Μία από τις πιο θρυλικές όπερες που έχουν γραφτεί ποτέ, η Τόσκα του Τζάκομο Πουτσίνι ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από την Εταιρία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος (Skull of Yorick Productions) σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα-Λάρισας.

Βασισμένη στο θεατρικό έργο του Victorien Sardou La Tosca, ένα έργο που αποτελούσε μία από τις μεγάλες επιτυχίες της σπουδαίας Σάρα Μπερνάντ, η Τόσκα είναι ένας από σημαντικούς ρόλους της Μαρίας Κάλλας, με αποκορύφωμα την μαγνητοσκοπημένη παράσταση στην Βασιλική Όπερα, Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο, 1964 σε σκηνοθεσία Τζεφιρέλλι να αποτελεί σταθμό στην ιστορία του έργου.

Η Τόσκα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “θρίλερ”, απεικονίζοντας στη σκηνή έντονες σκηνές ψυχολογικής και σωματικής βίας. Είναι όπερα που διακατέχεται έντονα από τα χαρακτηριστικά του Βερισμού, αλλά και τις τεχνικές leitmotif του Richard Wagner, με τη μουσική ιδιοφυΐα του Πουτσίνι στα καλύτερα της, δημιουργώντας ίσως την πιο έντονη αγωνιώδη μουσική ατμόσφαιρα στο οπερατικό ρεπερτόριο.

Την σκηνοθεσία/φωτισμούς υπογράφει ο Φίλιππος Μοδινός, τα σκηνικά είναι του Γιώργου Λεπίδα και τα κοστούμια είναι της Opera Classica Europa.


Υπόθεση:
Ο φυγάς Αντζελόττι κρύβεται στην εκκλησία του Σαν Αντρέα στη Ρώμη όπυ βρίσκει τον ζωγράφο και παλιό του σύμμαχο Μάριο Καβαραντόσσι. Ο Καβαραντόσσι αποφασίζει να βοηθήσει τον Αντζελόττι να ξεφύγει από τα χέρια του αρχηγού της αστυνομίας, του διαβόητου διεφθαρμένου βαρόνου Σκάρπια, ενώ παράλληλα αποκρύπτει τις προθέσεις του και από την ερωμένη του, την διάσημη τραγουδίστρια Φλόρια Τόσκα.
Ο Σκάρπια μετά από έρευνα συλλαμβάνει τον Καβαραντόσσι για να τον ανακρίνει για την τοποθεσία του Αντζελόττι. Παράλληλα, καλεί και την Τόσκα και εκβιάζει με διάφορους τρόπους το ζευγάρι, ώστε να αποσπάσει την πληροφορία που θέλει, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αποσπάσει και την ερωτική εύνοια της Τόσκα.

Σκηνοθεσία/Φωτισμοί:  Φίλιππος Μοδινός
Μουσική Διεύθυνση:  Χρήστος Κτιστάκης
Σκηνικά:  Γιώργος Λεπίδας
Κοστούμια:  Opera Classica Europa

tosca_2017_10_001

Ερμηνεύουν:
Τόσκα:  Κασσάνδρα Δημοπούλου
Καβαραντόσσι:  Φίλιππος Μοδινός
Σκάρπια:  Πέτρος Σαλάτας
Σακριστάνο:  Αλέξανδρος Γάβαρης
Αντζελόττι:  Βασίλης Ασημακόπουλος
Σπολέττα:  John Rownan
Σιαρόνε:  Γιάννης Νάκος
Φύλακας:  Νικόλας Λεβέντης
Βοσκός:  Ελευθερία Παπακώστα

Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας

Μέλη χορωδιών:  In Donnation – Μουσικός Σύλλογος Λάρισας, Μουσικός Σύλλογος Τυρνάβου, – Μικτή Χορωδία ΔΩΛ, Παιδική Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου

Μουσική προετοιμασία ενήλικων χορωδιών:  Χρήστος Κτιστάκης/Μαρία Ρουκά

Μουσική προετοιμασία παιδικής χορωδίας:  Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου – Γλυκερία Ροηλίδη

tosca_2017_10_004

Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
40€ (25€*), 35€ (20€*), 30€, (15€*), 25€ (10€*), 20€ (5€*)
* φοιτητικό, παιδικό, κάρτα ανεργίας, πολύτεκνοι-τρίτεκνοι, ΑΜΕΑ, κάρτα αλληλεγγύης)

22 Νοεμβρίου 2017 
Τετ 
  20:30  (ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μ1)

25 Νοεμβρίου 2017 
Σαβ 
20:30  (ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μ1)

27 Νοεμβρίου 2017 
Δευ 
  20:30  (ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μ1)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here