27/11/2012
Γράφει ο Γιάννης Νανίδης
Φωτογράφηση: Χαρά Γερασιμοπούλου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

“Φέρνω το fado στα συναισθήματα” (Trago Fado nos sentidos). Αυτό ακριβώς έκαναν οι Joana Amendoeira, ο Pedro Amendoeira και οι Minor Keys in F, την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στο Half Note Jazz Club!

Joana Amendoeira - Pedro Amendoeira & Minor Keys in F...

Το Fado, η παραδοσιακή λαϊκή μουσική της Πορτογαλίας, παραμένει σύγχρονη, αφού τα συναισθήματα που γεννά είναι πάντα πολύ δυνατά. Γεννήθηκε στους οίκους ανοχής της Λισαβώνας και μετέπειτα έγινε δημοφιλής και μπήκε στις ζωές όλων των Πορτογάλων. Η θεματολογία του είναι, φυσικά, ο έρωτας, αλλά και η νοσταλγία για την πατρίδα και τις καλύτερες μέρες που έχουν πλέον περάσει. Όλο αυτό μαζί οι Πορτογάλοι το λένε “saudade”, λέξη για την οποία δεν υπάρχει αντίστοιχη ελληνική…

Αλέξανδρος Ναθαναήλ

Η βραδιά ξεκίνησε με ένα ορχηστρικό κομμάτι του Αλέξανδρου Ναθαναήλ, επικεφαλής των Minor Keys in F. Η τραγουδίστρια του group Κωνσταντίνα Πουτκάρη, ακολούθησε το πρώτο κομμάτι, ερμηνεύοντας κάποια fados σαν γνήσια fadista, εκπλήσσοντας μας με την φωνή της! Στην διάρκεια της βραδιάς, μας χάρισε και άλλες εξαιρετικές ερμηνείες. Στη σκηνή όμως σύντομα ανέβηκε η Joana Amendoeira, που με τη συνοδεία του αδερφού της στην πορτογαλική κιθάρα, μας ταξίδεψαν στον μαγευτικό κόσμο του Fado. Ακολουθούν τραγούδια με στίχους των μεγάλων Πορτογάλων ποιητών Fernando Pessoa και Luis de Camoes και μελοποιημένα από γνωστούς Πορτογάλους μουσικούς και δένουν μαζί με τη φωνή της Joana Amendoeira, για να συγκινήσουν το κοινό.

Joana Amendoeira

Η ίδια η fadista, για κάθε τραγούδι, εξηγούσε τους στίχους και το νόημα του κάθε τραγουδιού, προσπαθώντας να μας μυήσει στη μουσική των Πορτογάλων. “Sopra o vento” (“Φυσάει άνεμος”), “Os loucos” (“Oι τρελοί”), “Lisboa no coraçao” (“Η Λισαβώνα στην καρδιά”), “Talvez” (“Ίσως”), “Há uma música do povo” (“Υπάρχει μια μουσική του λαού”), είναι λίγα μόνο από τα τραγούδια που μας ανέλυσαν τα κεντρικά θέματα της μουσικής Fado. Κάπως έτσι, είτε με γρήγορους χαρούμενους ρυθμούς είτε με αργούς και λυπητερούς, κύλησε όλη η βραδιά…

Η Κωνσταντίνα Πουτκάρη των Minor Keys in F...

Φυσικά καμία συναυλία Fado δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς την αναφορά στην εθνική τραγουδίστρια των Πορτογάλων, Amália Rodrigues. Η Joana Amendoeira, εξηγεί στο κοινό του Half Note την αγάπη και τον σεβασμό που τρέφουν όλοι οι Πορτογάλοι, αλλά και τον θαυμασμό της ίδιας προς την μεγάλη fadista: “Είναι το προσωπικό μου είδωλο και οι φωνές όλων των Πορτογάλων περιέχονται στη δική της”. Έτσι οι ερμηνείες των “Amália”, “Coimbra” και “Solidão” συγκίνησαν την ίδια και, κατά συνέπεια, όλους τους παρευρισκόμενους.

Στο διάλειμμα είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τους συντελεστές της βραδιάς, Joana Amendoeira και Αλέξανδρο Ναθαναήλ. Οι κυρίες, όμως, πάντα προηγούνται:

Music Corner: Γιατί πιστεύετε ότι το Fado είναι ένα είδος μουσικής με παγκόσμια απήχηση;
Joana Amendoeira: Πιστεύω ότι το Fado εκφράζει καθολικά συναισθήματα. Οι στίχοι μιλούν για αγάπη και συναισθήματα που όλοι νιώθουμε. Πιστεύω ότι είναι μία έκφραση ψυχής και γι’ αυτό άνθρωποι από διαφορετικές κουλτούρες, από διάφορα μέρη του κόσμου, όπως η Ασία και η Αφρική, καταλαβαίνουν και σέβονται το Fado. Γι’ αυτό μας ζητούν συνεχώς να κάνουμε συναυλίες στις χώρες τους. Αυτοί οι λόγοι οδήγησαν στον χαρακτηρισμό του Fado ως Παγκόσμια Κληρονομιά από την UNESCO, αν και πιστεύω ότι ήταν και παλιότερα, έστω ανεπίσημα.

Music Corner: Ποια είναι η αντίδραση του κόσμου που δεν είναι εξοικειωμένοι με το Fado, όταν το ακούν πρώτη φορά;
Joana Amendoeira: Όταν κάνω συναυλίες σε χώρες που υπάρχουν άνθρωποι που ακούν για πρώτη φορά Fado, μου λένε ότι δεν καταλαβαίνουν τους στίχους, αλλά καταλαβαίνουν τα συναισθήματα. Νιώθουν κάτι που έχει συμβεί και στις δικές τους ζωές. Εμπνέονται από τη μουσική, τους προκαλεί έντονα συναισθήματα και τους φέρνει στο μυαλό αναμνήσεις. Κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά. Kάποιοι κλαίνε και μας κάνουν εντύπωση οι αντιδράσεις τους. Κάποιοι είναι πιο ντροπαλοί στην έκφραση των συναισθημάτων τους, κάποιοι είναι πιο θερμοί για την αγάπη τους για το Fado.

Music Corner: Και το ελληνικό κοινό; Είμαστε παθιασμένοι ή ντροπαλοί;
Joana Amendoeira: Οι Πορτογάλοι και οι Έλληνες έχουμε πολλά κοινά, ως μεσογειακοί λαοί. Οι Έλληνες είναι πολύ εκφραστικοί και αντιδρούν πολύ έντονα στη μουσική.

Music Corner: Έχετε δηλώσει πως “Οι δυσκολίες προκαλούν περισσότερη δημιουργικότητα”. Πώς νομίζετε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη μουσική;
Joana Amendoeira: Στην Πορτογαλία, όπως και στην Ελλάδα, ζούμε πολύ δύσκολες στιγμές, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Οι μουσικοί αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στη δουλειά τους. Πρέπει να προσαρμοστούμε και να είμαστε πιο δημιουργικοί, ώστε να διατηρήσουμε τη δουλειά μας ζωντανή και να φέρουμε τον κόσμο σε επαφή με τη μουσική μας. Η δημιουργικότητα που προκαλείται μας ωθεί στο να συνεχίσουμε να είμαστε ενεργοί στον χώρο μας. Στην ιστορία υπάρχουν πολλά παραδείγματα τέτοιων εποχών, που οι τέχνες άνθισαν, όπως η δεκαετία του ’50, που ήταν περίοδος ακμής για τη μουσική και τον κινηματογράφο.

Έπειτα μιλήσαμε με τον Αλέξανδρο Ναθαναήλ, ενορχηστρωτή του προγράμματος.

Music Corner: Ποια παγκόσμια είδη μουσικής, εκτός από το Fado, έχουν επηρεάσει τη δουλειά σας;
Αλέξανδρος Ναθαναήλ: Ακούω όλα τα είδη μουσικής. Αγαπώ και τα tango, και τη  βραζιλιάνικη μουσική και την jazz, στην ευρύτερή της έννοια.

Music Corner: Πόσο δύσκολο πιστεύετε ότι είναι για τους Έλληνες να εξοικειωθούν και να ακούσουν μουσικές σαν αυτές, είτε ζωντανά είτε μέσα από δίσκους;
Αλέξανδρος Ναθαναήλ: Πιστεύω ότι η καλή μουσική αναγνωρίζεται. Δεν χρειάζεται παιδεία. Λειτουργεί το ένστικτο και η ψυχή του καθενός, εφόσον η μουσική είναι καλή, από όπου και αν προέρχεται.

Music Corner: Είχατε κυκλοφορήσει το 2009 τον δίσκο “ICONS”. Έχετε κάποιο καινούριο δίσκο στα σχέδιά σας;
Αλέξανδρος Ναθαναήλ: Θα ξεκινήσουμε τώρα νέες ηχογραφήσεις. Ο δίσκος θα περιέχει και ορχηστρικά κομμάτια και κάποια νέα fados, σε συνεργασία με τη Joana Amendoeira και κάποιους άλλους Πορτογάλους καλλιτέχνες.

Music Corner: Ελλείψει στίχων, πιστεύετε ότι είναι εύκολο το κοινό να συνδεθεί με την ορχηστρική μουσική;
Αλέξανδρος Ναθαναήλ: Είναι πάντα δύσκολο. Αλλά, εφόσον η μουσική είναι προσιτή στα αυτιά και δεν ξενίζει, ο καθένας είναι ελεύθερος να σκεφτεί και να φανταστεί μόνος τους που μπορεί να τον πάει η μουσική. Εγώ είμαι λάτρης της ορχηστρικής μουσικής και πιστεύω ότι δημιουργεί μεγάλα συναισθήματα και ανοίγει το μυαλό του ανθρώπου, επειδή δεν σε περιορίζει ο στίχος, ο οποίος λέει κάτι συγκεκριμένο. Σε οδηγεί η μουσική και ο καθένας μπορεί να ταξιδέψει όπου τον πάει η ψυχή του…

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here