"κλικ για μεγέθυνση"
ΙΡΙΣ

Electro pop
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας

"Audiophile"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά το «από την άκρη του χρόνου» 2001 και το single «όμορφη μέρα» 2002, οι ιρις επιστρέφουν με το album «audiophile» που χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια να ολοκληρωθεί και ορίζει τη νέα εποχή τους.
Με μικρότερες, ευέλικτες φόρμες, μια πιο electro προσέγγιση στις αναζητήσεις τους και αγγλικό και ελληνικό στίχο φλερτάρουν με διάφορους μουσικούς χώρους πάντα όμως με μία γνήσια electro-pop διάθεση και έξω απ' την παγίδα του trendy για το trendy. Ακόμα τολμήθηκε εδώ μια εκδοχή του dear prudence των lennon - mcCartney με σεβασμό και αγάπη.
To project προγραμμάτισαν οι Γρήγορης Καγγελάρης - Νίκος Βουτσινάς (πλην #10,12 Δημήτρης Δημητριάδης) και τη μίξη και παραγωγή έκανε ο Δημήτρης Δημητριάδης. Τραγούδησαν οι Παυλίνα Κωνσταντοπούλου, Κατερίνα Αλεξάκη και ο Γρήγορης Καγγελάρης. Έπαιξε μπάσο και κιθάρες ο Νίκος Βουτσινάς και κιθάρες ο Χρήστος Χειμωνάκος.
Ως guest έπαιξαν ο Γιώργος Κατσάνος πλήκτρα, ο Αντρέας Κωστόπουλος μπάσο και τραγούδησαν η Ευτυχία Σάλτα και η Guita.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Καιρό είχαμε να τους ακούσουμε... Μετά το πρώτο τους album που είχε κυκλοφορήσει στα τέλη του 2001, επιστρέφουν με το δεύτερο ολοκληρωμένο cd τους, ακριβώς 3 χρόνια μετά. Οι Ίρις μας είχαν εντυπωσιάσει από το πρώτο τους cd με τις ηλεκτρονικές τους μελωδικές εμπνεύσεις και το ίδιο κάνουν και τώρα, με το "audiophile". Αυτή τη φορά ερμηνεύουν κυρίως αγγλικό στίχο (κάποιες φορές και γαλλικά!), αντίθετα από τη προηγούμενη κατά βάση ελληνόφωνη δουλειά τους, ενώ οι συνθέσεις τους είναι σαφώς ωριμότερες, ερωτικότερες και ακόμα πιο ενδιαφέρουσες!

Η όλη προσπάθεια ξεφεύγει από τα ελληνικά όρια και θυμίζει δουλειά ευρωπαϊκού group. Οι ερμηνείες είναι άψογες και απολύτως ερωτικές. Είναι ευχάριστο να βλέπουμε ένα ελληνικό συγκρότημα να αποδίδει τόσο άψογα αυθεντικές ηλεκτρονικές μελωδίες (φυσικά υπάρχουν και κάποια άλλα πολύ καλά δείγματα, άλλων καλλιτεχνών). Πιστεύω ότι είναι η μουσική που θα γνωρίσει ιδιαίτερη άνθηση τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας και αυτά είναι κάποια από τα ...πρώτα βηματάκια!


HIGHLIGHTS:

... Το πολύ καλό και ...παθιασμένο "φιλί"! Ακούστε το, θα σας αρέσει σίγουρα! ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Πολύ όμορφο το εξώφυλλο, ενώ το 12σέλιδο ένθετο έχει τους στίχους των τραγουδιών, που όμως κάποιες φορές είναι δύσκολο να τους διαβάσεις όπως είναι γραμμένοι (χάριν του μοντέρνου artwork). Η όλη σχεδίαση του ένθετου είναι πολύ καλή, θυμίζοντας και εδώ καλή ευρωπαϊκή προσπάθεια...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Φιλί", "Μικρό καλοκαίρι", "Guita's mirror mix", "Was", "Φοβάμαι"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Με τη θάλασσα στα χείλη
μου μιλάς τώρα μ' ένα κοχύλι
στον αφρό χαμογελάς
στο βυθό σου κάτω με τραβάς
και στα μάτια σου με κλείνεις.

Κλείνεις τα μάτια σου
και η νύχτα αλλάζει εποχές
χορεύει η ανάσα σου
στο σώμα μου γιορτές"...

(στίχοι: Γρηγόρης Καγγελάρης - "Φιλί")


Music Corner

ΙΡΙΣ

Τίτλος CD
"AUDIOPHILE"
Εταιρεία: LEGEND
Είδος: CD

Επιμ. Παραγωγής
Δημήτρης Δημητριάδης
1 CD 12 Tracks
Διάρκεια CD: 49:34
12/2004 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 


Τα τραγούδια του cd

01. Rain
02. Was
03. Φοβάμαι
04. Φιλί
05. Μικρό καλοκαίρι
06. Guita
07. Καλημέρα
08. Plastic piece of time
09. Guita's mirror mix
10. Rain wave mix
11. Dear Prudence
12. Ο κος Gynt (bonus track)