Ελεωνόρα Ζουγανέλη

Επιλέξτε για να συζητήσετε θέματα που αφορούν την ελληνική pop ή λαϊκή μουσική σκηνή...
Άβαταρ μέλους
billakos24

Re: EΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ THREAD

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από billakos24 »

panosif έγραψε:

Ολόκληρο το live album στο κανάλι του GetGreekMusic
https://www.youtube.com/watch?v=PHjIkHg ... 8HmAHwQGgA
Γεια σου Ζουγα θεα! :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Υπέροχη στο ''Αγάπη που'γινες δίκοπο μαχαίρι'', πολύ ωραία η διασκευή στο ''Να με θυμάσαι''! :smile: :give_rose:
All of our endings can be found in our beginnings...
Άβαταρ μέλους
panosif

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από panosif »

Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
panosif

Στο «Public» για την Μελίνα και την Ελεωνόρα

του Άρη Δαβαράκη

Εικόνα

Τετάρτη βράδυ πριν τα μεσάνυχτα, επιστρέφοντας από το «Public» στο Σύνταγμα και την παρουσίαση του διπλού cd «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη – που είναι η ζωντανή ηχογράφηση εκείνης της φεγγαρόλουστης βραδιάς του Ηρωδείου, όταν η Ελεωνόρα μας άφησε όλους άφωνους ερμηνεύοντας «Τα τραγούδια της Μελίνας», σε μια παράσταση σκηνοθετημένη από τον Πέτρο Ζούλια, με τον Μίλτο Λογιάδη να κρατάει της μπαγκέτα της «Καμεράτα» και την Μπέττυ Βαλάση να σημαδεύει απλώς με την παρουσία της τον χώρο και την στιγμή, εκπροσωπώντας πάνω στην σκηνή την ίδια την Μελίνα, την καλή της φίλη. Της μαγικής εκείνης βραδιάς που με είχε κάνει να γράψω και αυτό το κείμενο – που διαβάστηκε πολύ. Ίσως λόγω αυτού του κειμένου να με κάλεσαν να συμμετέχω και εγώ στο πάνελ, παρ’ όλο που δεν είχα καμία δημιουργική σχέση με την παράσταση. Ήμουν ένας από τους χιλιάδες θεατές της που ενθουσιάστηκαν. Ένας θεατής όμως που χάρη στην παιδική του φιλία με την Μανουέλλα Παυλίδη, είχε την τεράστια τύχη όχι μόνο να γνωρίσει την Μελίνα το 74 αλλά να γίνει και φίλος της και να την ζήσει σχεδόν σαν μέλος της οικογένειας σε λαμπερές, αστραφτερές αλλά και πολύ ζόρικες στιγμές, όταν ήρθε πια η εποχή του καρκίνου. Ένας θεατής που έχει δει ζωντανά την Μελίνα να τραγουδάει συγκλονιστικά το «Σουραμπάγια Τζώννυ» των Μπρέχτ και Βάϊλ στην παράσταση «Συντροφιά με τον Μπρέχτ» του Ζύλ Ντασσέν, ή τον «Mack the Knife» στην «Όπερα της Πεντάρας», πάλι του Ντασσέν, με συμπρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο –η πρώτη εμφάνιση της Μελίνας στην Αθήνα μετά από μια δεκαετία και παραπάνω (που περιέλαβε τις εμφανίσεις της στο Broadway, την χούντα, τα γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών που την κρατήσανε μακριά από το Θέατρο).

Το είπα και στο πάνελ ότι πήγα πολύ μαγκωμένος στο Ηρώδειο εκείνο το βράδυ γιατί, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι εύκολη υπόθεση να ερμηνεύσει μια άλλη, όσο εξαιρετική και να είναι, σταρ ή τραγουδίστρια, ένα ρεπερτόριο τόσο πολύ «δεμένο» στη μνήμη μας με τις ερμηνείες της Μελίνας. Δεν είναι ζήτημα φωνής βλέπετε, η Ζουγανέλη έχει πολύ καλύτερη φωνή από της Μελίνας αν το δει κανείς τεχνικά, είναι τραγουδίστρια με πολύ μεγάλες δυνατότητες. Η Μελίνα δεν ήταν τραγουδίστρια, τραγουδούσε σωστά και πολύ γοητευτικά –αλλά ήταν μια στάρ που τραγουδούσε, σε έπαιρνε μαζί της ταξίδι με όλη την σκηνική της παρουσία, ήταν μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Και, ναι, πήγα κουμπωμένος γιατί (έλεγα από μέσα μου) άντε τώρα να πει ένα νέο σύγχρονο κορίτσι το «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» , το «Χάρτινο το φεγγαράκι» (που πρωτακούστηκε από την Μελίνα στο υπόγειο του Κούν πριν γεννηθώ και εγώ ακόμη), το «Αστέρι μου, φεγγάρι μου», ή τον υπέροχο «Ιλισσό» με τον Τέλη που κάθε γυναίκα θέλει να τον έχει φίλο, να χορεύει μαζί του τα βράδια (cha-cha - του Χατζιδάκι όμως) νάχει χάδια, νάχει χάδια…

Είναι πολύ μεγάλη τύχη όμως να βλέπεις την ζωή να προχωράει δυνατά, με αυτές τις αναπάντεχες εκπλήξεις της –και να σε «παίζει» ακόμα, μαζί με όλους όσους έχουν όρεξη για παιχνίδι. Η Ελεωνόρα, όλοι το ξέρετε, είναι κόρη του Γιάννη Ζουγανέλη και της Ισιδώρας Σιδέρη και την θυμάμαι, την είχε πάρει το μάτι μου κάπου, κάποια στιγμή, όταν ήταν ακόμα πιτσιρίκι τριών ή τεσσάρων ή πέντε χρονών. Μάλλον ο μπαμπάς της την είχε πάρει μαζί σε μια πρόβα με την Λία Μελετοπούλου με την οποίαν κάτι κάνανε μαζί εκείνη την εποχή, μάλλον ο Γιάννης είχε γράψει κάποια μουσική για μια χορογραφία του «Μικρού Χορευτικού Θεάτρου» της Λίας. Ο κόσμος είναι μικρός λοιπόν και είναι γεμάτος θαύματα και εκείνο το βράδυ στο Ηρώδειο εκείνο το πιτσιφρίκι βγήκε στην σκηνή και μας ταξίδεψε, ολόκληρη γυναίκα, όμορφη, εξαιρετική ερμηνεύτρια, με φωνητικές δυνατότητες που ακόμα δεν έχουν φανεί όλες –και με θάρρος πολύ και ευγένεια, αυτοπεποίθηση αλλά και μέτρο σπάνιο.

Έτσι έχω τώρα δίπλα μου το διπλό cd με την ζωντανή ηχογράφηση της μαγικής εκείνης βραδιάς και με το i-phone μου τράβηξα και μερικές φωτογραφίες (φανατικός instragraμιστής, τι να κάνω, τόπαθα κι’ αυτό) εκ των οποίων η μία κοσμεί αυτό το κείμενο – από την παραγωγή στην κατανάλωση που λένε.

Ευχαριστώ πρώτ’ απ’ όλα το Μανουελάκι μου που μου γνώρισε αυτήν την απίστευτη γυναίκα που, εκτός απ’ όλα τα άλλα που μου χάρισε, με κράτησε όρθιο και με πήγε μέχρι τον τάφο της μητέρας μου τον Σεπτέμβριο του 79, σαν να ήταν η αδελφή της μητέρας μου, με τόση αγάπη και φροντίδα και προσοχή, μην σκοντάψω, μην λυγίσω, μην σπάσω, ακολουθώντας στηριγμένος στην αγκαλιά της, το φέρετρο μέχρι τον σκαμμένο λάκκο. Είναι είκοσι χρόνια απούσα αλλά με έναν ιδιότυπο τρόπο παρεμβαίνει και επιμένει: Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς. Αυτό. Τίποτε άλλο.

Η παράσταση θα επαναληφθεί στις 7 και 8 Νοεμβρίου, με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Για όσους δεν την είδαν – και για όσους θέλουν να την ξαναδούν (σαν και εμένα).

Και για να μην ξεχνιόμαστε: «Το μέτωπο τους Έλληνες καλεί ξανά στη μάχη – Ελευθερία ή Θάνατος το λάβαρό μας γράφει».

Ναι: Ας μην ξεχνιόμαστε…

http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.p ... os&id=5986
Άβαταρ μέλους
panosif

Άβαταρ μέλους
panosif

Άβαταρ μέλους
billakos24

Έτσι full promo το Mega! :525807:

Καλέ έχει ομορφύνει πολύ η Ελεωνόρα! Κούκλα! :007: :d_dance:
Άβαταρ μέλους
fylakas_aggelos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fylakas_aggelos »

Στο cd δεν μπήκε το κομμάτι "Γράψε Ουρανός Μελίνα"
ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ...
Slim_Shady

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Slim_Shady »

fylakas_aggelos έγραψε:Στο cd δεν μπήκε το κομμάτι "Γράψε Ουρανός Μελίνα"
Ισχύει!Κρίμα :sad:
Kάποιος ζωγράφος θεϊκός μας ζωγραφίζει...
Άβαταρ μέλους
panosif

Απολαύστε ένα αποσπασματικό βίντεο, από την παράσταση "Να με θυμάσαι και να μ' αγαπάς - Τα τραγούδια της Μελίνας" στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 10 Ιουλίου!!!
Μια από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών επαναλαμβάνεται, για δύο μοναδικές παραστάσεις, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / Megaron - The Athens Concert Hall 7 & 8 Νοεμβρίου!!!

Slim_Shady

To φόρεμα στην παρουσίαση δεν μου άρεσε καθόλου...
Κατα τα αλλα γλυκήτατη :give_rose:
Άβαταρ μέλους
panosif

Με την Ελεωνόρα, για τη Μελίνα... Public, 29/10/2014

Εικόνα

(Κείμενο/Φωτογραφίες: Μάρω Χρυσανθοπούλου)

Πόσο πολύ χαίρομαι όταν ακούω καινούργιες δισκογραφικές δουλειές με παλιό υλικό αλλά σύγχρονο ήχο οι οποίες είναι καλές! Το εκφράζω πολύ γενικά και απλοϊκά, αλλά αυτή είναι η ουσία. Το ίδιο ακριβώς ένιωσα με τη δισκογραφική δουλειά "Να με θυμάσαι και να μ' αγαπάς" της Ελεωνόρας Ζουγανέλη, ένα διπλό CD που κυκλοφορεί από τη MINOS-EMI και αποτελεί ζωντανή ηχογράφηση από το Ηρώδειο.

Εικόνα

Το καλοκαίρι που πραγματοποιήθηκε η συναυλία δεν μπορούσα να πάω λόγω κάποιων υποχρεώσεων. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι δεν το πάλεψα κιόλας. Ήμουνα λίγο "κουμπωμένη" στο άκουσμα μιας τέτοιας δουλειάς, όχι γιατί δεν μου αρέσει η Ελεωνόρα, αλλά γιατί θεωρώ το ηχογραφημένο υλικό της Μελίνας τόσο "άπιαστο", λόγω της προσωπικότητάς της, της εκφραστικότητάς της, της χροιάς της και της μοναδικότητάς της. Φοβόμουν την αναπόφευκτη σύγκριση και ήθελα να προφυλάξω τα διαφορετικά συναισθήματα που τρέφω για τις δύο αυτές γυναίκες.

Πριν λίγες ημέρες βρέθηκα στην παρουσίαση του δίσκου στο καφέ του Public στο Σύνταγμα. Στα ηχεία έπαιζαν τα τραγούδια. Δαγκώθηκα... Όταν την επομένη έβαλα να ακούσω το δίσκο ολόκληρο, ξαναδαγκωθηκα... Είχα μετανιώσει τόσο πολύ που δεν ήμουνα στο Ηρώδειο. Η Ελεωνόρα και η παρέα της πήραν αυτό το τόσο μοναδικό υλικό και το έφεραν στα μέτρα τους, και το αποτέλεσμα μου άρεσε τόσο πολύ! Ενορχηστρώσεις με πρωτότυπες παρεμβάσεις, μια ζεστή φωνή με συγκρατημένη θεατρική ερμηνεία, μια αντιπροσωπευτική λίστα των τραγουδιών της Μελίνας, ελάχιστες ενστάσεις που μπορεί να είναι και προσωπικό γούστο (για παράδειγμα θεωρώ "τα παιδιά του Πειραιά" μοναδικά εκτελεσμένα από τη Μελίνα και οποιαδήποτε άλλη εκτέλεση δείχνει αδιάφορη). Δεν ξέρω πως αποδόθηκε στο live –από άποψη εικόνας- ό,τι άκουσα όμως στο cd είναι ένα ηχογραφημένο αποτέλεσμα το οποίο άξιζε και με το παραπάνω να εκδοθεί.

Εικόνα

Η παρουσίαση έγινε με μεγαλοπρέπεια. Κάμερες, φωτογράφοι, κόσμος, ένα μεγάλο πάνελ: Άρης Δαβαράκης, Μπέτυ Βαλάση, Πέτρος Ζούλιας, Μαργαρίτα Μάτσα, Μανουέλα Παυλίδου και ο εκπρόσωπος της "Groupama Ασφαλιστική" (χορηγός). Όλοι είχαν να πουν κάτι για τη Μελίνα. Πώς αλλιώς άλλωστε…;

Και βέβαια, η Ελεωνόρα ανάμεσα σε όλα αυτά με το γλυκό αλλά και συνάμα "αλήτικο" στυλ της. Με μια συστολή αλλά και έναν τσαμπουκά ταυτόχρονα. Με ένα χαμόγελο να συνδέει αυτά τα δυνατά στοιχεία του χαρακτήρα της.

Την χαζεύω να υπογράφει τα cd, αφιερώνοντας χρόνο και αγκαλιές σε όποιον την πλησιάζει και σκέφτομαι ότι αυτό το κορίτσι πήρε ένα μεγάλο ρίσκο και της αξίζουν πολλά μπράβο.

Κατάφερε να "τα βάλει" με τον μύθο της Μελίνας και με όλους εμάς που τότε, τώρα και για πάντα τη λατρεύουμε και που ανατριχιάσαμε έτσι όπως αντηχεί η φωνή της στον Ζορμπά, κάτω από το βράχο της Ακρόπολης.

Κατάφερε να αναδείξει ακόμη περισσότερο τη μοναδικότητά της, να αποφύγει τον κίνδυνο της μίμησης, κάνοντας και δικό της αυτό το υλικό.

Μπράβο ρε Ελεωνόρα!

Κι επειδή, άκουσες, αλλά και θα ακούσεις πολλά από κάποιους που θα μπουν -λογικό- στη διαδικασία της σύγκρισης ακόμη και μετά την ακρόαση όμως, γυρεύοντας από μόνοι τους μια "νέα Μελίνα" που εσύ σίγουρα δεν μπήκες στη διαδικασία να φτιάξεις, ξανά μπράβο!

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την παρουσίαση:
https://www.flickr.com/photos/marochr/s ... 716753393/

http://marochr.blogspot.gr/2014/10/public-eleonora.html
Άβαταρ μέλους
panosif

Συνέντευξη της Ελεωνόρας στο αυριανό Πρώτο Θέμα.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
billakos24

Ο ηθοποιός του ''Ταμάμ'' είναι 23 και έχει κάνει τα πάντα? :surprised:

Κρίμα ρε γαμώτο και τώρα απλώς θα περιμένει να γεράσει και να πεθάνει? Τι του επιφύλαξε η ζωή... :sad:
neereaux

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από neereaux »

Πότε είχε 60 κιλά παραπάνω η ελεονώρα; :fan:
Άβαταρ μέλους
panosif

neereaux έγραψε:Πότε είχε 60 κιλά παραπάνω η ελεονώρα; :fan:
Στο ξεκίνημα της καριέρας της λέει στην συνέντευξη.
Άβαταρ μέλους
panosif

Άβαταρ μέλους
panosif

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη στην πιο δημιουργική της φάση μιλάει στο MusicPaper

Εικόνα

Βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της μέχρι τώρα σύντομης μεν αλλά άκρως επιτυχημένης πορείας της δε. Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη είναι από τις εμπορικότερες τραγουδίστριες αυτή τη στιγμή και ο κόσμος της δείχνει έμπρακτα την αγάπη του, όπου και όπως κι αν εμφανιστεί. Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε το νέο της διπλό live άλμπουμ με τα τραγούδια από την παράσταση – αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη στο Ηρώδειο, η οποία θα επαναληφθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για δύο παραστάσεις. Παράλληλα, ετοιμάζεται για την παράσταση στην οποία θα τραγουδάει Edith Piaf, αλλά και τον επόμενο προσωπικό της δίσκο σε μουσική του Μίνου Μάτσα και στίχους της Ελένης Φωτάκη. Με λίγα λόγια βρίσκεται στην πιο δημιουργική της φάση έχοντας κερδίσει με τον τρόπο της την αποδοχή.

Περίμενες την ανταπόκριση, την προσέλευση του κόσμου και την επιτυχία της παράστασης – αφιέρωμα στην Μελίνα στο Ηρώδειο;
Στην αρχή όταν μου έγινε η πρόταση, όχι. Είχα αγωνία αν θα τα καταφέρω. Με ανησυχούσαν οι σκέψεις μήπως είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα σε σχέση με την ηλικία μου και μήπως ήταν ένα εγχείρημα που ασυνείδητα μπορεί να με συνέκρινε στα μάτια του κόσμου με μία τόσο μεγάλη προσωπικότητα. Σιγά σιγά όμως και κατά τη διάρκεια των προβών ένιωσα ξαφνικά μία μεγάλη ασφάλεια και τρομερή θέληση να δουλέψω, οπότε μου έφυγε κάθε ανησυχία.

Η διαδικασία στην οποία σε υποβάλει μία τέτοια παράσταση σε εξελίσσει και καλλιτεχνικά;
Μία τέτοια εμπειρία σίγουρα μπορεί να σε εξελίξει καλλιτεχνικά πάρα πολύ, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Ήταν μία παράσταση με πολλές απαιτήσεις, πολλά πράγματα τα οποία δε γνώριζα και έπρεπε να τα κάνω, οπότε έπρεπε να δουλέψω σε ταχείς ρυθμούς και να βρω και τον δικό μου τρόπο. Παράλληλα, έλυνα και πράγματα δικά μου προσωπικά…

Ποια πιστεύεις ότι μπορεί να είναι μία λάθος εντύπωση που έχει για σένα ο κόσμος;
Σίγουρα έχω μία δεκαετία στο χώρο που δουλεύω συνεχώς για κάτι συγκεκριμένο, δοκιμάζοντας πράγματα, αφήνοντας πίσω κάποια άλλα με ένα συστηματικό πια ρυθμό, οπότε θεωρώ πως ό,τι κι αν είχε καταλάβει ο κόσμος λάθος, σιγά σιγά θα αρχίσει να παίρνει τη σωστή του διάσταση. Δε νομίζω ότι έχει κανείς αμφιβολία για το ότι δουλεύω. Και όσον αφορά στην εικόνα που δίνουν τα Μέσα για εμένα, πιστεύω ότι μου έχουν συμπεριφερθεί με ευγένεια και δεν έχω κάποιο παράπονο στον τρόπο που με παρουσιάζουν και στην εντύπωση που δίνουν για ‘μένα.

Τι είναι αυτό που σε έκανε να είσαι από τα πρόσωπα της γενιάς σου που ξεχώρισαν;

Δε νιώθω ότι έχω ξεχωρίσει. Θεωρώ ότι ξεκίνησα να κάνω ένα πράγμα που στην αρχή μου άρεσε και αυτό από μόνο του με έκανε να το αγαπάω πιο πολύ και να φτάσω στο σημείο να θέλω να κάνω αυτό και τίποτ’ άλλο. Ίσως αυτό που έχει κάνει τον κόσμο να περνάει καλά με τη δουλειά μου είναι ότι κι εγώ περνάω πραγματικά καλά. Την ώρα του live αισθάνομαι ότι υπάρχει μία ανάγκη ουσιαστική δική μου να παρουσιάσω αυτό για το οποίο έχω δουλέψει κι ο κόσμος έρχεται με μία διάθεση αποδοχής.

Μιλάς για αποδοχή. Υπήρξε και αμφισβήτηση;
Νομίζω ότι έχω περάσει το στάδιο της αμφισβήτησης. Ωστόσο, αυτό δεν με έχει κάνει να έχω επαναπαυθεί αλλά πιστεύω ότι προσπαθώ κάθε φορά να κερδίσω τον κόσμο όπως την πρώτη μέρα.

Πιστεύεις ότι αυτός είναι και ο λόγος που ο κόσμος γυρνά την πλάτη σε κάποιους καλλιτέχνες; Ότι δηλαδή από ένα σημείο και μετά παύουν να τον σέβονται και να προσπαθούν όπως στην αρχή;
Δεν μπορώ να το κρίνω γιατί εγώ είμαι πολύ φρέσκια ακόμη και δεν ξέρω τι συμβαίνει με τον χρόνο σε καθένα από εμάς και τι συμβαίνει και με τον κόσμο. Αυτό που μπορώ αν πω είναι ότι η σχέση του καλλιτέχνη με το κοινό είναι μία σχέση που χρειάζεται πάρα πολύ φροντίδα. Και επειδή το ίδιο συμβαίνει και στην προσωπική μου ζωή, δεν έχω ας πούμε κάποιον γάμο χρόνων, είμαι και στην προσωπική μου ζωή σε φάση αναγνώρισης. Σίγουρα πιστεύω στον σεβασμό. Και ένας καλλιτέχνης πιστεύω ότι πρέπει να δείχνει σεβασμό.

Ο σεβασμός μόνο φτάνει;
Πρέπει να δοκιμάζει πράγματα κι αυτό δεν το λέω κρίνοντας από εμένα που έτσι κι αλλιώς μου αρέσει να κάνω καινούρια πράγματα, πιστεύω ότι ένας καλλιτέχνης που εξελίσσεται πρέπει να θέλει έναν καλύτερο ήχο, ένα πιο εξωστρεφές πρόγραμμα κι όταν υπάρχει σεβασμός πιστεύω ότι τα πράγματα όντως γίνονται όλο και καλύτερα.

Υπάρχει αυστηρότητα όταν κρίνουμε τους καλλιτέχνες.
Ναι, πιστεύω ότι οι Έλληνες κρίνουν πολύ αυστηρά τους καλλιτέχνες. Είναι ένα κοινό πολύ απαιτητικό κυρίως ως προς τους Έλληνες καλλιτέχνες. Με τους ξένους πιστεύω δεν δείχνουμε την ίδια αυστηρότητα. Είμαστε πιο ευκολόπιστοι. Και γενικά μας αρέσουν περισσότερο και ευκολότερα τα πράγματα που συμβαίνουν έξω από τη χώρα μας.

Σε επηρεάζει η δική σου προσωπική συναισθηματική κατάσταση πάνω στη σκηνή;
Με επηρεάζει, αλλά όσο σιγά σιγά αποκτώ κάποια πείρα αυτό το πράγμα μετριάζεται. Δηλαδή οι πιο ωραίες στιγμές είναι όταν συνυπάρχει και το εγκεφαλικό και το συναισθηματικό κομμάτι μου σε ένα live. Γιατί καμιά φορά και μόνο το συναισθηματικό δεν είναι αρκετό. Οι άνθρωποι πολλές φορές αισθανόμαστε πράγματα αλλά δε μας είναι πολύ εύκολο να τα εκφράσουμε και σε ένα live έχουμε περιορισμένο χρόνο για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, κι αυτή είναι και η ομορφιά του. Καλό θα ήταν να θυμόμαστε που και που ότι και στη ζωή συμβαίνει το ίδιο. Ξεχνάμε ότι και στη ζωή έχουμε λίγο χρόνο.

Ανήκεις σε μία γενιά καλλιτεχνών, μία εποχή καλύτερα, που το live παίζει κυρίαρχο ρόλο. Αν κάποιος απλώς βγάλει έναν δίσκο, ουσιαστικά δεν υπάρχει αν δεν βγει να παίξει στον κόσμο. Αυτό έχει αλλάξει τον τρόπο που κάνεις μουσική;

Αυτό μου άλλαξε τον τρόπο που έβλεπα τα πράγματα. Οι πρώτοι μου δίσκοι και λόγω απειρίας και λόγω συγκυριών είχαν έναν ήχο που καλώς ή κακώς δεν ήταν εύκολο να τον χρησιμοποιήσω στα live μου. Ήταν πολύ ηλεκτρικός και δεν είχε ποτέ το ίδιο ηχητικό αποτέλεσμα το live με τον δίσκο. Κι ο κόσμος το παρατηρούσε αυτό. Μου έλεγαν ότι είμαι πολύ καλύτερη στα live. Οπότε εμένα μου έκανε καλό να μπω σε ένα πλαίσιο και να βάλω περιθώρια. Ωστόσο, δε νομίζω ότι επιλέγω τραγούδια με κριτήριο αν θα μπορούν να παιχτούν στο live.

Είναι αλήθεια ότι σε ένα πρόγραμμα επιλέγεις πολλά διαφορετικά τραγούδια...
Δεν ξέρω αν τα καταφέρνω πρακτικά και αισθητικά. Γι’αυτό άλλωστε κάποιοι άνθρωποι διαφωνούν πάρα πολύ με αυτό που κάνω. Σίγουρα όμως είναι κάτι που γίνεται συνειδητά. Το έχω αντιληφθεί σαν μία διαδικασία ωριμότητας που όντως κάποια πράγματα τα αφήνεις πίσω σου για να προχωρήσεις.

Ο άνθρωπος στη ζωή του αν τολμάει βγαίνει νικητής;
Γενικά πιστεύω πολύ στο να τολμάμε να δοκιμάζουμε και να ρισκάρουμε πράγματα αλλά αυτό είναι στο χέρι του καθένα πως θα επιλέξει να ζει τη ζωή του. Όσον αφορά εμένα καλλιτεχνικά πιστεύω ότι είναι τόσο μεγάλο το διάστημα που το κάνω, που όλοι έχουν καταλάβει ότι δε γίνεται τυχαία.

Η γρήγορη ανοδική σου πορεία νιώθεις ότι σε ωριμάζει απότομα;

Η ζωή μου γενικά μου έχει φέρει τα πράγματα σε όλα τα επίπεδα, με ρυθμούς που με ανάγκασαν να ωριμάσω. Από μικρή το νιώθω αλλά τώρα πια νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για αυτά που κάνω. Αυτή η δουλειά μου δίνει βιώματα που με εξελίσσουν και δεν μπορώ να πω ότι δε νιώθω μεγάλη τύχη.

Το γεγονός ότι κάποιοι μπορεί να σε αντιμετωπίζουν ως ένα εμπορικό προϊόν...
Δεν ξέρω πως το βλέπουν οι άλλοι αλλά εγώ θέλω να είμαι ανταγωνιστική. Να υπάρχει κάποιος λόγος να επενδύσει κάποιος επάνω μου, γιατί είναι ένα παιχνίδι όντως εμπορικό και επιφέρει κέρδος σε κάποιους. Δε νομίζω όμως ότι γι’αυτό το λόγο αλλάζει ο στόχος μου ή ο τρόπος που βλέπω τα πράγματα. Γνωρίζω ότι στο τέλος υπάρχει μια εμπορική διαδικασία, αλλά εγώ νιώθω πολύ αθώα μέσα σε αυτό που κάνω.

Αρκετές φορές τα Μέσα σε ταυτίζουν με την Νατάσσα Μποφίλιου, ή σας θεωρούν ανταγωνίστριες. Υπάρχει βάση σε αυτή την ταύτιση;

Η ταύτιση είναι γενικά μία λάθος αντίληψη για τα πράγματα. Δύσκολα κάτι ταυτίζεται με κάτι άλλο. Θεωρώ ότι ούτε σύγκριση πρέπει να υπάρχει. Αυτό που καταλαβαίνω και θεωρώ πολύ λογικό -γιατί είμαστε συνομήλικες, είμαστε γυναίκες- είναι ότι ο κόσμος μας έχει εντάξει μαζί μέσα στην καρδιά του και στη συνείδησή του. Και είναι πολύ φυσιολογικό. Εγώ νιώθω μεγάλη ασφάλεια που είναι και η Νατάσσα μέσα σε όλο αυτό.

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της γενιάς σου που σου αρέσει περισσότερο;
Ο καθένας έχει το δικό του χώρο, το δικό του τρόπο, ο καθένας επιλέγει τη δική του διαδρομή με ωριμότητα. Αυτό που βλέπω είναι ότι, παρότι κάποιοι είναι πιο κατασταλαγμένοι από κάποιους άλλους, δεν είναι στον αέρα. Δεν κάνουν τυχαία βήματα. Κινούνται συνειδητά και αυτό είναι κάτι που το χαίρομαι πολύ.

Είναι εύκολο σήμερα για έναν νέο καλλιτέχνη να δει τη δουλειά του να κυκλοφορεί και να φτάσει εκεί που έχεις φτάσει εσύ σήμερα; Για κανένα δεν είναι εύκολο. Ούτε για’μένα είναι εύκολο να βγάλω τη δουλειά μου έτσι όπως θέλω, με τις συνθήκες που θέλω. Ταλαιπωρούμαι πάρα πολύ. Τσακώνομαι πολύ. Αγωνιώ πάρα πολύ για να φτάσω τελικά σε ένα αποτέλεσμα το οποίο να θέλω και με το οποίο να νιώθω καλά. Σίγουρα όσο περνάει ο καιρός δυσκολεύουν τα πράγματα για όλους.

Δισκογραφικά ετοιμάζεις ακόμη έναν προσωπικό δίσκο;

Ναι, με μουσική του Μίνωα Μάτσα, ο οποίος έχει γράψει και τους στίχους σε ορισμένα τραγούδια. Και στα υπόλοιπα οι στίχοι είναι της Ελένης Φωτάκη. Είμαστε ήδη στο στούντιο και είναι μία δουλειά για την οποία εγώ είμαι πολύ περήφανη. Με τον Μίνωα έχω προσπαθήσει ξανά να δουλέψω στο παρελθόν, έχουμε συνεργαστεί στο Νησί, αλλά νομίζω ότι αυτή την φορά ήταν η στιγμή να συνεργαστούμε.

Στα μελλοντικά σχέδια, εκτός από τον δίσκο, είναι και η παράσταση για την Piaf;

Ναι, είναι μία παράσταση για την ζωή της Edith Piaf. Την ετοιμάζουμε για τον Φλεβάρη και κάποια πράγματα είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Δεν είναι μόνο τα τραγούδια της, και δεν είναι μιούζικαλ. Είναι η βιογραφία της και επειδή είναι η βιογραφία μίας μεγάλης τραγουδίστριας υπάρχουν μέσα σε αυτή και τραγούδια. Θα υπάρχουν τα γαλλικά τραγούδια και είμαστε σε σκέψη και κάποια, όχι τα πολύ πολύ γνωστά της να είναι και στα ελληνικά. Άλλωστε είναι μία τραγουδίστρια που βασίστηκε στο συναίσθημα και πιστεύω ότι και για’μένα αν τραγουδώ στα ελληνικά θα μου είναι συναισθηματικά πιο οικείο, παρότι σίγουρα αυτό έχει ένα ρίσκο. Ωστόσο, πρόκειται για μία παράσταση κανονική και συμμετέχουν επίσης ο Δημήτρης Αλεξανδρής, ο Χρήστος Στέργιογλου και η Μαρίνα Ασλάνογλου και σιγά σιγά ολοκληρώνουμε το θίασο. Σίγουρα πάντως μετά το Μέγαρο (συμμετέχει η Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη) δε θα κάνω άλλες ζωντανές μουσικές εμφανίσεις για φέτος, παρά μόνο την παράσταση.

http://www.musicpaper.gr/editorial/item ... sinenteyxi
Slim_Shady

" Σίγουρα πάντως μετά το Μέγαρο (συμμετέχει η Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη) δε θα κάνω άλλες ζωντανές μουσικές εμφανίσεις για φέτος, παρά μόνο την παράσταση"

Πολύ λογική κίνηση!Δεν πρέπει να "κουράσει"!
Άβαταρ μέλους
panosif

Μεντα 88 fm
«Της βγάλαμε γλυκό, της βγάλαμε και Μέντα…88»

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη έρχεται στη Μέντα 88 για να κάνει τη δική της εκπομπή. Διαλέγει τραγούδια που αγαπάει, μιλάει για ανθρώπους που την σημάδεψαν και στίχους που "έγραψαν" αλλιώς μέσα της… Για την Μελίνα Μερκούρη και τον τρόπο που προσέγγισε τα τραγούδια της… Για τη νέα ελληνική μουσική σκηνή και τις προκλήσεις του αύριο…

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, 10 με 12 το πρωί, στη Μεντα 88 fm!

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
panosif

Απάντηση