ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Inner Ear (9/2011)

Είναι πολύς καιρός που παρέμεινε κλειστή αυτή η πόρτα. Καμία φωνή δεν ακουγόταν πια. Κι όμως, ήταν όλα γραμμένα εκεί. Στα δέντρα, στα μεταλλικά ποτιστήρια… Τώρα μόνο ερημιά. Χαρούμενη όμως. Πόσο απλά, οι άνθρωποι άφηναν πάντοτε τις ιστορίες τους στον κήπο, χωρίς το παραμικρό ίχνος. Οι τοπικοί εκδότες ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτές, και το υλικό έμεινε ανέκδοτο για χρόνια. Από τότε, παρέμειναν εδώ, μέσα στα όρια του φράχτη κι έτσι ονομάστηκαν “The Garden Novels” !

Πέρασε καιρός από το πρώτο τους album, “Every Night Dreams”, το πρωτότυπο soundtrack για την βουβή ταινία του Mikio Naruse, που ακούστηκε για πρώτη φορά live στις «Μέρες Ανεξαρτησίας» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.  Παρά τις ενδιάμεσες ζωντανές εμφανίσεις τους σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πάτρα η δισκογραφική απουσία τους έγινε αισθητή και η προσμονή για την καινούρια τους δουλειά όλο και πιο έντονη. Οι Your Hand In Mine (Μάνος Μυλωνάκης, Γιώργος Παπαδόπουλος) επιστρέφουν αυτό το φθινόπωρο με το καινούριο τους album “The Garden Novels”, όπου μέσα από 9 κομμάτια, επιχειρούν μια διαδρομή στο υποσυνείδητο, συναντούν φανταστικούς ήρωες και αφουγκράζονται τις ιστορίες τους.

Δύσκολα ξεχνάει όποιος έχει βιώσει τον κήπο. Μόνιμος κάτοικος, ερασιτέχνης κηπουρός ή απλός επισκέπτης, όλοι σίγουρα έχουν ακούσει τουλάχιστον μια ιστορία μέσα από τις σιωπές και τους ήχους ενός κήπου.  Για τους απόγονους των τσιμεντουπόλεων τα θαύματα και τα μυστικά του, ειδικά όταν αυτός βρίσκεται στην καρδιά της υπαίθρου είναι ακόμα πιο πρωτόγνωρα και μεγαλειώδη, καθώς αποκαλύπτουν ένα θαυμαστό άγνωστο σύμπαν και ταυτόχρονα ανασύρουν μνήμες παιδικών χρόνων από οικογενειακές αποδράσεις στην εξοχή.  Άλλες φορές πάλι, αυτός ο κήπος μπορεί να είναι εντελώς φανταστικός, να αλλάζει χρώματα και μορφές στο μυαλό του δημιουργού του και να λειτουργεί ως μέσο απόδρασης ξεπερνώντας τα όρια του φράχτη. Το “The Garden Novels” έχει μυρωδιές και ήχους από τις βόλτες των Your Hand In Mine στην Αγγλική και Γαλλική ύπαιθρο (περιέχει αρκετές εξωτερικές ηχογραφήσεις φυσικών ήχων σε δάση και χωράφια), αλλά κυρίως μεγάλες δόσεις από το Μελισσοχώρι του νομού Θεσσαλονίκης, όπου ως τακτικοί επισκέπτες ηχογραφούν ξοδεύοντας άπειρες ώρες και μέρες και παράλληλα ζουν από κοντά όλες τις αλλαγές του κήπου καθώς οι εποχές του χρόνου αλλάζουν.

O τίτλος του album δεν είναι μεταφορικός, τα κομμάτια του “The Garden Novels” συνοδεύονται από ισάριθμες μικρές ιστορίες (που υπάρχουν στο booklet του cd), γραμμένες, όπως και η μουσική, από το ίδιο το συγκρότημα. Μόνο που αυτή τη φορά η δημιουργική διαδικασία είναι αντίστροφη απ’ αυτήν του προηγούμενου album τους. Αντί το soundtrack να επενδύσει τις προ-υπάρχουσες εικόνες και λέξεις, η μουσική εδώ αποτελεί την αρχή και οι λέξεις έρχονται να αποκωδικοποιήσουν τις μελωδίες και τους ήχους και να τα αποτυπώσουν σε εικόνες. Στη συλλογή τους από συνηθισμένα και ασυνήθιστα όργανα (που συνεχώς μεγαλώνει) έρχεται να προστεθεί ένα stroh violin (βιολί με ηχείο τρομπέτας), μια κανονική τρομπέτα και ένα αναλογικό synth που ακούει στο όνομα Persephone. Επίσης ανάμεσα στα instrumental ηχοτοπία για πρώτη φορά εμφανίζουν ένα κομμάτι με στίχους (“Nightly Drums”) το οποίο ερμηνεύει ο Γιώργος Παπαδόπουλος.

Η πολυτελής λινόδετη έκδοση του cd αποπνέει vintage ρομαντισμό, σχεδιάστηκε από τον db και είναι επηρεασμένη από την πρώιμη αγγλική τυπογραφία και τις εκδόσεις των παλιών βρετανικών παραμυθιών. To “The Garden Novels” κυκλοφορεί σε cd από την Inner Ear, ενώ υπάρχει και έκδοση βινυλίου σε περιορισμένα αντίτυπα (που περιέχει και κωδικό για δωρεάν download του album!)…

TΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη – a.kypriadi@musiccorner.gr

Μια πολύ ευχάριστη μουσική έκπληξη κρύβει ο “κήπος” των Your Hand in Mine! Από το πρώτο άκουσμα φαίνεται πόσο αρμονικά δένουν τα κομμάτια, γεγονός το οποίο επιτρέπει και στο δίσκο να λειτουργήσει ως soundtrack. Πράγματι, αυτή τη θέση θα αποκτήσει και στη μουσική μου συλλογή: μια συντροφιά για όμορφα βράδια με θέα τη μισοκοιμισμένη πόλη… Ήχος ρομαντικός, αλλά και πλούσιος χάρη στη χρήση ποικίλων οργάνων και στη δεξιοτεχνία των μουσικών, επιτρέπει στον ακροατή να ταξιδέψει, να μελαγχολήσει, να ερωτευθεί…

Το “Foreword” εισάγει τον ακροατή όχι μονάχα στο ύφος του δίσκου, αλλά και στη γενική ιδέα πίσω από το Garden Novels. Είναι όμορφο και γεμάτο μυστικά. Μοιάζει σαν μια καρδιά που δειλά δειλά ξεδιπλώνει τις πιο κρυφές πτυχές της κάτω από τον ανοιξιάτικο έναστρο ουρανό με μόνο τον ήχο της φύσης να γεμίζει τη σιωπή. Με μια εισαγωγή απαλή και εύθραυστη και μια μελωδία που εμπλουτίζεται συνεχώς με καινούρια μουσικά όργανα και ιδέες, το “Desert Flags” ταξιδεύει, στοιχειώνει και καθηλώνει τον ακροατή.

Το “Nightly Drums” έχει μια ιδιαίτερη στιβαρότητα, με τα αγγλόφωνα φωνητικά να φέρνουν στο μυαλό γιορτές γεμάτες μπίρα σε μισοσκότεινα καπηλειά. Το “Morning Drums” είναι το “άλλο μισό” του Nightly Drums και βασίζεται στο αρκοντεόν και τα κρουστά. Αν το Nightly Drums περιγράφει ένα βράδυ γεμάτο αναμνήσεις και ποτό, το Morning Drums διαδραματίζεται την ώρα που χαράζει, με τον ορίζοντα να βάφεται κόκκινος και τα νυχτερινά πλάσματα να σταματούν το τραγούδι.

Το “Boy and the Birds” είναι ίσως το πιο ανάλαφρο τραγούδι του δίσκου, με ένα υπέροχο ακορντεόν να κυριαρχεί. Το “Rest” σε γεμίζει στοιχειωμένες αναμνήσεις, με τη μουσική να φέρνει στο μυαλό τις μελωδίες των μουσικών κουτιών. Εξαιρετική είναι η χρήση των κρουστών στο “Tin Can Parade”, ενώ το αποτέλεσμα έχει άρωμα Γαλλικού κινηματογράφου. Αν και η μελωδία της εισαγωγής του είναι κάπως “σκληρή”, το “Rosin” σύντομα εξελίσσεται σε μια σπουδή πάνω στην τρυφερότητα που μπορούν να αναδείξουν τα μουσικά όργανα. Ο δίσκος κλείνει με το “Afterword”, μια αποχαιρετιστήρια μελωδία.

Το καλύτερο στοιχείο του δίσκου είναι σίγουρα η διατήρηση ενός κοινού μουσικού ύφους σε όλα τα κομμάτια, το οποίο λειτουργεί ως καμβάς για τη δημιουργία μιας δουλειάς γεμάτης ιδέες, χρώματα και συναισθήματα. Αποτελεί ταυτόχρονα ένα χορταστικό καλλιτεχνικό δημιούργημα και μια πηγή ρομαντισμού σε έναν κόσμο γεμάτο σκληρό ρεαλισμό. Είναι δουλειά που σίγουρα χρειάστηκε μεράκι, κόπο και προσπάθεια για να ολοκληρωθεί, αλλά απογειώθηκε χάρη στη μουσική ευαισθησία των Your Hand in Mine και την άρτια εκτέλεση των κομματιών.

Τελικά δεν έμαθα σε ποιο κήπο θέλησαν να αναφερθούν οι δημιουργοί, καθώς δεν έλαβα δυστυχώς το συνοδευτικό βιβλιαράκι με τις ιστορίες, ωστόσο κατάφεραν να μου φέρουν στο μυαλό έναν άλλο κήπο: την αυλή του “Εγωιστή Γίγαντα” του Oscar Wilde. Στις ημέρες “αγάπης και τρόμου” που διανύουμε, σίγουρα η υπενθύμιση ενός τέτοιου παραμυθιού είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Foreword
02. Desert flags
03. Nightly drums
04. A boy and the birds
05. Morning drums
06. Rest
07. The tin can parade
08. Rosin
09. Afterword

*** Οι κριτικές δίσκων αποτελούν προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη που σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι συνάδουν με τις απόψεις και της υπόλοιπης συντακτικής ομάδας του Music Corner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here