"ΟΡΦΕΑΣ ΠΕΡΙΔΗΣ"

"Για ένα χειροκρότημα ζει ο καλλιτέχνης!"...

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στη Ρομίνα Νικηφόρου

Music Corner - 25/7/2007

Ο Ορφέας Περίδης "κάποιον αγαπάει ακόμα"! Κι όχι μόνο γιατί το δηλώνει μέσα από την τελευταία δισκογραφική του δουλειά αλλά γιατί μέσα από μια ολιγόλεπτη συζήτηση μαζί του καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η αγάπη και το συναίσθημα όχι μόνο στην προσωπική του ζωή αλλά και στις επιλογές της καριέρας του! Χαμηλών τόνων καλλιτέχνης, εδώ και μια 15ετία που βρίσκεται στη ελληνική δισκογραφία μας έχει χαρίσει τραγούδια ψυχής που συνδυάζουν αυτό που λίγοι μπορούν να καταφέρουν σήμερα: ποιότητα και εμπορικότητα!

Ο ίδιος αποκαλύπτει οτι πάνω στη σκηνή μεταμορφώνεται και γεμίζει θάρρος, πως το χειροκρότημα του κοινού τον απογειώνει και ότι ένας χρυσός δίσκος είναι η απόδειξη ότι ο κόσμος τον αγαπάει! Σε μια εποχή που το τραγούδι πολλές φορές μετατρέπεται σε "κερδοφόρα επιχείρηση" ο Ορφέας Περίδης δηλώνει: "Ξέρεις πόσο σημαντικό είναι 30.000 άνθρωποι που κάνουν χρυσό τον δίσκο σου να σ' αγαπάνε;"

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο "Πάρκο Ελευθερίας"...


Κάντε "κλικ" για να κατεβάσετε το αυτόγραφο - "wallpaper"
του Ορφέα Περίδη,
σε ανάλυση 1024Χ768

Μusic Corner: Ακούγοντας το τελευταίο σας άλμπουμ "Κάποιον αγαπάει ακόμα" είχα την αίσθηση ότι άκουσα 10 μικρές εξομολογήσεις, ιστορίες αυτοβιογραφικές, που έχουν να πουν κάτι προσωπικό...
Ορφέας Περίδης: Αλήθεια είναι! Το τραγούδι νομίζω πως είναι μια μικρή ιστορία, που συχνά περιέχει και την ιστορία του ίδιου του γράφοντος, κάτι σαν μια μικρή αυτοβιογραφία. Σωστή αίσθηση έχεις!

Μusic Corner: Σ' αυτό το άλμπουμ ίσως λίγο περισσότερο απ' ότι στα προηγούμενα;
Ορφέας Περίδης: Ναι... Αν ξεκινήσουμε ας πούμε από το πρώτο τραγούδι, "Κάποιον αγαπάει ακόμα", πραγματικά ήταν μια προσωπική στιγμή η οποία μπορεί να περικλείει μια ολόκληρη περίοδο της ζωής σου...

Μusic Corner: Υπάρχει ένας στίχος σ' αυτό το τραγούδι που λέει "Κάποιον αγαπάει ακόμα, τυραννιέται, τυραννάει"! Αυτό συμβαίνει συνήθως στην αγάπη;
Ορφέας Περίδης: Αυτό που λένε "όποιος αγαπάει παιδεύει", έχει μια μεγάλη αλήθεια! Αλλά τι είδους αγάπη είναι αυτή που παιδεύει; Δηλαδή αφού αγαπάει γιατί παιδεύει; Μήπως θέλουμε να εννοήσουμε ότι "εκ-παιδεύει", οτι εφ' όσον τον αγαπάει θέλει να βοηθήσει τον άλλον να πάει λίγο πιο μπροστά, να ξεπεράσει την κρίση του; Καμιά φορά μεταξύ δύο ανθρώπων κάποιος είναι καλύτερα, κάποιος είναι χειρότερα, περνάει μια δύσκολη φάση ο ένας, ο άλλος είναι καλύτερα και τότε απλώνεις το χέρι και βοηθάς τον άλλον. Και μετά από κάποιο χρόνο μπορεί να γίνει το ακριβώς αντίθετο. Αυτή είναι η έννοια της αγάπης! Διαφορετικά δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους "παίδεμα" είναι η αγάπη!

Μusic Corner: Απολαμβάνετε τη διαδικασία δημιουργίας ενός δίσκου;
Ορφέας Περίδης: Πάρα πολύ! Πραγματικά αυτή είναι μια πολύ δημιουργική στιγμή, ζεις τη χαρά της δημιουργίας στο στούντιο. Ακούς κάποια πράγματα τα οποία δεν είχες φανταστεί, τα οποία προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία με τον ενορχηστρωτή, με τους μουσικούς... Δοκιμάζεις πολύ συχνά μια ευχάριστη έκπληξη μέσα στο στούντιο!

Μusic Corner: Πολλοί λένε πως είναι λίγο μοναχική η διαδικασία μέσα στο στούντιο σε σύγκριση με αυτό που ακολουθεί, με την παρουσίαση δηλαδή των τραγουδιών στο κοινό μέσα από τις ζωντανές εμφανίσεις...
Ορφέας Περίδης:
Είναι λιγότερο μοναχική όμως από τη στιγμή που είσαι μόνος σου στο δωμάτιό σου και φτιάχνεις το κομμάτι. Στο στούντιο είσαι παρέα με τους μουσικούς! Βέβαια στη συναυλία είναι η στιγμή που δίνεις εξετάσεις και περιμένεις τη βαθμολογία από το κοινό. Και η βαθμολογία εκφράζεται με το χειροκρότημα. Γιατί για ένα χειροκρότημα ζει ο καλλιτέχνης!

Μusic Corner: Σε ποια ψυχολογική κατάσταση είστε όταν δημιουργείτε; Λέτε "τώρα θα κάτσω να γράψω" ή έρχεται ξαφνικά η έμπνευση και τα παρατάτε όλα για να γράψετε;
Ορφέας Περίδης: Η αρχή είναι μια ιδέα, μπορεί στιχουργική μπορεί και μια μουσική ιδέα! Μπορεί ένας ρυθμός και μόνο. Αυτό είναι που λέμε η "σπίθα"! Μετά θα πρέπει να κάτσεις να φτιάξεις το τραγούδι. Αυτή είναι μια διαδικασία η οποία δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει, μπορεί να βγει πολύ γρήγορα μπορεί να κάνει και μήνες! Αλήθεια μου 'χει τύχει να κάνω τέσσερις μήνες να τελειώσω ένα τραγούδι! Να μην σας πω για την περίπτωση που το 1995-96 προσπαθούσα να φτιάξω ένα τραγούδι έχοντας τον πρώτο στίχο και έκανα 3 χρόνια για το τελειώσω! Ήταν το "Τα τραγούδια μου τ' αμερικάνικα" από το άλμπουμ "Καλή σου μέρα αν ξυπνάς"! Πάντως η φάση που είσαι όταν γράφεις είναι μια περίεργη κατάσταση! Πως όταν θέλεις να κόψεις το τσιγάρο γιατί έχεις μια τσαντίλα, έχεις αγαναχτήσει, έχεις μπουχτίσει; Ένα τέτοιο πράγμα σε πιάνει! Είναι μια στιγμή, μια φάση που δε θες να μιλήσεις σε κανέναν, κάτι σου φταίει! Μια πραγματικά ιδιότροπη κατάσταση όπως ...η έγκυος όταν κυοφορεί! Και μετά, όταν το φτιάξεις το κομμάτι έρχεται ο κόσμος όλος στη θέση του!

Μusic Corner: Διαβάζοντας το βιογραφικό σας είδα οτι ενώ παίζατε χρόνια μουσική, η δισκογραφία ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα. Σ' όλο αυτό το διάστημα υπήρξε κάποια στιγμή που απογοητευτήκατε ότι δε θα κάνετε ποτέ δίσκο;
Ορφέας Περίδης: Σ' αυτό το διάστημα που προσπαθείς να ανοίξεις το δρόμο της δισκογραφίας όλα τα σκέφτεσαι κι όλα μπορούν να συμβούν. Πραγματικά τη θυμάμαι σαν μια πολύ αγωνιώδη περίοδο της ζωής μου που δεν ήξερα τι θα συμβεί. Αυτό που θυμάμαι πολύ έντονα ήταν ότι ήθελα πάρα πολύ να μπω μέσα στο χώρο. Και το ήθελα με πάθος! Όταν λοιπόν έδωσα τα πρώτα μου τραγούδια στον Νίκο Παπάζογλου - γιατί αυτός με βοήθησε σε πρώτη φάση και έγινε γνωστό το όνομα μου σ' αυτούς που κοιτάνε πίσω από το άλμπουμ ποιος έγραψε τα τραγούδια - τότε άρχισαν οι πρώτες συνεντεύξεις. Όταν το 1991 πήγα στους αγώνες τραγουδιού της Καλαμάτας με διοργανωτή το Μάνο Χατζηδάκη και πήρα μια διάκριση, τότε άνοιξε ο δρόμος κανονικά! Μετά από δύο χρόνια έκανα τον πρώτο μου προσωπικό δίσκο.

Μusic Corner: Και με τον πρώτο δίσκο ήρθε και η επιτυχία αφού έγινε χρυσός!
Ορφέας Περίδης: Ναι... Και μετά και ο δεύτερος και ο τρίτος μου δίσκος έγιναν χρυσοί. Τότε γίνονταν χρυσοί οι δίσκοι...

Μusic Corner: Για σας ένας χρυσός δίσκος τι σημαίνει;
Ορφέας Περίδης: Σημαίνει αναγνώριση, ότι 30.000 άνθρωποι σ' αγαπάνε! Ξέρεις πόσο σπουδαίο είναι αυτό;

Μusic Corner: Στο παρελθόν έχετε δουλέψει και ως μουσικός σε λαϊκά μαγαζιά. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;
Ορφέας Περίδης: Έχω περάσει απ' όλα, από παντού! Αλλά κυρίως σε ρεμπέτικα, δεν πέρασα στο βαρύ σκυλάδικο της Εθνικής! Σε λαϊκά μαγαζιά αλλά πριν από αυτό έκανα τον μουσικό σε διάφορες ορχήστρες, σε ξενοδοχεία, σε γάμους, σε πανηγύρια. Η κύρια δουλειά μου βέβαια ήταν καθηγητής μουσικής, δίδασκα κλασσική κιθάρα. Αλλά και όλα τ' άλλα νομίζω ότι με δίδαξαν αρκετά πράγματα! Μπήκα δηλαδή μέσα στην ελληνική πραγματικότητα, συνεργάστηκα με ανθρώπους... Γιατί όταν είσαι μόνος σου με μια κιθάρα στο δωμάτιο σου και μελετάς, παίζεις "μουσική δωματίου"! Ήταν η πρώτη μου "πτήση" έξω από το σπίτι μου! Μετά άρχισα να γράφω τραγούδια και από εκεί που ήμουν πίσω στην ορχήστρα, πέρασα μπροστά στο μικρόφωνο!

Μusic Corner: Πώς ήσασταν ως καθηγητής;
Ορφέας Περίδης:
Δεν ήμουν καλός καθηγητής! Το μόνο καλό που μπορεί να πει κανείς ότι είχα ήταν επειδή ξέρω ότι όταν διδάσκεις πρέπει να ανταμείβεις το μαθητή που πάει καλά, προσπαθούσα, μετά τα ακαδημαϊκά μαθήματα να του μάθω και δυο τραγουδάκια, έτσι για να ευχαριστιέται! Αυτή είναι κι η ουσία της μουσικής, να χαίρεσαι κιόλας! Όχι να παίζεις απλώς το κλασσικό ρεπερτόριο. Εκεί λοιπόν τα παιδιά χαιρόντουσαν πολύ και νομίζω πως αυτό είναι ό,τι θυμούνται από εμένα!

Μusic Corner: Άρα γιατί θεωρείτε ότι δεν ήσασταν καλός καθηγητής;
Ορφέας Περίδης: Ο δάσκαλος πρέπει να τα παίζει κιόλας αυτά που διδάσκει. Νομίζω ότι εγώ δεν τα έπαιζα πολύ καλά, δεν ήμουν και πάρα πολύ καλός σολίστ και γι' αυτό δεν ήμουν και καλός δάσκαλος. Έχω την εντύπωση πως για να διδάξεις πρέπει να έχεις λύσει όλα τα δικά σου τεχνικά προβλήματα. Εγώ δίδασκα όντας μαθητής. Όταν πήρα το πτυχίο που θα μπορούσα να διδάξω με μια καλύτερη προοπτική, άρχισα να γράφω τραγούδια οπότε απομακρύνθηκα από το χώρο.

Μusic Corner: Θα μπορούσατε να κάνετε μια άλλη δουλειά εκτός μουσικής;
Ορφέας Περίδης: Εκτός μουσικής δε μπορώ να λειτουργήσω, δεν ξέρω τι θα μπορούσα να κάνω εκτός μουσικής! Θα μπορούσα να είμαι έμπορος όπως ήταν ο πατέρας μου; Δε θα μπορούσα! Γιατί δε μπορώ να πω ψέματα και ο έμπορος πρέπει να λέει και κανένα ψέμα πότε πότε. Τι άλλο; Μπα... Νομίζω ότι δε θα μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο!

Μusic Corner: Ως καλλιτέχνης είστε ιδιαίτερα χαμηλών τόνων, έτσι είστε και στην ιδιωτική σας ζωή σαν χαρακτήρας;
Ορφέας Περίδης: Ναι, έτσι είμαι, δεν υποκρίνομαι! Αυτό που βλέπεις είμαι!

Μusic Corner: Δεν είναι θέμα υποκρισίας, απλά μπορεί να επιλέγετε να αφήνετε έξω από τη δουλειά σας κάποιες πλευρές του χαρακτήρα σας μόνο για την προσωπική σας ζωή...
Ορφέας Περίδης: Όντως... Τώρα βέβαια, κατά πόσον ένας "χαμηλότονος" άνθρωπος μπορεί να παίρνει μια παράσταση πάνω του και να τη διαπεραιώνει! Έχω την εντύπωση οτι αυτή η εικόνα που δίνω, του χαμηλότονου ανθρώπου είναι εν μέρει αλήθεια! Όταν είμαι στη σκηνή δεν είμαι καθόλου χαμηλών τόνων! Έχω θάρρος και παρόλο που δεν είμαι καλός ρήτορας, βρίσκω τις λέξεις και τα λέω μια χαρά!

Μusic Corner: Συνεργάζεστε και με άλλους καλλιτέχνες που τους δίνετε τραγούδια σας. Το κριτήριο ποιο είναι;
Ορφέας Περίδης: Σίγουρα πρέπει να είναι ένας άνθρωπος που μου πάει και να τον αγαπάω πολύ! Πρέπει να μ' αρέσει καλλιτεχνικά, η φωνή του, γενικά η στάση του μέσα στο χώρο. Ο λόγος είναι ότι επειδή δεν είμαι άνθρωπος που γράφει πολύ εύκολα, αυτά που γράφω τα φροντίζω που θα πάνε γιατί δεν ξέρω πότε θα ξαναγράψω!

Μusic Corner: Όταν ακούτε τραγούδια σας να ερμηνεύονται σε δεύτερη εκτέλεση από άλλους καλλιτέχνες που δεν τους τα έχετε δώσει εσείς, υπάρχει περίπτωση να ενοχληθείτε;
Ορφέας Περίδης:
Η αλήθεια είναι ότι έχει συμβεί να έχουν τραγουδήσει τραγούδια μου με τρόπο που δεν μ' αρέσει! Αλλά δεν είμαι από τους καλλιτέχνες που θα απαγορεύσω να λένε τα τραγούδια μου! Νομίζω ότι είναι ευθύνη του άλλου να πάρει το τραγούδι και να το πει καλύτερα από εμένα αν είναι δυνατόν! Αυτή είναι η έννοια της δεύτερης εκτέλεσης άλλωστε! Ένα τραγούδι που αγαπάς, να το πεις πάρα πολύ καλά!

Μusic Corner: Το καλοκαίρι για σας είναι ταυτισμένο με τις συναυλίες;
Ορφέας Περίδης: Όχι μόνο! Όπως και η ζωή μου δεν είναι ταυτισμένη μόνο με τη μουσική. Το καλοκαίρι δεν είναι μόνο συναυλίες, είναι και τα χόμπι μου, η ξεκούραση μου και μαζί και κάποιες συναυλίες.

Μusic Corner: Αγαπημένοι προορισμοί στην Ελλάδα;
Ορφέας Περίδης: Δε μπορώ να θυμηθώ πόσες φορές έχω περάσει από το Θεσσαλικό κάμπο πηγαίνοντας επάνω για παίξω στη Μακεδονία και τη Θράκη! Όλη η Ελλάδα είναι πολύ όμορφη, όπου και να πας! Ειδικά το καλοκαίρι! Εμένα μάλιστα μ' αρέσει και η θάλασσα και το βουνό.

Μusic Corner: Τα μεγάλα διαστήματα που απέχετε από τη δισκογραφία και τις ζωντανές εμφανίσεις, δεν ασχολείστε με τη μουσική;
Ορφέας Περίδης: Όχι μόνο με τη μουσική. Έχω κι άλλα πράγματα να κάνω. Αυτό που αγαπώ ιδιαίτερα είναι η φύση! Τρελαίνομαι για τη φύση! Αν βρω χρόνο, το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να φύγω από την Αθήνα και να πηγαίνω όσο πιο κοντά γίνεται για να βρεθώ γρήγορα έξω από την πόλη! Επίσης έχω καταλάβει οτι είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον άνθρωπο το περπάτημα.

Μusic Corner: Στη φύση όμως το περπάτημα!
Ορφέας Περίδης: Οπουδήποτε! Δεν μπορώ να είμαι συνέχεια εκτός πόλεως. Τις ήσυχες βράδυνες ώρες ή τα πρωινά περπατάω. Είμαι τυχερός γιατί μένω κοντά στον Υμηττό, οπότε περπατάω εκεί. Βρίσκω ένα νόημα πολύ σημαντικό στο περπάτημα, δουλεύει το μυαλό διαφορετικά, δοκιμάζεις αυτή τη μέθη του αθλητή που λένε. Και πολλές φορές με το περπάτημα μου έχουν γεννηθεί ιδέες! Είμαι περιπατητικός καλλιτέχνης!

Μusic Corner: Παρότι είστε παιδί της πόλης, στην Αθήνα έχετε γεννηθεί...
Ορφέας Περίδης: 100% παιδί της πόλης αλλά νομίζω ότι αγαπάω τη φύση περισσότερο από αυτούς που έχουν γεννηθεί εκεί!

Μusic Corner: Θέλω να κλείσουμε με έναν στίχο που θεωρείτε ότι σας εκφράζει ως καλλιτέχνη!
Ορφέας Περίδης: "Κάποιον αγαπάει ακόμα..."

--------


BAR RESTAURANT CAFE
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (Βασ. Σοφίας) 210.7223784

*** Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ελευθερίας στην Βασ. Σοφίας, στο Μέγαρο Μουσικής (Bar-Restaurant-Cafe, τηλ. 210.7223784).
*** Oι φωτογραφίες έχουν τραβηχθεί με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, Olympus.
*** Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού (κειμένων ή φωτογραφιών) χωρίς την άδεια του Music Corner

MC Team ID