"ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΑΤΗ"

"Στο δεύτερο cd έχω ωριμάσει περισσότερο
και έχω επιλέξει μια πορεία πιο κοντά σε μένα"...


Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στη Δήμητρα Μπιλάλη

Φωτογράφηση: Μαρία Παπαγεωργίου
Music Corner - 2/7/2008

Με καινούρια δισκογραφική δουλειά που φέρει τον τίτλο «Ρώτησέ με» επέστρεψε πριν λίγο καιρό δριμύτερη στα δισκγραφικά η Σοφία Στρατή! Το πολύ καλό cd της στάθηκε αφορμή να κλείσουμε μια συνέντευξη ..."εφ' όλης της ύλης" μαζί της!

Φτάσαμε σχεδόν ταυτόχρονα στο Πάρκο Ελευθερίας γύρω στις 11 το πρωί και η κουβέντα άγγιξε το δίωρο! Χαμογελαστή, ευδιάθετη και φιλική, μου έδωσε την εντύπωση πως είναι ένας άνθρωπος που μαζί του μπορείς να συζητάς για ώρες επί παντός επιστητού. Επικοινωνιακή, έξυπνη, προσγειωμένη, μαχητική, η Σοφία κερδίζει τις εντυπώσεις...!

Μusic Corner: Διαβάζοντας το βιογραφικό σου, βλέπω πως τελικά ερίζουν πολλές πόλεις για την καταγωγή σου...! Ποιες είναι τελικά οι ρίζες σου;
Σοφία Στρατή: Είμαι γέννημα θρέμα Αθηναία, με γονείς που επίσης μεγάλωσαν Αθήνα. Οι παππούδες μου ήταν πρόσφυγες από Μικρά Ασία, Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη ενώ η προγιαγιά μου από την άλλη μεριά ήταν από τη Μασσαλία. Έχω όμως ρίζες τόσο από Μυτιλήνη όσο και από Άνδρο. Δυστυχώς όμως για μένα, δεν πρόλαβα να ζήσω πολύ τους παππούδες μου, αλλά θυμάμαι πως η γιαγιά μου τραγουδούσε πολύ μικρασιάτικα και ο παππούς την συνόδευε με κάποιο μουσικό όργανο. Το τραγούδι ήταν τότε στη καθημερινότητά τους.

Μusic Corner: Και το τραγούδι πότε μπήκε στη ζωή σου;
Σοφία Στρατή: Από μικρή ηλικία, τραγουδούσα μαζί με τον αδερφό μου. Το αγαπούσα πολύ. Στην αρχή ξεκίνησα να ακούω Χατζιδάκι και στην πορεία πιο πολύ pop. Το τραγούδι ήταν για μένα προσωπική μου έκφραση, κλεινόμουν στο δωμάτιό μου και περνούσα ώρες διαβάζοντας στίχους και σιγοτραγουδώντας. Με βοηθούσε να εξωτερικεύσω όσα βίωνα...

Μusic Corner: Πότε όμως ξεκίνησες να το βλέπεις και επαγγελματικά;
Σοφία Στρατή: Συνειδητοποίησα ότι με αυτό θέλω να ασχοληθώ και επαγγελματικά λίγο αργά, όταν ένας φίλος μου με παρότρυνε να πάω σε ένα ωδείο. Εκεί είχα την τύχη να έχω δασκάλα την Άντρεα Λι που ως Αμερικάνα δίδασκε τζαζ και ξένο τραγούδι κυρίως. Αυτή ήταν και η αφορμή να μπω σε ένα επαγγελματικό γκρουπ, τους Downtown Beat, όπου έμεινα πέντε χρόνια και αποτέλεσε το πρώτο μου "σχολείο".

Μusic Corner: Μίλησέ μας γι' αυτή την εμπειρία...
Σοφία Στρατή: Με τους Downtown Beat άρχισα να μαθαίνω το τραγούδι και μαζί τους βούτηξα στα βαθιά. Το πρώτο live ήταν και το βάπτισμα του πυρός με μια μπάντα που τα μέλη της ήταν ήδη γνωστοί και επαγγελματίες. Ήταν μια περίοδος όπου έμαθα πολλά και με επηρέασε σημαντικά.

Μusic Corner: Πώς αποφάσισες να προχωρήσεις σε solo καριέρα;
Σοφία Στρατή: Νομίζω ότι έγινε από μόνο του, λόγω συνθηκών. Έκανε τον κύκλο του. Ήθελα να δοκιμάσω κάτι άλλο, σε άλλο επίπεδο.

Μusic Corner: Η μετάβαση αυτή ήταν εύκολη για σένα;
Σοφία Στρατή: Όχι, δεν ήταν καθόλου εύκολη, αντιμετώπισα αρκετές δυσκολίες. Αναποδιές, στραβά, αδικίες, αλλά κι αυτά είναι κομμάτι της επιβίωσης... Έχω μάθει να φιλτράρω τις εμπειρίες και να αποδέχομαι την πραγματικότητα, χωρίς να αλλοιώνομαι. Κάποια στιγμή, ο Τόνυ Κονταξάκης, μαέστρος της Δέσποινας Βανδή, με άκουσε να τραγουδάω με το γκρουπ και μου πρότεινε ένα ντουέτο με τη Δέσποινα και τα πράγματα κύλησαν... Η μπάντα διαλύθηκε, καθένας πήρε το δρόμο του. Εγώ έμεινα στις πίστες τρία χρόνια, με τη Δέσποινα, μετά στο Studio Πειραιώς, στο Fever κτλ

Μusic Corner: Έχεις συνεργαστεί με μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες σε μεγάλες πίστες. Ο χώρος αυτός σε εκφράζει;
Σοφία Στρατή: Για μένα αρχικά ήταν κάτι νέο όλο αυτό. Ξέρω ότι όσοι έρχονται σε τέτοια μαγαζιά, έρχονται για να ακούσουν λαϊκά. Ο ρόλος ο δικός μου είναι πάντα ο ίδιος. Βγαίνω και λέω το στυλ μου, τα τραγούδια μου. Η διαφορά απλά είναι πως και ο ρόλος και ο χρόνος μου πλέον είναι πιο περιορισμένος σε σχέση με πριν.

Μusic Corner: Άρα δεν αντιμετώπισες πρόβλημα προσαρμογής;
Σοφία Στρατή: Κοίτα, κανείς δε μου ζήτησε να τραγουδήσω λαϊκό... Δε σου κρύβω ότι προτιμώ τις μικρές σκηνές και γενικά τη φάση της μπάντας. Αλλά στην Ελλάδα δεν είναι εφικτά όλα αυτά. Για μένα, αυτός ήταν ένας τρόπος για να επιβιώσω και το έκανα και πριν μπω στη δισκογραφία. Σε αυτό το 2ο cd έχω ωριμάσει περισσότερο και έχω αποφασίσει από δω και στο εξής να διαλέξω μια πορεία πιο κοντά σε μένα.

Μusic Corner: Έχεις μετανιώσει για κάποια συνεργασία σου;
Σοφία Στρατή: Όχι, όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Δέχομαι τα πράγματα όπως έρχονται και τα αντιμετωπίζω εκείνη την ώρα ανάλογα με τις συνθήκες.

Μusic Corner: Ακούγεσαι πολύ προσγειωμένος άνθρωπος.
Σοφία Στρατή: Κατά βάθος είμαι πολύ ρομαντική και στη ζωή αλλά και στη δουλειά μου. Αλλά το παλεύω, γιατί ξέρω ότι ο χώρος αυτός δεν είναι εύκολος. Είναι όμως ξεκάθαρος και καθένας κάνει τις επιλογές του.

Μusic Corner: Πώς κύλησε η φετινή χρονιά στο Διογένη με την Πέγκυ Ζήνα;
Σοφία Στρατή: Ήταν μια πρόκληση για μένα όχι μόνο φέτος, γενικά... Το να προσπαθήσεις μέσα σε ένα εικοσάλεπτο να κερδίσεις τον κόσμο που έχεις από κάτω. Να δώσεις όλη την ενέργεια και την ψυχή σου, να εκφραστείς πάνω στη σκηνή και παράλληλα να καταφέρεις να ψυχαγωγήσεις τους ανθρώπους που σε παρακολουθούν.

Μusic Corner: Eurovision... Συμμετείχες στον προκριματικό επιλογής τραγουδιού για τη κύπρο. Πώς προέκυψε; Και γιατί με την Κύπρο;
Σοφία Στρατή: Απλά η Κύπρος με προσέγγισε και μου έκανε την πρόταση. Δεν ήταν κάτι που ως τότε το είχα σκεφτεί ή το επιδίωξα. Απλά, όταν μου προτάθηκε να συμμετέχω με το τραγούδι "Μια αγάπη φωτιά", το σκέφτηκα και το θεώρησα ως μια καλή εμπειρία. Μου άρεσε η ιδέα, είχε προγραμματιστεί και ταξίδι στη Νέα Υόρκη για τα γυρίσματα του video clip του κομματιού... Όλα αυτά ήταν εμπειρίες για μένα που ήθελα να τις ζήσω.

Μusic Corner: Πολλοί πάντως λένε πως το τραγούδι σου αδικήθηκε και πως αυτό θα 'πρεπε να εκπροσωπήσει τελικά την Κύπρο.
Σοφία Στρατή: Προσωπικά, άκουσα πολλά ωραία τραγούδια κατά τη διαδικασία της τελικής επιλογής. Απλά νομίζω πως το τραγούδι που τελικά κέρδισε, επιλέχθηκε για ένα βασικό λόγο. Ήταν το μόνο με ελληνικό στίχο και προφανώς φέτος ήθελαν να στείλουν ένα τραγούδι με καθαρά ελληνικό χαρακτήρα.

Μusic Corner: Η δεύτερη σου δισκογραφική δουλειά ακούγεται πιο ώριμη, πιο δεμένη, πιο "συγκεκριμένη" από την πρώτη.
Σοφία Στρατή: Τη πρώτη μου δουλειά τη βίωσα πολύ έντονα γιατί έγινε με πολύ κόπο. Γι' αυτό και την έχω μες την καρδιά μου. Δεν τις συγκρίνω. Απλά τώρα ήταν πιο ξεκάθαρο τι ήθελα να κάνω. Είχα περισσότερες επιλογές και η φωνητική μου απόδοση στα τραγούδια είναι σαφώς πιο ώριμη. Σε αυτόν το δίσκο τραγουδάω πολλά και διαφορετικά στυλ, κάτι που με εκφράζει απόλυτα.

Μusic Corner: Εμπιστεύεσαι το καλλιτεχνικό σου ένστικτο; Σχετικά με το αν κάτι θα πάει καλά ή όχι...
Σοφία Στρατή: Σε μεγάλο βαθμό ναι, αλλά είναι γεγονός πως συνταγή δεν υπάρχει. Ο κόσμος αποφασίζει αν κάτι θα πετύχει. Ποτέ δεν ξέρεις πώς θα λειτουργήσει ένα τραγούδι.

Μusic Corner: Η μουσική σου παιδεία και τα ακούσματα σου είναι προφανώς κυρίως από την ξένη μουσική σκηνή. Διαβάζοντας το βιογραφικό σου, αναφέρεις ως αγαπημένους καλλιτέχνες τους Stevie Wonder, Aretha Franklin, Alannis Morissette και πολλούς ακόμα. Δεν είδα πουθενά αναφορά σε Έλληνες όμως.
Σοφία Στρατή: Είναι αλήθεια ότι αγαπώ την ξένη μουσική, μ' αυτή μεγάλωσα και μου αρέσει πολύ να τραγουδώ στα Αγγλικά. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι σνομπάρω την ελληνική μουσική σε καμία περίπτωση. Τα τελευταία χρόνια μέσα από το ελληνικό τραγούδι, ανακάλυψα και κομμάτια του εαυτού μου. Αγάπησα καλλιτέχνες όπως την Αλεξίου, την Τσαλιγοπούλου...

Μusic Corner: Σου αρέσει η ατμόσφαιρα των συναυλιών, την απολαμβάνεις περισσότερο;
Σοφία Στρατή: Αν μπορούσα να κάνω συνέχεια συναυλίες θα το έκανα! Η συμμετοχή του κόσμου είναι μεγάλη, υπάρχει αμεσότητα, αυτοσχεδιασμός, η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη, εκφράζεσαι πολύ διαφορετικά...

Μusic Corner: Με τους Downtown Beat είχατε κάνει support στις συναυλίες των Pet shop boys, Hooverphonic και Eric Burdon. Πως ήταν αυτή η εμπειρία;
Σοφία Στρατή: Απλά εξαιρετική! Είναι πολύ σημαντικό για μένα να είναι κάποιος τόσο καταξιωμένος και διάσημος και ταυτόχρονα να είναι προσγειωμένος, φιλικός και προσεγγίσιμος. Αυτό εισέπραξα εγώ από αυτούς τους ανθρώπους και ήταν μια στάση ζωής που με δίδαξε πολλά.

Μusic Corner: Και στον τελικό του Champions League στο ΟΑΚΑ, το Μάιο του 2007, σας βρίσκουμε να δίνετε και πάλι το δυναμικό παρόν!
Σοφία Στρατή: Ήταν φοβερή η όλη ατμόσφαιρα.. να τραγουδάς σε ένα γεμάτο στάδιο με 60.000 ανθρώπους, ήταν κάτι το ανεπανάληπτο. Πραγματική ένεση αδρεναλίνης!

Μusic Corner: Τι θα ήσουν διατεθειμένη να κάνεις προκειμένου να πετύχεις;
Σοφία Στρατή: Δεν θα έφτανα ποτέ στα άκρα, είμαι χαμηλών τόνων άνθρωπος. Προσπαθώ να διακριθώ μέσω της δουλειάς και της μουσικής μου και μόνο.

Μusic Corner: Είσαι μέλος στο Facebook. Ποια είναι η σχέση σου με την τεχνολογία και το internet;
Σοφία Στρατή: Το internet το χρησιμοποιώ γιατί είναι πλέον κομμάτι της ζωής μας. Ξέρω όμως να κρατώ τις ισορροπίες και να μην επιτρέπω να με "χρησιμοποιήσει" αυτό. Είναι ένα εργαλείο που βοηθάει αλλά που δεν πρέπει να του γίνεται κατάχρηση, γιατί αν χαθεί το μέτρο, ξεκινούν οι επιπτώσεις, όπως η εξάρτηση και η αποξένωση. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αμεσότητα της ανθρώπινης επαφής.

Μusic Corner: Τι ρόλο παίζει για σένα η προσωπική σου ζωή;
Σοφία Στρατή: Πολύ σημαντικό. Πρέπει να 'μαι καλά για να μπορώ να λειτουργώ καλά και στα υπόλοιπα, να υπάρχει μια ισορροπία.

Μusic Corner: Κακές συνήθειες έχεις;
Σοφία Στρατή: Ναι... Καπνίζω και ξενυχτάω! (γέλια)

Μusic Corner: Όταν δε δουλεύεις, τι κάνεις;
Σοφία Στρατή: Περνάω τον ελεύθερο χρόνο μου με τους φίλους μου, πηγαίνω για φαγητό, ταξιδεύω όσο μπορώ. Αγαπημένοι μου ως τώρα προορισμοί είναι η Άνδρος και η Νέα Υόρκη. Προσπαθώ να συνδυάζω τα ταξίδια μου με το να παρακολουθώ συναυλίες. Πέρσι πήγα στη Ρώμη για τους Rolling Stones και θα 'θελα να το ξανακάνω όποτε βρω το χρόνο.

Μusic Corner: Πώς θα 'θελες να 'ναι η ζωή σου στο μέλλον;
Σοφία Στρατή: Θα ήθελα να μπορούσα να ξυπνάω νωρίς, να χαίρομαι όλη τη μέρα. Να γυμνάζομαι, να προγραμματίζω το χρόνο μου, να κάνω πράγματα για τον εαυτό μου.

Μusic Corner: Στα χρόνια που τραγουδάς, ποιο είναι το καλύτερο πράγμα που σου 'χει συμβεί;
Σοφία Στρατή: Το ότι κάθε μέρα ανακαλύπτω πράγματα στη φωνή μου, νέες δυνατότητες φωνητικές και εκφραστικές, τραγουδώ πλέον καλύτερα και πιο ώριμα κι έχω μάθει να αγωνίζομαι και να μην επαναπαύομαι. Έχω διδαχτεί πολλά.

Μusic Corner: Που σε βρίσκουμε τώρα;
Σοφία Στρατή: Τώρα βρίσκομαι στο Hotel στη Θεσσαλονίκη με τον Γρηγόρη Πετράκο, όπου εμφανίζομαι μία φορά την εβδομάδα, σε ένα πρόγραμμα με χαρακτήρα rock και regge. Επιπλέον, έχω προγραμματίσει μια σειρά συναυλιών με τον Τάσο Φωτιάδη.

Μusic Corner: Σε ευχαριστώ πολύ, εύχομαι τα καλύτερα!
Σοφία Στρατή: Κι εγώ σας ευχαριστώ, να είστε καλά...

------


BAR RESTAURANT CAFE
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (Βασ. Σοφίας) 210.7223784

*** Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ελευθερίας στην Βασ. Σοφίας, στο Μέγαρο Μουσικής (Bar-Restaurant-Cafe, τηλ. 210.7223784).
*** Oι φωτογραφίες έχουν τραβηχθεί με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, Olympus.
*** Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού (κειμένων ή φωτογραφιών) χωρίς την άδεια του Music Corner.

MC Team ID