Νίκος Μίχας

"Νομίζω ότι δε θα μεγαλώσω ποτέ!"

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στη Ρομίνα Νικηφόρου

Φωτογράφηση: Μαρία Παπαγεωργίου
Music Corner - 13/10/2005

Στο πρώτο του CD μας "ξεναγεί" ως άλλος Πητερ Παν "Στη χώρα του Ποτέ"! Ο ίδιος άλλωστε υποστηρίζει ότι όπως ο Πητερ Παν, έτσι κι αυτός δε θα μεγαλώσει ποτέ ενώ παράλληλα μας αποκαλύπτει ότι όνειρο του στη μουσική είναι να βλέπει τον κόσμο να τραγουδάει μαζί του στις συναυλίες και να ακούει τα τραγούδια του να παίζουν στο ραδιόφωνο!

Ο Νίκος Μίχας δεν αποτελεί την συνηθισμένη περίπτωση τραγουδιστή που μόλις βγαίνει από το "Fame story", αμέσως σπεύδει να επωφεληθεί της πρόσκαιρης δημοσιότητας. Αντίθετα σε κάνει να νιώθεις ότι θέλει να ξεχάσουμε τη συμμετοχή του στο παιχνίδι και να τον δούμε σαν πρωτοεμφανιζόμενο τραγουδιστή που τώρα ξεκινάει! Ο Νίκος, αφού ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του με την ομάδα του "Fame Story", εμφανίστηκε στο πλευρό του Στέλιου Ρόκκου και του Γιώργου Αλουπογιάννη σε μουσική σκηνή της Αθήνας και στη συνέχεια άρχισε να επιλέγει προσεκτικά τα 12 κομμάτια που αποτέλεσαν τελικά το πρώτο του άλμπουμ και στο οποίο κυριαρχεί ο ροκ ήχος. Άλλωστε όσοι είχαν δει έστω και λίγο τον Νίκο μέσα στο "Fame story", ήταν σίγουροι ότι αυτόν τον μουσικό δρόμο θα ακολουθούσε!

Στη συνάντηση μας στο "Πάρκο Ελευθερίας" μπορεί να ήταν ξενυχτισμένος από τις συνεχόμενες πρόβες που κάνει αυτό τον καιρό, μας μίλησε ωστόσο για όλα! Για τα όνειρα του στη μουσική, το χαρακτήρα και τα παιδικά του χρόνια και φυσικά για την απόφαση του να συμμετάσχει στο "Fame story" παρότι στην αρχή δεν ήθελε να πάει!


Κάντε "κλικ" για να κατεβάσετε το αυτόγραφο - "wallpaper"
του Νίκου Μίχα,
σε ανάλυση
800Χ600 ή 1024Χ768


Music Corner: Η εικόνα που έχω για σένα Νίκο, είναι ενός ανθρώπου που έχει μεγαλώσει με το όνειρο να παίζει μουσική μπροστά στον κόσμο και τώρα που το κατάφερε, κάνει το κέφι του και το διασκεδάζει απίστευτα! Είναι αληθινή αυτή η εντύπωση;
Νίκος Μίχας: Αληθινή είναι! Νομίζω ότι αυτό είναι και το πιο ωραίο, όταν είσαι στη σκηνή να κάνεις ακριβώς αυτό που σου αρέσει.

MC: Από πόσο χρονών θυμάσαι τον εαυτό σου να ασχολείται με τη μουσική;
Ν.Μ.: Από τα 12-13, κάπου εκεί...

MC: Είχατε φτιάξει και ένα συγκρότημα με τον αδερφό σου, τους ΝΙΜΑ, αν δεν κάνω λάθος...
Ν.Μ.: Ναι...Ξεκίνησε αρχικά ερασιτεχνικά και σιγά σιγά αρχίσαμε να ασχολούμαστε πιο σοβαρά, όπου καταλήξαμε να έχουμε ένα γκρουπάκι, να γράφω εγώ τραγούδια και να τα ενορχηστρώνουμε με τα παιδιά! Όπου ακόμα και σήμερα, αυτά τα παιδιά είναι μαζί μου, είναι οι μουσικοί μου, οι μουσικοί που γράφουμε στο studio τα τραγούδια μου! Αυτό το γκρουπάκι υπήρχε 3 χρόνια περίπου γιατί εγώ ανέβαινα στη Ρουμανία και σπούδαζα Ιατρική...

MC: Η ιατρική πώς προέκυψε σε όλα αυτά; Ιατρική και μουσική κολλάνε;
Ν.Μ.: Εντάξει, είναι άσχετα μεταξύ τους πράγματα αλλά το ένα είχα δει σαν επάγγελμα. Η ιατρική για μένα ήταν επάγγελμα αλλά τελικά κατέληξα να πιστεύω ότι δεν είναι επάγγελμα και όντως δεν είναι! Και αυτό με έκανε κιόλας να μη συνεχίσω. Τελείωσα βέβαια, αλλά δε συνέχισα σαν γιατρός.

MC: Μήπως η ιατρική ήταν επιθυμία των γονιών σου και το έκανες για αυτούς;
Ν.Μ.: Όχι ήταν επιθυμία δική μου αλλά πριν πάω στη σχολή, ήθελα να πάω γιατί είχα στο μυαλό μου ότι η ιατρική είναι ωραία γιατί βοηθάς τον κόσμο...ξέρεις τα κλασσικά! Στην πράξη όμως δεν έτσι ακριβώς, η πράξη απέχει πάρα πολύ από τη θεωρία!

MC: Και μετά τη Ρουμανία ήρθε το "Fame story", το οποίο απ' ότι γνωρίζω δεν ήταν δική σου επιλογή ακριβώς...
Ν.Μ.: Κοίτα...εγώ είμαι από τα άτομα που δεν τα έβλεπαν αυτά τα παιχνίδια και τα σνόμπαρα και λίγο γιατί ήταν και το περιβάλλον μου τέτοιο, οι φίλοι μου ας πούμε άκουγαν άλλες μουσικές... Την αίτηση δεν την έκανα εγώ, μια φίλη μου την έκανε, την έστειλε και πήγα στην οντισιόν. Πήγαινα εντελώς στην πλάκα, δεν πίστευα ότι θα περάσω και δεν ήθελα κιόλας πολύ μέσα μου! Σιγά σιγά έβλεπα ότι πέρναγα τις οντισιόν, σοβάρευαν τα πράγματα και σοβάρευα και εγώ, σοβάρευε δηλαδή η σκέψη να πάω σε ένα τέτοιο σόου. Κατόπιν πολύ ώριμης σκέψης και πολλών συζητήσεων με πολλούς ανθρώπους, αποφάσισα να πάω!

MC: Τελικά πώς βλέπεις εσύ ότι είναι το "Fame story", μουσική ακαδημία ή reality;
Ν.Μ.: Eσύ τι λες, είναι ακαδημία;

MC: Εγώ λέω ότι είναι reality! Εσείς που το ζούσατε από μέσα θέλω να μου πεις πώς το βλέπατε.
Ν.Μ.: Δεν είναι ακριβώς reality γιατί δεν ασχολείται με τη ζωή σου. Αν θέλεις να το αφήσεις να ασχοληθεί με τη ζωή σου, το αφήνεις. Αλλά αν δεν θέλεις δεν ασχολείται. Έχεις άλλα ερεθίσματα, άλλα πράγματα να κάνεις!

MC: Εσύ το επεδίωκες να μην ασχοληθούν με τη ζωή σου μέσα στο παιχνίδι;
Ν.Μ.: Το προσπάθησα πάρα πολύ! Γιατί ήθελα ο κόσμος να με θυμάται και να με ξέρει όχι σαν ένα άτομο μέσα από το reality, ήθελα να με ξέρει και να με θυμάται γι' αυτό που κάνω μετά την εκπομπή!

MC: Τελικά άμα κάνεις έναν απολογισμό από την ιστορία "Fame Story", μετανιώνεις ή όχι για τη συμμετοχή σου;
Ν.Μ.: Αυτό θα σου το πω 2-3 χρόνια μετά!

MC: Ουσιαστικά πάντως όλο αυτό λειτούργησε σαν "εισιτήριο" για το πρώτο σου cd, κάτι το οποίο φαντάζομαι θα ήταν ένα όνειρο για σένα...
Ν.Μ.: Κοίτα ...όνειρο στην καριέρα μου δεν ήταν να κάνω δίσκο, ούτε να γίνω γνωστός και να είμαι στα περιοδικά! Το όνειρο μου είναι να μπορώ να κάνω συναυλίες και βλέπω από κάτω τον κόσμο να τραγουδάει τα δικά μου τραγούδια! Επίσης ένα ακόμα από τα όνειρα μου είναι να ακούω τα τραγούδια μου στο ραδιόφωνο! Αυτά τα δύο πράγματα είναι τα όνειρα μου και με κάνουν να ασχολούμαι με τη μουσική!

MC: Γενικά νιώθεις ικανοποιημένος απ' το πρώτο σου cd, σε εκφράζει σαν πρώτο βήμα;
Ν.Μ.: Θεωρώ ότι έκανα ότι καλύτερο μπορούσα για τις συνθήκες που έγινε αυτός ο δίσκος και για την πείρα που έχω! Γιατί η παραγωγή έχει γίνει από τον Άγγελο Σφακιανάκη και από μένα. Και έγινε έτσι, γιατί ήθελα να έχω άποψη σ΄ αυτά που κάνω και σ΄ αυτά που λέω, από τη μία νότα μέχρι ολόκληρο το τραγούδι! Και αυτό, μου δώθηκε η ευκαιρία από την εταιρία μου και το έκανα και νομίζω έκανα ότι καλύτερο μπορούσα!


MC: Εκτός από το "Πάρτυ" που έχει ήδη ξεχωρίσει, ποια άλλα τραγούδια ξεχωρίζεις και θεωρείς ιδιαίτερα;
Ν.Μ.:
Σίγουρα για να είναι στο δίσκο αυτά τα 12 κομμάτια, σημαίνει ότι μου άρεσαν από τα 25 ας πούμε που είχα να διαλέξω. Σ΄ αυτά που έχω αδυναμία περισσότερο είναι το "Σημάδια καιρού", το "Νύχτες", η "Ερωτική εξομολόγηση", που είναι διασκευή, το "Στο κενό"... Είναι 4-5 που τα γουστάρω πάρα πολύ!

MC: Επόμενο video clip απ' αυτή τη δουλειά;
Ν.Μ.: Ετοιμάζεται το 2ο clip αυτό τον καιρό, που θα είναι μια μπαλάντα, το "Σημάδια καιρού".

MC: Σ' αρέσει η διαδικασία να γυρίζεις video clip;
Ν.Μ.:
Mάλλον μου αρέσει! Περισσότερο στις εκπομπές στην τηλεόραση δε νιώθω ωραία!

MC: Δε συνήθισες που ζούσες τόσο καιρό σε ένα σπίτι με κάμερες;
Ν.Μ.: Ναι, αλλά είναι διαφορετικό! Ακόμα κι αυτό για να το συνηθίσω, να είμαι μπροστά στις κάμερες μου πήρε τουλάχιστον 1- 1,5 μήνα. Στις αρχές δε με βλέπατε, κρυβόμουν! Κοιμόμουν συνέχεια επίτηδες... είχα τέτοια κολλήματα!(γέλια)

MC: Πάντως ο τίτλος του cd σου "Στη χώρα του ποτέ" είναι πολύ ωραίος και πρωτότυπος! Ποιος το σκέφτηκε;
Ν.Μ.: Είναι ένα στιχάκι από ένα τραγούδι του cd. Το σκέφτηκε ένας φίλος μου, ο Νίκος, και μου άρεσε και εμένα πάρα πολύ.

MC: Νιώθεις καθόλου σαν τον Πήτερ Πάν που ζούσε στην "Χώρα του Ποτέ", σαν παιδί που δεν μεγάλωσε ποτέ;
Ν.Μ.: Εγώ νομίζω ότι δε θα μεγαλώσω ποτέ! Είμαι 26 και νομίζω ότι είμαι ακόμα στα 17! Δεν ξέρω αν θα μεγαλώσω, προς το παρόν δε νιώθω μεγάλος!

MC: Νίκο, διάβασα το βιογραφικό σου στο site που έχεις στο internet και θα ήθελα μερικές διευκρινήσεις για αυτά που γράφεις...
Ν.Μ.: Ναι...αν και δεν το έχω γράψει εγώ!

MC: Είναι πάντως αληθινά, έτσι;
Ν.Μ.: Είναι, αλλά με το στυλ που τα έχουν γράψει δεν είναι ακριβώς έτσι...

MC: Θα μας εξηγήσεις λοιπόν τι είναι αληθινό και τι όχι! Λοιπόν, γράφει ότι δεν αλλάζεις εύκολα τις συνήθειες και τη γνώμη σου μέχρι να διαπιστώσεις ότι είναι εντελώς λανθασμένες! Ισχύει αυτό;
Ν.Μ.: Είμαι λίγο ισχυρογνώμων! Όσον αφορά τις συνήθειες είμαι άνθρωπος που συνηθίζω πράγματα, δεν μ΄ αρέσει να αλλάζω περιβάλλον! Δηλαδή όταν έφυγα στη Ρουμανία, δε συνήθισα ποτέ! Ας πούμε στο τραπέζι όταν τρώω, κάθομαι σε συγκεκριμένη θέση...τέτοια πράγματα!

MC: Τα λάθη σου όταν τελικά τα διαπιστώνεις, μαθαίνεις απ' αυτά ή τα ξανακάνεις;
Ν.Μ.: Προσπαθώ... Έχει τύχει να το ξανακάνω, να ξέρω ότι είναι λάθος και το ξανακάνω! Αλλά γενικά προσπαθώ να βελτιώνομαι και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

MC: Συνεχίζω... γράφει στο βιογραφικό σου "στη μαθητική του ηλικία τον διεκδίκησαν 3 σχολεία". Να συμπεράνω ότι δεν ήσουν και πολύ καλός μαθητής;
Ν.Μ.: Ήμουν, αλλά λίγο άτακτος! Είχα και μερικές αποβολές... (γέλια)

MC: Τέλος, γράφει ότι γύρισες όλη την Αττική με ένα bmx...
Ν.Μ.: Αυτό είναι λίγο ποιητικό έτσι όπως το έχουν γράψει... Έκανα skate, έκανα bmx... τέτοια σπορ μέχρι μεγάλος, μέχρι 18 χρονών.

MC: Γενικά δεν πρέπει να ήσουν και πολύ ήσυχο παιδί από ότι κατάλαβα!
Ν.Μ.: Ναι, αλλά με το σπίτι μου δεν είχα προβλήματα. Δηλαδή δεν έβγαζα τις ανησυχίες μου στη σχέση μου με τους γονείς μου, έβγαζα τις ανησυχίες μου όταν έβγαινα από το σπίτι!

MC: Για το site σου θέλω να σε ρωτήσω το οποίο είναι πολύ καλά στημένο...
Ν.Μ.: Ναι, υπάρχει και ένα fan club που έχει πολύ μεγάλη δραστηριότητα και μάλιστα πρόσφατα μίλησα κιόλας με τα παιδιά, στο chat! Ήθελα το πω γιατί μου κάνουνε παράπονα ότι δεν το αναφέρω! Και να τους ευχαριστήσω κιόλας πάρα πολύ που με στηρίζουν μέσα από το site!

MC: Θεωρείς σημαντική τη σχέση σου με το κοινό σου, να έχεις προσωπική επαφή με τους ανθρώπους που σε ακούνε και σε θαυμάζουν;
Ν.Μ.: Το πιο σημαντικό πράγμα είναι!

MC: Φαντάζομαι και εσύ μικρός θα είχες κάποια πρότυπα, έτσι;
Ν.Μ.: Εγώ μικρός είχα πρότυπα αλλά να σου πω την αλήθεια δεν πήγαινα να τους μιλήσω. Είχα βέβαια πολύ λίγα πρότυπα γιατί δεν άκουγα συγκεκριμένη μουσική και συγκεκριμένους καλλιτέχνες, Δηλαδή, μπορεί να μου άρεσε ένα κομμάτι του Παπακωνσταντίνου, ένα του Νταλάρα ξεχωριστά. Ποτέ δεν πάθαινα ψύχωση με τους καλλιτέχνες, πάθαινα ψύχωση με τα τραγούδια!

MC: Αποκλείεις το λαϊκό τραγούδι από την καριέρα σου στο μέλλον;
Ν.Μ.: Τίποτα δεν αποκλείω! Στη μουσική πάντα αλλάζεις, ειδικά όταν γράφεις μουσική, κατά καιρούς σου καρφώνονται και άλλα πράγματα στο μυαλό. Δεν έχω φανταστεί τον εαυτό μου με κουστούμι να τραγουδάω σε πίστα αλλά μετά από 10 χρόνια μπορεί να τον φανταστώ, δεν ξέρω! Μπορεί να μου τη δώσει να τραγουδάω νησιώτικα, ξέρω γω! Υπάρχει εξέλιξη στη μουσική και νομίζω ότι είναι το πιο υγιές πράγμα να εξελίσσεσαι!

MC: Εκτός της μουσικής τι άλλα ενδιαφέροντα έχεις, πως διασκεδάζεις;
Ν.Μ.: Ότι κάνουν όλοι...βγαίνω έξω, πηγαίνω σινεμά, παίζω μπάσκετ..

MC: Σ' αρέσει να ξενυχτάς όταν δε δουλεύεις;
Ν.Μ.: Ανάλογα... Υπάρχουν περίοδοι στη ζωή μου που βγαίνω συνέχεια και περίοδοι που δε βγαίνω καθόλου.

MC: Και αυτό το χειμώνα τι σκοπεύεις να κανείς, να ξενυχτήσεις ή όχι;
Ν.Μ.: Αυτό το χειμώνα, μάλλον θα ξενυχτήσω! Αν και έτσι κι αλλιώς πάντα ξενυχτάω, δεν κοιμάμαι ποτέ νωρίς! (γέλια). Αν με ρωτάς πάντως αν θα δουλέψω, η απάντηση είναι ότι θα δουλέψω, κάπου θα τραγουδήσω αλλά δεν ξέρω ακόμα πού.

MC: Ωραία... Νίκο σ' ευχαριστώ πολύ!
Ν.Μ.: Κι εγώ!


BAR RESTAURANT CAFE
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (Βασ. Σοφίας) 210.7223784


*** Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ελευθερίας στην Βασ. Σοφίας, στο Μέγαρο Μουσικής (Bar-Restaurant-Cafe, τηλ. 210.7223784).

*** Oι φωτογραφίες έχουν τραβηχθεί με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, Olympus.
*** Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού (κειμένων ή φωτογραφιών) χωρίς την άδεια του Music Corner.