18/2/2013
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Γιάννης Νανίδης

Η Taylor Swift είναι η νεαρή πριγκίπισσα της country μουσικής, που έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να έχει παγκόσμια επιτυχία και να μεταπηδήσει και σε mainstream ακροατές. Η “καθαρή” εμφάνιση της και τα ρομαντικά ως επί το πλείστον τραγούδια της έχουν κερδίσει το θαυμασμό χιλιάδων έφηβων κοριτσιών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στα φετινά βραβεία Grammy, η Taylor Swift άνοιξε τη βραδιά με την επιτυχία της “We Are Never Ever Getting Back Together”. Όμως τον στίχο “I Love You”, που υποτίθεται λέει ο μετανιωμένος πρώην στη Taylor, τον είπε με βαριά αγγλική προφορά. Φυσικά είναι γνωστό, τουλάχιστον σε όσους ασχολούμαστε με τα διεθνή κουτσομπολιά, ότι η Taylor Swift μόλις πριν από ένα μήνα χώρισε με το αγόρι της, τον Βρετανό Harry Styles του συγκροτήματος One Direction.

Η κίνηση της μου έκανε πολύ άσχημη εντύπωση, οπότε διάβασα λίγο παραπάνω για την προσωπική ζωή και τα τραγούδια της. H Taylor Swift, λοιπόν, είχε από την αρχή της καριέρας της πολλές (μα πάρα πολλές) αποτυχημένες σχέσεις. Η λίστα είναι μακριά και θα αναφέρω μόνο τους Joe Jonas, Jake Gyllenhaal, Taylor Lautner και Patrick Schwarzeneger (γιος του γνωστού ηθοποιού). Δεν πρόκειται να πω πως αυτό είναι αναγκαστικά κακό, αλλά το γεγονός ότι η Taylor έχει εμπνευστεί ΟΛΑ τα τραγούδια της (που συνθέτει και στιχογραφεί η ίδια) από τις αποτυχημένες σχέσεις της, είναι απλά απεχθές.

Ωστόσο ούτε αυτό θα με απασχολήσει. Άλλωστε και η Adele έγινε πρώτο όνομα, εκατομμυριούχος και νικήτρια αμέτρητων βραβείων για έναν δίσκο που εμπνεύστηκε αποκλειστικά από την προηγούμενη αποτυχημένη σχέση της. (Φανταστείτε τι θα γινόταν αν αυτές οι δύο είχαν σχέση μεταξύ τους και χώριζαν…!)

Προσέχοντας τη δουλειά της Taylor Swift παρατήρησα ένα πολύ άσχημο μοτίβο. Η Taylor Swift μισεί τις υπόλοιπες γυναίκες! Στο τραγούδι της “Better than revenge” η Taylor αναφέρει “She’s an actress / But she’s better know for what she does on the mattress”. Η …αειπάρθενος Taylor συνέχεια χρησιμοποιεί ατάκες που προκαλούν ενοχές και κατηγορεί τις πιο ξεπεταγμένες “cheerleader”, που όπως μας διαβεβαιώνει έχουν πιο ενεργή σεξουαλικότητα από εκείνη.

Οι ανταγωνίστριες της στα τραγούδια της (αλλά και στα videoclip, όπως θα δείτε παρακάτω) είναι πάντα σεξουαλικά διαθέσιμες, ντύνονται προκλητικά και, οπωσδήποτε, δεν είναι παρθένες. Λες και η αξία της κάθε γυναίκας βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στη ποσότητα του σεξ που έχει κάνει.

Οπότε στις νεαρές θαυμάστριές της, η Taylor Swift δίνει δύο μονάχα επιλογές. Να κάνουν σεξ και να καταλήξουν πληγωμένες, λυπημένες έχοντας χάσει “ό,τι είχαν και δεν είχαν” ή να περιμένουν μέχρι το ανέγγιχτο αιδοίο τους αποκτήσει αρκετή ενέργεια για να τις κάνουν πλούσιες και διάσημες. Όπως και καλά έχει καταφέρει η τραγουδίστρια… Η σεξουαλικότητα λοιπόν δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά να χρησιμοποιείται ως μέσο για να καταφέρνουν με στρατηγικό τρόπο να αποκτούν αυτό που τελικά επιθυμούν.

Όσον αφορά τα video της η Taylor Swift προσπαθεί πάλι να ενοχοποιήσει της “ζωηρές μαυρομάλλες”.

The Story of Us” – Μία μαυρομάλλα φιλιέται με ένα αγόρι μέσα στη βιβλιοθήκη, άσχετα με ό,τι συμβαίνει στο υπόλοιπο video.

Teardrops on My Guitar” – To αγόρι που γουστάρει η Taylor φιλιέται με μία μαυρομάλλα στο διάδρομο του σχολείου.

Picture to Burn” – To αγόρι που γουστάρει η Taylor βγαίνει με μία …ψιλογκοθού μαυρομάλλα.

White Horse” – Η γυναίκα που λέει στην Taylor ότι το αγόρι της την απατάει είναι πάλι μαυρομάλλα, και αργότερα φαίνεται έμμεσα ότι αυτή είναι το τρίτο πρόσωπο. Διπρόσωπη μαυρομάλλα …οχιά!

You belong with me” – H ίδια η Taylor παίζει το κακιασμένο, αλλά δημοφιλές, κορίτσι του σχολείου φορώντας μία μαύρη περούκα. (Μπας και τα κάνει όλα αυτά επειδή δεν της πάει το μαύρο μαλλί;)

Ι Knew You Were Trouble” – Εδώ έχουμε ολόκληρο μοντάζ σκηνών όπου το αγόρι της Taylor φιλιέται με μία μαυρομάλλα σε ένα κλαμπ, όπου φυσικά η Taylor δεν πάει επειδή είναι αγνή!

Προσωπικά πιστεύω ότι κάποιος θα έπρεπε να την σταματήσει. Οι στίχοι που η Taylor περιγράφει την ηρωίδα των τραγουδιών της ως μία όχι και τόσο όμορφη έφηβη που χάνει το αγόρι που αγαπάει λόγω μίας άλλης κοπέλας, η οποία είναι πιο πεταχτούλα ή που απαρνείται κάθε συναίσθημα που έχει για ένα αγόρι επειδή εκείνος έπιασε λίγο μπούτι, είναι τουλάχιστον μη ρεαλιστικοί. Για να μην αναφέρω τα συμπλέγματα κατωτερότητας και τα υπόλοιπα ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να δημιουργεί σε μία θαυμάστριά της που μπορεί όντως να μην είναι η πιο όμορφη του σχολείου. Ας μην ξεχνάμε ότι το κοινό της αποτελείται κυρίως από έφηβα κοριτσάκια, των οποίων οι ορμόνες βράζουν και το παραμικρό μπορεί να οδηγήσει τις ευαίσθητες ιδιοσυγκρασίες τους σε πλήρη κατάθλιψη.

Ίσως η Taylor Swift θα πρέπει να ξανασκεφτεί τις δηλώσεις της περί ευθύνης του καλλιτέχνη προς το νεαρό κοινό του και να κάνει πράξη τα όσα διαλαλεί…

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here