25/11/2010
www.musiccorner.gr

KollektivA
(σε …meeting με την Αριάδνη Κυπριάδη)

Σχήμα πολυσυλλεκτικό οι KollektivA. Ως εξέλιξη του παλαιότερου «Φτηνού Ευέλικτου Μουσικού Δυναμικού», το συγκρότημα δίνει συναυλίες-παραστάσεις, συνεργάζεται με τους ΝΕΒΜΑ, συμμετέχει στον τελευταίο δίσκο του Μάνου Ξυδούς και βλέπει τον σπουδαίο αυτό καλλιτέχνη να επιμελείται την παραγωγή του ομώνυμου δίσκου του “KollektivA”. Όπως λένε και οι ίδιοι, οι KollektivA είναι «Μια ιδέα που εξαπλώνεται»…!

Σήμερα τους φιλοξενούμε στο Meeting Point για να μας μιλήσουν για όλα αυτά…

 *** Απαντά ο Φάνης Μαργαρώνης, κιθαρίστας και στιχουργός των KollektivA…

 Music Corner : Ποιοι είναι οι kollektivA και τι αντιπροσωπεύουν;
KollektivA: H KollektivA είναι μια ομάδα νέων ανθρώπων που δρουν συλλογικά με κοινό σημείο αναφοράς την ανάγκη έκφρασης της πραγματικότητας ή – γιατί όχι – και παρέμβασης σε αυτή. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε κουραστεί από τα αναμασήματα στις μορφές αλλά κυρίως το περιεχόμενο των τραγουδιών που επικρατούν.
Εντασσόμαστε στο σύνολο των ανήσυχων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται, που αναπνέουν μέσα στην κοινωνία, δίπλα σε εκείνους για τους οποίους προορίζεται η μουσική μας και με τους οποίους λίγο – πολύ έχουμε τα ίδια προβλήματα. Όχι υπεράνω ή σα να ζούμε ξεκομμένοι σε κάποιον άλλον κόσμο αγγελικά πλασμένο…
Από πλευράς φόρμας, πατάμε γερά στο ροκ ήχο. Όμως ένα ακορντεόν από δω, ένα σαξόφωνο από κει, μια πρωτοτυπία στη μελωδία ή το ρυθμό μας γειώνουν στην ελληνική ηχητική πραγματικότητα.

Music Corner : Η σχέση σας με τη ραπ κοινότητα είναι ιδιαίτερα στενή, καθώς έχετε μέχρι στιγμής συνεργαστεί με τον Totem και τους ΝΕΒΜΑ. Πώς προσεγγίζουν καλλιτέχνες με τόσο διαφορετικά ακούσματα τη δημιουργία ενός καινούριου τραγουδιού;
KollektivA: «Ιδιαίτερα στενή(!)»… Δεν ξέρω. Απλά έχουμε φίλους (με την παραδοσιακή έννοια της λέξης!) και είμαστε ανοιχτοί σε νέες συνεργασίες. Εξάλλου πάντα το crossover για τον μουσικό είναι ιντριγκαριστικό. Παίζουμε παρέα με τους φίλους μας, όπως μαζί τους ανταλλάσσουμε απόψεις. Έτσι έκαναν οι παλιότεροι! Η δική μας γενιά κάπου χάθηκε στη μετάφραση όρων όπως «δημόσιες σχέσεις», «διαχείριση καριέρας», «πλάνο προώθησης». Εν τέλει ζητούμενο δεν είναι το ντε και καλά καινούριο, αλλά η καλύτερη δυνατή έκφραση αυτού που θες να πεις. Αν γνώμονας είναι η δημιουργία ειλικρινούς, καλού τραγουδιού, τότε το αποτέλεσμα θα αφήσει όλες τις πλευρές ικανοποιημένες. Ίσα ίσα που μετά από την ηθική ικανοποίηση που άφησαν αυτά τα πειράματα, σκοπεύουμε να βαθύνουμε ακόμα περισσότερο στη σχέση μας με άλλες σκηνές που εκτιμάμε και με τις οποίες περισσότερα μας ενώνουν, παρά μας διαφοροποιούν.

Music Corner : Υπάρχουν δισκογραφικές δουλειές που σας έχουν σημαδέψει;
KollektivA: Καλά… ποιος καλλιτέχνης δεν έχει τις εμμονές του; Βέβαια, εμείς είμαστε – πέραν του περίπου 10μελούς team που μας πλαισιώνει – 7 μουσικοί στην KollektivA. Αντικειμενικά τα ακούσματά μας αθροιστικά τείνουν στο άπειρο! Και ασφαλώς υπάρχουν σχήματα και δίσκοι που μας αρέσουν πολύ όλων. Όμως μπορώ να πω το εξής αξιοπερίεργο: Πρόσφατα κάναμε μια “εσω-Kollektiv-ική” έρευνα και διαπιστώσαμε ότι μόνο 3 συγκροτήματα έχουν στιγματίσει σε απόλυτο βαθμό καθέναν μας χωριστά ως μονάδα: οι Beatles, οι Pink Floyd και οι Dream Theater. Τυχαίο;

Music Corner : Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με το Μάνο Ξυδούς.
KollektivA:
Ο Μάνος ήταν πρώτα φίλος και δάσκαλος. Η συνεργασία μας ήταν αποτέλεσμα προηγούμενης αλληλοεκτίμησης. Σίγουρα δε θα ήμαστε οι ίδιοι ως ομάδα, πόσο μάλλον ο δίσκος μας, αν δεν συνεργαζόμαστε μαζί του. Ο Μάνος κατάφερνε με ένα μοναδικό τρόπο να αναδεικνύει τα λαϊκά στοιχεία σε ένα τραγούδι, να ξεγυμνώνει την αλήθεια και να μας λέει με τον τρόπο του: «Ορίστε: Αυτή είναι…». Φαινόταν απλό αλλά δεν είναι καθόλου. Νιώθουμε τυχεροί που διασταυρώθηκαν οι δρόμοι μας. Είναι κρίμα που δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τα σχέδια που είχαμε παρέα. Πιστεύω ότι και εκείνου του άρεσε πολύ η σχέση μας, γι’ αυτό και τη σφράγισε όταν μας ζήτησε να ενορχηστρώσουμε και να παίξουμε μαζί του το «Μαίρη Μη Λυπάσαι Πια» στον τελευταίο του δίσκο. Ο Μάνος ήταν μοναδική περίπτωση καλλιτέχνη, αλλά κυρίως ανθρώπου.

Music Corner : Γιατί αποφασίσατε να διασκευάσετε το “Which Side Are You On”; Αποτελεί περισσότερο πολιτική ή κοινωνική τοποθέτηση η συγκεκριμένη επιλογή;
KollektivA: Η επιλογή του συγκεκριμένου τραγουδιού έγινε από τον Μάνο. Μας είχε ακούσει να το παίζουμε ζωντανά κι έτσι όταν οργανώναμε το περιεχόμενο του δίσκου μας είπε: «Να κάνετε και το “Which Side…” ρε! Αφού το σκίζετε!… Θα τραγουδήσω κι εγώ!». Αυτό ήταν. Φυσικά το τραγούδι το είχαμε, το λατρεύαμε, μας εξέφραζε. Βέβαια, εμείς δε διαχωρίζουμε την πολιτική ούτε από την κοινωνία (άρα και την τέχνη), ούτε και από την οικονομία, αν θες. Αυτοί είναι αλληλένδετοι όροι. Στις πολιτικά κρίσιμες μέρες που διανύει η κοινωνία μας, επιλέξαμε να διασκευάσουμε συμβολικά το κλασσικό εργατικό τραγούδι “Which Side Are You On” ως τοποθέτηση απέναντι στην πραγματικότητα που ζούμε ή θα ζήσουμε. Και να σου πω την αλήθεια, η πέραν κάθε προσδοκίας, ανταπόκριση που δέχεται στις συναυλίες μας αποτελεί επιβεβαίωση της επιλογής αυτής.

Music Corner : Η πόλη μοιάζει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα τραγούδια του ομώνυμου δίσκου σας. Ποια είναι η σχέση σας με την πόλη;
KollektivA:
Έτσι είναι. Η πόλη είναι ταυτόχρονα το σπίτι μας, το κελί μας, το κλειδί της φυλακής μας. Μέσα στις γειτονιές μπορεί κανείς να αφουγκραστεί τις τάσεις, τις αγωνίες τα προβλήματα. Μπορεί να κλειστεί σε αδιέξοδα ή να βρει όλα τα εργαλεία για να σπάσει κάθε φραγμό. Η πόλη είναι ό,τι αναπνέουμε, ό,τι μισούμε κι ό,τι αγαπάμε. Μισούμε τους τοίχους που μας εγκλωβίζουν, αγαπάμε τα συνθήματα ρήξης πάνω τους. Αυτή η διαλεκτικά αντιφατική σχέση διέπει την καθημερινότητά μας και αποτυπώνεται στο δίσκο. Τραγουδάμε για την πόλη και τους ανθρώπους που μοιράζονται μαζί μας τα ίδια προβλήματα, τα ίδια διλήμματα, τους ίδιους φόβους μα και τις ίδιες ελπίδες.

Music Corner : Κεντρικό ρόλο στο δίσκο παίζουν τόσο οι κοινωνικές ταραχές στη χώρα, όσο και ο έρωτας. Μπορεί να ανθίσει το ερωτικό συναίσθημα σε περιόδους οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης;
KollektivA:
Κεντρικό ρόλο στο στιχουργικό περιεχόμενο του δίσκου παίζουν οι κοινωνικές εξελίξεις, η διάθεση για αντίσταση, η αξιοπρέπεια της γενιάς μας που βιώνει τη μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων ετών. Δε μένουμε μόνο στις εξελίξεις των δύο τελευταίων χρόνων, αλλά οπωσδήποτε εν μέσω οικονομικής κρίσης το αντικειμενικό υπόβαθρο είναι τέτοιο ώστε πιο εύκολα να έρθει ο απεγκλωβισμός. Επίσης, δε θα χαρακτήριζα «ταραχή» μια διαδήλωση αλλά – αντιθέτως – υγιή αντίδραση, δείγμα ανεπτυγμένου πολιτισμού. Φυσικά καμία σχέση δεν έχει αυτό με την τυφλή βία και την καταστροφή που κάποιοι ευαγγελίζονται. Αντίθετα, στη μήτρα του παλιού βρίσκεται το καινούριο που έρχεται. Μάλιστα, ειδικά σε τέτοιες μεταβατικές περιόδους, ο άνθρωπος επεξεργάζεται πιο έντονα τα δεδομένα γύρω του, τα ερεθίσματα γίνονται επιβλητικά. Αντικειμενικά η συναισθηματική φόρτιση είναι μεγαλύτερη. Μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες ο άνθρωπος ολοκληρώνεται. Πλευρά της ανάπτυξης των συναισθημάτων του σε αυτό το πλαίσιο είναι και ο έρωτας, φυσικά. Απορώ που καμιά φορά δεν μπορεί (ή δεν θέλει) από ορισμένους να γίνει κατανοητό πώς γίνεται να περνάς δύσκολα και να ερωτεύεσαι. Μάλλον πρέπει να κάνουν βόλτα στους δρόμους που μεγαλώσαμε εμείς…

Music Corner : Επιλέγετε να κάνετε conceptual συναυλίες. Θα θέλατε να μας περιγράψετε τι πρέπει να περιμένει κανείς από μια ζωντανή σας εμφάνιση;
KollektivA: Θα έλεγα ότι η θεματική παράσταση κάθε φορά είναι για εμάς μονόδρομος. Θα ήταν απλό να χαρακτηρίζαμε τη συναυλία μας ως μια ροκ συναυλία αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Το ζήτημα ξεκινάει από τη «βίδα» μας με το progressive rock των 70’s. Αυτό έχει μπολιαστεί με επίκαιρο αισθητικό κριτήριο, με καινούριες φόρμες και σύγχρονα μέσα και – αναπόφευκτα – με επίκαιρο περιεχόμενο. Δε νομίζω ότι θα μπορούσα να περιγράψω μια ζωντανή μας εμφάνιση, ίσως εσύ αν έρθεις σε μια από τις επόμενες συναυλίες μας να μου φτιάξεις ένα κειμενάκι για να το αναπαράγω (!)… Πάντως εδώ πρέπει να πω ότι πέραν των μουσικών αποφασιστικό ρόλο παίζει η 3μελής Eyellusion Team που έκανε το artwork του δίσκου μας και μόνιμα πια επιμελείται όλο το οπτικό κομμάτι των παραστάσεών μας. Κατά περίπτωση συνεργαζόμαστε και με θεατρικές ομάδες, σκηνοθέτες, εικαστικούς, φωτογράφους. Η KollektivA επεκτείνεται όπως χρειάζεται ώστε να παρουσιάζεται άρτια αυτό που υπάρχει στη σκέψη μας. Πολλοί νομίζουν ότι αυτό είναι ακριβό, χρονοβόρο και δύσκολο. Κάθε άλλο! Δεν έχουν τα συγκροτήματα παρά να το προσπαθήσουν, να φτιάξουν τις δικές τους κολεκτίβες, να ζητήσουν και τη βοήθειά μας ακόμα ώστε να γεννηθούν καινούρια πράγματα από τα κάτω. Εμείς εδώ είμαστε!

Music Corner : Ποια είναι τα άμεσα σχέδια του συγκροτήματος;
KollektivA:
Πλούσια και πολύπλευρα. Καταρχήν επεξεργαζόμαστε τα σχόλια για το δίσκο. Να ξέρεις ότι παίρνουμε πολύ στα σοβαρά όλες τις απόψεις. Ταυτόχρονα, δουλεύουμε καινούριο υλικό, που προορίζεται για τον επόμενο δίσκο μας και μελετάμε για να γινόμαστε όλο και πιο ικανοί να εκφραζόμαστε. Μελετάμε, φυσικά, μουσική μα ο καθένας μας διάφορα άλλα, (πχ αισθητική, ιστορία τέχνης, κοινωνιολογία, φιλοσοφία, οργάνωση παραγωγής, ηχοληψία, σκηνοθεσία κ.α.) τα οποία όταν η ατομικότητα γίνει ένα με το σύνολο βοηθούν την KollektivA να γίνεται πιο ώριμη. 
Φυσικά, στο επίκεντρο του προσανατολισμού μας βρίσκεται η συνεχής συναυλιακή παρουσία, το «δυνατό μας χαρτί», όπως λένε. Εμφανιζόμαστε, λοιπόν, την Κυριακή 5/12 στο Κοο Κοο live bar, στο Γκάζι, οδός Ιάκχου 17. Από κει θα ακολουθήσουν διάφορες εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και με το 2011 θα συνεχίσουμε δυναμικά με αρκετές ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες.
Θα είναι μεγάλη μας χαρά να δεχόμαστε email με απόψεις και ιδέες φίλων μας στο
kollektiva2010@gmail.com
Πάντα από την επικοινωνία έχουμε να κερδίσουμε!

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οι Kollectiva live στο ΚοοΚοο στο Γκάζι, 5 Δεκέμβρη 2010!

    Όλοι εκεί να τα σπάσουμε!

  2. Μπράβο παιδιά! Συγκρότημα με νόημα και άποψη και όχι μόνο έτσι για πλάκα και για την αρπαχτή. Θα ακολουθούμε την μουσική σας. Συγχαρητήρια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here