9/9/2013
Γράφει η Πέννυ Γέρου
Φωτογράφηση: Θανάσης Μαϊκούσης
www.musiccorner.gr

(Χορηγός Επικοινωνίας)

Γυρίσαμε από διακοπές και η Αθήνα μας έχει ετοιμάσει μια αγκαλιά γεμάτη συναυλίες, καθώς ξένοι και Έλληνες καλλιτέχνες κάνουν τα tours τους ή κλείνουν τις καλοκαιρινές τους συναυλίες αντίστοιχα. Μια συναυλία που περιμέναμε από τον Ιούνιο κιόλας ήταν και αυτή της αγαπημένης μας Γαλλίδας Zaz! Με το «Je veux» να έχει σπάσει όλα τα charts και το «Recto Verso» να κάνει τον κύκλο της Ευρώπης για να γιορτάσει στην ουσία την κυκλοφορία του, η Zaz ήρθε στην Ελλάδα, στο Θέατρο Λυκαβηττού της Αθήνας, στις 3 Σεπτεμβρίου!

zaz_live_2013_09_04

Πριν η Zaz χαιρετήσει το αθηναϊκό κοινό, η Μαριέττα Φαφούτη και η μπάντα της επιμελήθηκαν τον πρόλογο της βραδιάς. Μια πολύ κακιά μάγισσα με ξόρκια και άλλα μαγικά προθέρμανε το κοινό με στοιχεία groovy, με στοιχεία… «Kookoobadi», αλλά και πιο μελωδικές δημιουργίες όπως το «I try», που έχουμε αρχίσει να αγαπάμε στις συναυλίες της και αναμένουμε να κυκλοφορήσει μαζί με άλλα κομμάτια μέσα στο 2013. Η Μαριέττα, σα μια γλυκύτατη εν τέλει παρουσία που τελευταία φαίνεται να «σκέφτεται δυνατά» επί σκηνής, έβαλε όλο τον κόσμο να σηκωθεί, να χτυπήσει τα χέρια και τα πόδια του στο ρυθμό ή να φωνάξει δυνατά τα ξόρκια της, σα να επιμένει και να’ ναι σίγουρη πως… αργά ή γρήγορα θα πιάσουν  σε όλη την Αθήνα!

zaz_live_2013_09_18_fafouti

Όση ώρα έπαιζε η Μαριέττα, ένα πανό είδα πίσω μου να γράφει «On t’ aime!». Μόλις ήρθε η ώρα να εμφανιστεί η Isabelle Geffroy, η γνωστή καλλιτεχνικά ως Zaz, το πανό αυτό βρέθηκε ξαφνικά μπροστά στη σκηνή και η Zaz το αντίκρισε με ένα θερμό χαμόγελο, όπως και όλους όσους είχαν κατακλύσει το θέατρο για να την απολαύσουν. Το θέατρο ήταν πραγματικά γεμάτο και λέγεται πως βρέθηκαν γύρω στα 4000 άτομα, γεγονός πραγματικά αξιοθαύμαστο, δεδομένου και του υψηλού εισιτηρίου – το κανονικό εισιτήριο κόστιζε 35 ευρώ, ενώ το φοιτητικό 25.

Βλέποντας τα καθίσματα του θεάτρου, σκεφτόμουν πως δε μπορώ να φανταστώ «καθιστική» συναυλία της Zaz. Το ίδιο μάλλον ίσχυε και για τον κόσμο που ήρθε, αφού αργά ή γρήγορα όσοι περισσότεροι μπορούσαν, κατέβηκαν ακριβώς μπροστά στη σκηνή και χόρευαν δυνατά «On ira», κομμάτι από το νέο δίσκο με παλμό, δυναμικότητα και αισιοδοξία, με το οποίο άνοιξε η συναυλία της 3ης Σεπτεμβρίου.

zaz_live_2013_09_26

Ο καινούργιος δίσκος «Recto Verso» ακολουθεί και παρουσιάζει όλες τις καλλιτεχνικές γραμμές που έχει χαράξει η Zaz. Παριζιάνικος ήχος, χωρίς να λείπουν soul και ακουστικά στοιχεία. Μην ξεχνάμε και την αγάπη της για τη jazz και τη swing, όπως φάνηκε με τα καινούργια κομμάτια «Oublie Loulou» και «Comme ci Comme ca». Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα κανένα κομμάτι δεν έχει κλέψει τόσο τις καρδιές μας όσο το «Je veux». Υπάρχουν ωστόσο κομμάτια που έχουμε ξεχωρίσει, όπως το «T’ attends quoi» που ακούμε στα ραδιόφωνα της πόλης.

zaz_live_2013_09_10

Η Zaz είναι μια ακόμα καλλιτέχνης που έρχεται στην Ελλάδα με τη λαχτάρα να μιλήσει ελληνικά, ώστε να επικοινωνήσει με κάποιο τρόπο (πέραν της μουσικής φυσικά) με το κοινό της. Η αλήθεια είναι πως, για ακόμη μια φορά, κάτι τέτοιο αποδείχθηκε δύσκολη επιχείρηση, οπότε ρώτησε το κοινό ευθέως αν καταλαβαίνει γαλλικά και, με μεγάλη έκπληξη, έλαβε ένα δυνατό «Oui» από τον κόσμο! Πριν κλείσει όμως τη συναυλία με ένα κομμάτι «bonus» για το δίσκο, «La retour du soleil», μας άφησε με μια πολύ δυνατή φράση σε όσο καλύτερα ελληνικά μπορούσε: «Αυτό το τραγούδι είναι για τους ανθρώπους που πολεμούν για την ελευθερία και όχι για το φόβο τους».

zaz_live_2013_09_05

Από τη συναυλία αποχώρησαν όλοι με τις καλύτερες εντυπώσεις. Είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και ξεχωριστές φωνές του σήμερα, δίνοντας μάλιστα και ένα χρώμα του χθες, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι τη χαρακτηρίσουν ως νέα Edith Piaf, την οποία και η ίδια φαίνεται να αγαπά πολύ και τιμά με το πρόγραμμά της.  Η χροιά της είναι πραγματικά ιδιαίτερη και απολαυστική σε κάθε της έκφραση. Η σκηνική της παρουσία ακόμα καλύτερη. Δυναμική, κεφάτη, συναισθηματική, εκφραστική και φυσικά αξιαγάπητη!

Η Ελλάδα αγαπάει Zaz και το απέδειξε με το παραπάνω στο θέατρο του Λυκαβηττού. Εις το επανιδείν Zaz, ή αλλιώς… au revoir!

——————-

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here