Συνέντευξη στην Ειρήνη Ζαβιτσάνου

  • 21 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Αποτελεί πλέον έναν μεγάλο πολιτιστικό θεσμό. Ποια η βαρύτητά του και πόσο ανάγκη έχει η κοινωνία μας τέτοιους θεσμούς;

H Παγκόσμια ημέρα μουσικής είναι ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός και ταυτόχρονα μία γιορτή γι’ αυτά που μας ενώνουν: την ανάγκη για τη μουσική, για την τέχνη, για την καλλιτεχνική δημιουργία, τον πολιτισμό. Ιδανικά τη συγκεκριμένα μέρα όλα θα έπρεπε να λειτουργούν για χάρη της μουσικής. Να γίνονται αφορμές για εξερευνήσεις σε διαφορετικά μουσικά είδη και διαφορετικές κουλτούρες. Να γίνονται συνδέσεις ανάμεσα στο τοπικό και το παγκόσμιο, την οικουμενικότητα του φαινομένου της μουσικής και την ιδιαιτερότητα της μουσικής έκφρασης κάθε πολιτισμού. Να οικοδομούνται γέφυρες ανάμεσα στο ατομικό και το συλλογικό, το «εγώ» και το «εμείς», τη μουσική που εκφράζει κάθε πτυχή της ζωής μας και τη μουσική που μας ενώνει σαν διαπολιτισμικό μέσο επικοινωνίας και έκφρασης.

  • Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας καλλιτέχνες και τι σημαίνει για εσάς “μεγάλος τραγουδιστής”;

Οι πιο αγαπημένοι μου καλλιτέχνες είναι εκείνοι οι σπουδαίοι και υπερταλαντούχοι άνθρωποι με τους οποίους είχα και έχω τη χαρά και την τιμή να συνεργάζομαι στη διάρκεια της μέχρι σήμερα μουσικής μου διαδρομής. Καθεμιά από τις συνεργασίες αυτές έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και νιώθω πολύ τυχερή που τις έχω στις αποσκευές μου.
Όσον αφορά στο τραγούδι, πέρα από το χάρισμα με το οποίο γεννιέται κανείς και την τεχνική, κάποια πράγματα είναι υποκειμενικά και σίγουρα δεν μπαίνουν σε καλούπια. Για μένα, ας πούμε, μεγάλη φωνή είναι αυτή που καταφέρνει να με συνεπάρει από το πρώτο άκουσμα. Από τη χροιά της και την εκφραστικότητα στην ερμηνεία, από τη δύναμη, την αλήθεια και την αυθεντικότητά της. Και βέβαια από το συναίσθημα, που θα μιλήσει κατευθείαν στην ψυχή μου.

  • Συνήθως, υπάρχουν τραγούδια που τα έχουμε συνδυάσει και συνδέσει με ξεχωριστές για εμάς στιγμές. Εσείς έχετε κάποια;

Είναι πολλά τα τραγούδια που συνδέονται με αναμνήσεις ή με ξεχωριστές στιγμές στη ζωή μου. Ένα από τα τραγούδια με τα οποία έχω έντονη συναισθηματική σύνδεση έχει τίτλο «Για πες μου τι γίνεται», ένα ντουέτο με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Θυμάμαι σαν χτες την ηχογράφησή του στο στούντιο, το καλοκαίρι του 2019. Ο δίσκος στον οποίο περιλαμβάνεται έχει τίτλο «Ψέμα στο ψέμα». Και έτσι, ψέμα, θα ήθελα να ήταν που δεν καταφέραμε ποτέ να το πούμε λάιβ στη σκηνή.

  • Πού κρύβει η μουσική όλη αυτή την καταλυτική δύναμη που έχει;

Η δύναμη της μουσικής συνδέεται με την ανάγκη του ανθρώπου να εκφράζει συναισθήματα και να επικοινωνεί ιδέες και εμπειρίες με έναν κώδικα που υπερβαίνει γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια. Και είναι αυτή η δύναμη που μας εμπνέει, μας φέρνει κοντά, μας συνδέει με τον κόσμο γύρω μας και κάποτε μας προκαλεί να τον δούμε διαφορετικά. Μας κάνει να θέλουμε να αλλάξουμε, και μαζί με εμάς, να αλλάξει και ο κόσμος. Ανεξάρτητα από το όποιο κοινωνικό, πολιτισμικό, ιστορικό και γεωγραφικό πλαίσιο, η μουσική πάντα είναι η αφορμή για να αισθανθούμε, να σκεφτούμε, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Επιστροφή στην σελίδα Σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες, μιλούν για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής και για …μουσική!

————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here