"ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ"

"Οι συνεργασίες μου με έχουν κάνει τόσο επιλεκτικό"

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην
Αγγελική Μακρή
Φωτογράφηση: Μαρία Παπαγεωργίου
Music Corner - 11/1/2008

Λίγο πριν την εκπνοή του 2007, συναντήσαμε τον Δημήτρη Μπάση στο "Χάραμα", στο καμαρίνι που κάποτε φιλοξενούσε τον Τσιτσάνη, την Μπέλλου, τον Παπαϊωάννου. Λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ "Η ζωή αλλού σε πάει", ο Δημήτρης μας μιλάει για τη δεκάχρονη πορεία του στη δισκογραφία, την αντίθεση του στα σημερινά πρότυπα που επιτάσσει το life style καθώς επίσης και το αυστηρά μουσικό κριτήριο που τηρεί στην επιλογή των συνεργατών του...

Μusic Corner: Έχεις κάνει απολογισμό για το 2007;
Δημήτρης Μπάσης: Έχω κάνει και νομίζω ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά! Μετά από τρία χρόνια, κυκλοφορώ τον καινούριο μου δίσκο με τίτλο "Η ζωή αλλού σε πάει", μια δουλειά που έγινε έτσι όπως ήθελα, σε μια καινούργια εταιρεία, για μένα, τη Legend. Έκλεισε η χρονιά στο "Χάραμα" με μεγάλη επιτυχία και ήταν πολύ σημαντικό το στοίχημα για μένα, γιατί ηγούμαι πρώτη φορά σε σχήμα και ήταν βασικό να πάει καλά αυτή η σαιζόν κι επίσης η καλοκαιρινή περιοδεία με τον Χρήστο Νικολόπουλο ήταν πετυχημένη. Νομίζω λοιπόν, ότι σε επίπεδο επαγγελματικό ήταν μια σπουδαία χρονιά κι αν βάλω και ότι σε προσωπικό επίπεδο έχω ισορροπήσει αρκετά πλέον με όλη αυτή την κατάσταση, μπορώ να πω ότι ήταν ένας πολύ θετικός απολογισμός.

Μusic Corner: Πώς θα ήθελες να είσαι σε ...365 ημέρες από σήμερα;
Δημήτρης Μπάσης: Θα ήθελα η καινούρια μου δουλειά, που μόλις κυκλοφόρησε, να έχει αγαπηθεί από τον κόσμο. Αν κάνουμε δηλαδή και του χρόνου τον απολογισμό μας μαζί, να μπορούσα να πω ότι πολλά απ' αυτά τα τραγούδια έχουν ξεχωρίσει κι έχουν αγαπηθεί, ότι ο δίσκος αγαπήθηκε και ότι θα μου προέκυπτε μια πολύ σημαντική συνεργασία σε επίπεδο live εμφανίσεων.

Μusic Corner: Πρόλαβες να πάρεις άρωμα Χριστουγέννων φέτος;
Δημήτρης Μπάσης: Πέρα απ' το "Χάραμα", τα τελευταία 16 χρόνια που ασχολούμαι επαγγελματικά με το τραγούδι, το να δουλεύω τα Χριστούγεννα αποτελεί για μένα τρόπο ζωής. Έτσι, προσπαθώ να τα συνδυάσω: να δουλεύω, να διασκεδάζω τον κόσμο που μας προτιμά τις μέρες αυτές για την έξοδό του και να μπαίνω στο κλίμα των γιορτών, κάτι που σου δίνουν τα αγαπημένα σου πρόσωπα, η οικογένειά σου, ο περίγυρός σου και συμβάλει στο να ομορφαίνουν οι μέρες αυτές. Πολύ συχνά λοιπόν, μου συμβαίνει και παίρνω έντονα το άρωμα των Χριστουγέννων.

Μusic Corner: Φέτος κλείνεις δέκα δισκογραφικά χρόνια. Τι θέλεις να κρατήσεις και τι να πετάξεις από αυτή τη δεκαετία;
Δημήτρης Μπάσης: Δε θέλω να πετάξω τίποτα. Από τον Απρίλη του 1997 που βγήκε ο πρώτος δίσκος με τίτλο "Με τη φορά του ανέμου", μέχρι φέτος το Δεκέμβρη που κυκλοφόρησε το "Η ζωή αλλού σε πάει", θεωρώ ότι είναι δέκα χρόνια και μια διαδρομή, κατά τη γνώμη μου, πάρα πολύ σημαντική. Μια πορεία με αρκετές πωλήσεις, χρυσούς, πλατινένιους δίσκους, με τραγούδια που έχουν ξεχωρίσει, δισκογραφικές συνεργασίες πολύ σημαντικές, όπως οι δύο δίσκοι με τον Μίκη Θεοδωράκη, δισκογραφική συνεργασία με τον Μητροπάνο, τον Τερζή. Κρατάω όλα αυτά, δε θέλω να διαγράψω τίποτα από τη δισκογραφική μου διαδρομή και νομίζω ότι απλά κλείνει ένας κύκλος, θεωρητικά, και ανοίγει ένας καινούριος. Θεωρώ ότι τα δέκα πρώτα χρόνια στη δισκογραφία ήταν πολύ σημαντικά. Ευτυχώς έκανα την εμφάνισή μου στο χώρο σε μια περίοδο που τα πράγματα ήταν καλύτερα για το ελληνικό τραγούδι και συνεχίζω το δρόμο μου. Ελπίζω να είναι μακρύς, με πολλά ακόμη δισκογραφικά χρόνια και εύχομαι να έχω να δώσω πολλά τραγούδια.

Μusic Corner: Είναι προφανές πως οι συνεργασίες που έχεις κάνει είναι πολύ επιλεκτικές και δεν ξεφεύγεις ποτέ από την ποιότητα, κάτι για το οποίο δεν έχουν πολλοί συνάδελφοί σου την πολυτέλεια επιλογής. Είναι αρκετοί αυτοί που κάνουν "εκπτώσεις" στη δουλειά τους.
Δημήτρης Μπάσης: Οι επιλογές γίνονται συνειδητά. Αυτός ο δρόμος που έχω διαλέξει είναι ο δύσκολος δρόμος. Θα πω ότι ο τελευταίος μου δίσκος έχει 3 χρόνια χρονολογική απόσταση από τον προηγούμενο. Θα μπορούσα μέσα σε αυτό το διάστημα να έχω βγάλει 3 δίσκους. Το να κάνεις αυστηρές επιλογές, το να βγάζεις μια δουλειά όταν πιστεύεις πως έχεις λόγο να το κάνεις, είναι δύσκολος δρόμος. Μπορεί από τη μία να έχω την πολυτέλεια αυτή, από την άλλη όμως έχει ένα κόστος για μένα. Αναγκάζομαι, δηλαδή, επειδή δεν έβρισκα αυτά τα τρία χρόνια τα τραγούδια που ήθελα, να μένω εκτός δισκογραφίας για όλο αυτό το διάστημα. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι έψαξα πάρα πολύ γι' αυτά τα τραγούδια κι είναι ένας δίσκος που με αντιπροσωπεύει απόλυτα.

Μusic Corner: Οι γνώσεις σου πάνω στη μουσική, έχω την εντύπωση, ότι σε κάνουν τόσο επιλεκτικό στα τραγούδια που θα πεις.
Δημήτρης Μπάσης: Σίγουρα έχει να κάνει με τη μουσική παιδεία που έχω και τον χαρακτήρα μου είναι όμως και το ότι η δεκαετής πορεία μου στη δισκογραφία, μου έδωσε πολλά ερεθίσματα και σημαντικές συνεργασίες. Μετά τη συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη, το γεγονός ότι πήρα το βάπτισμα των μεγάλων επιτυχιών από το Χρήστο Νικολόπουλο, με έκαναν να είμαι ακόμη πιο προσεκτικός σε κάθε σου βήμα, ανέβηκαν τα standards, ανεβάζει τις απαιτήσεις του κόσμου που δε θέλει να σε βλέπει να ενδίδεις σε κάτι ευτελές. Προσπαθώ η δισκογραφική μου πορεία, και γενικότερα η καλλιτεχνική, να μην έχει καμία δόση lifestyle μέσα. Θέλω όλο αυτό το πράγμα να αφορά καθαρά τη μουσική, τα τραγούδια, τις συνεργασίες μου και τίποτε άλλο. Το κάνω συνειδητά και μου 'χει βγει και σε καλό. Δε θα μπορούσα, άλλωστε, να κάνω και κάτι άλλο γιατί δεν είναι και στο χαρακτήρα μου.

Μusic Corner: Θεωρείς ήδη μουσικής όπως η βυζαντινή ή η μικρασιάτικη, νεκρά; Ότι δεν ενδιαφέρουν τους νέους μουσικούς;
Δημήτρης Μπάσης: Το αντίθετο. Ασχολούνται και νέοι και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αγαπούν και ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική. Όσοι που ξέρουν από μουσική, γνωρίζουν ότι όλα τα είδη έχουν πατήσει σε είδη όπως η βυζαντινή και το παραδοσιακό τραγούδι. Οι παλιοί, μεγάλοι, λαϊκοί συνθέτες εμπνεύστηκαν από παραδοσιακά τραγούδια. Το ρεμπέτικο, ας πούμε, έχει πολλά κοινά με το σμυρνέικο. Άνθρωπος που ξέρει από μουσική, ξέρει ότι ο πλούτος μας είναι το παραδοσιακό τραγούδι και η βυζαντινή μουσική.

Μusic Corner: Παρά λοιπόν το ότι στη σόου μπιζ δεν ευνοούνται τέτοια είδη, υπάρχουν άνθρωποι που συμβάλουν στη διατήρηση αυτών των ακουσμάτων.
Δημήτρης Μπάσης: Το τι θα γίνει επιτυχία σήμερα είναι τελείως κατευθυνόμενο. Το παιχνίδι είναι σικέ. Ο κάθε σταθμός έχει επιλέξει να έχει μία συγκεκριμένη ταυτότητα. Κάποιος παίζει ποπ, άλλος λαϊκά, άλλος ξένα. Ανάλογα με την ταυτότητα του σταθμού, επιλέγουν και φορτώνουν τον σκληρό δίσκο του σταθμού με συγκεκριμένα τραγούδια και αρχίζουν και δίνουν μεταδόσεις, π.χ. πέντε μεταδόσεις στο ένα, στο άλλο δέκα κ.ο.κ. Το πόσες μεταδόσεις θα έχει κάθε τραγούδι και ποια τραγούδια θα μπουν στην playlist κάθε σταθμού καθορίζεται με συνεννοήσεις κάτω απ' το τραπέζι μεταξύ δισκογραφικών εταιρειών, των διευθυντών προγραμμάτων του κάθε σταθμού κλπ. Το μοντέλο να παίζουν οι σταθμοί μουσική από λίστες στον σκληρό υπολογιστή και να μην υπάρχει ραδιοφωνικός παραγωγός είναι Αμερικάνικο και έχει εισαχθεί και στην Ελλάδα. Νομίζω ότι κάνει πάρα πολύ κακό στο τραγούδι, και, επειδή ακριβώς είναι κατευθυνόμενο, δε μένει και τίποτα. Μπορεί να ακούσεις πολλές φορές ένα τραγούδι από ένα παιδί που έχει μόλις βγει από ριάλιτι και να γίνεται πλύση εγκεφάλου, γιατί έτσι έχει στηθεί το παιχνίδι. Αυτός βγήκε με τη δύναμη μιας τηλεόρασης, η οποία από πίσω της έχει μια δισκογραφική εταιρεία κι έτσι λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός που παράγει τραγούδια με ημερομηνία λήξης. Αυτό όμως κάτι σημαίνει: Όσο στημένο κι αν είναι το παιχνίδι, δεν μπορείς να παραμυθιάσεις τον κόσμο ότι ακούει κάτι καλό και μεγάλο.

Μusic Corner: Θα γίνει κάποια στιγμή εκκαθάριση στο ελληνικό τραγούδι;
Δημήτρης Μπάσης: Το εύχομαι και το ελπίζω. Πιστεύω ότι ο κόσμος πλέον γυρνάει την πλάτη του σε όλη αυτή την ευτέλεια και στο life style με το οποίο κάποιοι ντύνουν το τραγούδι. Φέτος το "Χάραμα" είναι σχεδόν κάθε μέρα γεμάτο και αυτό φανερώνει μία τάση. Η εκκαθάριση θα γίνει και πάντοτε υπήρχε το καλό και το κακό τραγούδι, αυτοί που υπηρετούσαν τη σάχλα κι αυτοί που έκαναν μια καλή και συνειδητή πορεία. Έτσι γίνεται και σήμερα, μόνο που σήμερα έχουμε ενδώσει πολύ στην ευτέλεια. Πάντοτε υπάρχουν καλά τραγούδια και πάντα μέσα σε αυτόν το χαμό ξεπροβάλλει κάτι καλό.

Μusic Corner: Πιστεύεις ότι το κοινό πρέπει να έχει μουσική ταυτότητα; Είναι κακό να πηγαίνει ο ροκάς σε σκυλάδικο;
Δημήτρης Μπάσης: Δεν θεωρώ ότι πρέπει να είναι τόσο αυστηρά. Η μουσική δεν έχει σύνορα. Ο ροκάς μπορεί να δέχεται επιρροές από το λαϊκό τραγούδι ή και το ανάποδο. Εγώ, κάποια στιγμή το 2001, έκανα μια διασκευή στο "Σπασμένο καράβι", που - τι είμαι; ένας λαϊκός τραγουδιστής - με έντονα ροκ στοιχεία στην ενορχήστρωση, με πολύ ηλεκτρισμό στο κομμάτι, το οποίο έγινε επιτυχία. Αυτό συνέβη επειδή επηρεάζομαι και από άλλα μουσικά ακούσματα και γενικά μου αρέσει να πειραματίζομαι. Ο καθένας μπορεί να έχει την ταυτότητά του, από κει και πέρα τα μουσικά σύνορα είναι ανοιχτά.

Μusic Corner: Από μικρός - και πολύ πριν συνεργαστείς μαζί του - άκουγες Μίκη Θεοδωράκη;
Δημήτρης Μπάσης: Ναι, άκουγα. Ο Μίκης είναι ο συνθέτης του οποίου τα τραγούδια είχαν δύναμη και έβγαλαν τον κόσμο στους δρόμους να διεκδικήσει ιδανικά όπως "Ψωμί, παιδεία, ελευθερία". Εγώ βέβαια, την εποχή του Πολυτεχνείου, ήμουν πάρα πολύ μικρός, μόλις τριών χρονών, αλλά ο απόηχος του Πολυτεχνείου, της μεταπολίτευσης, των τραγουδιών του Μίκη, εξακολουθούσε να υπάρχει στα χρόνια της εφηβείας μου. Έτσι, μεγάλωνα με έναν έντονο θαυμασμό στο πρόσωπο του συνθέτη αυτού και είχα μάθει τι σημαίνει Μίκης Θεοδωράκης για την Ελλάδα. Όπως ήξερα τι σημαίνει Μάνος Χατζηδάκις, κάτι που δεν γνωρίζουν πολλά παιδιά σήμερα που θέλουν να μπουν στο χώρο του τραγουδιού. Δεν το φροντίζουν άλλωστε και τα ριάλιτι. Ένα τέτοιο σόου που αυτοπροσδιορίζεται ως μουσική ακαδημία, πώς μπορεί να ονομάζεται έτσι, όταν δε διδάσκει στους μαθητές ποιος είναι ο Χατζηδάκις, ποιος ο Θεοδωράκης, ποιος ο Ξαρχάκος, αλλά μόνο τι ρούχο θα φορέσουν και τι χτένισμα θα έχουν στο συγκεκριμένο τραγούδι που θα ερμηνεύσουν την Κυριακή...

Μusic Corner: Πόσο "ψύχραιμος" μπορεί να είναι κάποιος όταν βρίσκεται στο πλάι ενός μουσικού κολοσσού σαν τον Μίκη Θεοδωράκη;
Δημήτρης Μπάσης: Η συνεργασία με τον Μίκη είναι μια μεγάλη περγαμηνή για μένα. Είναι ένας σταθμός στην καριέρα μου. Το 2001 αποφάσισε να επανεκτελέσει ένα από τα σπουδαιότερα έργα του, το "Τραγούδι του νεκρού αδερφού" και επέλεξε εμένα για να το κάνουμε μαζί! Το 1961 το έργο αυτό λογοκρίθηκε λόγω των πολιτικών καταστάσεων και κάποια τραγούδια απαγορεύτηκαν να μπουν στο δίσκο. 40 χρόνια μετά, ο Μίκης ήθελε να βγει ολοκληρωμένο το έργο, συμπεριλαμβάνοντας και τα απαγορευμένα τραγούδια. Στο πρόσωπο το δικό μου, βρέθηκε ο τραγουδιστής του δίσκου αυτού. Αυτό για μένα ήταν πάρα πολύ σημαντικό, αντιμετώπισα με ψυχραιμία την όλη κατάσταση παρότι υπήρχε ένα άγχος κι ένα δέος. Ο Μίκης είναι τέτοια προσωπικότητα που σε βοηθάει να το αποφορτίσεις όλο αυτό. Στάθηκα απέναντί του με σοβαρότητα, αποκόμισα πολλά από τους δύο δίσκους που κάναμε και από το ότι, ο ίδιος ο Μίκης, μπήκε στο στούντιο για να διευθύνει την ορχήστρα και τον τραγουδιστή του. Περάσαμε πάρα πολλές ώρες μαζί και μπορώ να πω ότι μετά από αυτή τη συνεργασία νιώθω πιο κατασταλαγμένος στο να κάνω πιο επιλεκτικά βήματα.

Μusic Corner: Φέτος εκτός από την καλλιτεχνική σου πλευρά είδαμε και την φιλανθρωπική. Όπως για παράδειγμα τη φωτογράφηση στο Down Town κατά του ΑΙDS... Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το εξωτερικό που ακόμη και στην Αμερική σταρ του Χόλιγουντ εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή του στην πολιτική του Μπους, φιλανθρωπικές δραστηριότητες ή πολιτικές τοποθετήσεις από Έλληνες σταρ είναι κάπως ξεθωριασμένες κι ας ασχολούνται πολλά κανάλια με την προσωπική τους ζωή σε καθημερινή βάση. Γιατί λες συμβαίνει αυτό;
Δημήτρης Μπάσης: Δεν ξέρω για ποιο λόγο ακριβώς. Μέχρι ενός σημείου, έχουν βγει στο δρόμο να διαδηλώσουν κι έχουν συμμετάσχει σε αντιπολεμικές συναυλίες που φωτογράφισαν την κυβέρνηση και την αντίθεσή τους σε κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται πιο σθεναρά. Τα τελευταία χρόνια η αλήθεια είναι ότι έχουμε γίνει λίγο "χοντρόπετσοι". Ο καλλιτεχνικός χώρος έχει μια δύναμη που επηρεάζει καταστάσεις και πράγματα, θα μπορούσαμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε κάποιες καταστάσεις πιο ισχυρά. Θα μπορούσε ο καλλιτεχνικός κόσμος να ασκήσει για παράδειγμα κάποια πίεση σχετικά με το θέμα της Παιδείας που όλες αυτές οι κινητοποιήσεις φανερώνουν ότι δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.

Μusic Corner: Έχεις κάνει αρκετές συναυλίες εκτός Ελλάδας. Σκέφτηκες ποτέ να κάνεις καριέρα στο εξωτερικό;
Δημήτρης Μπάσης: Δεν το έχω σκεφτεί γιατί δεν είναι κάτι που με απασχολεί. Αν δεχτώ μία πολύ σοβαρή πρόταση που να μου άνοιγε τέτοιους ορίζοντες, ώστε να κάνω διεθνή καριέρα θα το σκεφτόμουν, δε θα το απέρριπτα. Είναι όμως και κάτι που δεν το κυνηγάω, δεν ξυπνάω δηλαδή με αυτήν την έγνοια.

Μusic Corner: Είναι αμφίδρομη η σχέση κοινού - καλλιτέχνη και ιδιαίτερα τη στιγμή ενός live;
Δημήτρης Μπάσης: Επειδή είμαι άνθρωπος, δεν μπορώ να πω ότι δεν έχω στιγμές που δεν είμαι καλά ψυχολογικά. Υπάρχει όμως ένα διάστημα, κάποια δευτερόλεπτα πριν και αφού βγω στη σκηνή που διαπιστώνω ότι αυτός ο κόσμος που σε κοιτάει στα μάτια, έχει έρθει για να σε δει και δεν τον ενδιαφέρουν τα προσωπικά σου προβλήματα. Μπορεί κάποιος να έχει προγραμματίσει μήνες αυτή του την έξοδο, μπορεί ακόμη και να είναι η μοναδική έξοδος της χρονιάς. Όλα αυτά, μηχανικά, περνάνε σε δευτερόλεπτα μέσα από το μυαλό σου και νομίζω ότι οπλίζεσαι με δυνάμεις, τουλάχιστον εγώ προσωπικά αυτό κάνω, που ξεχνάς το προσωπικό πρόβλημα και προσπαθείς να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό. Με κάθε ειλικρίνεια λέω ότι δεν έχω κουβαλήσει ποτέ τα προσωπικά μου πάνω στη σκηνή.

Μusic Corner: Πότε τελειώνουν οι εμφανίσεις σου στο Χάραμα;
Δημήτρης Μπάσης: Λίγο πριν το Πάσχα, την Κυριακή των Βαΐων.

Μusic Corner: Καλοκαιρινά πλάνα;
Δημήτρης Μπάσης: Δεν έχω σκεφτεί ακόμα, σίγουρα όμως θα κάνω περιοδεία το καλοκαίρι, χωρίς να ξέρω αν θα κάνω κάποια συνεργασία με κάποιον συνάδελφο ή αν θα βγω μόνος με τους μουσικούς μου.

Μusic Corner: Καλή χρονιά από εμάς και καλή επιτυχία στην καινούρια σου δουλειά...
Δημήτρης Μπάσης: Ευχαριστώ πολύ!

------

*** Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο "Χάραμα", στη Καισαριανή.
*** Oι φωτογραφίες έχουν τραβηχθεί με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, Olympus.
*** Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού (κειμένων ή φωτογραφιών) χωρίς την άδεια του Music Corner.


MC Team ID