6/11/2013
Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr
www.musiccorner.gr

Μοναδικές στιγμές μουσικής και ποίησης περιμένουν απόψε Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου στις εννιά το βράδυ όλους τους Θεσσαλονικείς, καθώς στο Μέγαρο Μουσικής της συμπρωτεύουσας θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του Αλέξανδρου Καρόζα “The Kavafis Project.

Με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Αλεξανδρινού ποιητή, το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας μας ανακήρυξε το 2013 «έτος Καβάφη» και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο παρουσιάζεται τούτο το σπουδαίο έργο, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας και Μικτής Χορωδίας του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του κύπριου μαέστρου, Γιώργου Κουντούρη.

Σολίστ θα είναι ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια είχε υπ’ όψιν του τη δουλειά του Καρόζα και δεν υπήρχε πιο κατάλληλη στιγμή για να έλθει στο φως από τη φετινή χρονιά. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βιέννη κι εν συνεχεία στο Μόναχο και στην Κωνσταντινούπολη, οπότε η Θεσσαλονίκη έχει την τιμή να είναι η πόλη η οποία θα έχει την πανελλαδική «πρωτιά» να το φιλοξενήσει στο Μέγαρό της…

Επί τούτου, οι συντελεστές παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου και χωρίς πολλά λόγια, μας έδωσαν ένα γενικό περίγραμμα του τι πρόκειται να παρακολουθήσουμε την Τετάρτη επί σκηνής…

dalaras_kavafis_project_2013_11_002

Ο δημιουργός Αλέξανδρος Καρόζας αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν ν’ ασχοληθεί με το έργο του Καβάφη: «Ήμουν 17 ετών όταν διάβασα για πρώτη φορά δύο ποιήματά του και πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Τα μελοποίησα, λοιπόν, όπως τα ένιωθα και στην πορεία, κάθε φορά που έπεφτε στα χέρια μου ένα ποίημα του Καβάφη φρόντιζα να κάνω το ίδιο. Έτσι, έφτασα στο σημείο να δημιουργήσω αυτό το ολοκληρωμένο έργο, που θα προτιμούσα να είναι περισσότερο συμφωνικό, αλλά κατόπιν προτροπής του Γιώργου Νταλάρα έβαλα μέσα και στοιχεία του παραδοσιακού τραγουδιού. Πάνε πολλά χρόνια από τότε που του το έδειξα και τώρα φαίνεται ότι ήλθε η στιγμή να το δώσουμε στο κοινό».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Νταλάρας ήταν ολιγόλογος, αλλά περιεκτικός στο λόγο του -όπως άλλωστε συνηθίζει: «Δεν έχω να σας πω πολλά, παρά μόνο τραγουδώντας αυτό το έργο. Δεν ήτανε καθόλου εύκολο, αφού ο Καβάφης χρησιμοποιεί μια γλώσσα που δεν θα χαρακτήριζα «ελληνική», αλλά «ελληνιστική» με την έννοια ότι περιέχει ιδιώματα γλωσσών που συναντώνται σε διάφορες χώρες, όμως έχουν αρκετά κοινά στοιχεία. Για μένα έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι αυτό το έργο δεν προτάθηκε από τον Καρόζα στο Μόναχο, αλλά οι ίδιοι οι Γερμανοί του το ζήτησαν και τούτο νομίζω ότι τα λέει όλα για την αξία του. Θα μου επιτρέψει πάντως να διαφωνήσω μαζί του όταν λέει ότι το έργο ολοκληρώθηκε. Έχω την άποψη ότι δεν τελειώνει ποτέ».

 dalaras_kavafis_project_2013_11_001

Συνέχισε τονίζοντας: «Είμαι πραγματικά χαρούμενος και συγκινημένος από την υποδοχή που μας έγινε τόσο στη Βιέννη, όσο και στις άλλες πόλεις που πήγαμε και μακάρι να καταφέρουμε κάποια στιγμή να το παρουσιάσουμε και στην Αλεξάνδρεια. Την είχαμε βάλει στο πρόγραμμα, όμως μετά τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν στην Αίγυπτο τον τελευταίο καιρό περιμένουμε να δούμε πότε θα επέλθει ηρεμία για να το επιχειρήσουμε. Έχουμε προτάσεις να πάμε στο Λονδίνο και στις Ηνωμένες Πολιτείες σ’ ένα Πανεπιστήμιο που μας έχει καλέσει κι αυτοί θα είναι οι επόμενοι σταθμοί».

Να σημειώσουμε ότι τα έσοδα από την πώληση των εισιτηρίων θα διατεθούν στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης (Κ.Α.Α.Π.Α.Θ.) -πρώην ΚΕ.ΠΕ.Π «Ο Άγιος Δημήτριος» το οποίο είναι Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας για άτομα με αναπηρίες και των οικογενειών τους.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης με αφορμή τα 125 χρόνια από την ίδρυσή της.

Το MusicCorner θα βρίσκεται στο Μέγαρο και θα σας μεταφέρει πλήρες ρεπορτάζ από τη βραδιά.

———————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here