«Θέλμα & Ίρις»: Η σκοτεινή queer κωμωδία των Μαρίας Παπουτσή και Ειρήνης Γαντερί παρουσιάζεται από τις 8 Μαρτίου στο Θέατρο Φούρνος.

Περιγραφή έργου
Η Θέλμα και η ΄Ιρις είναι ένα ζευγάρι, όπως όλα τα άλλα, με τη μόνη διαφορά ότι ζουν εδώ και 672 χρόνια, παίζουν άψογα σκάκι και σαντούρι και έχουν συναναστραφεί τους περισσότερους καλλιτέχνες, φιλοσόφους και διανοούμενους των περασμένων αιώνων! Η Θέλμα και η Ίρις, ως σωστοί βρικόλακες, κουβαλάνε μέσα τους τη σοφία μιας αιωνιότητας! Σήμερα όμως θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα δίλημμα… Με μία συνθήκη, που ακόμη και για αυτές, είναι τελείως και εντελώς καινούρια!

Η Θέλμα και η Ίρις είναι ένα ζευγάρι βρικολάκων. Μέσα στους αιώνες της ζωής τους, έχουν διαβάσει πολύ́, έχουν ασχοληθεί́ με όλα τα είδη τέχνης και πνευματικής άσκησης, έχουν κάνει φίλους τους τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες και διανοητές. Πνευματικά́ ελεύθερες, κοσμογυρισμένες και βαθιά́ πολιτικοποιημένες, έχουν αποφασίσει να σταθούν στο πλάι του ανθρώπινου είδους, συμμετέχοντας ενεργά́ σε κάθε αγώνα του ανθρώπου για την ελευθερία, την ισότητα και τη χειραφέτησή του! Βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή́ αποκρούοντας τη βία της εξουσίας και ενθαρρύνοντας τον αγωνιζόμενο. Ως σωστοί́ βρικόλακες της δικιάς τους φιλοσοφίας, επιλέγουν για τροφή́ τους μόνο άτομα επικίνδυνα για το κοινωνικό́ σύνολο (φασίστες, βιαστές, παιδόφιλους κλπ.). Οι δύο ηρωίδες, παρ’ όλη τη σοφία και την εμπειρία τους, θα βρεθούν τελικά́ αντιμέτωπες με ένα –αρκετά́ ανθρώπινο θα λέγαμε– δίλημμα. Το δίλημμα της γονεϊκότητας. Με μία απλή́ τους απόφαση –με ένα τόσο δα δαγκωματάκι!– μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο πλάσμα που να τους μοιάζει. Είναι όμως πράγματι τόσο απλή́ αυτή́ η απόφαση; Τί σημαίνει για την κάθε μία η έννοια της γονεϊκότητας; Η έννοια της οικογένειας; Είναι η μητρότητα ένα ένστικτο ή είναι μία επίκτητη κοινωνική́ ανάγκη; Είναι ένας τρόπος ολοκλήρωσης ή όχι; Τί θυσίες απαιτεί́ τελικά́ μια τέτοια απόφαση;

Το έργο «Θέλμα & Ίρις» πραγματεύεται με ιδιαιτέρα κωμικό́ και καυστικό́ τρόπο το θέμα των ανθρωπίνων σχέσεων και των κοινωνικών συμβάσεων και βρίσκεται στο μεταβατικό́ σημείο δύο αντιθέτων καταστάσεων. Κινείται διαρκώς στο μεταίχμιο μεταξύ́ συμβατικού́ και αντισυμβατικού́ τρόπου ζωής.

Συντελεστές
Κείμενο: Μαρία Παπουτσή, Ειρήνη Γαντερί
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Γαντερί
Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος
Σκηνικά – Κοστούμια: Ειρήνη Γαντερί
Βοηθός ενδυματολόγος: Ιωάννα Παπακωνσταντίνου
Φωτογραφίες παράστασης: Δημήτρης Παρθύμος
Σχεδιασμός αφίσας: Σοφία Μπράιλα
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: Dune Productions

Παίζουν: Κατερίνα Αγγελίτσα, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Ίρις Κατσούλα

Πρεμιέρα: Τετάρτη, 8 Μαρτίου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: κάθε Τετάρτη στις 21:00

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Θέατρο Φούρνος
Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια
Τηλ. κρατήσεων: 210 646 0748

Γενική́ Είσοδος: 12 ευρώ́

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here