"Zeljko Joksimovic"

Με φόντο την Ακρόπολη...

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην
Εβίτα Αντωνέλλου
Φωτογραφίες: Αρετή Σταυροπούλου
Music Corner - 11/5/2006

Με φόντο την Ακρόπολη, συναντήσαμε τον Zeljko Joksimovic (Ζέλκο Γιοκσίμοβιτς) και μιλήσαμε μαζί του για τον διαγωνισμό της Eurovision, τη νέα του συμμετοχή σε αυτόν και τη ζωή του όπως εξελίχθηκε μετά την επιτυχία που του έφερε το "Lane Moje" το τραγούδι με το οποίο εκπροσώπησε την πατρίδα του Σερβία πριν από δύο χρόνια και πήρε τη 2η θέση.

Η επιτυχία πάντως δεν δείχνει να τον έχει αλλάξει, αφού απέναντι μου είδα ένα καλλιτέχνη σοβαρό και χαμογελαστό που αγαπάει πολύ τη μουσική και αυτό που κάνει. Με εξέπληξαν τα πολύ καλά ...ελληνικά του (!) αλλά έμαθα ότι έρχεται πολύ συχνά στην Ελλάδα που του αρέσει πολύ και εδώ ξεκουράζεται!

Φέτος ο Zeljko Joksimovic συνέθεσε το τραγούδι με το οποίο θα πάρει μέρος στο διαγωνισμό της Eurovision η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το οποίο έχει τίτλο "Lejla" και θα το ερμηνεύσει ο πολύ γνωστός στη χώρα του Hari Varesanovic...


Κάντε "κλικ" για να κατεβάσετε το αυτόγραφο - "wallpaper"
του Zeljko Joksimovic,
σε ανάλυση 800Χ600 ή 1024Χ768


Music Corner: H φετινή συμμετοχή στη Γιουροβίζιον θα γίνει με το κομμάτι "Lejla" (Λέιλα), πείτε μας γι αυτό...
Zeljko Joksimovic: Πιστεύω σε αυτό το τραγούδι που εκπροσωπεί τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Ο τραγουδιστής, ο Hari, είναι πάρα πολύ καλός και χαίρομαι που θα γίνει μία προσπάθεια από κάποιον άλλο να παρουσιάσει το συναίσθημα του τραγουδιού, το συναίσθημα που έδωσα εγώ γράφοντας αυτό το κομμάτι...

Music Corner: Είναι ένα ερωτικό τραγούδι;
Zeljko Joksimovic: Ναι με πολύ συναίσθημα...

Music Corner: Υπάρχουν πάλι κάποια παραδοσιακά στοιχεία, όπως είχε και το "Lane Moje", το τραγούδι που ερμηνεύσατε ο ίδιος για τη Σερβία - Μαυροβούνιο σε προηγούμενη Eurovision και τερμάτισε δεύτερο;
Zeljko Joksimovic: Ναι, είναι τα στοιχεία του πολιτισμού από τη χώρα από την οποία προέρχομαι και εγώ και ο Hari Varesanovic. Η περιοχή των Βαλκανίων έχει αυτό το άκουσμα. Πιστεύω ότι και εδώ στην Ελλάδα ο κόσμος θα καταλάβει το συναίσθημα γιατί είναι πάρα πολλά πράγματα που μας συνδέουν σε όλα τα Βαλκάνια και παρόλο που το τραγούδι είναι σε μία άλλη γλώσσα, πιστεύω ότι το συναίσθημα θα περάσει.

Music Corner: Πως έγινε η δική σας επιλογή;
Zeljko Joksimovic: Το κρατικό κανάλι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με κάλεσε να γράψω ένα τραγούδι για το φετινό φεστιβάλ και αυτοί διάλεξαν τον τραγουδιστή. Συμφώνησα κι εγώ με όλο αυτό και έτσι προχωρήσαμε...

Music Corner: Είναι γνωστός και δημοφιλής επίσης ο Χάρι Βαρεσάνοβιτς...
Zeljko Joksimovic: Ναι και τώρα αλλά και από τα χρόνια της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

Music Corner: Ο τραγουδιστής είναι Μουσουλμάνος κι εσείς Χριστιανός, αυτό είναι πολύ ωραίο αλλά και λίγο περίεργο νομίζω...
Zeljko Joksimovic: Στη περίπτωση αυτή η μουσική δείχνει ότι είναι πέρα από πολιτική και ότι μπορεί και ενώνει. Πιστεύω ότι για τη μουσική δεν υπάρχουν σύνορα και με αυτή τη συμμετοχή φέτος αυτό δείχνω.

Music Corner: Πως δέχτηκαν το τραγούδι οι Σέρβοι και πως οι Βόσνιοι;
Zeljko Joksimovic: Το δέχτηκαν πάρα πολύ καλά και νοιώθω ότι αφού φέτος η Σερβία - Μαυροβούνιο δεν παίρνει μέρος στον διαγωνισμό υπάρχει μια μορφή εκπροσώπησης μέσα από αυτή τη συμμετοχή.

Music Corner: Το τραγούδι ονομάζεται "Λέιλα"... Υπάρχει ένα τραγούδι του Έρικ Κλάπτον με τον ίδιο τίτλο, πως σας φαίνεται αυτό;
Zeljko Joksimovic: Ο άνθρωπος που έγραψε τους στίχους, τους έγραψε μετά από οχτώ χρόνια γάμου και η γυναίκα του λέγεται Λέιλα!

Music Corner: Πολύ ρομαντικό!
Zeljko Joksimovic: Ναι πράγματι. Σήμερα ο ρομαντισμός σπανίζει και τέτοιες κινήσεις δείχνουν πολύ όμορφες.

Music Corner: Θα γράφατε σε αγγλικό στίχο;
Zeljko Joksimovic: Έχω γράψει, πριν ένα χρόνο έκανα ένα ντουέτο με την Αυστριακής καταγωγής τραγουδίστρια Ντεν Χάρισον, ένα cd single που εκδόθηκε στην Αυστρία και πιστεύω ότι υπάρχει κι εδώ αυτή η έκδοση. Το τραγούδι λέγεται "I live my love for you". Μπήκε στα charts στις λίστες της Γερμανόφωνης Ευρώπης.

Music Corner: Πόσο άλλαξε η ζωή σας μετά την επιτυχία στη Eurovision;
Zeljko Joksimovic: Έχει αλλάξει πάρα πολύ και παρόλο που ήθελα να γίνουν όλα αυτά είναι και το μέρος της προσωπικής ζωής που άλλαξε και αυτό είναι κάτι που δεν το ήθελα. Νιώθω πως δεν έχω πλέον προσωπική ζωή. Πολύ δουλειά, πολλά ταξίδια, πολύ τρέξιμο... Όμως από τη δουλειά είμαι πολύ ευχαριστημένος και βοήθησε πάρα πολύ σε αυτό η επιτυχία του τραγουδιού.

Music Corner: Φαντάζομαι και φέτος περιμένετε κάτι πολύ καλό...
Zeljko Joksimovic: Ναι το περιμένω και πιστεύω να πάρουμε μια υψηλή θέση. Το τραγούδι είναι πολύ συναισθηματικό και διαφορετικό από τα άλλα. Ποντάρω στο συναίσθημα που υπάρχει στο τραγούδι γιατί όλο και λιγότερα εμφανίζονται τέτοια αληθινά κομμάτια. Δε θέλω να μειώσω αυτό που θα δώσει ο Hari, ο ερμηνευτής, στο τραγούδι, αλλά και σαν οργανικό είναι πολύ ωραίο κομμάτι.

Music Corner: Κλασσική ερώτηση... Πως σας φαίνεται η ελληνική συμμετοχή;
Zeljko Joksimovic: Έχω πει πολλές φορές ότι εκτιμώ την Άννα Βίσση και όλα αυτά που έχει κάνει στην καριέρα της και πιστεύω ότι είναι μεγάλο όνομα. Τη συνάντησα στο Βελιγράδι και πιστεύω ότι είναι ένα από τα φαβορί. Το μόνο που λείπει από το κομμάτι σας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επιλογή του "Everything" δεν είναι καλή, είναι πως δεν έχει καθόλου ελληνικά στοιχεία. Το τραγούδι όμως είναι πολύ ωραίο.

Music Corner: Κάποια στιγμή ακούσαμε στην Ελλάδα ένα τραγούδι που μοιάζει πολύ στο Lane Moje, το ξέρετε; Το έχετε ακούσει;
Zeljko Joksimovic: Ναι το έμαθα, το τραγούδι μου έχει ακουστεί σε επτά γλώσσες και μόνο με ένα καλλιτέχνη από το Ισραήλ ήταν η συμφωνία μας, αλλά είναι συνηθισμένο πράγμα μετά από επιτυχία να βγαίνουν τραγούδια που μοιάζουν.

Music Corner: Θα γράφατε μουσική για Έλληνα καλλιτέχνη;
Zeljko Joksimovic: Έχω αρκετούς γνωστούς και κάποιους φίλους από τον ελληνικό μουσικό χώρο και έχω πάρει μία απόφαση να συνεργαστώ και να κάνω κάποια πράγματα, που θα είναι ένα mix, για τη χώρα μου και για την Ελλάδα. Θα είναι ίσως ένα ντουέτο; Δεν ξέρω ακόμα. Πάντως πιστεύω ότι θα είναι ενδιαφέρον αυτό που σκέφτομαι να κάνω...

Music Corner: Αφού η παράδοση σας ενδιαφέρει υπάρχουν και δικά μας παραδοσιακά στοιχεία ιδίως της Βόρειας Ελλάδας που μοιάζουν με αυτά της χώρας σας...
Zeljko Joksimovic: Είμαστε πολύ κοντά πράγματι, νοιώθω πολύ καλά στην Ελλάδα ιδίως όταν βλέπω την Ακρόπολη, υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία και από ιστορικής απόψεως. Το "lane moje" βέβαια κέρδισε περισσότερο κόσμο σε μια άλλη μεσογειακή χώρα, στην Ισπανία, ωστόσο την Ελλάδα τη νοιώθω πιο κοντά από τις άλλες χώρες και αν ήταν να κάνω μια συνεργασία θα τη προτιμούσα εδώ.

Music Corner: Σκέφτεστε να κάνετε συναυλίες;
Zeljko Joksimovic: Έχω σκεφτεί κάποια πράγματα αλλά πέρυσι έκανα τον καινούργιο δίσκο που δούλεψα πολύ, έχω κάνει κι ένα βίντεο κλιπ που διαρκεί 8 λεπτά σαν μικρού μήκους ταινία, οπότε υπάρχει αρκετή κούραση. Αυτό που προσπαθώ είναι να αλλάξω κάποια πράγματα και να ξεφύγω από τα κλισέ. Πάντως αυτό που περιμένω είναι να ησυχάσουν τα πράγματα μετά τη Eurovision και τότε να κάνω κάποιες κινήσεις που έχω σκεφτεί. Ακόμα όμως δεν μπορώ να μιλήσω συγκεκριμένα γιατί δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο.

Music Corner: Είναι πρόβλημα που ο κόσμος σας έχει συνδέσει με τον ήχο του Lane Moje;
Zeljko Joksimovic: Το "Lane Moje" υπάρχει σαν τραγούδι, δεν θα κάνω το "δίδυμο" του, είμαι άνθρωπος που θέλω να δοκιμάζω πράγματα και πιστεύω ότι όλοι αλλάζουμε. O τρόπος που παρουσιάζω τη μουσική μου έχει ήδη αλλάξει. Πλέον η ορχήστρα που έχω μαζί μου στις συναυλίες είναι, περίπου 40 άτομα!

Music Corner: Είναι περισσότερο ηλεκτρονική ή ποπ η ορχήστρα σας;
Zeljko Joksimovic: Είναι περισσότερο ηλεκτρονική, υπάρχει η κυρίως μπάντα αλλά και η συμφωνική που την πλαισιώνει.

Music Corner: Ο στίχος ή η μουσική είναι πιο σημαντικά;
Zeljko Joksimovic: Εξαρτάται, αν οι στίχοι είναι σε μία γλώσσα που δεν καταλαβαίνεις δεν μπορείς να ξέρεις ακριβώς, αλλά για το συναίσθημα βοηθάει η μουσική. Στο "Lejla" η μουσική είναι η βάση, επειδή οι στίχοι είναι σε γλώσσα που πολύ λίγοι καταλαβαίνουν, αλλά με ένα "μεταφυσικό" τρόπο καταλαβαίνω πως τους στίχους τους νοιώθουν αυτοί που ακούν το τραγούδι!

Music Corner: Σας ευχαριστούμε πολύ...
Zeljko Joksimovic: Κι εγώ σας ευχαριστώ...


*** Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στην Ακρόπολη...

*** Oι φωτογραφίες που φέρουν το λογότυπο του Music Corner (εκτός του Wallpaper), έχουν τραβηχθεί με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, Olympus.
*** Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού (κειμένων ή φωτογραφιών) χωρίς την άδεια του Music Corner.