ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Sony Music (12/2009)

Ο Βασιλικός παρουσιάζει την πρώτη του προσωπική δουλειά με τίτλο Vintage.

Ο Βασιλικός δημιουργός και ερμηνευτής του συγκροτήματος των Raining Pleasure δημιούργησε το «Vintage», ένα αριστουργηματικό μουσικό project με μοναδικές επανεκτελέσεις κλασικών και αγαπημένων τραγουδιών που κάτι θυμίζουν στον καθένα μας. Τραγούδια περασμένων δεκαετιών και  αξεπέραστων αναμνήσεων της αγγλόφωνης μουσικής σκηνής.

Συνθέσεις των Beatles, Leonard Cohen,George Gershwin, Burt Bacharach, Paul Anka, Lou Reed  που έχουν τραγουδηθεί από μουσικούς θρύλους όπως ο Frank Sinatra,  ο Nat King Cole, o Tom Jones, η Billie Holiday, η Ella Fitzgerald, η Nina Simone, 01 Beatles, ερμηνεύονται ξανά  με ξεχωριστή μουσική προσέγγιση και την μαγευτική χροιά της φωνής του Βασιλικού.

«Famous Blue Raincoat», «Across the Universe», «Dream a Little dream of Me», «If you go away», «The man I Love», «The Windmills of Your Mind», «The Look Of Love», «You Are My Destiny», «Moon River», είναι κάποια από τα κομμάτια σταθμούς που περιλαμβάνονται στο «Vintage».

Η παραγωγή του  album «Vintage» έγινε από τον Clive Martin και τον Βασιλικό στο Original Meister Tonestudio στην Γερμανία. Ο Βασιλικός έχει κάνει την ενορχήστρωση όλων των τραγουδιών και παίζει μόνος του όλα τα όργανα που ακούγονται στον δίσκο.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει ο Λευτέρης Κατσουλιέρης – lkatsoulieris@musiccorner.gr

Vintage το όνομα της πρώτης σόλο δουλειάς του Βασιλικού και αποτελεί ένα καρπό αγάπης για τη δουλειά άλλων καλλιτεχνών: 13 γνωστά (έως κλασσικά κομμάτια) τα οποία ο Βασιλικός θέλει να μοιραστεί μαζί μας αφού πρώτα τα περάσει από το δικό του προσωπικό φίλτρο. Σίγουρα δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία καθώς με τους Raining Pleasure ο Βασιλικός είχε ήδη δοκιμάσει τις δυνάμεις τους σε Abba, Doors (στα live) και Χατζιδάκι (ολόκληρο το Reflections) με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Το ερώτημα που άκουσα να τίθεται από κάποιους για αυτή τη δουλειά είναι το κατά πόσο ένας τέτοιος δίσκος έχει κάποιο νόημα από καλλιτεχνικής άποψης – μάλλον υπονοούν ότι καλλιτεχνικό νόημα έχει η δημιουργία και όχι η αναπαραγωγή. Το αντεπιχείρημα εδώ είναι πιθανόν η καινούρια ερμηνεία να ρίχνει ένα καινούριο φως στο τραγούδι αναδεικνύοντας πλευρές του τις οποίες αγνοούσαμε ως σήμερα. Εξάλλου, σχεδόν κανένα τραγούδι δεν έφτασε στον κόσμο αυτό προ-ηχογραφημένο και οι περισσότεροι καλλιτέχνες (και παραγωγοί) δοκιμάζουν διάφορες προσεγγίσεις μέχρι να φτάσουν σε ένα τελικό – για αυτούς – αποτέλεσμα. Με αυτό το σκεπτικό, κάποιος μπορεί να ξαναδοκιμάσει τη διαδικασία αυτή φτάνοντας σε ένα διαφορετικό τελικό αποτέλεσμα και αυτή η προσπάθεια αξίζει να γίνει και έχει καλλιτεχνική αξία: για κάθε Back in black που κατακρεούργησε η Celine Dion, υπάρχει ένα Hallelujah που αποθέωσε ο Jeff Buckley.

Μιλώντας για τη τη συγκεκριμένη περίπτωση, το Vintage του Βασιλικού, αν και τραβάει από ετερόκλητες πηγές των δεκαετιών ’50 και ’60, ακούγεται σαν μια ενιαία δουλειά με τo background να είναι κατά κύριο λόγο κιθαριστικό και να συμπληρώνεται από πλήκτρα και ηλεκτρονικά εφέ. Κάποια κομμάτια (όπως το «Nature Boy» του Aden Ahbez) φλερτάρουν με με το trip hop καθώς συνδυάζουν υπνωτιστικούς ρυθμούς με μελαγχολικές μελωδίες, ενώ τα «You are my destiny» (Paul Anka) και «Windmills of your mind» (των Alan Bergman, Marilyn Bergman και Michel Legrand με πρώτη ερμηνεία από τη μεγάλη Dusty Springfield) αντικαθιστούν τις ορχήστρες εγχόρδων με κιθαριστικές θύελλες. Ωστόσο ο δίσκος νομίζω διαπρέπει στις πιο ήρεμες στιγμές του: το «The look of love» των Burt Bacharach και Hal David (με πιο διάσημες εκτελέσεις αυτές της Dusty Springfield και Isaac Hayes) γίνεται μια indie pop μπαλάνατα κρατώντας το “καπνιστό” jazzy συναίσθημα στο σόλο από ηλεκτρικό πιάνο. Το κλασικό «The man I love» του μεγάλου George Gershwin αποκτά ένα ελαφρώς ψυχεδελικό χαρακτήρα που μου έφερε στο μυαλό το Sun king από το Abbey Road των Beatles. To «Sealed with a kiss» (Gary Geld/Peter Udell, έγινε διάσημο από τον Brian Hyland) διατηρεί τον ρομαντικό του χαρακτήρα με ένα φρέκο ήχο. Το επίσης κλασικό «Dream a little dream of me» (Fabian Andre/Wilbu Schwandt/Gus Kahn) αφήνει μια πολύ χαλαρή και ευχάριστη διάθεση και δείχνει ότι ακόμα και η νιοστή εκτέλεση ενός κομματιού έχει κάτι να δώσει. Το δε «Famous blue raincoat» ταιριάζει πολύ στο ύφος του Βασιλικού και η λιτή αλλά όμορφη εκτέλεση τιμά και το τραγούδι και τον Leronard Cohen. Το μόνο ίσως τραγούδι που μένει στα στενά όρια της πρώτης εκτέλεσης (και εν τέλει στη βαριά σκιά της) είναι το «Across the universe» των Beatles  – αλλά ο Βασιλικός δεν είναι ο μόνος καλλιτέχνης που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα με τα κομμάτια των Beatles αφού με τη βοήθεια του George Martin έφταναν συνήθως στην απόλυτη εκτέλεση των δικών τους τραγουδιών.

Από την άλλη, το «All tomorrow’s parties» των Velvet Underground (με τη Nico) έχει τον ίδιο επικό χαρακτήρα αλλά με τελείως διαφορετικό ήχο και αποτελεί σίγουρα μια από τις επιτυχίες του δίσκου.

 Το «Moon river» του Henry Mancini και του Johnny Mercer που κλείνει το δίσκο είναι μάλλον ένα indie απωθημένο καθώς υπάρχουν εκτελέσεις του τόσο από τους REM όσο και από τον Morissey. Ο Βασιλικός κάνει καλή δουλειά σε ένα έτσι κι αλλιώς πανέμορφο τραγούδι αλλά δύσκολα θα αντικαταστήσει στις καρδιές μας την ερμηνεία της Audrey Hepburn στο μπαλκόνι της. Κλείνει όμως όμορφα ένα δίσκο που δεν ακούγεται ευχάριστα μόνο γιατί ήταν καλές οι επιλογές αλλά και γιατί η φρέσκια ματιά του Βασιλικού δίνει καινούριο ενδιαφέρον στα τραγούδια αυτά. Σίγουρα αρκετοί δε θα αποχωριστούν τις αρχικές (ή πιο διάσημες) εκτελέσεις, αλλά κάποιοι άλλοι θα ακούσουν τραγούδια που ίσως δεν ήξεραν τις πτυχές τους ή που δεν είχαν ανακαλύψει ακόμα. Και αυτό δίνει αξία στο Vintage…

 

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Across The Universe
02. Dream A Little Dream Of Me
03. The Windmills Of Your Mind
04. Nature Boy
05. Famous Blue Raincoat
06. All Tomorrow’s Parties
07. You Are My Destiny
08. I (Who Have Nothing)
09. The Look Of Love
10. The Man I Love
11. If You Go Away
12. Sealed With A Kiss
13. Moon River

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here