Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Δεν πέρασαν πολλές μέρες από τότε που άκουσα γνωστή ερμηνεύτρια του λεγόμενου έντεχνου χώρου να μιλάει απαξιωτικά στο ραδιόφωνο για το σύγχρονο λαϊκό τραγούδι, ισχυριζόμενη μάλιστα πως αυτό δεν υφίσταται στις μέρες μας και πως ο τελευταίος των Μοϊκανών είναι ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο οποίος όμως δεν έχει τίποτα ιδιαίτερο να παρουσιάσει την τελευταία δεκαετία. Σε απάντηση των παραπάνω δηλώσεων έρχεται η νέα δισκογραφική εργασία του σπουδαίου λαϊκού συνθέτη η οποία αποδεικνύει πως όχι μόνο δεν έχει στερέψει η έμπνευσή του αλλά έχει προχωρήσει την τέχνη του και λίγα βήματα παρακάτω. Η νέα δουλειά του συνθέτη φέρει τον τίτλο «Μην Της Μιλάς Της Μοναξιάς Στον Ενικό» και έχει για βασική του ερμηνεύτρια την εξαιρετική Σοφία Παπάζογλου. Οι στίχοι των δώδεκα τραγουδιών του album ανήκουν στον Νίκο Αναγνωστάκη και την ενορχήστρωση έχει αναλάβει ο Ανδρέας Κατσιγιάννης!

Το αποτέλεσμα της εμπνευσμένης αυτής συνεύρεσης είναι δώδεκα καλοφτιαγμένα λαϊκά τραγούδια με άρωμα παρελθόντος, ντυμένα όμως με ένα φρέσκο, πολύχρωμο ένδυμα. Από τη λαϊκή μπαλάντα και τα στιβαρά ζεϊμπέκικα μέχρι τα κλασικά χασάπικα και τους ανατολίτικους ήχους έχουμε ένα εξαιρετικό υλικό που ανεβάζει τον πήχη του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού. Η μοναδική μαεστρία του Νικολόπουλου στη σύνθεση έρχεται να συναντήσει την άμεση και μεστή στιχουργική του Αναγνωστάκη και την ευφάνταστη ενορχηστρωτική σφραγίδα του Κατσιγιάννη. Το όλο αποτέλεσμα βέβαια απογειώνει με τις άρτιες και υποδειγματικές ερμηνείες της η χαρισματική Σοφία Παπάζογλου. Να σημειωθεί πως το album είναι μια παραγωγή της νεοσύστατης δισκογραφικής εταιρίας «Όγδοο Ε.Π.Ε».

——-

Η Ελένη Βιτάλη το φετινό χειμώνα έκανε κίνηση ματ και παίρνοντας μαζί της τους καλύτερους λαϊκούς τραγουδιστές της γενιάς τους σχημάτισε την πιο δυνατή ομάδα του φετινού χειμώνα.  Από την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου η σπουδαία ερμηνεύτρια μας δίνει ραντεβού στο «ACRO» της Ιεράς Οδού και μας υπόσχεται μοναδικές μουσικές στιγμές. Μαζί της ο Γεράσιμος Ανδρεάτος , η Μελίνα Ασλανίδου, η Γιώτα Νέγκα, η Βαλερία Κουρούπη και η Μυρτώ Ναούμ. Μια συντροφιά που μαζί με την Ελένη θα μας ταξιδεύει, αυτό το χειμώνα, με μια μουσική παράσταση που στη συνέχεια της θα μεταμορφώνεται σε λαϊκό πάλκο! Βράδια γεμάτα μουσικές, τραγούδια και κέφι! Ιδιαίτερη στιγμή του προγράμματος η επανεμφάνιση του μεγάλου λαϊκού μας συνθέτη Τάκη Σούκα και κορύφωση της παράστασης το αφιέρωμα στις μεγάλες του επιτυχίες. Την ενορχήστρωση του προγράμματος επιμελείται ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης.

——-

Επιτέλους μετά από πολύ καιρό έχουμε νέο τραγούδι για τη Μελίνα Ασλανίδου. Το κομμάτι που ήδη ακούμε τόσο διαδικτυακά όσο και στα ραδιόφωνα έχει τον τίτλο «Το κρύο και η μοναξιά» και φέρει της σφραγίδα της καλής φίλης της τραγουδίστριας Sunny Μπαλτζή. Αινιγματικό, δυνατό, μυστηριώδες, φιλοσοφικό, ιδεώδες, μια φράση που απλά ειπώθηκε από ένα παππού σε κάποιο χωριό του Ψηλορείτη. Όπως και να έχει η ιστορία, γεγονός παραμένει ότι η Sunny Μπαλτζή έγραψε ένα πολύ όμορφο τραγούδι για την υπέροχη φωνή της Μελίνας Ασλανίδου. Ας ελπίσουμε ότι αυτό το πρώτο δείγμα θα οδηγήσει σύντομα και σε ένα ολοκληρωμένο album για το οποίο όλο ακούμε αλλά ποτέ δεν βλέπουμε…

——-

Είναι σίγουρα μια από τις πιο δυνατές συνεργασίες του φετινού χειμώνα! Η Μαρινέλλα και η Νατάσα Θεοδωρίδου μετά από μικρή αναβολή μιας εβδομάδας έρχονται από αυτή την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στο Βοτανικό προκειμένου να φωτίζουν τις νύχτες μας, με τη μοναδική τους λάμψη και θα μας παρασύρουν σε ένα μουσικό ταξίδι με τραγούδια σταθμούς του αστείρευτου ελληνικού ρεπερτορίου. Η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού συναντά επί σκηνής μια από τις πιο καλές σύγχρονες λαϊκές τραγουδίστριες. Η κοινή εμφάνιση των δυο τους επί σκηνής με ντουέτα έκπληξη θα αποτελέσει σίγουρα μια από τις πιο δυνατές στιγμές της παράστασής τους. Μαζί τους ένας νέος πολύ ταλαντούχος ερμηνευτής ο Παναγιώτης Πετράκης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματός τους έχει αναλάβει ο Σταμάτης Φασουλής ενώ την μουσική επιμέλεια και τις ενορχηστρώσεις έχουν κάνει οι μαέστροι Γιώργος Νιάρχος και Θανάσης Βήχος.

——-

Ο Δημήτρης Μπάσης, μετά από τις επιτυχημένες καλοκαιρινές του sold out συναυλίες με τον Δημήτρη Μητροπάνο και τον Γιάννη Κότσιρα, που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο αφού τις παρακολούθησαν πάνω από 80.000 άτομα, και παράλληλα με τις εμφανίσεις του στο Κέντρο Αθηνών, αποφασίζει να συνυπάρξει επί σκηνής με δύο κορυφαίους μουσικούς, τον Γιάννη Παπαζαχαριάκη, στις ενορχηστρώσεις και τις κιθάρες και με τον Μανώλη Καραντίνη, στο μπουζούκι και το λαούτο. Έτσι, μας υπόσχονται, ένα δίωρο μουσικό ταξίδι με τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία του Δημήτρη Μπάση, από το 97’, αλλά και με τραγούδια που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ελληνική μουσικής σκηνής: παραδοσιακά, σμυρναίικα, ρεμπέτικα, παλιά λαϊκά αλλά και λαϊκά τραγούδια του σήμερα, με σκοπό να γίνουμε όλοι μαζί μια παρέα, όπου όλα επιτρέπονται.

Με σπουδαίο προσωπικό ρεπερτόριο, από τα «Χαμοπούλια» ως τους «Ψίθυρους καρδιάς» και από το «Τώρα μένω μόνος μου» μέχρι τη «Ζωή» και το «Σπασμένο καράβι», με το CD «Δημήτρης Μπάσης Live», το οποίο έχει ήδη γίνει διπλά πλατινένιο, αλλά και με το ολοκαίνουργιο CD του σε μουσική του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με τίτλο «Η συννεφιά περνάει με παρέα» ο Δημήτρης Μπάσης έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές της γενιάς του που έχει καταφέρει να αφήσει ανεξίτηλο «αποτύπωμα» στο σύγχρονο λαϊκό τραγούδι αλλά και σε άλλα είδη, καταφέρνοντας όμως πάντα να διατηρεί την καλλιτεχνική του ταυτότητα. Ο Δημήτρης Μπάσης, ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης και ο Μανώλης Καραντίνης, μας υπόσχονται κάθε βράδυ να γράφεται μια μοναδική ιστορία επί σκηνής, με απρόβλεπτες επιλογές, εκρηκτικές ερμηνείες, συγκίνηση, αυτοσχεδιασμό, πλάκα και πάνω από όλα σεβασμό και αγάπη στην μουσική, στο τραγούδι, στους θεατές, όπου όλα επιτρέπονται. Το εξαιρετικό αυτό τρίο αναμένεται να πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές όλης της Ελλάδας.

——-

Ένας από τους σπουδαιότερους έλληνες συνθέτες ο Σταύρος Ξαρχάκος επιστρέφει το τελευταίο χρονικό διάστημα δυναμικά στο προσκήνιο της ελληνικής μουσικής σκηνής και μετά τις επιτυχημένες περσινές του εμφανίσεις στο gazarte ετοιμάζει νέες παραστάσεις στο «Παλλάς». Μαζί με την 12μελή Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής ο συνθέτης θα αποδώσει έργα των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι και Σταύρου Ξαρχάκου, σε ποίηση των Νίκου Γκάτσου, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη, Νίκου Καζαντζάκη κ.ά. Μαζί με τον Σταύρο Ξαρχάκο και την Κ.Ο.Ε.Μ., στις 10 και 11 Νοεμβρίου, θα βρίσκονται δύο νέοι καλλιτέχνες, από τους πιο πολυσυζητημένους της νέας γενιάς, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Γιάννης Χαρούλης ενώ στις 12 και 13 Νοεμβρίου τα τραγούδια θα αποδώσουν δύο καταξιωμένοι ερμηνευτές η Έλλη Πασπαλά, ο Μανώλης Λιδάκης και η νεότερη Ηρώ Σαΐα.

——-

Η συνεργασία όμως του Μανώλη Λιδάκη με τον Σταύρο Ξαρχάκο δεν θα σταματήσει μόνο στις ζωντανές εμφανίσεις αλλά θα συνεχιστεί και στη δισκογραφία με ένα album με αγαπημένα τραγούδια του σπουδαίου συνθέτη σε νέες ενορχηστρώσεις. Την απόδοση των τραγουδιών αυτών έχει αναλάβει η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής. Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη συνεργασία η οποία αναμένεται να ταράξει τα νερά της ελληνικής δισκογραφίας.

——-

Μια σημαντική συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στο Παλλάς σε μουσική επιμέλεια και οργάνωση του Μανώλη Γεωργοστάθη. Τραγούδια που ταξίδεψαν και έγιναν γνωστά σε όλο τον κόσμο, έγιναν διεθνείς επιτυχίες από Έλληνες και ξένους τραγουδιστές και τραγούδια που σημάδεψαν την ελληνική μουσική. Δέκα μπουζούκια, δέκα μουσικοί, δημοφιλείς Έλληνες τραγουδιστές, και χορωδία 60 ατόμων σε ένα μουσικό ταξίδι από τον Βαμβακάρη, τον Τσιτσάνη, τον Θεοδωράκη, τον Χιώτη μέχρι τον Χατζιδάκι, τον Καλδάρα, τον Ξαρχάκο, τον Λοϊζο, με φόντο σκηνές από γνωστές ελληνικές και ξένες ταινίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν σπουδαίοι ερμηνευτές όπως ο Κώστας Μακεδόνας, η Γιώτα Νέγκα, η Ελένη Πέττα, ο Βαγγέλης Δούβαλης και η Θάλεια Προκοπίου. Σε έκτακτη συμμετοχή και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Τους ερμηνευτές συνοδεύει η Χορωδία του ΟΣΕ και της Νεανικής Χορωδίας “Χαρταετοί” ενώ την απόδοση των τραγουδιών έχει αναλάβει η Λαϊκή Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής “Έμμετρον”

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here