Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Τη νέα του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά σε νέα εταιρεία, τη Spider Music, παρουσιάζει ο Φίλιππος Πλιάτσικας. Με τον τίτλο – πρόσταγμα «Βάλε Φωτιά», ο αγαπημένος τραγουδοποιός μάς καλεί να κάνουμε ακόμη ένα μουσικό ταξίδι μαζί του.

pliatsikas_cover_2017_04Το ομότιτλο κομμάτι είναι ιδιαίτερα ρυθμικό και κινείται σε ροκ, ηλεκτρικό ηχόχρωμα. Σε ηλεκτρικά μονοπάτια βαδίζουν και τα δύο τραγούδια που δημιούργησαν μαζί με τον B. D. Foxmoor. Το «Κανείς δεν Περισσεύει» ξεκινά με αργό ρυθμό, προκειμένου η έμφαση να δοθεί στα κουπλέ, με τους πολιτικοκοινωνικού περιεχομένου στίχους. Πιο λιτός ο «Λογαριασμός», όπου κυριαρχεί η ακουστική κιθάρα, σε μια καθαρή μελωδία και ερμηνεία, η οποία διανθίζεται από μικρές ραπ «αντιστίξεις» του B. D. Foxmoor.

«Η Θλίψη του Βασιλιά» είναι εμπνευσμένη από πίνακα ζωγραφικής του Henri Matisse και θυμίζει κλασικές μελωδίες των «Πυξ Λαξ», ενώ και η «Παράσταση», την οποία ο τραγουδοποιός μοιράζεται με τον Χάρη Μιχαηλίδη από το συγκρότημα «Δραμαμίνη», φέρνει στον νου αγαπημένα τραγούδια των «Πυξ Λαξ», τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά.

Η σύμπραξη του Πλιάτσικα με τους «Δραμαμίνη» γέννησε επίσης το «Ένα Πλοίο για τον Παράδεισο», το οποίο ακούμε εδώ και καιρό στα ραδιόφωνα. Το ταξιδιάρικο, καλοκαιρινό κομμάτι είναι ιδανικό για soundtrack διακοπών, αλλά ταυτόχρονα διαθέτει μια παράδοξη ισορροπία χαράς και συνειδητοποίησης. Σαν να συναντιέται μέσα του με κάποιον τρόπο, το όνειρο με την πραγματικότητα. Εξίσου καλοκαιρινό, με reggae επιρροές, χαλαρό ρυθμό και αισιόδοξους στίχους είναι και το «Καλοτάξιδο», το οποίο επίσης τραγουδά μαζί με τον Χάρη Μιχαηλίδη.

Η έτερη ραδιοφωνική επιτυχία του CD έχει τίτλο «Την Άνοιξη θα φέρει» και υπάρχει σε δύο εκδοχές μέσα στο album. Στην alternative version, οι Μαρίσσια Παπαλεξίου και Μαριλένα Χρυσοχοΐδη προσδίδουν στο κομμάτι οπερετικές πινελιές με τα θαυμάσια φωνητικά τους. Το αισιόδοξο αυτό τραγούδι αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, τη μουσική προσωπογραφία του Φίλιππου Πλιάτσικα, μια συνομιλία με τον εαυτό του, η οποία περιλαμβάνει συνειδητοποιήσεις ζωής.

Εξίσου προσωπικό και με ταξιδιάρικη μελωδία είναι και το «Ο Χριστός απ’ το Παγκράτι». Στην πρώτη του εκδοχή, στο τραγούδι μάς εισαγάγει ένα απόσπασμα από τη σειρά «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», στο οποίο ακούγεται η φωνή του αξέχαστου Λυκούργου Καλλέργη. Το κομμάτι, άλλωστε, είναι γραμμένο με αφορμή τη ζωή του πρωταγωνιστή της σειράς, Αλέξη Γκόλφη, ενώ στην alternative version του που υπάρχει στον δίσκο, αλλάζουν η ενορχήστρωση και η ατμόσφαιρα.

Το τελευταίο ντουέτο του album, o Φίλιππος Πλιάτσικας το μοιράζεται με τον Στάθη Δρογώση. Το «Μη Μένεις Πίσω» διαθέτει ωραία μελωδία, με ηλεκτρικές κιθάρες να κυριαρχούν στην ενορχήστρωση. Η χροιά του Δρογώση νομίζω πως είναι αυτή που κάνει τη διαφορά σε μια όμορφη διφωνία, η οποία ωστόσο δεν προσφέρει κάποια πραγματική έκπληξη.

Ο ίδιος ο Φίλιππος Πλιάτσικας είναι συνθέτης και στιχουργός στα περισσότερα τραγούδια του album, το οποίο, όπως επισημαίνει στο εισαγωγικό του σημείωμα, «είναι αφιερωμένο στην Κ., μιας και η έμπνευσή του προέρχεται από αυτήν». Όμως ο τραγουδοποιός δεν διστάζει να συμπεριλάβει στον δίσκο και δύο «απρόβλεπτες» διασκευές. Η πρώτη, είναι η δική του εκδοχή για το κλασικό ρεμπέτικο των Μπάμπη Μπακάλη και Κώστα Βίρβου, «Το Κουρασμένο Βήμα σου», το οποίο «ντύνεται» με λιτή, σωστή ηλεκτρική ενορχήστρωση που αναδεικνύει τη μελωδία του. Η ερμηνεία του Πλιάτσικα είναι ωραία, αλλά προσωπικά μου λείπει από την –παρηγορητική– φωνή του ο λυγμός που εμπεριέχει το συγκεκριμένο τραγούδι.

Η δεύτερη διασκευή γίνεται στη μεγάλη επιτυχία των Γιάννη Σπανού – Λευτέρη Παπαδόπουλου, «Ο Τρελός», που πρωτοερμήνευσε με χαρακτηριστικό τρόπο ο Σταμάτης Κόκοτας. Το κομμάτι γίνεται πιο αργό, ηλεκτρικό, ενώ η ενορχήστρωση μεταφέρει την αίσθηση της νύχτας, της βραδιάς για την οποία μιλά το τραγούδι. Η πολύ μεστή, λιτή ερμηνεία που χρωματίζει τη μελωδία, θαρρώ ότι προσφέρει στον Πλιάτσικα την ευκαιρία να μας χαρίσει την ουσιαστικότερη ερμηνεία του σε όλο το CD.

Συνοψίζοντας, θα έλεγα ότι το «Βάλε Φωτιά» αποτελεί ένα ιδιαιτέρως προσωπικό και αισιόδοξο άλμπουμ, το οποίο περιλαμβάνει όλα αυτά που συγκινούν και προβληματίζουν τον Φίλιππο. Είναι η ματιά ενός τραγουδοποιού στο σήμερα –κατάθεση κι ευχή–, σε μια προσπάθεια να ρίξει ακτίνες φωτός στο αύριο, μέσα από έργα τέχνης και πρόσωπα που τον εμπνέουν, καθώς και μέσω της τέχνης που δημιουργεί.

[pull_quote_center]Ας μιλήσουν οι στίχοι…
Γιατί πάντα η ψυχή θα ψάχνει καλοκαίρι
Γιατί το “μόνος” πάντοτε θα χάνει απ’ το “μαζί”
Γιατί μπορεί ένας άνθρωπος την Άνοιξη να φέρει
Γιατί πίσω απ’ όλα αυτά κρύβεσαι εσύ
[/pull_quote_center]

Τα τραγούδια του CD:

01. Καλοτάξιδο
02. Την Άνοιξη θα Φέρει
03. Ο Χριστός απ’ το Παγκράτι
04. Βάλε Φωτιά
05. Η Θλίψη του Βασιλιά
06. Κανείς δεν Περισσεύει
07. Μη Μένεις Πίσω
08. Ένα Πλοίο για τον Παράδεισο
09. Ο Τρελός
10. Την Άνοιξη θα Φέρει (Alternative Version)
11. Παράσταση
12. Το Κουρασμένο Βήμα σου
13. Λογαριασμός
14. Ο Χριστός απ’ το Παγκράτι (Alternative Version)

Δισκογραφική: Spider Music
Παραγωγή: 3/2017

Συντελεστές:
Μουσική: Φίλιππος Πλιάτσικας, B. D. Foxmoor, Δραμαμίνη
Στίχοι: Φίλιππος Πλιάτσικας, B. D. Foxmoor, Άντρι Θεοδώρου, Έλενα Κωνσταντοπούλου
Φιλική συμμετοχή: Χάρης Μιχαηλίδης, B. D. Foxmoor, Στάθης Δρογώσης

————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here