Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Συλλεκτική έκδοση, μια σπάνια ζωντανή ηχογράφηση που αποτυπώνει τη μαγεία της συνεύρεσης όταν ενώνονται φωνές και ψυχή, αλλά και μια «ακριβή» αναφορά σε ένα σπουδαίο συνθέτη, γεμάτη ζωντανή μνήμη και συγκίνηση.
Η συνοδοιπορία που ξεκίνησε με τον Γιώργο Νταλάρα έφηβο και τον σπουδαίο συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή, έμελε να είναι σταθερά, διαρκής, έμελε να μας γεμίσει χαρές, συγκινήσεις και ζωντανές μνήμες που σφράγισαν το ελληνικό τραγούδι.
Μετά από χρόνια ο Γιώργος Νταλάρας μεγάλος ερμηνευτής πια και σπουδαίος μουσικός τίμησε με αυτές τις παραστάσεις τον αγαπημένο του Σταύρο Κουγιουμτζή με τον οποίο συνέδεσε τα πρώτα χρόνια της αθωότητας και συνέχισε μια δημιουργική συνεργασία βαθιάς αγάπης και εμπιστοσύνης. Από την αρχή της καριέρας του βρήκε στην προσωπικότητα του συνθέτη την ελπίδα, την πραγμάτωση των ονείρων του και έτσι η μουσική περιπέτεια της ζωής του ξεκίνησε με ούριο άνεμο. Και ο Σταύρος Κουγιουμτζής βρήκε στον Γιώργο Νταλάρα τον ιδανικό ερμηνευτή μια και ο ίδιος σεμνός και αθόρυβος από χαρακτήρα, ενδιαφερόταν μόνο για το αποτέλεσμα. Να φτάσουν τα τραγούδια του στον κόσμο με τον καλύτερο τρόπο. Γιατί ο Σταύρος Κουγιουμτζής βίωνε τα δικά του αδιέξοδα με μόνη διέξοδο τα τραγούδια του.
Τραγούδια που έγραψαν ιστορία τις δεκαετίες του ’70, του ’80, του ’90 και μέχρι σήμερα διατηρούν την αλήθεια και την αμεσότητά τους, συγκινούν και γοητεύουν.
Τραγούδια με ήθος, ιδεολογική σκέψη και πολιτικοκοινωνική κατεύθυνση, αλλά και τραγούδια απέραντης ευαισθησίας, ρομαντικής διάθεσης και συναισθηματικής φόρτισης.
Η ιστορία τον δικαίωσε και παραμένει ζωντανός και ενεργός σε αυτό τον τόπο, τον τόσο φτωχό καλλιτεχνικά σήμερα, αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη την μουσική του είτε σε στίχους δικούς του είτε συνεργαζόμενος με άλλους σπουδαίους ποιητές και στιχουργούς όπως Μάνος Ελευθερίου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Μπουρμπούλης, Γιώργος Θέμελης, Σώτια Τσώτου, Ακος Δασκαλόπουλος, Τάσος Κόρφης και ο Σταύρος Κουγιουμτζής.
Η ηχογράφηση του διπλού αυτού cd έγινε κατά τη διάρκεια των δυο συναυλιών που δόθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2008 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για τους σκοπούς της Ενωσης «Μαζί για το Παιδί».
Καλεσμένοι στις δύο ξεχωριστές βραδιές ήταν ο Κώστας Μακεδόνας, η Μελίνα Ασλανίδου, η Δέσποινα Ολυμπίου και η μικρή κόρη του Σταύρου Μαρία Κουγιουμτζή που ερμήνευσαν με σεβασμό και αγάπη μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα σπουδαία τραγούδια του συνθέτη, ενώ τους συνόδευσαν δεκαπέντε εξαιρετικοί μουσικοί. Την ενορχήστρωση των τραγουδιών επιμελήθηκε ο Γιώργος Νταλάρας μαζί με τον Κώστα Γανωσέλη.
Η αποτύπωση των συναυλιών αυτών σε cd είναι μοναδική στιγμή μουσικά και συναισθηματικά για τον Γιώργο Νταλάρα και όπως ο ίδιος λέει:
«Τα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή με γεμίζουν πάντα με χαρά, συγκίνηση και δύναμη, ιδιαίτερα αυτές τις δυο βραδιές τιμής και αγάπης στον ίδιο και στο έργο του. Και με αυτή την αφορμή θέλω να τον ευχαριστήσω ακόμη μια φορά για την ανεκτίμητη προσφορά του, για τα τραγούδια του που σφράγισαν μια ολόκληρη εποχή. Τραγούδια με αυθεντικό λαϊκό χρώμα, καθαρά νοήματα και αλήθειες που στήριξαν και ένωσαν πολύ κόσμο με κοινό κώδικα.
Θέλω να μιλήσω για την πνευματικότητά του, την ομορφιά της ψυχής του, το ήθος του, την αλήθεια του ακόμα και την καθημερινότητά του, που ήταν εικόνα και ομοίωση της τέχνης του και θέλω να εκφράσω άλλη μια φορά δημόσια, τον θαυμασμό μου και την τεράστια ευγνωμοσύνη μου.
Ο Σταύρος Κουγιουμτζής ήταν ένας μεγάλος συνθέτης, ένας σπουδαίος μουσικός, ένας ξεχωριστός άνθρωπος, που αντίθετα με την εποχή όσο περνούν τα χρόνια τόσο θα μεγαλώνει η αξία του έργου του. Και για μένα δάσκαλος και μεγάλος φίλος, γιατί του οφείλω σχεδόν το ξεκίνημά μου, έτσι όπως το ονειρεύτηκα. Αναπάντεχα μπήκε στη ζωή μου όταν ήμουν μικρό παιδί, αδύναμο και με προίκισε με τα τραγούδια του, μ’ αγκάλιασε με τη στοργή του και την αγάπη του. Είναι σίγουρο ότι η σχέση μου και η ταύτισή μου με τα τραγούδια του με έκαναν καλύτερο μουσικό. Και έφυγε πρόωρα, αναπάντεχα πάλι, αφήνοντας πίσω του να αιωρούνται στη θολή ατμόσφαιρα των ημερών μας τα φωτεινά τραγούδια του κομμάτια της ευγενικής και εύθραυστης καρδιάς του. (Γιώργος Νταλάρας).
Επόμενο βήμα για τους IMAM BAILDI , κατά κόσμο Ορέστη και Λύσανδρο Φαληρέα, ή επόμενο project - ό, τι προτιμάτε - έρχεται… σύντομα! Ακριβώς τρία χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα που απέδειξε την δυναμική της ιδέας τους και τους καθιέρωσε στο χώρο.
Όπως διηγούνται οι ίδιοι στο σημείωμα του CD, «Όταν βγήκε ο πρώτος δίσκος δεν είχαμε σκεφτεί καν το ενδεχόμενο να παίξουμε αυτά τα κομμάτια live». Tο απρόβλεπτο της τέχνης και οι συγκυρίες παίζουν, όμως, καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις.
Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή.Τα παιδιά δέχτηκαν σχεδόν αμέσως μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ προτάσεις και ξεκίνησαν σταδιακά τη δημιουργία της μπάντας. Τα live προχωρούσαν με γοργό ρυθμό με αποκορύφωμα την εξαιρετική συνεργασία τους με την Δήμητρα Γαλάνη και την Ελένη Τσαλιγοπούλου το 2009 στο VOX.
Και φτάνουμε στο σήμερα ……
15 μουσικά κομμάτια, αποτέλεσμα πειραματισμών πάνω σε παλιούς και καινούριους ήχους, εξαιρετική αρμονία ανάμεσα στις κλασικές φόρμες και την ηλεκτρονική μουσική. Φαντασία και ανοιχτοί ορίζοντες στην επιλογή των τραγουδιών, επιμονή και δουλειά γιατί οι στόχοι πρέπει και να υλοποιούνται. Ακόμα και για την φωτογράφηση του εξωφύλλου χρειάστηκε - εκτός από την ιδέα των αδελφών Φαληρέα - το στήσιμο μιας ολόκληρης παραγωγής, με τη συμπαράσταση των φίλων μουσικών και συνεργατών.
.
Ήδη έχουν σταλεί στους ραδιοφωνικούς σταθμούς 2 αντιπροσωπευτικά κομμάτια του δίσκου και έχουν τύχει θερμής υποδοχής, καθώς και ένα video από το making of της φωτογράφησης ντυμένο με τα υπέροχα «Λόγια ανταλλάξαμε βαριά», το οποίο έχει ανέβει αποκλειστικά στην πλατφόρμα του dailymotion και στη σελίδα facebook των Imam Baildi (facebook.com/imambaildi).
Και λίγες λεπτομέρειες για τα τραγούδια:
CARANTINO MANOUCHE: electro gipsy swing με το μπουζούκι του Μανώλη Καραντίνη.
BUSCA RITMO: τα ορχηστρικά samples είναι από το «Τι σου κάνα και μ’ εγκατέλειψες» του Γ. Ζαμπέτα, τα φωνητικά των Delinquent Habits (ηχογραφήθηκαν στο Los Angeles), οι στίχοι του Yinka εμπνευσμένοι από το κουπλέ του τραγουδιού (έφυγες και κλαιν τα νυχτοπούλια).
ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΕΣ ΔΕΙΛΙΝΑ: το πρωτότυπο κομμάτι είναι του Βασίλη Τσιτσάνη,τραγουδά η Στέλλα Χασκήλ και ενορχηστρώθηκε σε στυλ 1950’s mambo / big band.
ΛΟΓΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΜΕ ΒΑΡΙΑ: το πρωτότυπο τραγούδι είναι του Τώνη Μαρούδα, σε στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Ακούγεται η φωνή της Μαρίκας Νίνου και ενορχηστρώθηκε με μία trip hop αισθητική.
Αλλά και πολλές ακόμα ευφάνταστες σύγχρονες και παλαιότερες επιλογές που περιλαμβάνουν από βαλκανική ρούμπα με latin στοιχεία με την συμμετοχή του Maxwell Wright από τους Οjos de Brujo, μέχρι remix της «Θλίψης» του Μανώλη Χιώτη, από παραδοσιακό χασαποσέρβικο σε dub διασκευή, μέχρι πρωτογενές νανούρισμα αφιερωμένο εξαιρετικά και από τα ορχηστρικά samples του «Καιξή» στη φωνή της Ιωάννας Γεωργακοπούλου από τις «Αραπίνες».
Τέλος, μέσα σε αυτήν τη λίγο μυθική παρέα του παρελθόντος, ο Λύσανδρος και ο Ορέστης Φαληρέας με τους συμπρωταγωνιστές σολίστες μουσικούς τους και τις σημερινές μουσικές προσεγγίσεις έχουν και δύο εκλεκτές guest, την κα Δήμητρα Γαλάνη με το remix από τα «Χάρτινα» και την κα Ελένη Τσαλιγοπούλου που συμμετέχει «Στα παιδιά της γειτονιάς σου» και, μαζί με τον Εισβολέα, στο «Αργιλέ μου γιατί σβήνεις» του Στέλιου Χρυσίνη.
Κυκλοφόρησε ο Κιάμος...Έχει 20 τραγούδια,(18 επιτυχίες+ 2 νέα,το 2ο κομμάτι λέγεται "Κάτσε και μέτρα") + 1 dvd με 9 videoclips.Το περίεργο είναι ότι το κομμάτι "Έχω πονέσει γι'αυτή" δεν υπάρχει στο cd αλλά μόνο στο dvd,αν και είχε χώρο.
Νέο CD Παραμονές των Χριστουγέννων αλλά με το κέφι και τη διάθεση του καλοκαιριού.
Τα "Τζιτζίκια του χειμώνα" λοιπόν μόλις έφτασαν και είναι πολύ ανυπόμονα, γιατί δεν έχουν ξανατραγουδήσει τέτοια εποχή... Και τι εποχή....Μια εποχή που χρειάζεται αφύπνιση ,αλήθεια, ψυχραιμία και αισιοδοξία. Μετά το προηγούμενο cd τους "Προσοχή Τρίφωνο", μία ολοκληρωμένη πρόταση της Λίνας Νικολακοπούλου που αγαπήθηκε πολύ από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επιβραβεύτηκε από το κοινό αφού ξεπέρασε τις 12000 πωλήσεις επανέρχονται . Οκτώ ολοκαίνουργια τραγούδια και πέντε διασκευές που "μπερδεύονται γλυκά' όπως λέει ο ποιητής και ξαφνιάζουν θετικά.
Η Λίνα Νικολακοπούλου είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια του νέου cd που εκτός από την αμέριστη συμπαράσταση της και τους τέσσερις καινούργιους στίχους της έ δωσε και τον υπέροχο τίτλο σε αυτή τη δισκογραφική δουλεία. Η "Ελευθερία" της Λίνας Νικολακοπούλου και της Δάφνης Αλεξανδρή για το ξεκίνημα του δίσκου και το <Νανούρισμα> του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Φώτη Αγγουλέ για το φινάλε ....
Στο ενδιάμεσο ταξίδι μουσικές των Leonard Cohen, Eric Beam, Δημήτρη Υφαντή, Νίκου Κουρουπάκη, Αποστόλη Ηλιόπουλου αλλά και τα διασκευασμένα παραδοσιακά Μαργούδι Θρακιώτικο, Σαν παράσταση, Σμυρνέικο και Στείλε μήνυμα, Rumelai-Βαλκανικό-Ρουμανία και στίχους των Λ.Νικολακοπούλου, Κοραλία Αλιφραγκή, Δημήτρη Υφαντή, Ερωφίλης.
Η επιμέλεια, παραγωγή και ενορχήστρωση έγινε από το Τρίφωνο, κατά κόσμον Ερωφίλη, Νίκο Κουρουπάκη, Δημήτρη Υφαντή. Με ηχοχρώματα από τη δύση ως την Ανατολή ,από την Ήπειρο και τα Βαλκάνια ως την Σμύρνη και την Αμερική το ταξίδι ξεκινάει