ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΟΥΤΣΙΚΑΚΗΣ
(σε… meeting με τη Μαρία Αβραμίδου)

Ο Θοδωρής Βουτσικάκης είναι… ήρεμα λαμπερός. Η ευγένεια που διαθέτει εκ φύσεως, η παιδεία και η αλήθεια που εκπέμπει ο λόγος του συνθέτουν μία λάμψη που δεν είναι υπερβολικά εκτυφλωτική, ώστε να θέλεις να αποστρέψεις το βλέμμα σου από αυτήν –ίσα ίσα, μοιάζει με τη ζεστασιά που σου προσφέρουν οι ακτίνες του ήλιου όταν ξημερώνει ένα όμορφο πρωινό.

Κατασταλαγμένος, εξίσου σεμνός και ενθουσιώδης, και με πυξίδα την ψυχή του στον απαιτητικό και συνάμα απαραίτητο γι’ αυτόν σαν οξυγόνο δρόμο της μουσικής, μετρά ήδη πολύ σημαντικές συνεργασίες, ενώ η φωνή του δημιουργεί αβίαστα συναισθήματα πολύτιμα, μοναδικά. Αυτό θα το διαπιστώσουν, θαρρώ, όσοι βρεθούν στις 24 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ολοκληρωμένη παρουσίαση της νέας δισκογραφικής δουλειάς «Όμορφη Ζωή», με την υπογραφή των σπουδαίων Nicola Piovani και Λίνας Νικολακοπούλου –στις μελωδίες και την ποίηση, αντίστοιχα. Αυτή η εμφάνιση είναι, άλλωστε, η αφορμή για την όμορφη κουβέντα που ακολουθεί…

Ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική σε πολύ μικρή ηλικία. Ποιος είναι ο πρώτος ήχος που θυμάσαι να σε συγκινεί και πότε συνειδητοποίησες ότι η μουσική είναι ο δρόμος σου;
Ο πρώτος ήχος νομίζω ήταν η κιθάρα της Μαριάννας. Γύρω στα 7, άρχισα να αισθάνομαι ότι συνδέομαι ουσιαστικά με τη μουσική. Η πλήρης συνειδητοποίηση όμως ήρθε χρόνια αργότερα. Σχεδόν μετά την εφηβεία.

Έχεις σπουδάσει, επίσης, Νομική. Πέρα από την πειθαρχία, υπάρχει κάποιο άλλο κοινό ανάμεσα στις δύο αυτές τέχνες και επιστήμες;
Τόσο η μουσική όσο και η Νομική έχουν στο «κέντρο» τους τον άνθρωπο. Αυτό, πιστεύω, είναι το βασικό συνδετικό στοιχείο τους. Δεν είναι τυχαίο που πάρα πολλοί επιστήμονες της Νομικής έχουν και έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα.

Πώς καταφέρνει ένας καλλιτέχνης με τις δικές σου μουσικές σπουδές και εκπαίδευση, την ώρα που ερμηνεύει, να «ξεχνά» την τεχνική και να αφήνεται στο συναίσθημα;
Δεν είναι πάντα εύκολο, γιατί καιροφυλακτεί ο ναρκισσισμός του καλλιτέχνη. Ειδικά όταν έχεις σπουδάσει μουσική και την τέχνη του τραγουδιού, οι γνώσεις που έχεις –απαραίτητες για την εξέλιξή σου– μπορεί να γεννήσουν εμπόδια για μια αληθινή ερμηνεία. Η εμπειρία, οι ώρες πτήσεις –που λέμε– πάνω στη σκηνή, το ισχυρό ένστικτο και τα βιώματα είναι αυτά που βοηθούν και ελευθερώνουν έναν ερμηνευτή.

Τι θέλεις να παίρνουν μαζί τους οι θεατές / ακροατές στο τέλος μιας παράστασής σου;
Αρκεί μια στιγμή. Ένας στίχος από ένα τραγούδι, μια μελωδία, η χροιά της φωνής, ένα χαμόγελο, μια ματιά, ένα αστείο, ένα συναίσθημα –οτιδήποτε μπορεί να τους φανεί οικείο και όμορφο, να ενώσει τις καρδιές μας και να το φέρουν στη ζωή τους με αγάπη.

Στις 24 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά ολοκληρωμένα η δισκογραφική δουλειά που ετοιμάσατε σε στίχους της σπουδαίας Λίνας Νικολακοπούλου, πάνω σε μουσικές του εξαιρετικού Nicola Piovani. Μίλησέ μας για τη συγκεκριμένη δουλειά και για το πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία.
Δεν ξέρω πραγματικά τί λόγια να χρησιμοποιήσω. Είναι η εκπλήρωση ενός μεγάλου ονείρου. Βασικά, η εκπλήρωση 2 ονείρων σε ένα! (γέλια) Όταν ήμουν 19 χρόνων, στις πρώτες μου απόπειρες εμφανίσεων στη Θεσσαλονίκη, τραγουδούσα το “Talor Io Canto” και το “E lalabai” του Piovani και ακολουθούσαν «H Εποχή της Αγάπης» και το «Ανθρώπων έργα» σε στίχους Νικολακοπούλου. Σας το λέω αυτό γιατί με έναν μαγικό τρόπο η σύνδεση είχε γίνει μέσα μου χωρίς να γνωρίζω τίποτα για τα μελλούμενα. Το βρίσκω συγκλονιστικό. Πρόσφατα μάλιστα βρήκα και τη χειρόγραφη λίστα τραγουδιών από εκείνο το πρόγραμμα στο «Πλατώ». Χρόνια μετά συνάντησα τη Λίνα, μου έκανε την τιμή να με καλέσει να τραγουδήσω στα ποιητικά της αφιερώματα σε συνθέσεις Δάφνης Αλεξανδρή και ύστερα, ένα ωραίο πρωινό στον Κεραμεικό, μοιραστήκαμε το όνειρο για ένα άλμπουμ με ελληνική ψυχή και αέρα μεσογειακό. Η ζωή έφερε στο πλευρό μας άξιους συνεργάτες και έτσι βρεθήκαμε ένα μεσημέρι στο ίδιο τραπέζι με τον Ιταλό Μαέστρο, Nicola Piovani. Όπως φαντάζεστε ήμουν σχεδόν σαλεμένος από αυτό που μου συνέβαινε! Το άλμπουμ μας περιέχει αγαπημένες μελωδίες του συνθέτη από τον κινηματογράφο, μουσικές από το θέατρο αλλά και ορχηστρικά θέματα που θα τραγουδηθούν για πρώτη φορά. Μελωδίες φωτεινές, αισιόδοξες, λιτές και άμεσες, πλούσιες σε συναισθήματα, που συνάντησαν τον ελληνικό ψυχωμένο και ευθύβολο λόγο της Λίνας Νικολακοπούλου. Είναι φανταστικό το πώς αυτοί οι δυο δημιουργοί καταφέρνουν, μετά από τόσα χρόνια, να γράφουν με τέτοια φρεσκάδα και τόσο αληθινά.

Μετράς ήδη στο ενεργητικό σου πολλές και πολύ σπουδαίες συνεργασίες. Ποια χαρακτηριστικά σου νομίζεις ότι ξεχώρισαν άνθρωποι όπως ο Piovani, η Νικολακοπούλου, ο Δημήτρης Μαραμής, ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και σε επέλεξαν να ερμηνεύσεις έργα τους; Με τη σειρά σου, τί έχεις μάθει εσύ από αυτούς;
Είμαι ευγνώμων προς όλους τους δημιουργούς για την πίστη που έδειξαν και δείχνουν στη φωνή μου και την καλλιτεχνική μου διάσταση συνολικά. Κάθε συνεργασία και συνάντηση με αυτούς τους σπουδαίους καλλιτέχνες γράφει μέσα μου και με γεμίζει εφόδια και γνώσεις για όσα επόμενα έρχονται. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά τί βρήκε ο καθένας τους σε εμένα. Δεν τους έχω ρωτήσει κιόλας. Πάντως για τις συνεργασίες που διαρκούν, πιστεύω πως παίζει σημαντικό ρόλο η συνέπεια. Η συνέπεια στη συνεργασία, στην ποιότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας και στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

Μου δίνεις την εντύπωση ανθρώπου που διεκδικεί όσα ονειρεύεται και δουλεύει πολύ για να τα κάνει πραγματικότητα. Έχεις, λοιπόν, ήδη κατορθώσει να ζήσεις στ’ αλήθεια πολλά από τα όνειρά σου. Υπήρξε κάποια στιγμή που να σκέφτηκες «Μετά απ’ αυτό, τί παραπάνω μπορώ να πετύχω;» –με την έννοια ότι μπορεί να έφθασες σε μία κορυφή;
Δεν θεωρώ πως υπάρχει κορυφή για έναν καλλιτέχνη. Όσο πιο ψηλά θέλεις να πας, τόσο πιο χαμηλά πρέπει να καταδυθείς για να βρεις κλειστά δωμάτια του εαυτού σου, να τα φωτίσεις και, μέσα από αυτή τη διαδικασία, να έχεις λόγο ύπαρξης πάνω στη σκηνή ή πίσω από αυτήν. Η επιτυχία μπορεί να φανεί χρήσιμη, αν σου προσφέρει ηρεμία και σιγουριά, ώστε να συνεχίσεις το ταξίδι της αναζήτησής σου.

Επόμενα όνειρά σου, θα μας αποκαλύψεις;
Το όνειρο αυτού του μήνα είναι να πιάσω στα χέρια μου το άλμπουμ μας!

Αν ήσουν ακόμη πιο μικρός σε ηλικία και ξεκινούσες τώρα την καριέρα σου, θα συμμετείχες ως παίκτης σε κάποιο μουσικό τηλεοπτικό παιχνίδι;
Αυτό νομίζω το απάντησα έμπρακτα τα προηγούμενα χρόνια με την απουσία μου από τα talent shows. Εννοώ πως υπήρχαν οι εκπομπές αυτές και πριν από 7-8 χρόνια, που εγώ ξεκινούσα δειλά-δειλά να εισέρχομαι στον χώρο της ελληνικής μουσικής. Δεν το λέω φυσικά υποτιμητικά, απλά ο τρόπος που πραγματοποιούνται αυτές οι εκπομπές δεν με εκφράζει.

Το τραγούδι «Όμορφη Ζωή» που έχει δώσει τον τίτλο στη συναυλία του Μεγάρου, το χαιρόμαστε ήδη από το καλοκαίρι στα ραδιόφωνα. Ποια στοιχεία κάνουν όμορφη τη δική σου ζωή;
Ωριμάζοντας ως άνθρωπος, συνειδητοποιώ πως είναι πάρα πολλά αυτά που κάνουν τη ζωή μου όμορφη. Σχεδόν δεν απαριθμούνται. Εκεί όμως που στέκομαι πάντα, είναι στους αγαπημένους μου ανθρώπους. Μια κουβέντα, μια βόλτα, μια αγκαλιά, ένα φιλί, ένα βλέμμα είναι αρκετά συνήθως για να είναι όμορφη η ζωή.

Τελικά, η τέχνη αντιγράφει τη ζωή ή το αντίθετο;
Θα έλεγα πως η ζωή εμπεριέχεται στην τέχνη και το αντίστροφο. Όταν δεν συμβαίνει αυτό, κάτι πηγαίνει στραβά. Σε σχέση όμως με την «αρχή της δημιουργίας», η ζωή δίνει τα υλικά για να γεννηθεί η τέχνη.

Ποια είναι τα επόμενα (ανακοινώσιμα) σχέδιά σου;
«Όμορφη ζωή». Η συναυλία μας –αφιέρωμα στον Nicola Piovani– στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Μίλτο Λογιάδη στις 24 Οκτωβρίου και φυσικά η κυκλοφορία του άλμπουμ μας με τους δυο κορυφαίους και πλέον αγαπημένους μου δημιουργούς. Αξίζει να αναφέρω ότι οι ενορχηστρώσεις είναι του Αντώνη Σουσάμογλου και του Λάζαρου Τσαβδαρίδη. Θα ακολουθήσουν πολλές εμφανίσεις μέσα στη χρονιά, που θα ανακοινωθούν σιγά σιγά.

Συμπλήρωσε τη φράση: «Η ζωή μου χωρίς μουσική θα ήταν…»
Θα ήταν ένα λάθος… όπως έχει πει και ο Nietzsche.

Αν ο Θοδωρής ήταν τραγούδι, ποιο θα ήταν αυτό; (έστω αυτόν τον καιρό…)
Αυτή την εποχή… «Κοντά σου». Είναι από το άλμπουμ μας. Θα το ακούσετε και, πιστεύω, θα καταλάβετε.

————-

***Φωτογραφίες: Ευαγγελία Θωμάκου @VaggiNet

***Δείτε εδώ το δελτίο τύπου της παράστασης

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here