11/6/2013
www.musiccorner.gr

Το 22ο Φεστιβάλ Ναυπλίου τιμά την Ελλάδα και την ελληνική πολιτιστική και μουσική προσφορά, από τα βάθη των αιώνων μέχρι τη σημερινή δημιουργία και διοργανώνεται φέτος από την Παρασκευή 21 έως και την Κυριακή 30 Ιουνίου 2013, στο όμορφο Ανάπλι, παλαιότερη πρωτεύουσα  της Ελλάδας, με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Γιάννη Βακαρέλη, και την οργανωτική ευθύνη της Εταιρείας Συναυλιών Φόρμιγξ.

22o_festival_ nafpliou_2013_06_001

Στα 22 χρόνια διοργάνωσής του, το Φεστιβάλ Ναυπλίου έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο συνεπής και επιτυχημένους θεματικούς θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, έχει φιλοξενήσει μερικά από τα λαμπρότερα σχήματα και καλλιτέχνες της διεθνούς κλασικής σκηνής και έχει τιμηθεί με τη διάκριση του καλύτερου φεστιβάλ από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών Κριτικών. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έχουν εμφανιστεί πάνω από 250 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, ανάμεσα τους μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα του κόσμου, καθώς και 22 Κουαρτέτα, 18 Συμφωνικές και Ορχήστρες Δωματίου πλήθος πρωτοεμφανιζόμενων νέων καλλιτεχνών, όπως και η Εθνική Λυρική Σκηνή με την Όπερα της Βαλίτσας. Οι συναυλίες του, που πραγματοποιούνται με συμβολικό εισιτήριο, στα μαγευτικά μνημεία και πλατείες του Ναυπλίου, έχουν προσελκύσει περισσότερους από 190.000 επισκέπτες, Έλληνες και ξένους,  τόσο από την τοπική κοινωνία, που το αγάπησε και το στήριξε από την πρώτη χρονιά, όσο και από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ έχει σταθερούς φίλους  που δίνουν το παρόν κάθε χρόνο, υπογραμμίζοντας την πολιτιστική αξία του Φεστιβάλ.

Έχει ως κεντρικό κορμό την ελληνική πολιτιστική και μουσική δημιουργία ως ένα “χρέος” υπενθύμισης, ιδιαίτερα σήμερα με την περιρρέουσα αρνητική ατμόσφαιρα που πλανάται στη χώρα, της προσφοράς στη μουσική και τον πολιτισμό της Ελλάδας και στους δημιουργούς – ερμηνευτές της. Το βασικό πρόγραμμα διανθίζεται με ξεχωριστές μουσικές κλασικών και σύγχρονων συνθετών και διακεκριμένους καλλιτέχνες του κόσμου.

Το 22ο Φεστιβάλ, ως δημιουργική – εκπαιδευτική  προσφορά στον κόσμο της μουσικής,  συστήνει στο κοινό ένα νέο,  7μελές σύνολο το Ensemble του Φεστιβάλ του Ναυπλίου/ Nafplion Festival Ensemble  το οποίο θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου, στις 23/6.

Παράλληλα, σημαντική είναι η προσφορά της  Εθνικής Λυρικής Σκηνής η οποία  τιμά για δεύτερη στη συνέχεια χρονιά το Φεστιβάλ, αυτή τη φορά με ένα Gala του Μπαλέτου της, στις 22/6, στην Πλατεία της Αρβανιτιάς.

IMG_4161

Από ένα μακρόχρονο, επιτυχημένο Φεστιβάλ, όπως αυτό του Ναυπλίου, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι διακεκριμένοι Έλληνες και Ξένοι σολίστες της κλασικής μουσικής και φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεχωριστούς ερμηνευτές από Ελλάδα, Δανία, Αυστρία, Πολωνία, Λιθουανία, Γαλλία και στο κλείσιμό του επιφυλάσσει στο κοινό μία βραδιά – έκπληξη, εναρμονισμένη με το βασικό κορμό του προγράμματός του, αφιερωμένη  στον υπέροχο κόσμο του Αρχαίου Ελληνικού Συμποσίου και στα Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Μουσική, που το συνόδευαν.

Συνολικά,  περισσότεροι από 45 καλλιτέχνες προσφέρουν την τέχνη τους σε 10 διαφορετικές βραδιές που αγκαλιάζουν ολόκληρη την πόλη. Στους καθιερωμένους χώρους των συναυλιών: Το Βουλευτικό,  το Παλαμίδι, την Πλατεία Αγίου Γεωργίου, προστίθεται φέτος και η Πλατεία Αρβανιτιάς και για δεύτερη χρονιά το Φουγάρο, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2012 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ναυπλίου, επιλογές εναρμονισμένες με το περιεχόμενο και τις συνθήκες του κάθε καλλιτεχνικού συνόλου.

 To Πρόγραμμα συνοπτικά

 • Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Φουγάρο
  Αφιέρωμα στον Όμηρο και στα 150 χρόνια του Κ. Π. Καβάφη
  Λυδία Κονιόρδου (αφήγηση/ ερμηνεία), Θοδωρής Οικονόμου (σύνθεση/πιάνο)
  Η μουσική της Οδύσσειας – 21 ποιητικές σκηνές από την παράσταση του Ρόμπερτ Ουίλσον & 11 μελοποιημένα ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη
 • Σάββατο 22 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Πλατεία της Αρβανιτιάς
  Εθνική Λυρική Σκηνή, Μπαλέτο
  Gala σε χορογραφίες του Διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Ρενάτο Τζανέλλα με τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Βallet της ΕΛΣ.
 • Κυριακή 23 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Πλατεία Αγίου Γεωργίου
  Nafplion Festival Ensemble Felix Mendelssohn Bartholdy: Piano Sextet in D major, Op. 110 , George Gerswin: “Suite from PORGY AND BESS”
 • Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Βουλευτικό
  Βασίλης Βαρβαρέσος
  Ρεσιτάλ Πιάνου έργα Mozart, Chopin,  Rameau, d’Agincourt, Balbastre, Debussy, Saint – Saens/F. Liszt/ V. Horowitz
 • Τρίτη  25 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Βουλευτικό
  Βραδιά Τραγουδιού
  Αγγελική Καθαρίου (μεσόφωνος) Νίκος Αθηναίος (πιάνο).Τραγούδια των: Weill,  Strawinsky,  Montsalvatge, De Falla και Ν. Αθηναίου
 • Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Βουλευτικό
  Piano Quartet PAïAN
  Έργα σύγχρονων Δανών συνθετών, του Robert Schumann και Πρώτη Παγκόσμια εκτέλεση  της μεταγραφής για κουαρτέτο του “Επιταφίου του Σείκιλου” 
 • Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Βουλευτικό
  Βραδιά Τραγουδιού
  Christine Holzwarth (υψίφωνος) Agata Lucasziewicz (πιάνο).Τραγούδια των: Schubert, Brahms,   Mozart,  Scarlatti,  Bernstein, Χατζιδάκι, Σακελλαρίδη, Raymond, Lehár,  Abraham, J. Strauss και Ravel
 • Παρασκευή  28 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Παλαμήδι
  Σύνολο Χάλκινων Πνευστών SUONO
  Μελωδίες από των Παγκόσμιο Κινηματογράφο.Μουσικές των: Nino Rota, Leonard Bernstein, Ástor Piazzolla,  Μάνου Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσσα, Lalo Schifrin, Nicola Piovani, Henry Mancini, John Barry, George Gershwin
 • Σάββατο  29 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Παλαμίδι
  Dalia Dedinskaite (βιολί) Gleb Pysniak (τσέλο)
  Έργα των: Anatolijus Šenderovas, Kodály, Bach, Sollima, Händel/ J. Halvorsen
 • Κυριακή  30 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Βουλευτικό
  Το Αρχαίο Συμπόσιο: Διάλεξη της αρχαιολόγου Αγγελικής Κοτταρίδη
  Αρχαία Ελληνική Μουσική: Παρτιτούρες και όργανα
  Επιμέλεια και Παρουσίαση: Nathalie Berland & Benoît Tessé22ο Φεστιβάλ Ναυπλίου
  21-30 Ιουνίου 2013
  Κάθε βράδυ στις 21:00
  Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ και 5 ευρώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here