Προηγούμενα άρθρα

Όταν η Χαρούλα συνάντησε τον Μάνο Λοΐζο
μέρος α
μέρος β

Η επιστροφή της Λένας Πλάτωνος

Μια αγάπη για το καλοκαίρι...
θα 'ρθει να με βρει στην ακρογιαλιά!

Αλίκη Βουγιουκλάκη & Μάνος Χατζιδάκις

Στα χνάρια του Δημήτρη Μπάση

Οι ζωντανές ηχογραφήσεις του Γιάννη Κότσιρα

Τα δισκογραφικά live της Ελευθερίας Αρβανιτάκη
μέρος α
μέρος β

Τα δισκογραφικά live της Δήμητρας Γαλάνη
μέρος α
μέρος β
μέρος γ

Αφιέρωμα στα live albums της Χάρις Αλεξίου
μέρος α
μέρος β
μέρος γ

Αφιέρωμα σε albums του Μάριου Τόκα

Τραγούδια "Ανάστασης"

Έλληνες τραγουδιστές σε ρόλο "ψάλτη"

Αφιέρωμα σε δίσκους της Ελένης Βιτάλη

"Αχ χελιδόνι μου"...

Αδελφοί Κατσιμίχα

Τραγούδια για την Άνοιξη
μέρος α
μέρος β

Ελένη Καραΐνδρου

Οι διασκευές για το "αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι"

Τα ελληνικά ...latin!

Απρόβλεπτες συναντήσεις στο ελληνικό τραγούδι
μέρος α
μέρος β

Ο Μικρούτσικος συνθέτει Καββαδία

Ο Λάκης Λαζόπουλος στη δισκογραφία

Αλκυονίδες μέρες

Να βάλω τα μεταξωτά

Τραγούδια για τον "χρόνο"

 

στην κιβωτό του ελληνικού τραγουδιού
Κάθε Τετάρτη στο www.musiccorner.gr
Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Δισκογραφικές συναντήσεις:
Αρλέτα - Σοφία Βόσσου

Ήταν ιδιαίτερη η δισκογραφική συνάντηση της Αρλέτας με τη Σοφία Βόσσου, έστω κι αν αποτυπώθηκε σε έναν μόνο δίσκο και σε δύο τραγούδια! Πάμε στα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα; Τότε, εν έτει 1989, κυκλοφόρησε ο δίσκος τους "Εκτός έδρας". Για το πως γεννήθηκε και υλοποιήθηκε αυτή η συνεργασία, ο λόγος στην Αρλέτα:

"Ο δίσκος αυτός ήταν μια παρόρμηση για την οποία καθόλου δε μετάνιωσα! Έχει μερικές ιδιορρυθμίες. Η Σοφία Βόσσου εδώ εμφανίζεται σαν συνθέτης. Έχει γράψει τη μουσική στα έξι από τα δέκα τραγούδια του δίσκου συν το κλείσιμο που το σκάρωσε την ώρα της ηχογράφησης και μου το 'κανε έκπληξη!. Είναι η πρώτη φορά που δίνει τραγούδια της σε άλλη φωνή, έτσι σ' αυτό είμαι η νουνά της! Αλλά δε μου 'δωσε μόνο τη μουσική της, μου χάρισε και μια γερή δόση απ' το κέφι, τη ζωντάνια και τη φροντίδα της και σ' όλη τη διάρκεια της δουλειάς με υιοθέτησε!
Όσο για την αφεντιά μου έχω κάπου οχτώ χρόνια να ηχογραφήσω δικά μου τραγούδια με εξαίρεση τη "Σχιζοφρένεια" η οποία, όμως, απεδείχθη ότι δεν ήτο τραγούδι, αλλά ιατρική διάγνωση! Υπογράφω, λοιπόν, τους στίχους σε εφτά από τα έντεκα τραγούδια και τη μουσική στα τέσσερα από αυτά.
Αλλά αυτά είναι τα τυπικά. Η ουσία είναι ότι το "Εκτός έδρας" είναι μια δουλειά συνόλου κι αυτό είναι που μετράει. Αυτό που επιθυμούσε η καρδιά μου ήταν μια γέφυρα και μια συνεργασία με ανθρώπους από "άλλο" χώρο και, εφόσον ήταν δυνατό, ένα δίσκο όπου οι βασικοί συντελεστές να είναι γένους θηλυκού γιατί βαρέθηκα τους διαχωρισμούς, τις διαμάχες και την άρνηση και σ' αυτή τη δουλειά υπήρξε μόνο συνεργασία και αγάπη
".

Αν διαβάσει κανείς με προσοχή το παραπάνω σημείωμα της Αρλέτας στο εσώφυλλο του άλμπουμ, θα καταλάβει πολύ καλά τους λόγους που κάνουν ξεχωριστό το "Εκτός έδρας", αλλά και τη συνεργασία των δύο γυναικών. Στα πρακτικά, τώρα. Όντως, είχαν περάσει οχτώ χρόνια απ' όταν η Αρλέτα είχε ηχογραφήσει δικά της τραγούδια. Ήταν το 1981 και ήταν στο δίσκο της "Ένα καπέλο με τραγούδια". Όσο για τη "Σχιζοφρένεια", θα τη βρείτε στον ένα και μοναδικό - μέχρι στιγμής - live δίσκο της Αρλέτας "Δέκα και μία νύχτες", που κυκλοφόρησε το 1988, από ζωντανή ηχογράφηση στο "Περοκέ". Μας μένει και ένα ακόμα υπόλοιπο, αναφορικά με τους συντελεστές του δίσκου. Στο "Εκτός έδρας", στίχους έγραψαν σε ένα τραγούδι η Σωτηρία Μπαβέλου και ο πρωτοεμφανιζόμενος - τότε - Αλέξανδρος Δήμας, που θα τον συναντήσουμε τέσσερα χρόνια μετά στο δισκογραφικό του ντεμπούτο με τον πολύ ευρηματικό τίτλο "Τα φεγγάρια του χειμώνα είναι λίγο παλαβά" και με τις συμμετοχές της Αφροδίτης Μάνου και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Ιδού και τα έντεκα τραγούδια του δίσκου: "Εκτός έδρας", "Rodeo", "Μωβ πινέζες", "Εγώ μιλάω με τραγούδια", "Λάθος", "Γέλα μωρό μου", "Πάλι θα ζήσω", "Θεσσαλονίκη", "Αγαπάω την βροχή", "Παιχνίδια της νύχτας", "Στην Αρλέτα".

Ένα χρόνο μετά, η Σοφία Βόσσου κυκλοφόρησε ένα προσωπικό της δίσκο, με τίτλο "Τα 28 μου χρόνια", ως μια αναφορά στα γενέθλιά της. Ο δίσκος περιείχε τραγούδια γραμμένα (μουσική και στίχοι) από την ίδια τη Σοφία Βόσσου, καθώς και τη διασκευή της στο πολύ γνωστό "Listen to your heart". Στους στίχους συνέδραμαν η Σωτηρία Μπαβέλου (σε δύο τραγούδια), ο Βασίλης Αποστολόπουλος (σε ένα) και η Αρλέτα, που έγραψε τους στίχους σε δύο τραγούδια της Βόσσου. Στο "Αν είναι να κολαστώ", που ακούστηκε πολύ τότε και σ' ένα ακόμα, "Το κόκκινο πουκάμισο".

Δεν είναι μόνο ότι είχαν ταιριάξει τα χνώτα τους. Είναι ότι η μια έβρισκε στα τραγούδια της άλλης ένα αλλιώτικο πάτημα, μια σίγουρη έκφραση και μια ανάσα διαφορετική. Ήταν αγαπησιάρικη η συνεργασία της Αρλέτας με τη Βόσσου, χωρίς να γίνει μελό ούτε για μια στιγμή.

Εκείνα τα χρόνια, τέλη του ογδόντα με αρχές του ενενήντα η Αρλέτα ερχόταν με τη φόρα από τις δύο συνεργασίες της - το 1984 στο "Περίπου" και το '85 στο "Τσάι γιασεμιού" - με τον Λάκη Παπαδόπουλο και με τραγούδια, σε στίχους της Μαριανίνας Κριεζή, με πολύ δυνατό σήμα, όπως η "Σερενάτα", το "Τσάι γιασεμιού", "Τα ήσυχα βράδια"... Βέβαια, είχε αφήσει πίσω της κι ένα δίσκο, το "Ζητάτε να σας πω" (1987), με επανεκτελέσεις τραγουδιών του Αττίκ, του Μιχάλη Σουγιούλ, του Κώστα Γιαννίδη κ.α.

Πολυτάλαντη και πολυσχιδής η Σοφία Βόσσου, κινήθηκε με άνεση, πέρα από τη δισκογραφία, στο θεατρικό σανίδι, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Το 1984 κέρδισε την πρώτη θέση στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης με τη δική της "Χαμένη ισορροπία", ενώ το 1986 έλαβε το "επίσημο" δισκογραφικό της βάπτισμα με το δίσκο "Καλή ακρόαση", σε παραγωγή της Δήμητρας Γαλάνη, που μοιράστηκε με το Διονύση Τσακνή. Ωραία φωνή, από τις χαρακτηριστικές εκείνων των χρόνων.

Σήμερα, καθεμία κινείται σε δικούς της δρόμους. Η Αρλέτα, μετά την πρόσφατη σοβαρή περιπέτεια της υγείας της είναι κάθε μέρα και καλύτερα κι είναι μια ευκαιρία να της στείλουμε κι από δω τους χαιρετισμούς και την αγάπη μας. Κυρία Νικολέτα Τσάπρα, σας παρακαλούμε μη μας το ξανακάνετε...

Όσο για τη Σοφία Βόσσου, τη βρίσκουμε να αναλώνεται άλλοτε στο τηλεοπτικό πλευρό του Ανδρέα Μικρούτσικου κι άλλοτε από δω κι από κει σε εμφανίσεις και συναυλίες. Σίγουρα δεν είναι στην καλύτερη φάση της, αλλά με τη μουσική της πέρυσι στο τραγούδι "Να κοιμηθούμε αγκαλιά" (από τη "Μετωπική" του Βασίλη Παπακωνσταντίνου) έκανε και πάλι αισθητή την παρουσία της...

Υ.Γ.
Μια νέα τραγουδίστρια, η 24χρονη Ελεονώρα Ζουγανέλη κυκλοφορεί το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ, με τον τίτλο "Έλα". Κόρη του Γιάννη Ζουγανέλη και της εξαιρετικής Ισιδώρας Σιδέρη - της "χρωστάμε" την πρώτη εκτέλεση στο "Και θα χαθώ" του Λάκη Παπαδόπουλου και του Κυριάκου Ντούμου, πριν το πει ο Χατζηγιάννης - η Ελεονώρα Ζουγανέλη μας πρωτοσυστήθηκε στη "Δεύτερη Ακρόαση" της "Μικρής Άρκτου" με το τραγούδι "Μια βροχή" του Κώστα Τσίρκα και του Γεράσιμου Ευαγγελάτου. Αργότερα, τη βρίσκουμε στο δεύτερο cd της Εστουδιαντίνας "Δάκρυ στο Γυαλί" να τραγουδά "Όταν πέφτει το βράδυ", ενώ συμμετείχε στους "Ήρωες με καρμπόν" του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, αλλά και στην "Όμνια" του Φίλιππου Πλιάτσικα.

Από τη πρώτη στιγμή φάνηκε ότι η Ελεονώρα Ζουγανέλη θα μας απασχολήσει θετικά στο μέλλον. Η φωνή της δεν πέρασε απαρατήρητη κι ως εκ τούτου αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρώτη της ολοκληρωμένη δουλειά. Αναζητήστε την!

---



MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...