ΒΑΣΙΑ ΡΗΓΑ

"Τιμή μου που συνεργάστηκα με τον Πήγασο!"

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στη Μάρθα Μανώλη
Φωτογράφηση: Μαρία Παπαγεωργίου
Music Corner - 7/2/2005

Η Αθήνα έχει πολλά μέρη για απογευματινή βολτίτσα αλλά εμείς ξέρουμε που θα βρούμε το καλύτερο! Ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα στο "Πάρκο"! Το γνωστό μας στέκι!

Εκεί, με αφορμή τη νέα της δισκογραφική δουλειά συναντήσαμε τη Βάσια Ρήγα! Είχαμε μαζί της μια ευχάριστη συζήτηση για τη νέα της δισκογραφική δουλειά, τη μέχρι τώρα πορεία της αλλά και για πολλά επίκαιρα μουσικά θέματα!


Κάντε "κλικ" για να κατεβάσετε το αυτόγραφο - "wallpaper"
της Βάσιας Ρήγα,
σε ανάλυση
800Χ600 ή 1024Χ768
Artwork: MC Team


Music Corner: Βάσια, σε καλωσορίσουμε στην παρέα του Music Corner. Θα θέλαμε να μας δώσεις πληροφορίες για την πρόσφατη δισκογραφική δουλειά σου.
Βάσια Ρήγα: Είναι η δεύτερη προσωπική δισκογραφική δουλειά μου. Η πρώτη όμως με τη LEGEND. Σε στίχους και μουσική του ΠΗΓΑΣΟΥ, με τίτλο "ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΞΕΡΕΙ".

M.C.: Ο Πήγασος έχει γράψει όλα τα κομμάτια;
Β.Ρ.: Έχει γράψει όλη αυτή τη δουλειά, την οποία ετοιμάζαμε ένα χρόνο περίπου. Έμαθα πάρα πολλά πράγματα. Ωρίμασα μέσα μου καλλιτεχνικά αλλά και σαν άνθρωπος.

M.C.: Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία; Ήταν απόφαση της εταιρίας σου να είναι ολόκληρη η δουλειά σου από τον Πήγασο;
Β.Ρ.: Ο Πήγασος άκουσε την πρώτη μου δουλειά και με κάλεσε να μιλήσω με την ομάδα παραγωγής του για τη συγκεκριμένη δουλειά. Μεγάλη μου τιμή το ότι με πρόσεξε ο Πήγασος.

M.C.: Είναι η ομάδα που αναφέρετε στο εσωτερικό του cd ως ομάδα @ (ομάδα Π);
Β.Ρ.: Ναι, η ομάδα παραγωγής του είναι τέσσερα άτομα με τα οποία συνεργάστηκα.

M.C.: Ήρθατε λοιπόν σε πρώτη επαφή. Πώς ήταν η συνεργασία σας;
Β.Ρ.: Για να είμαι ειλικρινής, δεν τον ξέρω προσωπικά τον Πήγασο, δεν τον έχω γνωρίσει ποτέ! Υπάρχει όμως μια ομάδα με την οποία και συνεργάστηκα. Η ομάδα παραγωγής του, μου είπε ότι ο Πήγασος θέλει να μου δώσει τραγούδια για την επόμενη δισκογραφική μου δουλειά και έτσι ξεκίνησα. Είχα επαφές με συνεργάτες του. Δεν είχα την τιμή να τον γνωρίσω ποτέ. Εύχομαι στο μέλλον, αν το θέλει και εκείνος, να τον γνωρίσω...

M.C.: Είναι εύκολο να δουλεύεις με κάποιον που δεν γνωρίζεις; Χωρίς να σου λέει και ο ίδιος πως θα ήθελε να ερμηνευτεί ένα δικό του τραγούδι; Χωρίς να έχεις τις αντιδράσεις του στην πορεία της δουλειάς;
Β.Ρ.: Φαινομενικά, σαφώς και είναι δύσκολο αυτό το πράγμα. Αλλά από την άλλη μου αρέσει. Με προκαλεί να βγάλω τον καλύτερό μου εαυτό. Για έναν άνθρωπο που ξέρω ότι μου δίνει δημιουργήματά του και πρέπει εγώ να είμαι όσο το δυνατό καλύτερη. Ξέροντας ότι αυτός τα ακούει μόνο χωρίς να με βλέπει. Σαφώς, είναι πιο δύσκολο αλλά και πιο προκλητικό. Όλα μου τα μετέφερε η ομάδα παραγωγής του. Μου έφεραν τα τραγούδια και στη συνέχεια τα ερμήνευσα.

M.C.: Ο δίσκος είναι πολυμορφικός από πλευράς μουσικών ακουσμάτων. Πες μας για αυτές τις μουσικές μίξεις;
Β.Ρ.: Έχει hip hop, κάντρυ αλλά και ποπ, λαϊκά στοιχεία. Αν και δε μου αρέσει να διαχωρίζω τη μουσική σε είδη. Να λέω ότι αυτό είναι έτσι, το άλλο είναι αλλιώς. Γιατί πιστεύω ότι η μουσική είναι μία και εκφράζει την ψυχούλα του καθένα. Από κει και πέρα όμως πιστεύω ότι έχει πολλά πράγματα να πει και έτσι απευθύνεται σε περισσότερο κόσμο.

M.C.: Ποια τραγούδια ξεχωρίζεις από αυτή τη δουλειά; Υπάρχουν κάποια που σε άγγιξαν περισσότερο;
Β.Ρ.: Σαφώς το ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΣΥ, ειδικά όταν έμαθα την ιστορία του. Επίσης μου αρέσει η ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ. Όταν πήρα τους στίχους και τους διάβασα για να μπω στο πετσί της ερμηνείας, τότε δάκρυσα. Αισθάνθηκα ότι μπορώ να ερμηνεύσω το κομμάτι όπως ήθελε ο Πήγασος. Μπήκα στην ψυχολογία του τραγουδιού.

M.C.: Για το τραγούδι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΣΥ, θα ήθελα να μας εξηγήσεις ορισμένα πράγματα. Το γνωρίζει ο κόσμος από τα ραδιόφωνα αλλά όσοι δεν το έχουν προσέξει (και αυτό ήταν και δική μου αρχική εντύπωση) νομίζουν ότι είναι ένα τραγούδι που μιλάει για χωρισμό. Μάλιστα από αρκετά άτομα ακούω για την κουραστική επανάληψη της λέξεως "εσένα". Ας μάθουμε από πρώτο χέρι τι συμβαίνει με αυτό το τραγούδι.
Β.Ρ.: Αυτό νομίζω ότι είναι το έξυπνο του τραγουδιού. Μένει στον ακροατή κάτι που επαναλαμβάνεται. Δεν είμαι ο δημιουργός του τραγουδιού για να ξέρω ακριβώς πως σκέφτηκε και το έκανε. Ξέρω ότι είναι ένα προσωπικό βίωμα του δημιουργού από μια σχέση η οποία κατέληξε σε θάνατο. Η υπερβολή και η επανάληψη είναι αυτό που θέλει να εκφράσει. "Μπορεί να τα κάνει όλα σαν εσένα αλλά δεν είναι εσύ"! Νομίζω ότι αυτό το τραγούδι ή θα αρέσει πολύ ή δεν θα αρέσει καθόλου. Είναι τραγούδι των άκρων! Γιατί ο θάνατος είναι ακραίο γεγονός! Δεν είναι απλά ένας χωρισμός που ήρθε, απήλθε και τώρα υπάρχει αυτή η σύγκριση του ενός με τον άλλο. Ίσως γι' αυτό να υπάρχει αυτή η υπερβολή. Σε τέτοιες καταστάσεις όλοι αντιδρούμε υπερβολικά. Υπάρχει πόνος!

M.C.: Θα σου πρότεινα να το ερμηνεύσεις κάποια στιγμή ζωντανά, βιώνοντάς το. Παρακολούθησα κάποιες τελευταίες τηλεοπτικές σου εμφανίσεις, στις οποίες σε άκουσα να το λες. Σαφώς το τραγούδησες όπως αρμόζει σε ένα νέο τραγούδι που τώρα συστήνεται στο κοινό. Αλλά νομίζω ότι θα άγγιζε περισσότερο κόσμο και θα γινόταν περισσότερο αντιληπτό το θέμα του τραγουδιού αν το ερμήνευες ζωντανά. Άλλωστε πιστεύω ότι έχεις όλες τις ερμηνευτικές ικανότητες. Πως θα σου φαινόταν κάτι τέτοιο;
Β.Ρ.: Αυτό γίνεται στο live. Όταν τραγουδάω ζωντανά. Εκεί το βιώνεις, το νιώθεις το τραγούδι, μπαίνεις μέσα στο στίχο. Δεν μπορεί αυτό να γίνει σε ένα video clip.
Στην τηλεόραση όμως είναι και οι συνθήκες που καμιά φορά πρέπει να ακολουθείς. Δεν μπορώ να είμαι σε μια τηλεοπτική εκπομπή και να το νιώσω αυτό το τραγούδι. Δε γίνεται. Αυτομάτως πρέπει να κοιτάω και κάποιους ανθρώπους που θα είναι δίπλα μου. Δεν μπορώ να τους αγνοήσω και να το βιώσω εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή. Αυτό γίνεται στο live.

M.C.: Στο cd υπάρχει σε δύο κομμάτια συνεργασία με τους Replete Bros και τον Μήδε.
Β.Ρ.: Όλοι τους είναι αξιόλογα παιδιά με αξιόλογη πορεία και έχουν βάλει τη δική τους πινελιά. Οι Replete Bros ιδιαίτερα στην Αμερική είναι στους δέκα πρώτους στην κάντρυ μουσική. Όπως είπα και πριν, μπορείς να συνδυάσεις κάποια πράγματα και να μην ακούγεται καθαρά ποπ ή λαϊκό ή κάντρυ. Η μουσική είναι μία.

M.C.: Είσαι αποδέκτης σχολίων του κόσμου όσον αφορά αυτή τη νέα σου δουλειά; Τι σου λένε συνήθως; Σε πλησιάζουν;
Β.Ρ.: Ναι. Σιγά σιγά αυτό γίνεται πιο έντονο γιατί τώρα αρχίζω και γίνομαι λίγο γνωστή. Η δουλειά είναι καινούργια. Είμαι πάρα πολύ "μικρή" στη δισκογραφία. Ο κόσμος θέλει το χρόνο του για να μάθει κάποια πράγματα και για μένα και για τη δουλειά μου.

M.C.: Πες μας κάποια πράγματα για την πορεία σου πριν τον Πήγασο. Τι έκανες πριν;
Β.Ρ.: Ξεκίνησα με το τραγούδι από τη σχολική χορωδία. Σπούδασα μουσική. Έκανα μαθήματα πιάνου, κιθάρας. Συμμετείχα σε περιοδεία της χορωδίας του Ωδείου Δήμου Λαρίσης από όπου κατάγομαι σε διάφορες πόλεις στο εξωτερικό. Επίσης συμμετείχα στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας για τους αγώνες της Σεούλ. Μεγάλη εμπειρία! Μεγάλη μου τιμή αυτή η συνεργασία με το Βαγγέλη Παπαθανασίου. Συμμετείχα ως σολίστ. Ξέρεις τι είναι να είσαι σε ένα στάδιο όπου 80.000 κόσμος κρατά κεριά αναμμένα και συ να τραγουδάς κάτι; Και μάλιστα σε πολύ μικρή ηλικία, όπου δε αντιλαμβανόμουν ακριβώς ότι ήμουν με το Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Για να επανέλθω όμως, πήρα το πτυχίο αρμονίας στα 17 μου χρόνια. Δίδασκα 2 χρόνια επαγγελματικά ως καθηγήτρια μουσικής σε παιδάκια στο ωδείο. Κατόπιν ξεκίνησα να εμφανίζομαι σε μπουάτ της πόλης μου και μετά έφυγα. Έκανα κάποιες εμφανίσεις Θεσσαλονίκη και τώρα στην Αθήνα, όπου είμαι τώρα τέσσερα - πέντε χρόνια περίπου.

M.C.: Πες μου για τις συνεργασίες σου. Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν κάποιες που θυμάσαι θετικά ή αρνητικά;
Β.Ρ.: Δεν είχα την τιμή να συνεργαστώ με πάρα πολλούς επώνυμους καλλιτέχνες.

M.C.: Διατηρείς πάντως ένα χαμηλό προφίλ.
Β.Ρ.: Έτσι νιώθω. Τουλάχιστον εσύ που με ξέρεις, όσο με ξέρεις, γνωρίζεις ότι έτσι νιώθω. Όπως είπα, δεν είχα την τιμή να συνεργαστώ με πάρα πολλούς επώνυμους τραγουδιστές. Εκτός από τον Λευτέρη Πανταζή με τον οποίο συνεργάστηκα στη Νεράιδα. Με τον Γιώργο Λεμπέση κάποια στιγμή. Με το Χρήστο Πάζη και την Ειρήνη Μερκούρη για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Εύχομαι το μέλλον να μου επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις όσον αφορά τις συνεργασίες μου γιατί θεωρώ μεγάλη μου τιμή με όποιον και να συνεργαστώ. Θα είναι δάσκαλος για μένα. Όπως και ήταν δάσκαλοι όσοι προανέφερα ότι συνεργάστηκα. Μου έμαθαν πολλά πράγματα και τους ευχαριστώ πολύ γι' αυτό.

M.C.: Πες μας που εμφανίζεσαι αυτό τον καιρό, με ποιους και πως είναι η συνεργασία σου;
Β.Ρ.: Εμφανίζομαι στο VOICE με το Βαλάντη, τη Λένα Παπαδοπούλου και το Νίκο Γκάνο. Ξεκινήσαμε 15 Δεκέμβρη και θα συνεχίσουμε τουλάχιστον μέχρι την Καθαρά Δευτέρα. Είναι καταπληκτική συνεργασία. Ο Βαλάντης και η Λένα ως ηγέτες του σχήματος μας έχουν δείξει ότι μας αισθάνονται ακριβώς όπως θα ένιωθαν κάποιο φίλο τους και η συνεργασία μας είναι πάρα πολύ καλή. Έτσι βγάζουμε τον καλύτερο μας εαυτό.

M.C.: Πώς είναι η καθημερινότητά σου τις ημέρες που δεν εργάζεσαι;
Β.Ρ.: Εργάζομαι τέσσερις μέρες στο VOICE. Τις υπόλοιπες μέρες τρέχω για την προώθηση της δισκογραφικής μου δουλειάς. Όταν έχω ελεύθερο χρόνο μου αρέσει να βγαίνω με φίλους, να πάω ένα απλό περίπατο, να διαβάζω. Επίσης έχω κάνει χορό και γυμνάζομαι 3-4 φορές την εβδομάδα. Νομίζω ότι η γυμναστική μας δίνει ενέργεια και καλή φυσική κατάσταση.

M.C.: Παρακολουθείς τα reality από τα οποία βγαίνουν πλέον και αρκετοί νέοι τραγουδιστές; Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν βγει τουλάχιστον 40 νέοι οι οποίοι προσπαθούν να γίνουν τραγουδιστές. Η δισκογραφία, με την πειρατεία και την γενικότερη μείωση των πωλήσεων αντέχει το βάρος τόσων νέων καλλιτεχνών; Εσύ, αν ξεκίναγες τώρα την πορεία σου, θα έμπαινες σε ένα τέτοιο παιχνίδι;
Β.Ρ.: Όταν έχω χρόνο τα παρακολουθώ. Δεν είναι καθόλου κατακριτέο το να συμμετέχει κανείς σε ένα παιχνίδι. Το κάθε παιδί θα δείξει την αξία του με τις επιλογές που θα κάνει μετά. Θα αποδείξει αν αξίζει να είναι στο χώρο ή όχι. Έχουν την τύχη αυτά τα παιδιά να τα μαθαίνει ο κόσμος χωρίς να έχουν παρουσιάσει κάποια προσωπική τους δουλειά. Από κει και πέρα ο επιλογές τους, η στάση τους και ο κόσμος θα τους κατατάξουν εκεί που πρέπει. Σαφώς το κοινό ζητάει νέα πρόσωπα. Δεν θα είχα πρόβλημα να συνεργαστώ με κάποιον που αναδείχθηκε από τηλεπαιχνίδι. Τώρα αν θα πήγαινα εγώ; Δεν ξέρω αν θα το έκανα στην αρχή της καριέρας μου, μπορεί και να το έκανα. Γενικά δεν είμαι καθόλου αρνητική. Βέβαια εγώ είχα την τύχη να έχω αυτή την παιδεία από πολύ μικρή. Ειλικρινά όμως δεν ξέρω αν θα το έκανα.

M.C.: Πες μας την γενικότερη άποψη σου για τη Eurovision και την επιλογή της Έλενας Παπαρίζου για την φετινή εκπροσώπηση της χώρας μας. Υπάρχει κάποια από τις συμμετοχές των προηγούμενων ετών την οποία ξεχωρίζεις;
Β.Ρ.: Πιστεύω ότι η Έλενα Παπαρίζου είναι από τις πιο κατάλληλες να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας σε αυτό το διαγωνισμό. Διαθέτει την πείρα από προηγούμενη συμμετοχή, αυτό είναι πολύ σημαντικό, διαθέτει ταλέντο, εμφάνιση και όλο αυτό το πακέτο που χρειάζεται για να εκπροσωπήσει μια χώρα επάξια και συγκεκριμένα την Ελλάδα μας! Θεωρώ επίσης σημαντικό το τραγούδι που θα μας εκπροσωπήσει. Να είναι κάτι μη αναμενόμενο για το Ευρωπαϊκό κοινό. Από τις μέχρι τώρα συμμετοχές μας, ξεχωρίζω αυτές του Σάκη και των Antique αλλά και της Μαντούς μου άρεσε. Διαθέτει εξαιρετική φωνή. Δε μπορώ να φανταστώ γιατί εκείνο το τραγούδι δεν πήγε καλά. Εμένα μου άρεσε και η παρουσία της και η φωνή της.

M.C.: Θα ήθελες να συνεργαστείς με συνθέτες που κυριαρχούν στις μέρες μας όπως ο Φοίβος και ο Θεοφάνους;
Β.Ρ.: Θα ήταν μεγάλη μου τιμή να συνεργαστώ με αυτούς τους μεγάλους συνθέτες που προανέφερες. Όπως θεωρώ μεγάλη μου τιμή ότι στη συγκεκριμένη φάση είμαι με τον Πήγασο. Θεωρώ ότι είναι ο δημιουργός των επιτυχιών του σήμερα. Τον ευχαριστώ πολύ που με επέλεξε για αυτή τη δουλειά και εύχομαι να είμαι η μούσα του και στις επόμενες δουλειές!

M.C.: Πιστεύεις ότι ο Πήγασος είναι ο επόμενος Φοίβος;
Β.Ρ.: Αυτό θα το κρίνει ο κόσμος. Θεωρώ πολύ κουτό εκ μέρους μου να το κρίνω εγώ αυτό. Σαφώς μπορεί να δημιουργήσει επιτυχίες. Έτσι πιστεύω. Από 'κει και πέρα είναι θέμα του κόσμου.

M.C.: Ανέφερέ μας τι ονειρεύεσαι και τι περιμένεις; Πώς φαντάζεσαι δισκογραφικά και γενικότερα τραγουδιστικά το μέλλον σου; Θα ήθελες κάποια στιγμή να κάνεις κάτι πιο έντεχνο στην πορεία σου;
Β.Ρ.: Αυτό που ζω τους τελευταίους μήνες με γεμίζει με ευθύνη για το τι θα πρέπει να παρουσιάσω στο μέλλον. Βέβαια αυτό που βιώνω ήταν ένα όνειρο ζωής που ήρθε σχετικά γρήγορα με τον κόπο, τη δουλειά και την τριβή που έπρεπε να περάσω για να είμαι ώριμη και να το αποδεχτώ. Θα έκανα και άλλα πράγματα, γιατί όχι; Όπως έκανε η Νατάσα Θεοδωρίδου, της οποίας την κίνηση τη θεωρώ φοβερή στροφή. Μου άρεσε πάρα πολύ. Της πάει πάρα πολύ. Έχει ιδιαίτερη φωνή και ιδιαίτερη χροιά. Της πάει πάρα πολύ το συγκεκριμένο ύφος τραγουδιών που επέλεξε να τραγουδήσει. Για μένα δε μπαίνω στη διαδικασία να σκεφτώ το ένα και το άλλο. Θέλω να τα φέρει ο χρόνος, με την έννοια ότι ο χρόνος θα μου δείξει τι πρέπει να κάνω και τι όχι. Το μόνο που εύχομαι είναι να είμαι καλά. Να είμαι υγιής ώστε να μπορώ να δουλεύω πολύ γι' αυτό που αγαπώ τόσο, το τραγούδι!

M.C.: Σου το ευχόμαστε ολόψυχα και σε ευχαριστούμε.
Β.Ρ.: Σας ευχαριστώ και εγώ για την υπέροχη συνέντευξη και την πρόσκληση. Πέρασα υπέροχα!


BAR RESTAURANT CAFE
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (Βασ. Σοφίας) 210.7223784


*** Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ελευθερίας στην Βασ. Σοφίας, στο Μέγαρο Μουσικής (Bar-Restaurant-Cafe, τηλ. 210.7223784).

*** Oι φωτογραφίες έχουν τραβηχθεί με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, Olympus.
*** Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού (κειμένων ή φωτογραφιών) χωρίς την άδεια του Music Corner.