόμο μου μέσα απο άλλα πράγματα.
Εγώ μεγάλωσα στη δεκαετία του '90, εκεί δεν υπήρχε fame story, όταν έγινε το πρώτο big brother μείναμε όλοι με το στόμα ανοιχτό και περιμέναμε να δούμε τι είναι αυτό. Τώρα έχει γίνει κατεστημένο και ορίζει και τα πράγματα αλλά αυτά τα βλέπω σαν παρατηρητής απο μακριά. Δεν με αγγίζει. Με λίγα λόγια δικαιολογώ τα παιδιά που πάνε αρκεί να μην το δουν σαν την τελευταία τους ευκαιρία αλλά σαν μία δίοδο για ανακάλυψη ταλέντων είναι ότι καλύτερο γιατί κάποιος που έχει δύναμη, ταλέντο και θα δουλέψει, θα πετύχει.

Music Corner: Για σένα πως ήρθε η ευκαιρία;
Άδα: Με φυσικό τρόπο. Μου το πρότεινε η εταιρεία και πιστεύω σε αυτό που λέγεται "let it roll", όχι μοιρολατρικά αλλά απλά ήρθε. Ούτε χτύπησα πόρτες, ήρθε μία ευκαιρία και την άρπαξα, δεν θα άφηνα τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη.

Music Corner: Φαντάζομαι ότι είναι τελείως διαφορετικό να τραγουδάς με γκρουπ από το να τραγουδάς μόνη σου.
Άδα: Πράγματι και οι "Ντομένικα" ήταν ένα σχολείο μεγάλο. Όταν είσαι μόνος σου έχεις όλη την ευθύνη αλλά σου δίνει και την ευκαιρία να κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις και ταυτόχρονα να ξέρεις ότι τα λάθη σου είναι καθαρά δικά σου και όταν και αν σου γυρίσουν, δεν θα πάρεις κανέναν άλλο στο λαιμό σου. Αυτό το συναίσθημα με απελευθερώνει.

Music Corner: Πως ήταν η συνεργασία με ένα καθαρά αντρικό γκρουπ;
Άδα: Αντροκρατείται και έχουν μία δική τους νοοτροπία, βέβαια κι εγώ είμαι αγοροκόριτσο, έχω μεγαλώσει με αδερφό και ξέρω πως είναι ας πούμε η διάλεκτος των ανδρών γι αυτό και τα βρήκαμε στην αρχή, αλλά είναι πλέον θέμα γούστου. Εγώ ήθελα να κάνω ποπ καταστάσεις, ήθελα να γκρουπάρω, να είμαι πάνω στη σκηνή και να τραγουδάω σόουλ.

Music Corner: Κάποια άλλη συνεργασία που να σε χαρακτήρισε ;
Άδα: Εχω κάνει φωνητικά στους Πυξ-Λαξ, στο Μάνο Ξυδού, στον τελευταίο δίσκο του Γιώργου Δημητριάδη, αλλά παίξανε όλοι ρόλο, και τα παιδιά απο το συγκρότημα "παράθυρα με θέα" που συνεργάζομαι τώρα, τα παιδιά στην Αρχιτεκτονική, ο Χρήστος Λώλης που πρώτος με βοήθησε στο τραγούδι. Όλα έπαιξαν ρόλο και όλες οι συνεργασίες είναι σημαντικές.

Music Corner: Με ποιο συνθέτη θα ήθελες να συνεργαστείς; Να γράψει ίσως κάτι για σένα;
Άδα: Μέχρι τώρα εκτός απο τον Δημήτρη τον Κανελλόπουλο και το Γιώργο το Μίχα δεν μου έχει γράψει κάποιος άλλος.

Music Corner: Εσύ γράφεις τραγούδια;
Άδα: Έχω γράψει, γράφω αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει σάρκα και οστά, ίσως αργότερα.

Music Corner: Γράφεις στίχους μόνο ή και μουσική;
Άδα: Έχω γράψει και απο τα δύο αλλά πιστεύω ότι είμαι λίγο καλύτερη στο να βρίσκω μελωδίες. Παίζω κιθάρα, τελείως ερασιτεχνικά έτσι ξεκίνησα να τραγουδάω κι όλας, λίγο μιμούμενη τη Joan Baez, από εκεί ξεκίνησε, που έβλεπα τι ωραία παίζει την κιθάρα της και τραγουδάει και τη μιμήθηκα.

Music Corner: Τι άλλο άκουγες μικρή;
Άδα: Μου άρεσε πολύ μία εκπομπή του Πολυχρονίου στον 9,84 το "μαύρο βελούδο", όπου το άκουγα συνέχεια! Φανατική, τότε 13 χρονών, ήταν τελείως αυθόρμητη επιλογή, δεν είχα επηρεαστεί απο κάποιον, μου άρεσε και το άκουγα.

Music Corner: Τώρα ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;
Άδα: Όταν σε ρωτάνε ποιο είναι αυτό εκτός ότι σου έρχονται πολλά στο μυαλό, δεν μπορείς να πεις εύκολα ένα σόουλ κομμάτι, ποιο εύκολα θα πεις μπαλάντα και ιδιαίτερα ροκ. Για πολλά χρόνια αγαπημένο μου κομμάτι ήταν το "Hotel California".

Music Corner: Ο αγαπημένος σου καλλιτέχνης ποιος είναι;
Άδα: Ο Τσιτσάνης, μ' αρέσει πολύ όπως γράφει. Με την "αχάριστη" ας πούμε μπορούν να με πιάσουν τα κλάματα, πιστεύω ότι είναι τόσο αληθινή αυτή η ιστορία. Τρελαίνομαι για τα ρεμπέτικα, έχω και μικρασιατική καταγωγή και μπορώ να νοιώσω αυτό τον πόνο της προσφυγιάς, τους δρόμους αυτούς. Επίσης μου αρέσει πάρα πολύ και η μουσική απο τον κινηματογράφο, αγαπημένος μου συνθέτης είναι ο Giorgio Moroder που έχει κάνει τη μουσική του Flash dance. Αυτός και ο Jean Michel Jarre ήταν οι πρώτοι που έβαλαν τον ηλεκτρονικό ήχο στην ορχηστρική μουσική. Τώρα γυρίζοντας σε προηγούμενη ερώτηση, θα ήθελα να μου γράψει τραγούδι ο Ξυδούς ή ο Δημητριάδης και ένας καινούργιος ο Πέτρου αλλά και ένας πιο παλιός ο Πορτοκάλογλου και ο Μαχαιρίτσας...

Music Corner: Τηλεόραση βλέπεις;
Άδα: Βλέπω αλλά περισσότερο μου αρέσει το σινεμά. Δεν θα δω σήριαλ, τα αποφεύγω και τα ξένα και τα ελληνικά.

Music Corner: Αυτή την εποχή εμφανίζεσαι στο "Σταυρό του Νότου"
Άδα: Ναι, είμαι μαζί με το συγκρότημα "Παράθυρα με θέα", πάμε πολύ καλά, έχουμε ξεκινήσει από τον Νοέμβριο στο Ροκ κλάμπ. Παίζουμε πάρα πολλά τραγούδια απο διάφορα είδη δηλαδή από Μάλαμα μέχρι Beyonce! Επίσης, από τις 9 Μαρτίου θα βρίσκομαι στο Συρμό, στο Μεταξουργείο, με το Μάνο Ξυδού, το Νίκο Πιπινέλη, το Γιάννη Ευσταθίου και τους Παζλ. Θα είμαστε εκεί Τετάρτες και Πέμπτες.

Music Corner: Θα εμφανιζόσουν σε πίστα;
Άδα: Ναι επειδή έχει μεγάλη πίστα και μπορώ να χορέψω! (γέλια πολλά)

Music Corner: Τελευταία ερώτηση, από τα τραγούδια του δίσκου ποιο σου αρέσει περισσότερο και ποιο σου "βγήκε" πιο εύκολα;
Άδα: Μου αρέσει πάρα πολύ το "Κράτα με", αλλά πιστεύω ότι με δυσκόλεψε αρκετά. Η μελωδία του πραγματικά με μαγεύει, με συγκινεί. Επίσης το "χωρίς εσένα", που είναι μία μπαλάντα σπαραξικάρδια και το "για μένα θα υποφέρεις" που είναι χορευτικό και ανυπομονώ να το τραγουδήσω στη σκηνή επειδή πιστεύω πως θα μου ταιριάζει πολύ και θέλω να δω τι συναισθήματα θα μου βγάλει προς τα έξω.

Music Corner: Καλή επιτυχία και περιμένω να έρθω να σε ακούσω!


BAR RESTAURANT CAFE
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (Βασ. Σοφίας) 210.7223784


*** Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ελευθερίας στην Βασ. Σοφίας, στο Μέγαρο Μουσικής (Bar-Restaurant-Cafe, τηλ. 210.7223784).

*** Oι φωτογραφίες έχουν τραβηχθεί με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, Olympus.
*** Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού (κειμένων ή φωτογραφιών) χωρίς την άδεια του Music Corner.