12/10/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Γιάννης Νανίδης

Είναι βαριά κουβέντα… Αλλά όταν κατηγορείσαι για την διάλυση του πιο επιτυχημένου συγκροτήματος στην ιστόρια ή για την δολοφονία του βασιλιά της grunge, η λέξη “μισητή” απλά αντικαθιστά άλλες πολύ χειρότερες λέξεις!

Η Yoko Ono είναι Γιαπωνέζα. Αλλά δεν θα σταθούμε στα στερεότυπα που χαρακτηρίζουν τον συγκεκριμένο λαό. Η Yoko Ono κατάγεται επίσης από “καλή”, πλούσια οικογένεια με καταβολές στην αυτοκρατορική οικογένεια της Ιαπωνίας. Αλλά δεν θα σταθούμε ούτε σε αυτό, καθότι το θέμα “βολεμένο πλουσιόπαιδο γίνεται χίπισσα” θέλει πολλή συζήτηση.

Η Yoko Ono γεννήθηκε το 1933 και έζησε τα παιδικά της χρόνια ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, λόγω του επαγγέλματος του πατέρα της, ο οποίος ήταν πετυχημένος τραπεζίτης. Επίσης η Yoko Ono επέζησε και των βομβαρδισμών της Ιαπωνίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το status της οικογένειας της τους χάρισε θέση σε πολύ καλό καταφύγιο μακρία από τα αστικά κέντρα που βομβαρδίζονταν.

Οι καλλιτεχνικές ανησυχίες της νεαρής Yoko Ono την οδήγησαν αργότερα σε κύκλους καλλιτεχνών στην Νέα Υόρκη. Εκεί άρχισε να προβάλει κάποια από τα έργα της. Επίσης ασχολήθηκε από νωρίς και με τη μουσική. Με τον John Lennon γνωρίστηκε το 1966 σε μία έκθεση της. Ο Lennon ήταν ακόμη παντρεμένος με την πρώτη του γυναίκα Cynthia Lennon, αλλά εκείνος ενθουσιάστηκε με την Ono και από εκείνη τη στιγμή άρχισαν να συνεργάζονται, γράφοντας μαζί μουσική, που κυκλοφόρησε μετέπειτα στον κοινό τους δίσκο “Two Virgins”.

Το 1968, η σχέση τους ολοκληρώθηκε και ο Lennon πήρε διαζύγιο από την Cynthia. Από εκείνη τη στιγμή οι δυο τους ήταν αχώριστοι. Μάλιστα, ο Lennon την έπαιρνε μαζί του και στο στούντιο, όπου οι Beatles ηχογραφούσαν το Abbey Road, χωρίς να τηρεί τη συμφωνία που είχαν κάνει τα Σκαθάρια να μην επιτρέπονται οι σύζυγοι και οι σύντροφοί τους στις ηχογραφήσεις. O Lennon όμως ήταν τόσο ενθουσιασμένος με την Yoko Ono, που όχι μόνο της επέτρεπε να παρευρίσκεται, αλλά της έδινε και πάτημα για να κάνει και τα δικά της σχόλια και παρατηρήσεις στη δημιουργική διαδικασία του θρυλικού συγκροτήματος. Αυτό φυσικά επέφερε τριβές ανάμεσα στον Lennon και τα υπόλοιπα μέλη, ειδικά τον McCartney, και το συγκρότημα διαλύθηκε.

Για να είμαστε βέβαια δίκαιοι, η διάλυση των Beatles είχε ξεκινήσει νωρίτερα, αφού ήδη υπήρχαν πολλές διαμάχες ανάμεσα στους Lennon και McCartney. Ακόμα, ο θάνατος του μάνατζερ τους, Brian Epstein, το 1967, δημιούργησε ένα κενό που κανένας από τους Beatles δεν ήταν σε θέση να συμπληρώσει, χωρίς να πέσουν να τον φάνε οι υπόλοιποι. Ο Paul McCartney ανακοίνωσε τη διάλυση των Beatles σε συνέντευξη τύπου, τον Απρίλιο του 1970.

Όμως πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο συγχρονισμός ρίχνει αρκετές ευθύνες στην Yoko Ono. Ο γάμος της με τον Lennon έγινε τον Μάρτιο του 1969 στο Γιβραλτάρ, ενώ πέρασαν τον μήνα του μέλιτος τους, στο Άμστερνταμ διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Ο τρόπος τους ήταν πολύ ιδιαίτερος και ταιριαστός για ένα νιόπαντρο ζευγάρι: δεν κουνήθηκαν από το κρεβάτι τους για μία εβδομάδα!

Συνέχισαν να γράφουν μουσική και να διαμαρτύρονται αχώριστοι, με ένα διάλειμμα  δύο χρόνων, από το 1973 μέχρι το 1975. Εκείνη την περίοδο η σχέση τους πέρασε μία κρίση, αφού ο John Lennon απειλούταν με απέλαση από τις ΗΠΑ, λόγω κατηγοριών για ναρκωτικά και η Yoko Ono, περνούσε δύσκολες στιγμές, αφού ο πρώην σύζυγος της είχε εξαφανιστεί με την κόρη τους, Kyoko.

Μετά το θάνατο του Lennon το 1980, η Ono κλείστηκε στον εαυτό της (και στο πανάκριβο σπίτι τους) για πολλά χρόνια. Από τότε η Yoko Ono συνεχίζει να κάνει εκθέσεις τέχνης, να ασχολείται με τη μουσική, να τραγουδάει (για …κακή τύχη όλων μας) και να αναλώνεται σε ένα συνεχή μιντιακό πόλεμο με τον Paul McCartney για τη σειρά των ονομάτων στα ψιλά γράμματα των τραγουδιών των Beatles, από τα οποία συντηρείται η ίδια και το ακριβό lifestyle της (όχι, δεν ντύνεται ακόμη με κελεμπίες και λαχούρια).

Η Courtney Love από την άλλη γεννήθηκε το 1964 και πέντε χρόνια αργότερα οι γονείς της χώρισαν. Την κηδεμονία κέρδισε στο δικαστήριο η μητέρα της, αφού κατηγόρησε τον πατέρα της Love ότι έδινε LSD στο νήπιο.

Το 1989 η Love έμαθε μόνη της να παίζει κιθάρα και έβαλε μία αγγελία στο περιοδικό Flipside ανακοινώνοντας ότι θέλει να φτιάξει ένα συγκρότημα. Οι μουσικές της επιρροές σύμφωνα με την αγγελία ήταν οι Big Black, οι Sonic Youth και οι Fleetwood Mac. Έτσι δημιουργήθηκαν οι Hole (η ίδια ονόμασε το συγκρότημα) με το αρχικό τους line up. Το πρώτο τους single “Retard Girl” κυκλοφόρησε το 1990 και οι Hole άρχισαν να κερδίζουν φήμη. Ακολούθησε ο πρώτος δίσκος τους “Pretty on the inside”, αλλαγές στα drums και στο μπάσο και άλλοι δύο δίσκοι “Live through this” (1994) και “Celebrity Skin” (1998).

Η Love απέκτησε ιδιαίτερη φήμη όσον αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος, αφού πάνω στη σκηνή ήταν συχνά επιθετική, βρίζοντας και πετώντας κιθάρες στο κοινό και αλλάζοντας τους στίχους ώστε να είναι προκλητικοί και να αντικατοπτρίζουν την δική της  άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

Οι Hole πάντως γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Το “Live Through This” έγινε πλατινένιο και ονομάστηκε ένας από τους καλύτερους δίσκους όλων των εποχών από το περιοδικό Rolling Stone, ενώ το “Celebrity Skin”, όπου υιοθέτησαν έναν πιο pop rock ήχο, έγινε πολυ-πλατινένιο. Το συγκρότημα διαλύθηκε το 2002 και η Love ακολούθησε μία αποτυχημένη solo καριέρα, ενώ από το 2009 προσπαθεί να επαναφέρει με τον κιθαρίστα Eric Erlandson την επιτυχημένη καριέρα των Hole, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.

Παράλληλα έχει προσπαθήσει να κάνει καριέρα ως ηθοποιός. Έχει παίξει με τον Jim Carey στο “Man on the moon”, ενώ για την ερμηνεία της στο “People vs. Larry Flint” (1996) του Milos Forman, κέρδισε και μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα.

Με τον Kurt Cobain των Nirvana γνωρίστηκαν το 1990 στο πάρκινγκ μετά από μία συναυλία, όταν ακόμη τα συγκροτήματά τους ήταν ακόμη σχετικά άγνωστα στο ευρύ κοινό. Ο Cobain αρχικά την απεύφευγε επειδή ήθελε να μείνει εργένης για κάποιο καιρό, αλλά του ήταν δύσκολο να την αγνοήσει, αφού του ήταν ακαταμάχητη. Παντρεύτηκαν το 1992 σε μία παραλία στην Χαβάη. Εκείνη φορούσε ένα άσπρο φόρεμα και ο Cobain φορούσε …πράσινες πυτζάμες, επειδή βαριόταν να βάλει κοστούμι! Έξι μήνες μετά, τον Αύγουστο του 1992, γεννήθηκε η κόρη τους Frances Bean.

Ο Kurt Cobain είχε προβλήματα με ναρκώτικα πολύ καιρό πριν γνωρίσει την Love. Η πρώτη του επαφή με την ηρωίνη έγινε το 1986. Ο εθισμός του άρχισε να προκαλεί προβλήματα στους Nirvana στην περιοδεία τους για την προώθηση του “Nevermind” το 1991. Η Love έχει παραδεχτεί ότι έκανε χρήση ηρωίνης ενώ ήταν έγκυος, χωρίς να το ξέρει. Όταν έμαθαν ότι περιμένουν το πρώτο τους παιδί, ο Cobain προσπάθησε να πάει σε κλίνική αποτοξίνωσης, τον Φεβρουάριο του 1992. Μετά από λίγο καιρό ξανακύλησε, και η πρώτη φορά που πήγε να πεθάνει από υπερβολική δόση ήταν τον Ιούλιο του 1993, πριν από μία εμφάνιση των Nirvana. Αντί να καλέσει ασθενοφόρο, η Love του έκανε η ίδια ένεση με ένα φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται ως “αντίδοτο” για υπερβολική δόση οπιούχων ναρκωτικών.

Τον Μάρτιο του 1994, η Love κάλεσε την αστυνομία λέγοντας ότι ο Cobain έχει αυτοκτονικές τάσεις και ήταν κλειδωμένος στο δωμάτιό του με ένα όπλο. Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί, κατάσχεσαν όπλα και πολλά χάπια από τον Cobain, ο οποίος τους δήλωσε ότι απλά είχε κλειστεί στο δωμάτιο για να αποφύγει την Love. Άλλη μία προσπάθεια για αποτοξίνωση έγινε εκείνο το μήνα, μετά από παρέμβαση της Love, αλλά ο Cobain βγήκε από την κλινική και οι συγγενείς και οι φίλοι του δεν ήξεραν που είναι. Στις 8 Απριλίου 1994 ο Kurt Cobain βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του και ο ιατροδικαστής απεφάνθη ότι είχε πεθάνει από σφαίρα στο κεφάλι του τρεις μέρες πριν ενώ στο αίμα του υπήρχαν μεγάλες ποσότητες ηρωίνης και βαρβιτουρικών.

Τέσσερις μέρες αργότερα κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος των Hole, “Live through this”. Οι κακές γλώσσες λένε ότι τον σκότωσε η ίδια η Love, φοβούμενη ότι θα την χώριζε. Άλλωστε πολλοί υποστηρίζουν ότι με τόσα ναρκωτικά στο αίμα του, δεν θα μπορούσε να κρατήσει καν όπλο. Οι ακόμα χειρότερες γλώσσες λένε ότι το έκανε για την προώθηση του δίσκου της. Οι θεωρίες αυτές υποστηρίζουν ότι στο σημείωμα που άφησε ο Cobain, εξηγούσε απλά ότι σκόπευε να χωρίσει την Love, να φύγει από το Seattle και να αποσυρθεί από τη μουσική. Μόνο οι τελευταίες γραμμές αναφέρουν σκέψεις για αυτοκτονία και κανένας ειδήμων δεν κατέληξε αν είναι όντως γραμμένες από τον ίδιο τον Cobain.


Η Courtney Love διαβάζει το σημείωμα που άφησε ο Kurt Cobain λίγο πριν αυτοκτονήσει…

Οι κριτικοί της Love υποστηρίζουν ότι το συγκρότημα της και η ίδια δεν θα είχαν ποτέ την επιτυχία που είχαν, αν δεν είχε παντρευτεί τον Cobain.

Η Courtney Love από τότε υιοθέτησε την περσόνα της χτυπημένης απο τη μοίρα, ασταθούς ψυχολογικά χήρας. Τα προβλήματά της με τα ναρκωτικά, κυρίως με την κοκαΐνη, συνέχισαν και πολλές φορές είχε και μπλεξίματα με τον νόμο. Έχει εμφανιστεί υπό την επήρεια ναρκωτικών σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και σε ζωντανές εκπομπές.

Συχνά επιδεικνύει πόσο καλός άνθρωπος είναι. Συγκεκριμένα στο ντοκιμαντέρ “Hit So Hard”, για την δύσκολη ζωή και την μάχη κατά του εθισμού στα ναρκωτικά της ντράμερ των Hole, Patty Schemel, η Love περνάει όλη τη συνέντευξή της μασουλώντας πατατάκια, γκρινιάζοντας για το γεγονός ότι ο εθισμός της ντράμερ της κόστιζε λεφτά κατά την ηχογράφηση του “Celebrity Skin” και υποστηρίζοντας ότι δικαίως δεν την βοήθησε οικονομικά όταν η Schemel ήταν άστεγη και άπορη μετά τη διάλυση του συγκροτήματος. Όλα αυτά ενώ επιδεικνύει στο κοινό τα πατατάκια στο στόμα της!


Η Courtney Love σε συναυλία της στη Βραζιλία, ενώ …στολίζει τον Dave Grohl και τους Foo Fighters!

Όπως και η Yoko Ono, οι σχέσεις της Love με τους πρώην συνεργάτες του συζύγου της είναι (τουλάχιστον) άσχημες. Έχει κάνει πολλές φορές προσβλητικές δηλώσεις για τον Dave Grohl, με τον οποίο μοιράζονται και τα πνευματικά δικαιώματα από κάποια τραγούδια των Nirvana. Οι δηλώσεις αυτές κυμαίνονται από το ότι “δεν τον θυμάται στους Nirvana” μέχρι το ότι “ο Grohl έχει παρενοχλήσει σεξουαλικά την κόρη της”. Η μεταξύ τους δικαστική διαμάχη για τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών των Nirvana (που αξίζουν περίπου 162 εκ. δολλάρια) δεν βοήθησε στην μεταξύ τους σχέση.

Ούτε οι σχέση της με την κόρη της είναι καλή. Η Frances Bean έχει διακόψει κάθε επαφή με τη μητέρα της από τότε που ενηλικιώθηκε και πολλές φορές έχει αναγκαστεί να μιλήσει σε δημοσιογράφους (τους οποίους αποφεύγει) για να διαψεύσει κάποια από τα τρομακτικά πράγματα που διαλαλεί η Love.

Σε ποια τελικά απονέμεται ο τίτλος της πιο μισητής γυναίκας στην ιστορία της μουσικής είναι δύσκολο να το αποφασίσουμε. Και οι δύο γυναίκες μπορούν να κερδίσουν με ατράνταχτα επιχειρήματα. Οι περισσότεροι τείνουν προς την Love (και ο υποφαινόμενος), αλλά αυτό δικαιολογείται επειδή η δικές της πράξεις και δηλώσεις είναι πιο πρόσφατες. Στις μέρες μας κανείς δεν ασχολείται με μία ασυμπάθιστη γριά Γιαπωνέζα χίπισσα.

Ωστόσο οι δύο αυτές γυναίκες έχουν πολλά κοινά. Πρώτον είχαν και οι δύο καριέρες στη μουσική. Φυσικά της Love ήταν πιο πετυχημένη, αλλά μόνο και μόνο επειδή ήξερε να πουλάει τον εαυτό της καλύτερα. Κατά τ’ άλλα αν έκαναν μαζί ντουέτο θα ήταν χειρότερο κι από …βίαιο θάνατο γάτας από ύαινα! Δεύτερον, και των δύο οι καριέρες θα ήταν λιγότερο πετυχημένες αν δεν είχαν παντρευτεί τους συζύγους τους. Τρίτον, έχουν εξασφαλίσει πολύ άνετες ζωές εξαιτίας των αντρών τους.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι παραμένουν ζωντανές διαφημίσεις κατά των ναρκωτικών… “Προσέξτε παιδιά. Αν παίρνετε ναρκωτικά, θα καταλήξετε παντρεμένοι με κάτι τέτοιο!”.

———–

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here