"ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΝΑ"

"Στο λαϊκό ο πόνος έχει μία λεβεντιά. Για μένα το λαϊκό είναι η χαρμολύπη του αισιόδοξου ανθρώπου, του μεσογειακού"!

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην Εβίτα Αντωνέλλου

Φωτογραφίες: Αρετή Σταυροπούλου
Music Corner - 19/10/2006

Μια τελείως διαφορετική συνέντευξη που όταν τελείωσε αναρωτιόμασταν (όλοι) "μα κάναμε συνέντευξη τώρα;"...! Υπήρχαν στιγμές που νόμιζα ότι μου κάνουν εμένα συνέντευξη, ή άλλες που πίστευα ότι έχω βγει για καφέ με μια φίλη!

Η Μελίνα Κανά διαθέτει ταλέντο, έντονη προσωπικότητα, αυτοπεποίθηση, ζωντάνια, χιούμορ, ομορφιά, ζεστασιά, αυθορμητισμό, εσωτερική φλόγα και πάνω απ όλα είναι γυναίκα γεμάτη απο ζωή, χαμόγελο και όλα αυτά φαίνονται όταν μιλάει για τη μουσική που τραγουδάει, τα λαϊκά τραγούδια που αγαπάει πραγματικά και υπερασπίζεται με πάθος.

Η συνέντευξη έγινε στο στέκι μας, στο Πάρκο Ελευθερίας (κλικ)...


Music Corner: Η τελευταία σας δουλειά που κυκλοφόρησε πρόσφατα, είναι αρκετά διαφορετική απ' ότι μας έχετε συνηθίσει και προϊόν μίας συνεργασίας με πολύ αξιόλογους συντελεστές.
Μελίνα Κανά:
Πράγματι, η δουλειά αυτή κυκλοφόρησε στις 29 Μαΐου που είναι και τα γενέθλια μου. Δουλέψαμε αρκετό καιρό με τον Χρήστο Νικολόπουλο, περίπου ένα χρόνο από τη στιγμή που είπαμε ότι θα συνεργαστούμε, δηλαδή τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, κάναμε κάποια ραντεβού μες το χειμώνα, μου έφερε τα τραγούδια, ψάχναμε στιχάκια, μετά τα έμαθα και ξαναβρεθήκαμε να τα τραγουδήσω...

Music Corner: Πως έγινε αυτή η συνάντηση;
Μελίνα Κανά: Η συνάντηση είχε γίνει πολλά χρόνια πριν. Είχαμε γνωριστεί σε μία συναυλία του Γιώργου Νταλάρα που συμμετείχα εγώ. Εκεί με είχε ακούσει ο Χρήστος και είπε ότι ενδιαφέρεται να κάνουμε κάτι μαζί. Αυτή τη φορά όμως τον βρήκα εγώ, επειδή ένοιωσα ότι είχε έρθει ο χρόνος να κάνω κάτι πιο λαϊκό.

Music Corner: Υπάρχουν τραγούδια πάντως που έχετε πει και έχουν πιο λαϊκό ύφος, όπως αυτά του Μάλαμα.
Μελίνα Κανά: Αυτά τα τραγούδια του Θανάση Παπακωσταντίνου και του Σωκράτη του Μάλαμα εγώ τα τραγούδησα με τον τρόπο που προσέγγιζα και τα λαϊκά τραγούδια.

Music Corner: Μικρή τραγουδούσατε τραγούδια από το ραδιόφωνο;
Μελίνα Κανά: Κυρίως ναι, τα λαϊκά της εποχής. Όμως εγώ ήμουν της γενιάς που μεγάλωσε με τις φωνές του Γιώργου Νταλάρα και της Χαρούλας Αλεξίου. Με αφορμή αυτές τις φωνές πήγα προς τα πίσω και τις μνήμες που είχα από την οικογένεια μου. Μπιθικώτση, Καζαντζίδη, Μοσχολιού, Αγγελόπουλο, Λοΐζο, Χατζή, Χατζιδάκη, Θεοδωράκη... Στις παρέες που κάναμε στο σπίτι αυτά τα τραγούδια πήγαιναν από στόμα σε στόμα. Αυτά τραγουδούσαν στα γλέντια, σε αυτά που ξέρουμε όλοι σαν ελληνικά γλέντια. Μετά αυτά που έπαιζε το ραδιόφωνο, ταυτόχρονα με ξένη μουσική.

Music Corner: Τότε υπήρχε μόνο η κρατική ραδιοφωνία...
Μελίνα Κανά: Ναι αλλά τότε είχε αρχίσει να προκύπτει και η πειρατική ραδιοφωνία που μετά έφερε την ελεύθερη. Υπήρχαν πειρατικοί σταθμοί, με κακό σήμα αλλά ωραία τραγούδια πιο καινούργια. Άρχισε και το ρεύμα με τις κομπανίες, το ρεμπέτικο, πολύ Σαββόπουλος και βέβαια αυτά τα τραγούδια μας ακολούθησαν, μας μεγάλωσαν. Αρκετά παραδοσιακά, κυρίως ηπειρώτικα, τραγούδια της Χαλκιδικής, (η μητέρα από την Φλώρινα, ο πατέρας από τη Χαλκιδική) και για ένα μυστήριο λόγο μου αρέσουν πολύ και τα παραδοσιακά της Κρήτης.

Music Corner: Πως φτάσατε τελικά στο λαϊκό τραγούδι;
Μελίνα Κανά: Το λαϊκό ήταν ένα βίωμα, άκουσμα από τα παιδικά μου χρόνια, ήταν και είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής μουσικής. Έτσι εγώ συνδέθηκα με το πιο λαϊκό κομμάτι από τους τραγουδοποιούς που συνεργάστηκα.

Music Corner: Και με πολύ μεγάλη επιτυχία. Όπως ήταν τα "μεταξωτά" που ήταν ένα τραγούδι που ακουγόταν συνέχεια παντού.
Μελίνα Κανά: Από αυτό το δίσκο πρώτα έγινε επιτυχία το "λένε" και το "μοιραία" κι ύστερα ακούστηκαν τα "μεταξωτά". Πάντως είναι ένα τραγούδι που ακόμα μου κρατάει συντροφιά και νομίζω ότι έχει κερδίσει τη μάχη με το χρόνο.

Music Corner: Η φωνή σας έχει μία διαφορετική χροιά που προσθέτει ευαισθησία στο τραγούδι και η ερμηνεία σας το τονίζει αυτό.
Μελίνα Κανά: Ευχαριστώ.

Music Corner: Πως ήταν η συνεργασία στη "σφεντόνα" με Γλυκερία, Μακεδόνα, Ανδρεάτο;
Μελίνα Κανά: Ήταν μία πάρα πολύ καλή συνεργασία, το πρόγραμμα άρεσε πολύ στον κόσμο. Το λαϊκό τραγούδι έχει μία γύμνια, είναι κάτι που δεν σου αφήνει περιθώριο για φτιασίδια και για περιττά πράγματα. Παρόλο που πολλές φορές έχουμε ακούσει παραφορτωμένες εκδοχές του.

Music Corner: Ακριβώς έτσι, η πενιά είναι πενιά τέρμα.
Μελίνα Κανά: Χαίρομαι που το ακούω αυτό από ένα νέο κορίτσι, γιατί δεν ξέρω αν σου φανώ τώρα σοβινίστρια, δεν είμαι, αλλά νομίζω ότι όλη αυτή η τάση τα τελευταία χρόνια να επικρατήσουν κάποια συγκεκριμένα είδη μουσικής και κάποιοι συγκεκριμένοι δρόμοι και να θαφτούνε άλλοι, να μην ακούγονται καν, είναι για μένα ένας περιορισμός του ελληνικού στοιχείου. Δηλαδή, αν μου μεταφράσεις ένα τραγούδι της τζαζ και δούμε κι ένα τραγούδι του Ζαμπέτα, αν βάλεις το στίχο δίπλα δίπλα θα είναι του ίδιου ειδικού βάρους. Τώρα γιατί ο αγγλικός γλωσσικός κώδικας έγινε πιο εύκολος για κάποιους, δεν ξέρω.

Music Corner: Ένα από τα τραγούδια μιλάει για εκδίκηση, εσείς είστε άνθρωπος που εκδικείται;
Μελίνα Κανά: Νομίζω ότι ούτως ή άλλως λειτουργεί η δικαιοσύνη. Είτε την οργανώσεις είτε όχι, κάποια στιγμή θα την πάρεις. Πάντως όχι, δεν καταναλώνω χρόνο στο να πάρω εκδίκηση, το θεωρώ χαμένο χρόνο. Το να προσπαθείς να εκδικηθείς, είναι μια ασχολία δυσάρεστη και δεν έχουμε και πολύ χρόνο για τέτοια.

Music Corner: Γενικά δηλαδή πιστεύετε ότι πρέπει να προσέχουμε τη ζωή μας και να περνάμε καλά;
Μελίνα Κανά: Ναι είμαι αυτής της άποψης. Όχι βέβαια να μας συμβεί κάτι τραγικό κι εμείς να κάνουμε ότι δε μας νοιάζει.

Music Corner: Το τραγούδι "ξύπνησα νωρίς" ενώ θα μπορούσε να είναι απαισιόδοξο, δεν είναι και πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στον τρόπο που το ερμηνεύετε.
Μελίνα Κανά: Ναι, δεν ήθελα να ακουστεί έτσι απαισιόδοξο, γιατί στη πραγματικότητα δεν είναι.

Music Corner: Πολλά από τα τραγούδια του cd έχουν στίχο καθαρό, καινούργιο και πραγματεύονται καθημερινές καταστάσεις μεταξύ των ανθρώπων, όπως ο χρόνος, η επικοινωνία...
Μελίνα Κανά: Ναι έτσι είναι, πράγματα απλά. Όπως δεν θα σ' εκδικηθώ θα σε περιμένω, τις νύχτες καίγομαι γιατί χώρισα, γιατί πονάω, διαχρονικά πράγματα που όλες οι κοινωνίες περνάνε με αυτό που ονομάζουμε έρωτα, και όλες τον εκφράζουν, τον υμνούν ή τον απορρίπτουν, μαλώνουν μαζί του με ένα τρόπο.

Music Corner: Εδώ η αντιμετώπιση είναι απλή, καθημερινή.
Μελίνα Κανά: Ο έρωτας είναι ένα κομμάτι της ζωής, όχι όλη η ζωή, αλίμονο μας αν το δούμε έτσι, θα τρομάξει και θα φύγει! Γιατί είναι μωρό!

Music Corner: Στο site σας έχετε γράψει ένα κομμάτι για τον έρωτα...
Μελίνα Κανά: Ναι αυτό είναι μια ολόκληρη παράσταση που έγινε στο Νάκα με δύο πιάνα. Είχα φτιάξει λοιπόν για εκείνη την παράσταση ομάδες τραγουδιών, όπως αυτά που αναφέρονται στην αρχή του έρωτα και ενδιάμεσα υπήρχαν κείμενα που είχα γράψει εγώ πάνω σε αυτό το θέμα. Ήταν αποσπάσματα ερωτικού λόγου μέσα στα τραγούδια που επέλεξα για εκείνη τη βραδιά.

Music Corner: Τι ακριβώς ήταν αυτά τα κείμενα;
Μελίνα Κανά: Στην ουσία μπλέκεται μια ερωτική ιστορία, από την αρχή μέχρι το χωρισμό, την πίκρα. Εκεί είχα βάλει την "Άννα Καρένινα" του Ξυδάκη, ένα πολύ ωραίο τραγούδι.

Music Corner: Η συνεργασία με τον Ξυδάκη;
Μελίνα Κανά: Έχουμε συνεργαστεί περισσότερο σε live. Στη δισκογραφία έχω πει κάποια δικά του τραγούδια, ενώ έχουμε πάει κ εξωτερικό, Γερμανία, Βουλαρία...

Music Corner: Πως είναι οι συναυλίες στο εξωτερικό;
Μελίνα Κανά: Στα περισσότερα ήταν καλή η αντιμετώπιση, φοβόμουν μήπως μας βλέπουν γραφικά, αλλά όχι. Το βλέπουν σαν ένα είδος που έρχεται από κάπου και το παρακολουθούσαν με σεβασμό. Υπήρχαν και κάποιοι που ήταν φανατικοί, ενημερωμένοι και όχι μετανάστες αλλά ξένοι που γνώριζαν.

Music Corner: Φέτος κάνατε ελληνικό τουρ...!
Μελίνα Κανά: Ναι φέτος έγιναν γλέντια πολλά! Ήμασταν εγώ, ο Στέλιος Διονυσίου, ο Ηλίας Μακρής και η Άσπα Θεοφίλου. Οι συναυλίες κατέληγαν με τον κόσμο όρθιο να χορεύει. Τα τραγούδια του Νικολόπουλου είναι ωραία και ο κόσμος τραγουδούσε με τη καρδιά του! Εξάλλου λέγαμε πολύ γνωστά τραγούδια, οι ρυθμοί των οποίων είναι παρεΐστικοι και γνώριμοι.

Music Corner: Είχατε πολλές συναυλίες;
Μελίνα Κανά: Κάναμε περίπου 27 συναυλίες, κουραστήκαμε πάρα πολύ αλλά ήταν μια πολύ καλή επαφή με τον κόσμο. Πολλά μέρη, πολύς κόσμος, πολύ όμορφες βραδιές πραγματικά.

Music Corner: Θα συνεχίσετε και το χειμώνα;
Μελίνα Κανά: Ναι θα συνεχιστεί στη Σφεντόνα όπου θα είμαστε με τον Κώστα Μακεδόνα, τον Δημήτρη Μπάση και τον Χρήστο Νικολόπουλο.

Music Corner: Ταιριάζουν οι φωνές σας.
Μελίνα Κανά: Είμαστε της ίδιας γενιάς, πάνω κάτω κινούμαστε στα ίδια πλαίσια.

Music Corner: Είχα δει την ταινία του Παντελή Βούλγαρη "Ακροπόλ" που λέτε το "κλείσε τα μάτια σου" με τον Πορτοκάλογλου. Το θεωρώ ένα από τα ωραιότερα τραγούδια.
Μελίνα Κανά: Πολύ καλή ταινία και αυτό το τραγούδι ξεπέρασε τις προσδοκίες μας νομίζω, είναι ένα πολύ ζεστό τραγούδι. Έκανε καιρό να γίνει γνωστό και εγώ τουλάχιστον δεν το περίμενα να κάνει τέτοιο μπαμ γιατί και ο Πορτοκάλογλου έκανε άλλα πράγματα τότε και αυτό ήταν το πρώτο λαϊκό κομμάτι που έγραψε. Κι εγώ όμως τότε ήμουν αλλιώς, τραγουδούσα άλλα είδη.

Music Corner: Πως ήταν η εμπειρία του σινεμά;
Μελίνα Κανά: Ο Βούλγαρης είναι ένας γοητευτικότατος άνθρωπος με αδιαμφισβήτητο ταλέντο. Μου αρέσουν πολύ οι ταινίες του, οι "νύφες" θεωρώ ότι είναι καταπληκτική ταινία. Η εμπειρία ήταν πολύ κουραστική. Αυτό που κάνουν οι ηθοποιοί δηλαδή δεν θα μπορούσα να το κάνω με τίποτα. Απίστευτες ώρες. Από τις πέντε έξι το πρωί μέχρι τις τρεις το βράδυ.

Music Corner: Λέγατε κι άλλο τραγούδι στην ταινία;
Μελίνα Κανά: Ναι, εκτός από αυτό που γράφτηκε για την ταινία είπα και το "μαχαραγιά" του Τζουγανάκου ένα παλιό τραγούδι. Κι αυτό είναι ένα κομμάτι που χωρίς να είναι θλιβερό μιλάει για τη μοναξιά. Ο μαχαραγιάς πετάει τις λίρες, είναι μέσα στα διαμάντια αλλά στην ουσία, δε γουστάρει.

Music Corner: Θα παίζατε σε ταινία;
Μελίνα Κανά: Ίσως, θα μου άρεσε να παίξω ένα ρόλο.

Music Corner: Στη σκηνή παίζετε ρόλους;
Μελίνα Κανά: Πολύ, αλλά συνήθως δεν είναι ακριβώς ρόλοι, σπανίως υποδύομαι κάτι που δεν είμαι. Συνήθως είναι πλευρές του εαυτού μου δηλαδή αυτό που είμαι στο πάλκο δεν έχει μεγάλη απόσταση από αυτό που είμαι στη πραγματικότητα. Μπορεί να είναι υπερτονισμένο ένα στοιχείο ή μια πλευρά να μην φαίνεται, αλλά δεν μου είναι κάτι ξένο.

Music Corner: Αυτή η σχέση με το πάλκο δουλεύτηκε μέσα από την εμπειρία;
Μελίνα Κανά: Ναι, δεν μου το έμαθε κανείς, είναι κάτι που προέκυψε μέσα από τα χρόνια. Είναι αυθόρμητο. Οπωσδήποτε όταν ξεκινάς από το σπίτι σου σκέφτεσαι πως θα συμπεριφερθείς, αλλά ότι και να οργανώσεις στο μυαλό σου, μπορεί η στιγμή να σου φέρει κάτι άλλο, να προκύψει κάτι διαφορετικό. Σπανίως παρακολουθώ τον εαυτό μου στα βίντεο ή στις εκπομπές για να δω πως ήμουν.

Music Corner: Είχα παρακολουθήσει τις συναυλίες στο "Γυάλινο Μουσικό Θέατρο" και ήταν σαν παραστάσεις. Μια ολοκληρωμένη πρόταση, που όλα έπαιζαν ρόλο, από το στήσιμο μέχρι το ρούχο.
Μελίνα Κανά: Πράγματι, η σκηνή, το στήσιμο, το ρούχο, μου επιβάλει κι εμένα την ατμόσφαιρα. Δηλώνει κάτι. Ακόμη κι αυτό που θα φορέσω το επιλέγω όχι γιατί με κάνει ωραία αλλά το χρησιμοποιώ για να μπω στην ατμόσφαιρα, είναι σαν μέρος της συναυλίας.

Music Corner: Για να έρθουμε στην επικαιρότητα, θα βάζατε υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος;
Μελίνα Κανά: Όχι, νομίζω ότι η πολιτική δεν μου ταιριάζει. Δεν της ταιριάζω κι εγώ νομίζω...

Music Corner: Ένας ενεργός καλλιτέχνης που είναι ακόμα δημιουργικός, νομίζετε ότι μπορεί να ασχολείται με την πολιτική;
Μελίνα Κανά: Για μένα θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο. Δεν μπορώ βέβαια να μετρήσω τις δυνάμεις όλων των ανθρώπων. Άλλος μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ότι μπορεί να το κάνει και η ενασχόληση με το ένα αντικείμενο να τον βοηθάει στο άλλο. Δεν ξέρω όμως πως μπορεί να γίνει αυτό.

Music Corner: Εσείς έχετε τελειώσει τη Φιλοσοφική στο Αριστοτέλειο, νομίζω. Αυτό πόσο επηρέασε το τραγούδι;
Μελίνα Κανά: Εγώ ένοιωσα να με βοηθάει η σχολή σ' αυτό που έκανα, η ζωή που έζησα εκεί μέσα. Ένοιωσα να με βοηθάνε μετά στο τραγούδι αλλά δεν νομίζω ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα το τραγούδι και οι συγκεκριμένες σπουδές. Έχουν σχέση. Τώρα, αν κάποιος άνθρωπος βρίσκει κοινά στο τραγούδι ή την ηθοποιία με την πολιτική, δεν ξέρω.

Music Corner: Θα κάνατε διαφήμιση για κάποιο καλό σκοπό;
Μελίνα Κανά: Βέβαια, σε κοινωνικά θέματα, αν μπορούμε να βοηθήσουμε ναι, φυσικά.

Music Corner: Θα τραγουδούσατε σε κάποιο τραγούδι για την τηλεόραση; Σε κάποιο σίριαλ;
Μελίνα Κανά: Ναι, γιατί όχι;

Music Corner: Γράφετε μουσική; Ή στίχο κι αν ναι θα το δίνατε για μελοποίηση;
Μελίνα Κανά: Όχι δε γράφω. Αν όμως έγραφα θα το έδινα για μελοποίηση. Στη ζωή μου γενικά δεν ντρέπομαι. Μόνο όταν είμαι ερωτευμένη ντρέπομαι! Αυτόν που είμαι ερωτευμένη μαζί του δεν τον κοιτάω καν! Δεν το καταλαβαίνει ποτέ...

Music Corner: Δεν είναι εύκολο πάντως να συνδυαστεί η προσωπική ζωή με μία τόσο έντονη ζωή γεμάτη πρόβες, συναυλίες, περιοδείες... Ο σύντροφος δεν αισθάνεται λίγο από κάτω;
Μελίνα Κανά: Αυτό είναι στα δικά του προβλήματα, δεν θα το λύσω εγώ. Η δική μου συμμετοχή είναι να είμαι δίπλα του γυναίκα και όχι τραγουδίστρια. Να μην βλέπει την τραγουδίστρια δηλαδή αλλά τη γυναίκα.

Music Corner: Αν δεν ήσαστε τραγουδίστρια τι θα θέλατε να είστε;
Μελίνα Κανά: Καθηγήτρια μου άρεσε. Το διάλεξα, δηλαδή. Θα ήθελα να είμαι δασκάλα σε σχολείο. Να μπω στην τάξη. Θα μου άρεσε πολύ αυτό. Αν ξεκινούσα τώρα τη ζωή μου θα ασχολιόμουν με τον αθλητισμό (όχι τον πρωταθλητισμό). Είναι πολύ υγιές αντικείμενο σε οδηγεί σε μία ζωή νορμάλ, αν το δεις θετικά, αποφεύγεις κακές συνήθειες (ποτό τσιγάρα), έχεις καλή φυσική κατάσταση. Πάντως σαν παιδί έπαιζα πάρα πολύ. Δεν μπορούσαν να με μαζέψουν, τα πόδια ήταν πάντα γεμάτα μελανιές!

Music Corner: Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο καλλιτέχνη; Να πάει στο fame story;
Μελίνα Κανά: Άμα θέλει να πάει, να κοιτάξει να μη γίνει ρεζίλι, να σκεφτεί πολύ καλά, αυτό το γεγονός με το σπίτι. Δηλαδή ότι μένουνε εκεί τόσο καιρό και κάνουνε πράγματα που μπορεί να είναι φυσιολογικά στις ηλικίες τους, αλλά τους βλέπει όλος ο κόσμος. Εμένα γενικά δεν μου αρέσει να βγάζω την προσωπική μου ζωή προς τα έξω. Όχι από συντηρητισμό, αλλά από αισθητική. Μου χαλάει κάτι όταν το κοινοποιώ. Το κάνει κάτι άλλο από αυτό που είναι. Δεν είμαι πάντως κατά των διαγωνισμών αυτών.

Music Corner: Πιστεύετε ότι δίνουν ευκαιρίες σε ένα νέο άνθρωπο;
Μελίνα Κανά: Βεβαίως και δίνουν. Πάντως από όλα αυτά τα παιδιά λίγοι θα μείνουν και θα επικρατήσουν. Δεν ξέρω όμως αν αυτά τα παιδιά έχουν την εμπειρία να στηρίξουν ένα πρόγραμμα. Αν βγουν στο ζωντανό πρόγραμμα, μπορούν;
Αυτά τα παιδιά βγαίνουν από τα παιχνίδια και έχουν δημοτικότητα, όνομα, είναι γνωστοί, τους γνωρίζουν και σαν όνομα και σαν πρόσωπα, έχουν διαμορφωμένο στυλ, έχουν εξοικειωθεί με τα media, πράγμα που για μένα ας πούμε ήταν ένας μεγάλος δρόμος μέχρι να εξοικειωθώ με αυτό που κάνουμε τώρα ή με το να βγω σε μια εκπομπή. Βγαίνουνε λοιπόν έτοιμοι, χωρίς να έχουν την εμπειρία του live. Εγώ νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να τους το μάθει κανείς, είναι κάτι που δεν μαθαίνεται. Ολοκληρώνεται με την εμπειρία, αλλά ή το έχεις ή δεν το έχεις.

Music Corner: Τι ακριβώς εννοείτε;
Μελίνα Κανά: Υπάρχουν φωνές που αντέχουν να τραγουδήσουν τρεις ώρες και άλλες όχι. Μπορείς να τον βάλεις κάποιον να τραγουδήσει στο στούντιο και λίγο λίγο ένα τραγούδι, θα κάνει μία βδομάδα να το πει, αλλά τελικά θα το πει. Όμως αν βγει live να στηρίξει ένα πρόγραμμα δύο ώρες; Εκεί τι θα γίνει; Γι' αυτό δεν μπορούνε όλοι να είναι τραγουδιστές. Άνθρωποι που έχουν καλή φωνή και ακούν σωστά και μπορούν να πούνε μια απλή μελωδία, υπάρχουν πολλοί. Όταν όμως πρέπει να το κάνεις επαγγελματικά, τότε είναι αλλιώς. Χρειάζονται άλλες δυνατότητες.

Music Corner: Εσείς τι θα προτείνατε;
Μελίνα Κανά: Λοιπόν, αν περνούσε από το χέρι μου θα έκανα το εξής με αυτά τα παιδιά. Θα τα έβαζα να τραγουδήσουν ένα κομμάτι a capella από όποιο είδος μουσικής θέλουνε και θα τους έβαζα να κάνουν ένα πρόγραμμα ένα μήνα σ' ένα χώρο μικρό. Να τραγουδούν όλη τη βραδιά και να προσπαθούν να κερδίσουν τον κόσμο που θα πάει να τους δει. Δεν θα το έβαζα για να τους δυσκολέψω, αλλά εγώ αυτό το τεστ το θεωρώ απαραίτητο για έναν τραγουδιστή.

Music Corner: Σίγουρα είναι πολύ μεγάλη δοκιμασία να τραγουδάς ολόκληρο πρόγραμμα και να προσπαθείς να κερδίσεις το κοινό.
Μελίνα Κανά: Έτσι όμως μετράς πραγματικά τις δυνάμεις σου. Εγώ έφτασα στο σημείο να μην αντέχω άλλο. Να είμαι έτοιμη να λιποθυμήσω, να λέω στο επόμενο ρεφρέν θα με σηκώσουν τέσσερις! Δηλαδή για ποια όρια μιλάμε, για ποιες συνθήκες; Νομίζουν αυτά τα παιδιά στο σπίτι, ότι φτάνουν στα όρια;

Music Corner: Φαντάζομαι πάντως ότι δεν γίνεται να είσαι κάθε βράδυ μες την καλή χαρά για να τραγουδήσεις...
Μελίνα Κανά: Όχι βέβαια κι εμείς άνθρωποι είμαστε. Κι όμως πάμε. Δε μου φταίει εμένα ο άνθρωπος που ξεκίνησε από το σπίτι του, στολίστηκε, έκανε μια ώρα να έρθει κι άλλη τόση να παρκάρει για να μας ακούσει κι εγώ θα πω δεν έχω όρεξη;

Music Corner: Σας έχω ακούσει να τραγουδάτε παραδοσιακά δύσκολα τραγούδια και μάλιστα a capella και νομίζω ότι σας πηγαίνουν πολύ. Σκέφτεστε να κυκλοφορήσει κάποια δουλειά με αυτά;
Μελίνα Κανά: Κι αυτό είναι μία σκέψη. Μου αρέσουν πολύ τα παραδοσιακά, έχω τραγουδήσει δύο στο πρώτο "ημερολόγιο" του Ξυδάκη που τα έμαθα από την οικογένεια του πατέρα μου, νομίζω ότι είναι και τα δύο από τη Χαλκιδική. Και στις συναυλίες όμως τραγουδάω διάφορα παραδοσιακά στο τέλος. Έχουν σχέση το λαϊκό με το παραδοσιακό τραγούδι, το λαϊκό είναι ένας απόγονος του παραδοσιακού.

Music Corner: Θα συνεχίσετε τη συνεργασία με το Χρήστο Νικολόπουλο ή με κάποιον άλλο στο χώρο του λαϊκού; Θα έχουμε κι άλλη έκπληξη;
Μελίνα Κανά: Ακόμα δε σκέφτομαι τι θα κάνω μετά. Πάντως δεν νομίζω ότι σας έχω κάνει πολλές φορές να εκπλαγείτε περίεργα.

Music Corner: Όχι, απλώς αυτή η στροφή προς το λαϊκό παρ' όλο που δεν έγινε ξαφνικά, τελικά κατάφερε να μας ...ξαφνιάσει!
Μελίνα Κανά: Πολλοί άνθρωποι με ξέρανε από τα live, κυρίως φίλοι μου που βγαίναμε και τραγουδάγαμε μαζί και μου λέγανε γιατί δε λες λαϊκό; Γιατί, γιατί, ε τελικά είπα. Για κάποιους ήταν αναμενόμενο.

Music Corner: Οι επιλογές σας ακολουθούν το δύσκολο δρόμο;
Μελίνα Κανά: Νομίζω ότι είμαι ένας άνθρωπος ευνοημένος από τη ζωή, δηλαδή μου έχουν δοθεί πράγματα σαν ευκαιρίες, σαν δώρα, σαν δυνατότητες, μου έχουν συμβεί πολύ ωραία πράγματα αλλά ο στόχος δεν ήταν να διαλέξω τον εύκολο ή το δύσκολο δρόμο. Αυτό που διάλεγα συνήθως ήταν πιο δύσκολο από κάτι άλλο να πραγματοποιηθεί. Για παράδειγμα, όταν ξεκίνησα και έκανα τα τραγούδια του Σωκράτη Μάλαμα, ούτε το Σωκράτη ήξερα, ούτε τα τραγούδια αυτά μου είπε κανείς ότι θα ξεχωρίσουν. Είχα κι άλλες σημαντικές επιλογές τότε, αλλά αυτό ήταν κάτι που μου χτύπησε καμπανάκι και έπρεπε να το ακολουθήσω για να δω τι γίνεται. Είπα ότι εδώ κάτι γίνεται. Και βγήκε σε καλό.

Music Corner: Όταν κάτι δεν πάει προς το καλό; Όταν επιμένεις και δεν βγαίνει;
Μελίνα Κανά: Φεύγω εννοείται ελαφρά τη καρδία κιόλας!

Music Corner: Δεν δίνετε δεύτερη ευκαιρία;
Μελίνα Κανά: Δίνω και δεύτερη και τρίτη αλλά κάπου οι ευκαιρίες τελειώνουν. Όταν τελειώσουν οι ευκαιρίες, όταν έρθει εκείνη η στιγμή που λες ότι δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία, νοιώθεις γελοίος. Οπότε δεν υπάρχει νόημα. Το αλλάζεις όλο.

Music Corner: Σας φοβίζουν τα νέα πράγματα;
Μελίνα Κανά: Εμένα μου αρέσει να αλλάζω. Μου αρέσει να πηγαίνω παρακάτω. Η στασιμότητα, η γκρίνια δεν μου ταιριάζουν. Έτσι θεωρώ ότι πρέπει να κάνω.

Music Corner: Θα τραγουδούσατε ξένο στίχο;
Μελίνα Κανά: Ναι, αν μπορούσα να νοιώσω κάτι μέσα από κάποια ξένη γλώσσα.

Music Corner: Σας δίνουν να πείτε ένα καινούργιο τραγούδι και το ακούτε για πρώτη φορά. Πιο πολύ σας αγγίζει η μουσική ή ο στίχος;
Μελίνα Κανά: Πότε το ένα, πότε το άλλο. Καταρχήν το ακούω χωρίς να σκεφτώ. Μετράνε όμως και τα δύο. Όπως λένε, η μουσική καταφέρνει να ντύσει σωστά τον στίχο; Ή τον αφήνει ξεκρέμαστο; Υπάρχει και το αντίθετο. Η μουσική να σε βάζει σε μια ατμόσφαιρα και ο στίχος να σε αφήνει ξεκρέμαστο. Να μη λέει τίποτα. Ο συνδυασμός νομίζω ότι είναι το σημαντικό. Βέβαια αν είχα να διαλέξω ανάμεσα σε μια πολύ καλή μελωδία με ένα φθηνό στίχο ή σε ένα πολύ καλό στίχο με μία μέτρια μελωδία, θα διάλεγα το δεύτερο. Τα λόγια. Γιατί δεν μπορώ να λέω κουταμάρες.

Music Corner: Ελεύθερος χρόνος;
Μελίνα Κανά: Υπάρχει. Μεγαλώνοντας έχω δώσει στον εαυτό μου το δικαίωμα κάποιες στιγμές να μην κάνει τίποτα. Όταν βρίσκω χρόνο να μην κάνω τίποτα θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμος.

Music Corner: Διαβάζετε κάτι τώρα;
Μελίνα Κανά: Μόλις τελείωσα τα "σκοτεινά διηγήματα" του Παπαδιαμάντη που μου αρέσει πολύ η γραφή του και τώρα μου έκαναν δώρο και ετοιμάζομαι να ξεκινήσω μια ιστορία με τον Σέρλοκ Χολμς! Επίσης μ' αρέσει να διαβάζω κόμικς.

Music Corner: Μουσική ακούτε;
Μελίνα Κανά: Ναι, ακούω κυρίως κλασσικά θέματα. Προχθές άκουγα τη "ρυθμολογία" του Χατζιδάκη και τη "σκοτεινή μητέρα". Ακούω όμως και σύγχρονα πράγματα, Χατζηγιάννη ας πούμε. Μ' αρέσει ν' ακούω κλασσική μουσική, μου αρέσει ο Τσαϊκόφσκι και ο Μάλερ.

Music Corner: θα τραγουδούσατε ποπ;
Μελίνα Κανά: Δεν είμαι ποπ. Δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος. Δεν βλέπω αρνητικά την ποπ, αλλά δεν είναι για μένα.

Music Corner: Όταν σας φέρνουν ένα τραγούδι και δεν σας αρέσει το λέτε;
Μελίνα Κανά: Όχι. Με τίποτα. Θα βρω δικαιολογίες, θα ...αρρωστήσω, θα κάνω πυρετό αλλά όχι!

Music Corner: Υπάρχει κάποιος συνθέτης που θα θέλατε να συνεργαστείτε;
Μελίνα Κανά: Μ' αρέσουν τα τραγούδια του Αλκίνοου, του Περίδη, του Δημήτρη Παπαδημητρίου, του Βαγγέλη Κορακάκη που κάνει λαϊκά τραγούδια με πολύ ιδιαίτερο χρώμα και στίχο...

Music Corner: Ρεμπέτικα τραγουδάτε;
Μελίνα Κανά: Χρόνια τραγουδούσα ρεμπέτικα. Έχω τραγουδήσει πολλά ρεμπέτικα και τ' αγαπάω πολύ. Μεγάλο σχολείο. Για μένα το ρεμπέτικο είναι πολύ κοντά στο λαϊκό. Το λαϊκό τραγούδι έχει τον πόνο αλλά τον βγάζει. Δεν είναι σαν το μπλουζ που τον γυρνάει και χτίζει πάνω σ' αυτόν. Ο λαϊκός θέλει να τον σκορπίσει. Στο λαϊκό ο πόνος έχει μία λεβεντιά. Για μένα το λαϊκό είναι η χαρμολύπη του αισιόδοξου ανθρώπου, του μεσογειακού. Γι' αυτό είπα στην αρχή ότι για μένα πίσω από όλα αυτά κρύβεται ο περιορισμός του ελληνικού στοιχείου. Αυτό είναι το μέτρο της ζωής. Να βλέπεις τη χαρά μέσα από τον πόνο. Να μην τον βάζεις στο ντουλάπι, ούτε να παίρνεις το χαπάκι και το ναρκωτικό για να γίνεις χάι. Να τον ζεις και να βλέπεις ταυτόχρονα και τον ήλιο που ανατέλλει. Δεν είναι θλίψη, είναι ζωή. Δεν χρωστάμε πουθενά θλίψη. Ήρθαμε για να χαρούμε!

Music Corner: Κλείνοντας μπορείτε να μας πείτε λίγα πράγματα για το πώς αισθάνεστε εσείς γι' αυτό το δίσκο;
Μελίνα Κανά: Χαίρομαι πολύ για το δίσκο αυτό γιατί καταλαβαίνω ότι αρέσουν πολύ στον κόσμο τα τραγούδια. Φτιάχτηκαν με πολύ ανοιχτή διάθεση. Έρχονται άνθρωποι και μου λένε τι ωραία τραγούδια, πολύ μεγάλη αμοιβή αυτό για μένα. Ειδικά όταν τα σχόλια έρχονται από νέους ανθρώπους. Ήθελα να δώσω στους νέους ανθρώπους λαϊκά τραγούδια, καινούργια.
Επίσης χαίρομαι πάρα πολύ που γνώρισα το Χρήστο Νικολόπουλο γιατί εκτός από το μεγάλο ταλέντο του είναι κι ένας πολύ φυσιολογικός, πολύ νορμάλ, πολύ γλυκός άνθρωπος.

Music Corner: Ευχαριστούμε πολύ, περιμένουμε να σας δούμε και να σας ακούσουμε στη "Σφεντόνα"!
Μελίνα Κανά: Κι εγώ ευχαριστώ και σας περιμένω!


BAR RESTAURANT CAFE
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (Βασ. Σοφίας) 210.7223784
*** Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ελευθερίας στην Βασ. Σοφίας, στο Μέγαρο Μουσικής (Bar-Restaurant-Cafe, τηλ. 210.7223784).
*** Oι φωτογραφίες έχουν τραβηχθεί με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, Olympus.
*** Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού (κειμένων ή φωτογραφιών) χωρίς την άδεια του Music Corner.