Προηγούμενα άρθρα

Τα δισκογραφικά live της Ελευθερίας Αρβανιτάκη
μέρος α
μέρος β

Τα δισκογραφικά live της Δήμητρας Γαλάνη
μέρος α
μέρος β
μέρος γ

Αφιέρωμα στα live albums της Χάρις Αλεξίου
μέρος α
μέρος β
μέρος γ

Αφιέρωμα σε albums του Μάριου Τόκα

Τραγούδια "Ανάστασης"

Έλληνες τραγουδιστές σε ρόλο "ψάλτη"

Αφιέρωμα σε δίσκους της Ελένης Βιτάλη

"Αχ χελιδόνι μου"...

Αδελφοί Κατσιμίχα

Τραγούδια για την ¶νοιξη
μέρος α
μέρος β

Ελένη Καραΐνδρου

Οι διασκευές για το "αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι"

Τα ελληνικά ...latin!

Απρόβλεπτες συναντήσεις στο ελληνικό τραγούδι
μέρος α
μέρος β

Ο Μικρούτσικος συνθέτει Καββαδία

Ο Λάκης Λαζόπουλος στη δισκογραφία

Αλκυονίδες μέρες

Να βάλω τα μεταξωτά

Τραγούδια για τον "χρόνο"

 

στην κιβωτό του ελληνικού τραγουδιού
Κάθε Τετάρτη στο www.musiccorner.gr
Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Οι ζωντανές ηχογραφήσεις του Γιάννη Κότσιρα

Μετά τα live της Χαρούλας Αλεξίου, της Δήμητρας Γαλάνη και της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, σειρά στην "Κιβωτό" έχουν σήμερα οι δίσκοι από ζωντανές ηχογραφήσεις του Γιάννη Κότσιρα! Ο αγαπημένος τραγουδιστής συνεχίζει την καλοκαιρινή του περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και, αφορμής δοθείσης, είπαμε να θυμηθούμε...

Το πρώτο και μοναδικό - μέχρι στιγμής - προσωπικό "LIVE" άλμπουμ του Γιάννη Κότσιρα κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2002 και περιείχε ηχογραφήσεις της περιόδου 1999 - 2001, από τις εμφανίσεις του στην Αθήνα ("Σφεντόνα", "Τεχνόπολη", "Θέατρο Πέτρας", "Κατράκειο", "Φως") και στο "Μύλο" της Θεσσαλονίκης. Ένα διπλό cd με τραγούδια, καταρχάς, από την προσωπική δισκογραφία του Γιάννη Κότσιρα. Από τους δίσκους του "Αθώος ένοχος" με τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, την Ευανθία Ρεμπούτσικα και τον ¶ρη Δαβαράκη ("Λέει λέει λέει", "Αλεξάνδρεια"), "Μόνο ένα φιλί" με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και την Ελένη Ζιώγα ("Εφτά ποτήρια", "Το τσιγάρο", "Χάντρα θαλασσιά") και "Φύλακας άγγελος" με τον Αντώνη Μιτζέλο και την Ελένη Ζιώγα ("Φτάνει που κλαίμε", "Πως μπορώ", "Τίποτα").
Πέρα από τα δικά του, τραγούδησε και παλιά λαϊκά τραγούδια, όπως "Τα μαύρα μάτια σου" του Μανώλη Αγγελόπουλου, το "Τώρα κλαις, γιατί κλαις" του Απόστολου Καλδάρα, τον "Τρελό" του ¶κη Πάνου, το "Είσαι η ζωή μου κι η αναπνοή μου" του Στέλιου Καζαντζίδη... Αλλά και το "Banana Boat" του Harry Bellafonte, την "Κρουαζιέρα" του Βαγγέλη Γερμανού, το "Ένα βράδυ που 'βρεχε" του Νίκου Γούναρη, το "Για που το 'βαλες καρδιά μου" του Ορφέα Περίδη, το "Λούκι" των Κατσιμιχαίων, τον "Αποχαιρετισμό" ("Θάλασσα μη με διώχνεις μακριά...") του Κώστα Μουντάκη...

Ωραία η επιλογή του υλικού, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τραγουδιών και αναδεικνύει τις φωνητικές ικανότητες του Κότσιρα. Ξεχωριστή στιγμή, το τραγούδι "Όμορφη και παράξενη πατρίδα". Πρόκειται για ένα ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη μελοποιημένο από το συνθέτη Δημήτρη Λάγιο το 1982 για τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα στο δίσκο "Ο ήλιος ο ηλιάτορας".

Το μοναδικό καινούργιο τραγούδι που υπήρχε σ' αυτό το διπλό "LIVE" cd ήταν το "Έτσι κι αλλιώς", σε μουσική του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και στίχους του Ισαάκ Σούση. Τη συνέχεια του τραγουδιού τη βρίσκουμε μερικά χρόνια αργότερα. Ήταν το Μάρτιο του 2003 και ήταν στο "Ξύλινο αλογάκι", μια ολοκληρωμένη συνεργασία του Γιάννη Κότσιρα με το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και το στιχουργό Ισαάκ Σούση.

Τραγούδησε ακόμα - ανάμεσα στ' άλλα - Μάνο Λοΐζο ("Δεν θα ξαναγαπήσω"), Μίμη Πλέσσα ("Πρώτη φορά"), Χρήστο Νικολόπουλο ("Το αγριολούλουδο") και Μίκη Θεοδωράκη ("Βρέχει στη φτωτογειτονιά", αλλά και "Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ"). Από το Μίκη Θεοδωράκη ο Γιάννης Κότσιρας κλήθηκε να ερμηνεύσει στο Ηρώδειο δύο ιστορικά έργα του: το "Πνευματικό εμβατήριο" σε ποίηση του ¶γγελου Σικελιανού και το "¶ξιον Εστί" σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. Το cd με την ηχογράφηση του "Ηρωδείου" κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2002.

Πως τραγούδησε ο Γιάννης Κότσιρας τα έργα του Θεοδωράκη; Σαν Κότσιρας! Δεν κατάφερε, με άλλα λόγια, να βάλει τη δική του, αχνή έστω, ερμηνευτική πινελιά. Ήταν καθαρά μια ανταλλαγή. Ο Θεοδωράκης χάριζε στον Κότσιρα μια λαμπρή σελίδα στο βιογραφικό του και ο τραγουδιστής φάνηκε ότι άνοιγε προς στιγμήν το δρόμο για να περάσουν τα συγκεκριμένα έργα του Μίκη σε ένα διαφορετικό κοινό, πιο νεανικό. Το συγκεκριμένο, όμως, κοινό άκουγε Κότσιρα και όχι Θεοδωράκη.

Ένα μήνα πριν από την κυκλοφορία του "¶ξιον Εστί", το Νοέμβριο του 2002, κυκλοφόρησε το διπλό cd "Για τον Γρηγόρη", από τη μεγάλη συναυλία προς τιμήν του Γρηγόρη Μπιθικώτση στις 19 Μαρτίου του 2002 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Εκεί, ο Γιάννης Κότσιρας τραγούδησε δύο τραγούδια, που πρωτόπε ο Μπιθικώτσης: "Πάει ο καιρός" (Μάνος Χατζιδάκις - Νίκος Γκάτσος) και "Καημός" (Μίκης Θεοδωράκης - Δημήτρης Χριστοδούλου). Με τρία τραγούδια συμμετείχε και σε ένα ακόμα διπλό live cd, που ήρθε το Γενάρη του 2000 και σ' αυτό καταγράφηκαν αποσπάσματα από τη συναυλία των Τερμιτών στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, δέκα χρόνια μετά τη διάλυση του συγκροτήματος. Τον ακούμε να τραγουδά μόνος του τη "Σκόνη" των Τερμιτών σε στίχους του Μιχάλη Μαρματάκη και μαζί με το Μαχαιρίτσα τα τραγούδια "Πόσο σε θέλω" (μουσική: Τερμίτες - στίχοι: Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος) και "Το φλασάκι" (μουσική: Λ. Μαχαιρίτσας - στίχοι: Σάκης Μπουλάς).

Για να φτάσουμε στο Μάρτιο του 2006, όταν ξανακυκλοφόρησε - 37 χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση - ο "Δρόμος" του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, με καινούργιο ερμηνευτή το Γιάννη Κότσιρα! Πως ανταποκρίθηκε στην πρόκληση του "Δρόμου"; Καλά, με επάρκεια, αλλά διεκπεραιωτικά. Γιατί είναι σαφές ότι τα συγκεκριμένα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου ("Γέλαγε η Μαρία", "Μέθυσε απόψε το κορίτσι μου", "Ξημερώνει Κυριακή", "Η Μυρσίνη βάζει τ' άσπρα", "Δώδεκα μαντολίνα", "Το άγαλμα", "Έπεφτε βαθιά σιωπή"...) δεν έχασαν ούτε για μια στιγμή τη λάμψη και την αξία τους μέσα στα χρόνια για να χρειαστούν μια εκ νέου ώθηση. Η επανέκδοση του "Δρόμου" προέρχεται από τη ζωντανή ηχογράφηση αυτού του κλασικού κύκλου τραγουδιών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εν έτει 2002. Μαζί με τον Κότσιρα, τραγουδά η Ελένη Φωτιάδη και συμμετέχουν οι σολίστ της χορωδίας φίλων της μοντέρνας μουσικής του Δημήτρη Παπαδημητρίου και οι σολίστ της λαϊκής ορχήστρας του Μίμη Πλέσσα.

Ο "Δρόμος" κυκλοφόρησε, για πρώτη φορά, το 1969 και είναι ο πρώτος χρυσός δίσκος της ελληνικής δισκογραφίας, με βασικό ερμηνευτή το Γιάννη Πουλόπουλο και τη συμμετοχή της Ρένας Κουμιώτη και της Πόπης Αστεριάδη σε ένα τραγούδι.

Είχε προηγηθεί η συμμετοχή του Γιάννη Κότσιρα στο διπλό cd "Σταυρός του νότου - Γραμμές των οριζόντων", με τη ζωντανή ηχογράφηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την άνοιξη του 2005, της συνολικής εργασίας του Θάνου Μικρούτσικου πάνω στην ποίηση του Νίκου Καββαδία. Εκτός από τον Κότσιρα, στο Μέγαρο Μουσικής επελέγησαν για να υποστηρίξουν ερμηνευτικά την καινούργια ενορχηστρωτική απόπειρα του Μικρούτσικου πάνω στο υπάρχον δικό του υλικό για τον Καββαδία ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Χρήστος Θηβαίος και ο Γιάννης Κούτρας.

Να μη ξεχάσουμε και το dvd "Τι τραγούδι να σου πω", με τη συναυλία του Γιάννη Κότσιρα στο "Κατράκειο" Θέατρο στις 8 Σεπτεμβρίου του 2003. Η εν λόγω έκδοση, που κυκλοφόρησε το Δεκέμβρη του 2003, περιέχει ένα επιπλέον bonus cd - single με πέντε τραγούδια: "Ξεπεσμένος άγγελος", Εγώ δε σε κατηγορώ" & "Τα μικρόβια" από το "Ξύλινο αλογάκι", το "Τι τραγούδι να σου πω" του συγκροτήματος "Ενδελέχεια" (μουσική: Παναγιώτης Κατσιμάνης - στίχοι: Δημήτρης Μητσοτάκης) και "Τα ήσυχα βράδια" του Λάκη Παπαδόπουλου και της Μαριανίνας Κριεζή. Τα πρωτόπε μοναδικά η Αρλέτα στο "Τσάι γιασεμιού" εν έτει 1984, τα ηχογράφησε και η ¶λκηστις Πρωτοψάλτη στο δίσκο "Το τραγούδι γυμνό" στις αρχές του '90, για τη Βανδή ...να μη πούμε!

Να μη ξεχάσουμε και την αφορμή του σημερινού αφιερώματος. Το φετινό συναυλιακό καλοκαίρι του Γιάννη Κότσιρα και τη μεγάλη του περιοδεία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου σε πολλές ελληνικές πόλεις (Χορηγός επικοινωνίας το δικό μας MusicCorner.gr!). Αν περάσουν από τα μέρη σας ή αν σας βρουν στις διακοπές σας, να είστε σίγουροι ότι θα περάσετε καλά!

---



MC Team ID
  "Κλικ" για περισσότερα...