"ΛΕΝΑ ΑΛΚΑΙΟΥ"

"Δίνω στο κόσμο την αλήθεια μου"...

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στη Χριστιάννα Παντελάτου

Φωτογράφηση: Μαρία Παπαγεωργίου
Music Corner - 1/6/2009

Έφτασα στο ραντεβου μας στο φιλόξενο Πάρκο Ελευθερίας, πολύ πριν την ώρα μου! Στην δροσερή, σκιερή, γεμάτη φυτά και λουλούδια, καλόγουστη βεράντα του καφε-εστιατορίου, διαλέξαμε μια όμορφη γωνιά για την συνέντευξη. Οι ήχοι της πόλης δεν φτάνουν ως εδώ. Εντυπωσιακό! Ένα γλυκό, πραγματικά ανοιξιάτικο, απόγευμα καταφέραμε να συναντηθούμε με την Λένα Αλκαίου για μια ζεστή και φιλική κουβέντα, εφ' όλης της ύλης! Με την ευθύτητα, την ειλικρίνεια και την αμεσότητά της ξεπεράσαμε τα πρώτα λεπτά αμηχανίας. Στην ηρεμία του χώρου, πίνοντας παγωμένο τσάι ροδάκινο, μάθαμε πολλά που δεν γνωρίζαμε για εκείνη.

Αφορμή για την συνάντησή μας στάθηκε η κυκλοφορία του νέου της CD και το ξεκίνημα της καλοκαιρινής περιοδείας της για συναυλίες σε όλη την Ελλάδα...

Μusic Corner: Πού γεννήθηκατε;
Λένα Αλκαίου: Στον Πειραιά. Εκεί γεννήθηκα, εκεί μεγάλωσα, εκεί ζω μέχρι τώρα. Στην Πειραϊκή. Η Πειραϊκή είναι μια περιοχή μπροστά στη θάλασσα.

Μusic Corner: Πότε μπαίνει η μουσική στη ζωή σας;
Λένα Αλκαίου: Από πολύ μικρή ηλικία μπήκε η μουσική στη ζωή μου. Σχεδόν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήθελα να τραγουδάω! Σχετικά μικρή ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη μουσική. Πήγαινα ακόμα σχολείο, δεν είχα τελειώσει ακόμα το Λύκειο, όταν ξεκίνησα μαθήματα φωνητικής και ορθοφωνίας, στο Εθνικό Ωδείο όπου συνεχίζω μέχρι σήμερα. Είχα δασκάλα την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Τώρα, σταματώ για λίγο καιρό και ξαναρχίζω. Συνεχίζω να μαθαίνω. Προσπαθώ να συντηρώ τη φωνή μου.

Μusic Corner: Θυμάστε την πρώτη φορά που τραγουδήσαστε μπροστά σε κοινό κρατώντας μικρόφωνο; Πώς νοιώσατε;
Λένα Αλκαίου: Ε, βέβαια το θυμάμαι. Ένοιωσα καταπληκτικά! Ενα μεγάλο μου όνειρο γινόταν πραγματικότητα. Ήταν η πρώτη φορά. Η δασκάλα μου η Αννα Διαμαντοπούλου είχε δημιουργήσει, πριν από κάποια χρόνια, μία μπουάτ. Μια πολύ μικρή μπουάτ, στην οποία τραγουδούσε και η ίδια. Με επέλεξε από όλα τα παιδιά, τους μαθητές της, να τραγουδήσω εκεί. Ετσι ξεκίνησα επαγγελματικά να τραγουδάω. Ένας πολύ μικρός χώρος, όπου λέγαμε υπέροχα τραγούδια με ένα πιάνο.

Μusic Corner: Με τι τραγούδια ξεκινήσατε;
Λένα Αλκαίου: Με τραγούδια κλασικά, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, κλασικά λαϊκά, με αυτά. Τραγούδια που μέχρι τώρα λέω στις εμφανίσεις μου.

Μusic Corner: Ποια ήταν τα πρώτα ακούσματά σας; Επηρέασαν τον δρόμο που ακολουθήσατε;
Λένα Αλκαίου: Μεγάλωσα σε μια γειτονια του Πειραιά και στο σπίτι μας αλλά και στις παρέες ακούγαμε λαϊκά τραγούδια. Δηλαδή τα ακούσματά μου ήταν λαϊκά. Μεγάλωσα με λαϊκα κυρίως τραγούδια. Το λαικό τραγούδι το αγαπώ πάρα πολύ γιατί από μικρή, αυτό έχω στη μνήμη μου. Φυσικά επηρέασαν τον δρόμο που ακολούθησα. Βεβαίως, η μουσική δεν τελειώνει πουθενά. Μεγαλώνοντας ανακάλυψα κι άλλα είδη μουσικής κι άλλους συνθέτες και πολλά πράγματα. Ανακάλυψα τη μουσική την οποία ανακαλύπτω ακόμα. Δεν σταματάει αυτό.

Μusic Corner: Συνεργαστηκατε με μεγάλα ονόματα στο ξεκίνημά σας. Ε. Βιτάλη, Π. Πάνου, Τ. Μπίνη, Μαρίζα Κωχ, Μ. Μητσιά. Τι θυμάστε από αυτές τις συνεργασίες;
Λένα Αλκαίου: Κάθε συνεργασία από αυτές και πολλές άλλες, για μένα, ήταν ένα μεγάλο δώρο. Πήρα πολλά πράγματα από τους ανθρώπους που αναφέρατε αλλά κι από άλλους με τους οποίους συναντήθηκα επαγγελματικά όλα αυτά τα χρόνια. Ο καθένας τους ήταν μια ξεχωριστή, αξιόλογη προσωπικότητα. Αυτό ήταν ένα μεγάλο κέρδος για μένα γιατί γνώρισα το μεγαλείο και των ανθρώπων αλλά και των καλλιτεχνών, μέσα από αυτές τις συνεργασίες.

Μusic Corner: Η πρώτη σας εμφάνιση στη δισκογραφία ήταν το 1993, μια συμμετοχή στις "ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ". Τι έχετε κρατήσει στην καρδιά σας από αυτή τη συμμετοχή;
Λένα Αλκαίου: Ναι, η πρώτη μου επαφή με τη δισκογραφία ήταν Δεκέμβριο του '93, δηλαδή ουσιαστικά από το 1994. Ήταν πολύ συγκινητική στιγμή. Ήταν μια συμμετοχή στο δίσκο "Πόλεις του Νότου" της Νένας Βενετσάνου. Ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή για μένα, το ότι μου εμπιστεύτηκε η Νένα Βενετσάνου αυτό το καταπληκτικό τραγούδι, το "Μαύρο φόρεμα" κι έτσι μπήκα πρώτη φορά στο στούντιο κι εμφανίστηκα μ' αυτόν τον τρόπο στην δισκογραφία.

Μusic Corner: Πώς ήταν αυτή η εμπειρία, πρώτη φορά στο στούντιο; Θέλετε να τη μοιραστείτε μαζί μας;
Λένα Αλκαίου: Εξαιρετική! Είχα την τύχη, από την αρχή, να συνεργαστώ με ανθρώπους οι οποίοι ήταν πολύ αξιόλογοι. Όπως η Νένα Βενετσάνου η οποία ήταν τόσο ήρεμη, τόσο συγκινητική, τόσο γλυκειά και με καθοδήγησε με τον καλύτερο τρόπο. Έτσι κύλησαν όλα πολύ ωραία. Από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα μπορώ να πω.

Μusic Corner: Κι έπειτα, στον πρώτο σας προσωπικό δίσκο το '97. "ΤΑ ΠΑΘΗ ΜΟΥ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ", πώς νοιώθατε τότε; Πώς νοιώθετε σήμερα για αυτόν τον δίσκο;
Λένα Αλκαίου: Ναι, το 1997 έκανα τον πρώτο προσωπικό δίσκο. Πριν από αυτό έγινε πάλι μια συμμετοχή με έξι τραγούδια στο "Όνειρα αυθαίρετα" του Γιάννη Νικολάου και του Γιώργου Κρητικού και μετά ήρθε ο πρώτος προσωπικός δίσκος το 1997. Ηταν έξι τραγούδια του Γιώργου Ζήκα και έξι τραγούδια του Γιάννη του Νικολάου, και του Γιώργου του Κρητικού.
Μ' έναν δίσκο δικό μου, μετά από πολλή κούραση, γιατί μεσολάβησαν όπως βλέπετε τρία χρόνια για να μπορέσω να δημιουργήσω αυτή τη δουλειά, αισθάνθηκα μια ηθική ικανοποίηση γιατί ήταν αυτό που ήθελα να κάνω. Είπα τα τραγούδια που ήθελα, αγαπημένα τραγούδια που γράφτηκαν για μένα. Ήταν ένας δίσκος σταθμός στην καριέρα μου. Ουσιαστικά αυτός ο δίσκος με έκανε γνωστή σε πολύ κόσμο. Το "Ιχνος" ήταν ένα τραγούδι που πραγματικά με σύστησε σε πολύ κόσμο. Ηταν μια ευτυχής συγκυρία.

Μusic Corner: Υπάρχει κάποια δισκογραφική δουλειά σας, μέχρι σήμερα, που να νοιώθετε ότι "αγαπάτε" περισσότερο;
Λένα Αλκαίου: Η κάθε μία από τις δισκογραφικές δουλειές που έχω κάνει, είχε τα δικά της στοιχεία, είχε τραγούδια που αγάπησα και χαίρομαι που τα είπα. Επιλέγω να πω καλά τραγούδια, όλα αυτά τα χρόνια. Δεν κάνω έναν δίσκο "έτσι". Επειδή πρέπει, επειδή είναι η ώρα να γίνει. Μπορώ να πω ότι κάθε δουλειά έχει κάτι που αγαπάω. Όλα τα τραγούδια, όλη αυτή η ατμόσφαιρα, μέσα στο στούντιο, για να γεννηθεί ένα CD είναι μεγάλη διαδικασία. Είσαι μέσα στο στούντιο κάποιους μήνες, με κάποιους ανθρώπους. Συναναστρέφεσαι, ανταλλάσεις απόψεις, δίνεις την ψυχή σου. Πώς αλλιώς μπορεί να βγει καλή μια δισκογραφική δουλειά αν δεν δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό;

Μusic Corner: Πώς διαλέγετε τα τραγούδια που θα πείτε;
Λένα Αλκαίου: Με το ένστικτο! Προσέχω πάρα πολύ το στίχο, τη μουσική και θέλω να μου αρέσει εμένα. Πιστεύω, και δεν είναι εγωϊστικό αυτό, με την απλή λογική μου, πως υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που έχουν το ίδιο μουσικό γούστο με το δικό μου. Αφού λοιπόν επιλέγω τραγούδια που αρέσουν σ' εμένα, σίγουρα θα εμπνέουν και κάποιους άλλους.

Μusic Corner: Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για τις εμφανίσεις σας με τη Κατερίνα Κούκα στο Regency Casino της Θεσσαλονίκης;
Λένα Αλκαίου: Στη Θεσσαλονίκη τελειώσαμε τις εμφανίσεις μας με την Κατερίνα Κούκα πριν από λίγες μέρες. Θα συνεχίσουμε μαζί και το καλοκαίρι, θα κάνουμε περιοδεία σ' όλη την Ελλάδα. Ξεκινάμε αρχές Ιουνίου.

Μusic Corner: Τι είναι αυτό που κάνει μια συναυλία, μια βραδιά στο μαγαζί, μια εμφάνιση, πολύ καλή;
Λένα Αλκαίου: Κάθε βραδιά είναι ξεχωριστή. Σίγουρα ο κόσμος παίζει μεγάλο ρόλο. Η συμμετοχή, η ανταπόκριση, η επικοινωνία. Αυτό που κάνουμε εμείς βασίζεται πολύ στην επικοινωνία. Δεν βγαίνω να πω τα τραγούδια έτσι, για να περάσει η ώρα και να κλείσει το τρίωρο του προγράμματος. Θέλω να υπάρχει μια ανταπόκριση και μια επικοινωνία. Ένα "πάρε-δώσε" με τον κόσμο.

Μusic Corner: Πώς εισπράττετε αυτό το "πάρε-δώσε" που λέτε;
Λένα Αλκαίου: Αυτό το νοιώθεις. Δεν εξηγείται. Νοιώθεις πώς συμμετέχει ο κόσμος, πώς ανταποκρίνεται. Βλέπεις από τη σκηνή, καταλαβαίνεις αν συμμετέχουν, αν παρακολουθούν, μέχρι το τέλος της βραδιάς το ξέρεις αν πήγε καλά. Δεν περιμένεις να έρθουν στο καμαρίνι μετά να σου πουν "ήταν ωραία". Νομίζω ότι πιο πριν, πριν τελειώσει το πρόγραμμα, καταλαβαίνεις αν πήγε καλά κι αν άρεσε στο κοινό.

Μusic Corner: Εκτός από το ταλέντο που ήδη διαθέτετε, ποιο άλλο ταλέντο θα θέλατε να έχετε;
Λένα Αλκαίου: Είμαι ευχαριστημένη με τον εαυτό μου. Ευχαριστώ το Θεό που έχω μια φωνή που μπορώ κι εκφράζομαι μέσα από αυτήν και πραγματικά χαίρομαι με αυτό. Δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσα να κάνω καλά. Αυτό που κάνω με ικανοποιεί απόλυτα.

Μusic Corner: Μπορείτε να θυμηθείτε κάποιο σχόλιο θεατή που να έδωσε άλλη προοπτική στη δουλειά σας;
Λένα Αλκαίου: Είναι πολλές οι εκδηλώσεις αγάπης των ανθρώπων. Με έχουν συγκινήσει και μου έχουν αποδείξει ότι τελικά, καλά κάνω κι επιμένω έτσι όπως επιμένω, σε αυτή τη δουλειά. Πολλά μου έχουν συμβεί όλα αυτά τα χρόνια κι είναι συγκινητικό να βλέπεις ότι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πότε τους φέρεσαι σωστά και πότε είσαι ειλικρινής απέναντί τους. Δεν θέλω να μιλήσω για τον εαυτό μου καθόλου. Ούτε να πω αν έχω καλλιτεχνική αξία ή κάτι τέτοιο. Όχι. Αυτό θα το κρίνουν οι άλλοι, όχι εγώ. Αλλά για ένα πράγμα είμαι σίγουρη : αυτό που δίνω στους ανθρώπους είναι η αλήθεια. Δεν θέλω ούτε να παραστήσω κάτι άλλο ούτε να δημιουργήσω άλλες εντυπώσεις. Είμαι ο εαυτός μου. Την αλήθεια μου δίνω στον κόσμο. Πραγματικά είναι συγκινητικό το πώς το αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι αυτό. Από το κοινό έρχονται πολλοί και μου μιλούν. Είναι πολλά αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα που μου δίνουν την αίσθηση ότι πράττω σωστά, ότι βρίσκομαι στο σωστό δρόμο.

Μusic Corner: Πόσο έχετε αφήσει τις δισκογραφικές εταιρείες να επέμβουν στο έργο σας; Εάν αυτό έχει συμβεί...
Λένα Αλκαίου: Υπήρξαν φορές που συνέβη κι αυτό. Δηλαδή να θελήσουν απο τη δισκογραφική να επέμβουν. Όμως κάθε φορά που κάτι δεν μου άρεσε, έφευγα! Στο ...άγνωστο με βάρκα την ελπίδα! Πάντα ερχόταν η ελπίδα από κάπου αλλού. Δεν μπορούμε να μένουμε, να λιμνάζουμε και να περιμένουμε τι θα γίνει. Αν δεν ξέρουμε οι ίδιοι τι ακριβώς θέλουμε και δεν επιμένουμε σ' αυτό που θέλουμε, χάνουμε. Είναι δύσκολοι οι καιροί, πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε και να επιδιώκουμε να το πετύχουμε.

Μusic Corner: Οι τραγουδιστές της νεότερης γενιάς ξεκινούν έχοντας στο μυαλό τους περισσότερο μια διεθνή καριέρα. Σκεφτήκατε ποτέ κι εσείς έτσι; Υπήρξε πρόταση για το εξωτερικό;
Λένα Αλκαίου: Πιστεύω πως αν είναι να γίνει κάτι τέτοιο, θα γίνει. Δηλαδή, κάπως θα τύχει και θα έρθει. Δεν μπορώ να το σκεφτώ τώρα αυτό. Σίγουρα θα είχε ενδιαφέρον κάτι τέτοιο. Υπάρχουν Ελληνες που στο εξωτερικό μας κάνουν περήφανους. Αλλά αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Δεν μπορώ να το βάλω σαν στόχο. Βεβαίως θα ήθελα να συμβεί, να μπορέσω να βγω στο εξωτερικό με τα τραγούδια μου, να προχωρήσω πιο πέρα. Αλλά αυτό δεν μπορείς να το προβλέψεις. Πρέπει να έρθει η συγκυρία.

Μusic Corner: Ποια ήταν μέχρι τώρα για εσάς η πιο ενδιαφέρουσα συνεργασία;
Λένα Αλκαίου: Ολες οι συνεργασίες μου είχαν μεγάλο ενδιαφέρον. Από κάθε μία πήρα κάτι. Δηλαδή, η Ελένη Βιτάλη, τα τρία χρόνια που ήμουν μαζί της, με μύησε ουσιαστικά στο λαϊκό τραγούδι γιατί άκουγα μια μαγική τραγουδίστρια κάθε βράδυ και μαγευόμουν. Ήταν σχολείο για μένα. Με όλους. Η Πόλυ (Πάνου), ο Μητσιάς. Γνώρισα όλο το έργο των τεράστιων, των μεγάλων συνθετών. Με τη Λίνα τη Νικολακοπούλου στο "Χάραμα" με τον Μητσιά. Ήταν μια άλλη άποψη. Με την Πίτσα Παπαδοπούλου και τη Λίτσα Διαμάντη στο "Χάραμα" πάλι, ήταν μια άλλη εμπειρία. Διότι γνώρισα δύο μύθους, οι οποίες τώρα είναι φίλες μου! Γνώρισα δυο τεράστιες τραγουδίστριες που είναι τόσο καλοί άνθρωποι, τόσο σπουδαίες, τόσο υπέροχες, με τέτοιο μεγαλείο. Ή η συνάντηση με τη Μαριώ. Με τον Πέτρο τον Ζούλια, τώρα, που μας έκανε τη σκηνοθεσία (στα 13 φεγγάρια), με την Κατερίνα Κούκα, ήταν πάλι μια άλλη εμπειρία, να με σκηνοθετήσει αυτός ο τόσο αξιόλογος σκηνοθέτης. Οπως ήταν κάτι διαφορετικό όταν εμφανιζόμουν στο θέατρο "Πάρκ" και στο "Βέμπο". Εκεί, ήταν μια παράσταση με ηθοποιούς κι εγώ τραγουδούσα ένα χρονικό, το "Μια ζωή Ελλάδα" του Μίκη Θεοδωράκη. Ήταν συγκλονιστική εμπειρία αυτή να είσαι στο σανίδι τόσο ιστορικών θεάτρων και να τραγουδάς τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και να παίζεις ουσιαστικά με τους ηθοποιούς μαζί. Με την Πέμυ Ζούνη, επίσης, καταπληκτικό. Τότε, στο ΖΟΟΜ, η Πέμυ σκηνοθέτησε εκείνη την παράσταση. Άλλη συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα, που ήρθε στο στούντιο κι έπαιξε πιάνο κι είχαμε ένα "bonus track", ένα τραγούδι που είχε πει ο Δημήτρης Χορν το "Ποιος το ξέρει". Τότε έπαιξε πιάνο ο Πλέσσας και τραγούδησα εγώ, μόνο πιάνο και φωνή, κι αυτή ήταν μια φοβερή εμπειρία. Σας λέω μερικές που θυμάμαι, αλλά αφήνω πολλές απ' έξω γιατί είναι πραγματικά πολλές οι εμπειρίες. Πραγματικά σημαντικές συνεργασίες κι αξιόλογοι άνθρωποι.

Μusic Corner: Πώς βλέπετε το σύγχρονο λαϊκο τραγούδι; Ποιο είναι το επίπεδο σε σχέση με παλιότερες εποχές; Σας ικανοποιεί;
Λένα Αλκαίου: Αυτό είναι κάτι που το ξέρουμε όλοι. Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν πολύ ωραία πράγματα, υπάρχουν κι άλλοι οι οποίοι αναλώνονται. Θα δείξουν τα πράγματα. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι αξιόλογοι που γράφουν σήμερα πολύ ωραία τραγούδια, λαϊκά, απλώς υπάρχει μια τάση στο ραδιόφωνο να μην παίζονται αυτά. Ετσι δεν τα ξέρει ο κόσμος. Δεν είναι της "μόδας" σήμερα το αυθεντικό λαϊκό. Ασχετα αν εγώ και κάποιοι άλλοι σαν κι εμένα το υποστηρίζουμε, γιατί το αγαπάμε. Δυστυχώς αυτή την εποχή δεν βγαίνει η πληροφορία προς τα έξω. Υπάρχουν άνθρωποι που γράφουν πολύ ωραία τραγούδια, αλλά θα πρέπει να τα μάθουμε. Να γίνουν γνωστά. Να παιχτούν στα ραδιοφωνα.

Μusic Corner: Μπορείτε να μου πείτε αγαπημένες συνήθειές σας;
Λένα Αλκαίου: Η πρώτη αγαπημένη μου συνήθεια είναι να ξυπνάω το πρωί και να φτιάχνω τον καφέ μου, να κάθομαι να τον πίνω κοιτώντας μισή ώρα τη θάλασσα, από το σπίτι μου. Αυτό με ηρεμεί. Το σπίτι μου βρίσκεται πάνω στην παραλία. Μια άλλη αγαπημένη μου συνήθεια είναι να μαγειρεύω. Φτιάχνω πολλά. Ελληνική κουζίνα, ιταλική, μαγειρεύω πολύ. Μ' αρέσει. Για μένα, αλλά κυρίως για τους άλλους. Δυστυχώς δεν έχω δική μου οικογένεια αλλά μαγειρεύω για τους φίλους. Οι φίλοι μας είναι η προίκα μας.

Μusic Corner: Τι ή ποιος είναι η μεγαλύτερη αγάπη της ζωής σας;
Λένα Αλκαίου: Η μεγαλύτερη αγάπη της ζωής μου, εκτός από το τραγούδι, δηλαδή πέρα από τη δουλειά μου, είναι οι γονείς μου. Ο μπαμπάς μου κι η μαμά μου. Τους έχω και τους δύο κοντά μου.

Μusic Corner: Τι σας χαλαρώνει;
Λένα Αλκαίου: Το να βλέπω τη θάλασσα. Μπορώ να κάθομαι ώρες να βλέπω τη θάλασσα, χωρίς να μιλάω, να σκέφτομαι. Αυτό με χαλαρώνει πολύ.

Μusic Corner: Πού θα θέλατε να ζείτε;
Λένα Αλκαίου: Ζω ακριβώς εκεί που θα ήθελα. Στον Πειραιά έμενα πάντα, από το σπίτι μου έβλεπα λίγο θάλασσα αλλά, κάποια στιγμή κόπηκε η θέα γιατί χτίστηκαν πολυκατοικίες κι αποφάσισα να αλλάξω σπίτι. Πραγματικά, τώρα τελευταία που άλλαξα σπίτι, βρήκα ένα που ήταν δώρο για μένα. Είναι το όνειρό μου! Έχω ένα σπίτι που είναι ακριβώς πάνω στην θάλασσα. Δεν παρεμβάλεται τίποτα. Το μόνο που βλέπω όταν ξυπνάω κι όταν κοιμάμαι είναι η θάλασσα.

Μusic Corner: Υπάρχουν μέρη στην Αθήνα ή στον Πειραιά που σας αρέσουν; Υπάρχουν μέρη που δεν τα αντέχετε; Θα θέλατε να αλλάξουν;
Λένα Αλκαίου: Εκεί που μένω μ' αρέσει πάρα πολύ η γειτονιά, στον Πειραιά. Στην Αθήνα μ' αρέσει πολύ η Πλάκα. Δε θα ήθελα να ζω σε μερη που είναι πολύ στενάχωρα. Θέλω λίγο άπλα. Θέλω να υπάρχει άνοιγμα. Για μένα. Για την ψυχή μου. Όχι για λόγους νεοπλουτισμού. (γέλια!)

Μusic Corner: Ταξιδεύετε; Ποιο είναι το αγαπημένο σας ταξίδι; Ο αγαπημένος σας προορισμός...
Λένα Αλκαίου: Ναι, ταξιδεύω πολύ. Και με τη δουλειά και εκτός δουλειάς. Όταν μπορώ κάνω μικρές αποδράσεις. Αλλά και με τη δουλειά, όταν κάνουμε συναυλίες, γυρίζουμε όλη την Ελλάδα παντού. Βέβαια και χωρίς τις συναυλίες, πάλι ταξιδεύω πολύ. Οταν μπορώ, φεύγω. Αγαπημένος προορισμός η Ελλάδα. Μ' αρέσει. Είναι υπέροχη η Ελλάδα. Η ωραιότερη χώρα του κόσμου, πιστεύω. Τα νησιά. Το καλοκαίρι δεν υπάρχει σαν την Ελλάδα. Εντάξει, και στον υπόλοιπο κόσμο υπάρχουν ωραία μέρη, πολύ ωραίες πόλεις. Έχω πάει σ' αρκετές που μου άρεσαν αλλά μου αρέσει πολύ η Ελλάδα.

Μusic Corner: Έχετε μετανοιώσει για κάτι;
Λένα Αλκαίου: Κάνω πολύ συχνά αυτοκριτική. Πολλές φορές, επειδή είμαι αυστηρή με τον εαυτό μου, τον ...στήνω λίγο στον τοίχο! Προσπαθώ κάθε μέρα να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Αυτό με ενδιαφέρει. Σίγουρα στην πορεία της ζωής μας γίνονται και καλά πράγματα γίνονται και δυσάρεστα που πολλές φορές δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε. Όλα μέσα στη ζωή είναι. Πάμε μπροστά.

Μusic Corner: Υπάρχουν περιστάσεις όπου θα χρειαστεί να πείτε ψέματα; Οι άνθρωποι προτιμούν να ζουν στο ψέμα ή μέσα στην αλήθεια;
Λένα Αλκαίου: Εχω μια μεγάλη δυσκολία με τα ψέματα. Δεν μπορώ να πω ψέματα. Μου είναι αδύνατον. Ούτε κατά συνθήκην. Δυσκολεύομαι να πω ψέματα. Δεν μπορώ. Κατ' αρχήν με καταλαβαίνουν όταν λέω ψέματα. Δεν ξέρω να πω ψέματα. Λέω την αλήθεια κι αυτό μπορεί να έχει κόστος πολλές φορές. Δεν με πειράζει εμένα. Έτσι είμαι. Δεν μπορώ να αλλάξω.

Μusic Corner: Υπάρχει κάποια συνεργασία που θα θέλατε να πραγματοποιηθεί και δεν έγινε ακόμα; Υπάρχει καποιος καλλιτέχνης με τον οποίο θα θέλατε να συνεργαστείτε;
Λένα Αλκαίου: Υπάρχουν πολλές γιατί υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι, καλλιτέχνες, τραγουδιστές και συνθέτες που ακόμα δεν έχω συνεργαστεί μαζί τους. Αν πω τώρα μερικούς που θα ήθελα, θα αδικήσω άλλους. Πιστεύω στα επόμενα χρόνια να γίνει κι αυτό.

Μusic Corner: Μόλις κυκλοφόρησε το καινούργιο σας CD. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια γι' αυτό;
Λένα Αλκαίου: Ναι, φυσικά. Το CD-single αυτό κυκλοφόρησε πολύ πολύ πρόσφατα, μόλις πριν λίγες μέρες! Περιέχει τέσσερα τραγούδια σε μουσική Χριστόφορου Γερμενή και οι στίχοι είναι του Πάνου Φαλάρα. Έχει τίτλο "Οι εποχές του έρωτα". Τέσσερα τραγούδια για τις τέσσερις καταστάσεις του έρωτα που μας απασχολεί έτσι κι αλλιώς. Ενα μιλάει για χωρισμό, ένα για έρωτα, ένα όταν έχεις χωρίσει και δεν το έχεις ξεπεράσει, είναι διαφορετικές καταστάσεις. Έχει ένα κλασικό ζεϊμπέκικο, ένα χασάπικο κλασικό λαϊκό τραγούδι και δύο μπαλάντες. Τέσσερα πολύ ωραία τραγούδια πιστεύω. Αυτή τη στιγμή η ανάγκη μου ήταν να βγάλω σε CD αυτά τα τέσσερα τραγούδια. Όταν αργότερα έχω υλικό που θα θεωρώ επίσης αξιόλογο, με περισσότερα τραγούδια τότε θα κάνω έναν ολοκληρωμένο δίσκο. Έτσι ενεργώ πια. Είχα μόνο τέσσερα τραγούδια αυτά ηχογράφησα. Θα βρω οκτώ... εννέα... δέκα; Όσα βρω, που θα είναι όμορφα, θα μπω πάλι στο στούντιο να τα ηχογραφήσω. Θα το κάνω όταν θα νοιώσω έτοιμη. Αλλά τώρα, είμαι περήφανη για αυτά τα τέσσερα τραγούδια μου.

Μusic Corner: Μπορείτε να περιγράψετε την Λένα Αλκαίου με 5 λέξεις;
Λένα Αλκαίου: Παιδί. Ειλικρινής. Αυθόρμητη. Συναισθηματική πολύ. Αυτή είμαι. Τέσσερις είπα, φτάνουνε. Στην εποχή μας δεν είναι εύκολο να επιβιώσεις με όλα αυτά. Είναι δύσκολο. Αλλά δεν αλλάζει ο άνθρωπος.

Μusic Corner: Ποιοι πιστεύετε ότι επιβιώνουν στην εποχή μας;
Λένα Αλκαίου: Νομίζα ότι επιβιώνουν αυτοί που είναι πιο συγκροτημένοι. Συγκροτημένη είμαι κι εγώ. Αλλά πιστεύω ότι τελικά επιβιώνουν όσοι είναι πιο ευέλικτοι στις κινήσεις τους. Κάνουν καλύτερες δημόσιες σχέσεις, βάζουν πιο μπροστά τη λογική τους και όχι την καρδιά ίσως. Δεν πιστεύω ότι ενεργώντας με την λογική πάντα ενεργείς σωστά. Δεν ξέρω αν είσαι καλύτερα στην ψυχή σου αν βάζεις προτεραιότητα στην λογική. Δεν μετανιώνω για τον εαυτό μου, για το πως είμαι. Δεν μπορώ να είμαι διαφορετική. Χαίρομαι που είμαι ο εαυτός μου. Δεν μπορώ να αλλάξω. Ούτε όταν ήμουν μικρό παιδί μπορούσα να αλλάξω, ούτε τώρα. Από ένα σημείο και μετά δεν εξετάζεις τι γίνεται γύρω σου. Δεν παρακολουθώ τι κάνουν οι άλλοι, μ' ενδιαφέρει να είμαι εγώ καλά. Προσπαθώ να νοιώθω καλά μέσα μου και να έχω γύρω μου ανθρώπους που με πιστεύουν, με εμπιστεύονται και με αγαπάνε. Τι κάνουν οι υπόλοιποι είναι άλλο θέμα, δεν είναι δικό μου, δεν με αφορά.

Μusic Corner: Αν πάθαινατε αμνησία, τι δεν θα θέλατε να ξεχάσετε;
Λένα Αλκαίου: Ωραία ερώτηση! Θα ήθελα να μην ξεχάσω κάποιες στιγμές στη ζωή μου που με έχουν κάνει πολύ ευτυχισμένη. Επίσης δεν θα ήθελα να ξεχάσω τους γονείς μου, οι οποίοι είναι δίπλα μου και με αγαπάνε. Έχω μια σχέση πολύ δυνατή μαζί τους.

Μusic Corner: Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια;
Λένα Αλκαίου: Πώς θα ήθελα να είμαι; Θα ήθελα μετά από 10 χρόνια να έχω γεμίσει κι άλλο από όλες αυτές τις σημαντικές εμπειρίες και τα δώρα τα οποία είχα μέχρι σήμερα. Να συνεχίσω να υπάρχω με αξιοπρέπεια σ' αυτόν τον χώρο του τραγουδιού. Είναι πολύ σημαντικό για μένα αυτό. Να μπορώ να πορεύομαι έτσι. Να έχω την ήρεμη ζωή μου, που έχω και τώρα, να έχω τους φίλους μου, να έχω μια οικογένεια που θέλω να δημιουργήσω πια και να μπορώ να υπάρχω στο χώρο της μουσικής. Εννοώ να υπάρχω με αξιόλογες συνεργασίες, με αξιόλογες δισκογραφίες, με ωραία παρουσία.

Μusic Corner: Τι εύχεστε για εσάς αλλά και για τον κόσμο;
Λένα Αλκαίου: Πιστεύω ότι μόνο όταν υπάρχει υγεία είναι όλα καλά. Όλα τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν. Ακόμα κι αν είναι οικονομικές δυσκολίες, ατυχίες κλπ. Πολλά πράγματα μπορούν να ξεπεραστούν όταν οι άνθρωποι είναι καλά. Άρα το πρώτο πράγμα που εύχομαι για όλους τους ανθρώπους και γι' αυτούς που αγαπώ και για όσους δεν γνωρίζω, είναι αυτό. Για μένα είναι το πιο σημαντικό να υπάρχει υγεία. Τίποτε άλλο. Αν είμαστε καλά, γίνονται όλα.

Μusic Corner: Δώστε μας μια συμβουλή...
Λένα Αλκαίου: Σε ποιον; Στο Music Corner; Σε εσάς τις δύο; (γέλια!) Η συμβουλή μου είναι να προσέχετε και να αγαπάτε τον εαυτό σας. Αν το κάνετε αυτό, σας αγαπάνε και οι άλλοι. Έχει μεγάλη σημασία να αγαπάμε τον εαυτό μας...

Μusic Corner: Παρακολουθείτε καθόλου τις εξελίξεις στην τεχνολογία; Ασχολείστε με το internet;
Λένα Αλκαίου: Μέχρι τώρα δεν ήμουν τόσο σχετική με όλα αυτά. Τελευταία, εδώ κι έναν χρόνο δηλαδή ασχολούμαι πιο εντατικά, ας το πούμε. Μπαίνω στο internet, ψάχνω, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Μέχρι και δική μου σελίδα έκανα. Είναι απλή βέβαια, αλλά ήθελα να είναι εύκολο σε κάποιον που ψάχνει πληροφορίες για εμένα, να μπορεί να βρεί ό,τι θέλει εύκολα και γρήγορα. Το site μου, όπως το λέτε, είναι www.lenalkaiou.com.

Μusic Corner: Που θα σας δούμε live; Το επόμενό σας βήμα;
Λένα Αλκαίου: Σε λίγες μέρες ξεκινάμε συναυλίες με την Κατερίνα Κούκα σε όλη την Ελλάδα. Η πρώτη μας συναυλία θα γίνει στη Λάρισα, στο Αλκαζάρ, στις 8 Ιουνίου.

Μusic Corner: Σας ευχαριστούμε πολύ για την ωραία κουβέντα που είχαμε. Καλή επιτυχία σε ό,τι κάνετε. Καλή επιτυχία στο CD. Καλό καλοκαίρι να έχετε, με όμορφες συναυλίες.
Λένα Αλκαίου: Σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Χάρηκα πολύ που σας γνώρισα...!

------


BAR RESTAURANT CAFE
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (Βασ. Σοφίας) 210.7223784

*** Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ελευθερίας στην Βασ. Σοφίας, στο Μέγαρο Μουσικής (Bar-Restaurant-Cafe, τηλ. 210.7223784).
*** Oι φωτογραφίες έχουν τραβηχθεί με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, Olympus.

*** Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού (κειμένων ή φωτογραφιών) χωρίς την άδεια του Music Corner

MC Team ID