Ρεπορτάζ / φωτογραφίες: Κωνσταντίνα Mακρογιάννη
Για τους ελεύθερους ανθρώπους, η δικαιοσύνη είναι τρόπος ζωής.
Μισή Κύπρος κάτω από τουρκική κατοχή: Δεν είναι κάτι που μετριέται, ούτε κάτι που συμβιβάζεται
Δύο σημαντικοί καλλιτέχνες, εκφράζοντας την αγάπη τους για τη Κύπρο και την Ελλάδα, παρουσιάζουν ένα έργο το οποίο αποτελεί αντανάκλαση της πραγματικότητας που βιώνει η Κύπρος από το 1974 ως σήμερα.
Ο Γιώργος Νταλάρας παρουσιάζει ένα μουσικό έργο που αντλεί από τα προσωπικά του συναισθήματα και δεν είναι η πρώτη φορά που εμπλέκεται σε κάτι τέτοιο. Συνεχίζει να διαπνέει συνειδήσεις και να ενθαρρύνει τις νέες γενιές να εξοικειωθούν με την ιστορία της Κύπρου…
Από την πλευρά του, ο ποιητής της Διασποράς Πόλυς Κυριάκου έγραψε τους στίχους που μελοποίησαν δώδεκα σημαντικοί συνθέτες με την ερμηνεία δεκατεσσάρων ταλαντούχων ερμηνευτών. Μαζί τους συμμετέχει η Χορωδία της Διάστασης.
Αυτή η πρωτοβουλία οδήγησε στη δημιουργία του δίσκου «Κύπρος Νυν και Αεί».
Με αυτή την αφορμή λοιπόν την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του CD στο Σπίτι της Κύπρου, όπου η Μαργαρίτα Μάτσα σύστησε και καλωσόρισε τους συντελεστές, ανάμεσά τους τον διευθυντή του Σπιτιού της Κύπρου κύριο Διομήδη Νικήτα καθώς και τον κύριο Λουκά Ξενοφώντος μορφωτικό ακόλουθο Κύπρου.
Ο κύριος Διομήδης Νικήτας έκανε μικρή αναφορά στο μουσικό έργο και επισήμανε τον συμβολισμό του τίτλου του CD «Κύπρος Nυν και Αεί» ως τίτλο υποβλητικό και επεσήμανε την αφοσίωση και την προσφορά του Γιώργου Νταλάρα για την Κύπρο.
Με τη σειρά του ο Γιώργος Νταλάρας, που είναι υπεύθυνος για την παραγωγή και την καλλιτεχνική επιμέλεια του δίσκου, επεσήμανε πως κάποια πράγματα γίνονται πραγματικότητα όταν συνεχίζουν να βαδίζουν στο ίδιο μονοπάτι, όταν δεν παρεκκλίνουν του αρχικού τους σκοπού. Μετά από μια σύντομη ιστορική αναδρομή, υπογράμμισε πως μέσα από τα τραγούδια μπορούμε να οδηγηθούμε στην ελπίδα, στον αγώνα για τη δικαιοσύνη και προς το δίκιο.
Στη συνέχεια, ο Πόλυς Κυριάκου εξέφρασε τη συγκίνηση του για την υποστήριξη προς το μουσικό έργο που εστιάζει στην εισβολή στην Κύπρο. Επίσης έδωσε τα εύσημά, αναγνωρίζοντας τη συμβολή όλων των συντελεστών του δίσκου.
Τέλος, ο Πόλυς Κυριάκου και ο Γιώργος Νταλάρας παρουσίασαν τους υπόλοιπους συντελεστές του έργου μερικοί από τους οποίους βρέθηκαν στο πάνελ, όπως ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Διονυσίου, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Ανδρέας Κατσιγιάννης και ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης.
Συνολικά, πρόκειται για μια ιδιαίτερη προσπάθεια που αποτυπώνεται σε album με πρωτοβουλία του Γιώργου Νταλάρα, μια προσπάθεια που αποτελεί δυναμική αναφορά στην ουσία και τα πάθη της Κύπρου, ενώ ο τίτλος του λειτουργεί ως υπενθύμιση της ανάγκης για δικαιοσύνη.
Συνολικά συμμετέχουν οι ερμηνευτές:
Μαρίνα Βερνζανλή, Δώρος Δημοσθένους, Γιάννης Διονυσίου, Παντελής Θαλασσινός, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Γιάννης Κότσιρας, Πέτρος Κουλουμής, Νεοκλής Νεοφυτίδης, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Σταύρος Σιόλας, Μιχάλης Τερλικκάς, Β. D. Foxmoor (Μιχάλης Μυτακίδης), Φωνητικό σύνολο «Διάσταση».
Τραγούδια έγραψαν:
Μανόλης Ανδρουλάκης, Παντελής Θαλασσινός, Γιώργος Καζαντζής, Ανδρέας Κατσιαγιάννης, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Νεοκλής Νεοφυτίδης, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Σταύρος Σιόλας, Φύτος Στράτης, Β. D. Foxmoor (Mιχάλης Μυτακίδης).
Σ’ αυτό το μουσικό έργο “φιλοξενούνται” δύο γνωστά παλιά τραγούδια για την Κερύνεια, τα οποία ταιριάζουν θεματικά. Το «Τίποτα δεν χάθηκε ακόμα» του Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα και το «Κερύνεια μου» των Παντελή Θαλασσινού και Πόλυ Κυριάκου.