"JOANNA DRIGO"

"Αν οι άνθρωποι είχαν συνηθίσει να ακούνε και κάτι νέο, τότε θα κρίνανε καλύτερα"!

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στη Θωμαή Καραθάνου

Φωτογράφηση: Βασίλης Δουλγερίδης
Music Corner - 20/11/2008

Tο γνωστό ραντεβού στο Πάρκο Ελευθερίας δόθηκε και η συνέντευξη που ακολούθησε ήταν πραγματικά απολαυστική. Η Joanna Drigo, μας συστήνεται μέσα από την πρώτη της δισκογραφική δουλειά, "Κάποιες στιγμές γεννιούνται τα όνειρα". Σε παραγωγή Φίλιππου Πλιάτσικα και με δυνατές συνθέσεις από τη Joanna, είναι ένας δίσκος με φρέσκιες ιδέες και πρωτότυπους στίχους που θα μας απασχολήσει για πολύ καιρό ακόμα. Μόλις 21 ετών, σκέφτεται ώριμα για την ελληνική μουσική, ξέρει τι θέλει από την ζωή της και έχει μουσικά εφόδια που σπανίζουν στις μέρες μας. Οι εμφανίσεις της στο Κύτταρο, ξεκινάνε σε λίγο καιρό και μέχρι τότε ...ακούστε δυνατά τον πρώτο της δίσκο!

Μusic Corner: Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με την μουσική;
Joanna Drigo: Στην Τρίτη δημοτικού, ξεκίνησα να παίζω κλασική κιθάρα.

Μusic Corner: Κατάλαβες από νωρίς πως αυτό είναι που θέλεις να κάνεις στη ζωή σου;
Joanna Drigo: Όχι, δεν έγινε τόσο νωρίς, απλά με ενδιέφερε πολύ. Ήθελα πάρα πολύ να μάθω κιθάρα και γενικότερα μουσική άλλα δεν νομίζω να ήμουν τότε σε θέση να δω τι πραγματικά θέλω να κάνω στο μέλλον. Στη συνέχεια, στο γυμνάσιο ξεκίνησα και μαθήματα φωνητικής. Χαρακτηριστικά θυμάμαι τον εαυτό μου ακόμα και όταν ήμουν στην φάση των πανελληνίων να συνεχίζω να κάνω μαθήματα. Η οριστική απόφαση λήφθηκε πιο μετά, στο πανεπιστήμιο.

Μusic Corner: Μίλησε μας λίγο για την πρώτη φορά που αποφάσισες να ασχοληθείς επαγγελματικά με την μουσική...
Joanna Drigo: Αυτό προέκυψε επειδή είχα δουλέψει πάρα πολύ πάνω στην μουσική. Έτσι λοιπόν, πήγα στην οντισιόν που έκανε ο Φίλιππος Πλιάτσικας και με επέλεξε. Εκείνη την περίοδο, έκανα πολλές συναυλίες και ασχολιόμουν αποκλειστικά με αυτό. Για περίπου ένα χρόνο μπόρεσα να το χαρακτηρίσω μόνιμο επάγγελμα.

Μusic Corner: Είναι πολύ σημαντικό να συνεργάζεσαι με έναν τόσο μεγάλο καλλιτέχνη στο ξεκίνημα σου. Τι συμβουλές έλαβες και πώς είναι να συνεργάζεσαι μαζί του;
Joanna Drigo: Ήταν σαν να έπεσα απότομα στα βαθιά. Μέχρι τότε υπήρχα στην μουσική κάπως πιο ερασιτεχνικά. Έκανα ένα live τον μήνα, σε χώρους που δεν ήταν απαραίτητα καλοί, χωρίς καλό ήχο. Από την άλλη είχαμε τελείως διαφορετικές σχέσεις με τα παιδιά που έπαιζα γιατί ήμασταν μια παρέα, δεμένοι και στην ουσία μια ομάδα. Δεν υπήρχε μεγάλος επαγγελματισμός και η συνέπειά μας περιοριζόταν στις πρόβες και στα πράγματα που είσαι αναγκασμένος να είσαι συνεπής. Τελικά όμως όλο αυτό πήρε την απόχρωση του επαγγέλματος. Ο Φίλιππος με βοήθησε πάρα πολύ. Μου έδωσε χρήσιμες συμβουλές, ήταν πολύ φιλικός μαζί μου αλλά και αυστηρός εκεί που έπρεπε.

Μusic Corner: Πόσο σημαντικό είναι όταν τόσο μεγάλοι καλλιτέχνες δίνουν ευκαιρίες και βοηθάνε τα νέα παιδιά;
Joanna Drigo: Δεν μπορώ να το συζητήσω καν. Για εμένα ήταν άκρως ευεργετικό όλο αυτό γιατί ο Φίλιππος με βοήθησε πάρα πολύ. Ειλικρινά μπράβο του που βοηθάει νέους καλλιτέχνες.

Μusic Corner: Τι πρέπει να κάνει ένας νέος καλλιτέχνης όπως εσύ για να προωθήσει την δουλειά του;
Joanna Drigo: Αν είσαι συγκεντρωμένος και καλός σε αυτό που κάνεις, τότε κάποια στιγμή ο κόσμος θα αναγνωρίσει την αξία σου.

Μusic Corner: Μερικοί λένε ότι οι μουσικές σκηνές είναι και πάλι της μόδας σε αντίθεση με τα μπουζούκια.
Joanna Drigo: Ναι, το πιστεύω. Γιατί νομίζω ότι και αυτοί το τραβήξανε πάρα πολύ και κάνανε πλαστική παραγωγή. Το αυθεντικό και το μη αυθεντικό, το καταλαβαίνεις κάποια στιγμή. Μετά από τόσα σκουπίδια που δέχθηκε ο κόσμος, ήρθε η στιγμή που το συνειδητοποίησε.

Μusic Corner: Οι στίχοι σου, έχουν κάτι το ιδιαίτερο, καθώς δεν μας θυμίζουν όλα αυτά που ακούμε διαρκώς. Από πού εμπνέεσαι;
Joanna Drigo: Από την καθημερινή ζωή και από προσωπικά βιώματα. Ξεκίνησα γράφοντας αγγλικό στίχο ενώ τον ελληνικό δεν τον είχα δοκιμάσει. Ο Φίλιππος ήταν εκείνος που με προέτρεψε να γράψω ελληνικό στίχο και ήταν κάτι που αποδείχθηκε πολύ ενδιαφέρον. Η ιδιαιτερότητα που αναφέρεις, προέκυψε επειδή όταν πήρα την απόφαση να γράψω ελληνικό στίχο, ήθελα να το κάνω με έμπνευση, να μην γράψω κάτι που να μοιάζει μ' αυτά που γράφουν και οι άλλοι.

Μusic Corner: Είναι πρωτότυποι στίχοι για τα ελληνικά δεδομένα. Ήταν ρίσκο να βάλεις αυτά τα κομμάτια στον πρώτο σου δίσκο;
Joanna Drigo: Στο εξωτερικό είναι κάτι πάρα πολύ συνηθισμένο ενώ για την Ελλάδα είναι κάτι εντελώς ξένο. Για να είμαι ειλικρινής, δεν το σκέφτηκα καθόλου αυτό. Τα σχόλια που ακούω είναι πολύ θετικά. Όλα τα έγραψα χωρίς να έχω στο μυαλό μου το εμπορικό ή το τι θέλει να ακούσει ο κόσμος. Εγώ έγραψα αυτούς τους στίχους γιατί αυτό μπορούσα και αυτό ήθελα να κάνω. Νομίζω εκφράζουν καλύτερα το νεανικό κοινό, αλλά είναι απολύτως λογικό γιατί έχω το μυαλό ενός νέου ανθρώπου.

Μusic Corner: Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές σου;
Joanna Drigo: Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ η PJ Harvey, η Tori Amos, οι Madrougada, οι Sound Garden, οι Pearl Jam, οι Alice In Chains... Είμαι αυτής της γενιάς.

Μusic Corner: Γράφεις μόνη σου τη μουσική;
Joanna Drigo: Ναι, με βοήθησαν πάρα πολύ όμως και τα παιδιά που παίξαμε μαζί στην ηχογράφηση. Η ηχογράφηση του δίσκου είναι ζωντανή παίζαμε όλοι μαζί εκείνη την ώρα τα κομμάτια μου και ήταν πολύ ευχάριστο.

Μusic Corner: Ποιο είναι το αγαπημένο σου κομμάτι από το δίσκο;
Joanna Drigo: Νομίζω αυτή την περίοδο είναι το "rises up". Ανά περιόδους όμως αλλάζω.

Μusic Corner: Είναι αλήθεια ότι όταν έχεις αρνητικά συναισθήματα γράφεις καλύτερα;
Joanna Drigo: Ναι, γιατί όταν έχεις θετικά συναισθήματα, δεν κάθεσαι να γράψεις. Βγαίνεις έξω και περνάς καλά! Όταν όμως έχεις κάποια συναισθήματα σε διέγερση, έχεις την ανάγκη να γράψεις.

Μusic Corner: Θα δήλωνες ποτέ συμμετοχή σε κάποιο talent show ή είσαι αντίθετη με την ιδεολογία τους;
Joanna Drigo: Ναι, είμαι γιατί το θεωρώ μεγάλη ξεφτίλα γενικά. Δεν νομίζω ότι διαφοροποιούνται τα παλιά reality με τα νέα talent shows γιατί θεωρώ πως μοιάζουν πολύ. Εμένα εκείνο που με απασχολεί, είναι το κατά πόσο είναι κατάλληλοι οι κριτές και ποια είναι τα κριτήρια τους. Έβλεπα τις προάλλες ένα ντοκιμαντέρ με την βιογραφία του Bob Dylan και καθώς έβλεπα, σκέφτηκα τα δικά μας reality. Εκεί λοιπόν, έδειχνε κάτι τύπους να παίζουν κιθάρα σε υπόγειους δρόμους και μικρές μουσικές σκηνές και μοναδικό αντάλλαγμα είχαν τα λίγα χρήματα που οι θαμώνες έριχναν στα καπέλα τους. Αμέσως σκέφτηκα πως αν αυτοί οι άνθρωποι εμφανιστούν μπροστά στις δικές μας κριτικές επιτροπές, θα τους κράξουν άσχημα. Κι όμως, για εμένα αυτοί οι μουσικοί του δρόμου βγάζουν μια αυθεντικότητα. Θεωρώ γελοίο να καθόμαστε και να συζητάμε για την εξωτερική εμφάνιση του τραγουδιστή. Πιο συγκεκριμένα, είδα μια μαύρη κοπέλα με πολλά παραπάνω κιλά που όμως βάραγε την κιθάρα και τραγουδούσε με πάρα πολύ ταλέντο. Αν λοιπόν την έβλεπαν εδώ, θα την έδιωχναν και θα της έλεγαν να χάσει και κιλά! Αυτή όμως είναι η ουσία; Η εμφάνιση ή το ταλέντο; Γι' αυτό νομίζω πως σ' αυτά τα reality δεν βλέπουν την ουσία, το έχουν χάσει τελείως το παιχνίδι.

Μusic Corner: Αυτό χαλάει και την μουσική στην Ελλάδα;
Joanna Drigo: Ναι, νομίζω πως επηρεάζει πάρα πολύ. Στην Ελλάδα θεωρώ πως δεν υπάρχει μουσική παιδεία. Όλοι αυτοί στα talent shows, φτιάχνουν έτοιμα είδωλα. Τους δίνουν ένα τραγούδι, τους δημιουργούν μια έτοιμη εικόνα και οι ίδιοι οι τραγουδιστές απλά υπάρχουν. Ο κόσμος το δέχεται και τρώει αμάσητη τροφή, κι αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή δεν έχουμε μουσική παιδεία στην Ελλάδα. Αν οι άνθρωποι είχαν συνηθίσει να ακούνε και κάτι νέο, τότε θα κρίνανε καλύτερα. Όμως στην Ελλάδα έχουμε μάθει να μη ψαχνόμαστε και πολύ...

Μusic Corner: Υπάρχουν κομμάτια που έχεις γράψει, ήθελες να μπουν στο δίσκο άλλα δεν τα έβαλες γιατί θεωρείς ότι είναι ακόμα νωρίς για να τα περάσεις στον κόσμο;
Joanna Drigo: Εμένα αυτό δεν με ενδιαφέρει γιατί το κοινό δεν με ξέρει ακόμα οπότε κινούμαι ελεύθερα. Έβγαλα όλα εκείνα που μπορούσα να βγάλω και αυτά με τα οποία ήθελα να συστηθώ.

Μusic Corner: Έχεις και κάποια κομμάτια στο δίσκο σου με ξένο στίχο. Πόσο εύκολο είναι να τα ακούσει το κοινό;
Joanna Drigo: Ακούω περισσότερο ξένη μουσική. Πλέον έχουν ξεκινήσει και γίνονται πολλά ξένα συγκροτήματα στην Ελλάδα.

Μusic Corner: Σου αρέσει αυτό;
Joanna Drigo: Όταν ξεκίνησα, μου άρεσε. Τώρα βρίσκομαι σε μια φάση που μου αρέσει να γράφω ελληνικό στίχο. Ενώ ακούω ξένα και νομίζω πως τραγουδάω καλύτερα σε ξένα, έχει αρχίσει και μου αρέσει να γράφω ελληνικά. Γενικά όμως νομίζω πως αν θέλεις να κάνεις ροκ, καλό θα ήταν να το κάνεις σε αγγλικό στίχο με τον οποίο "κουμπώνει" καλύτερα ο συγκεκριμένος ρυθμός. Βέβαια το να καταφέρεις τελικά να γράψεις ελληνικούς στίχους σε ροκ κομμάτι, και να πετύχει, νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό. Αυτό είναι και το ευχάριστο για μένα, παρατηρώ πως πολλοί μου λένε θετικές εντυπώσεις για τους στίχους μου και κυρίως τους ελληνικούς!

Μusic Corner: Γιατί αποφάσισες να αλλάξεις το όνομά σου;
Joanna Drigo: Το κανονικό μου όνομα είναι Ιωάννα Δριγκοπούλου. Το έκανα αυτό γιατί μια φίλη μου που επίσης τραγουδάει έκανε MySpace και άλλαξε το δικό της όνομα. Έτσι λοιπόν μου πρότεινε να αλλάξω και το δικό μου και μου άρεσε σαν ιδέα!

Μusic Corner: Δε θα ήθελες να είσαι γνωστή με το δικό σου όνομα;
Joanna Drigo: Το θέμα είναι να είσαι γνωστή με τα κομμάτια σου και όχι να γίνεσαι διάσημη με το όνομά σου.

Μusic Corner: Κάποια συνεργασία που θα ήθελες να κάνεις;
Joanna Drigo: Θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ με τον Παύλο Παυλίδη.

Μusic Corner: Εμφανίζεσαι κάπου αυτή την περίοδο;
Joanna Drigo: Θα αρχίζω να εμφανίζομαι από το Δεκέμβρη στο Κύτταρο, κάθε Τρίτη. Σε λίγο θα δημιουργηθεί και ολοκληρωμένο σχήμα.

Μusic Corner: Σ' ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή τύχη στο δίσκο σου και στις εμφανίσεις σου!
Joanna Drigo: Να 'σαι καλά. Σας περιμένω στο Κύτταρο!

------


BAR RESTAURANT CAFE
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (Βασ. Σοφίας) 210.7223784

*** Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ελευθερίας στην Βασ. Σοφίας, στο Μέγαρο Μουσικής (Bar-Restaurant-Cafe, τηλ. 210.7223784).
*** Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού (κειμένων ή φωτογραφιών) χωρίς την άδεια του Music Corner.

MC Team ID