Συνέντευξη στον Παύλο Ζέρβα
Φωτογραφίες: Στάθης Κατάρας
Η Μάρθα Φριντζήλα, μια από τις πιο πολυδιάστατες καλλιτέχνιδες της ελληνικής μουσικής και θεατρικής σκηνής, έρχεται στη σκηνή του Κυττάρου για μια μοναδική μουσική εμπειρία. Με αφορμή αυτή την πολυαναμενόμενη εμφάνιση, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί της και να ανακαλύψουμε περισσότερα για τα τραγούδια της, τις σκέψεις της για τα τεκταινόμενα των ημερών μας και φυσικά για το τι να περιμένουμε από την επικείμενη συναυλία της… Η Μάρθα Φριντζήλα είναι μια γυναίκα που συνεχώς εξερευνά και δημιουργεί, προσφέροντας στο κοινό της στιγμές αυθεντικής τέχνης.
* Η φωτογράφηση έγινε σε περίοδο προβών, και μαζί της εμφανίζονται τα Καλογεράκια!
Έχουμε χρόνια να δούμε νέα ολοκληρωμένη δισκογραφική σου δουλειά. Υπάρχει κάποιος λόγος γι’ αυτό;
Με παίρνει φαλάγγι η ζωή κι η επιβίωση και δεν βρίσκω ποτέ τον χρόνο να ασχοληθώ με την δισκογραφία μου. Όλα αυτά τα χρόνια έχω μαζέψει υλικό για σαράντα προσωπικούς δίσκους, όμως δουλεύω πολύ και δεν προλαβαίνω να αφοσιωθώ και να τους βάλω μπροστά. Φέτος που δεν έχω θέατρο είπα να μπω στο στούντιο. Είναι πολύ πιθανό να βγάλω δυο τρεις δίσκους μαζεμένους. Πέρα από την “Ακάλεστη” που είναι ο δίσκος που ετοιμάζω με τα Καλογεράκια, έχω έναν δίσκο με τα τραγούδια που παίζω στο Kubara Project με τίτλο “Είκοσι χρόνια επιτυχίες άλλων”, κι έναν ακόμα που δουλεύω με τον Βασίλη Μαντζούκη. Θα βγάλω και τέσσερα τραγούδια του Μιχάλη Χανιώτη σε λίγες μέρες.
Στο τραγούδι ‘Ο τενεκές’, τι μήνυμα περνάει μέσα από την αφήγηση της Ανθούλας και τα βιώματά της;
Να μιλάμε. Να καταγγέλλουμε την κακοποίηση και να δίνουμε δύναμη και φωνή σε όσους δεν μπορούν να υψώσουν την δική τους φωνή. Αυτό κάνει ο Γιάννης Τσιαντής με αυτό το τραγούδι κι αυτό μας καλεί να κάνουμε κι εμείς.
Ιδιαίτερη και η «Ζωή ζωένια» που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Τι έχεις να μας πεις γι’ αυτό το τραγούδι;
Το τραγούδι αυτό μου το έστειλε η Ρέα Βιτάλη και με συγκίνησε πολύ η απλότητα και η ευθύτητά του. Είναι ένα τραγούδι παρηγορητικό και επαναστατικό τολμώ να πω. Η φράση “ζωή ζωένια είναι αυτή” περιγράφει τέλεια αυτό που θέλουμε όλοι να ακούσουμε για να συνεχίσουμε να ζούμε χωρίς να γκρινιάζουμε και να μεμψιμοιρούμε. Ζωή ζωένια είναι βρε αδερφέ, ζήσε την!
…και για τα ολόφρεσκα «Κορίτσια»; Έχεις γράψει τους στίχους, τι θέλεις να περάσεις με το τραγούδι και πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Τα “Κορίτσια” τα έγραψα όταν ήμουν στο Σαντιάγο της Χιλής το 2019 και βρέθηκα σε μία πορεία διαμαρτυρίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου είδα τις γυναίκες στην κορυφή της πορείας με τα μωρά στην αγκαλιά και τα παιδιά στα χέρια να γελάνε και να τρέχουν σαν κοριτσάκια μέσα στα καπνογόνα. Αυτή την εικόνα περιγράφω. Την δύναμη αυτών των ατρόμητων γυναικών που αλλάζουν την ιστορία. Ο Μιχάλης Καλογεράκης το έκανε τραγούδι και η Νεφέλη Φασούλη το τραγούδησε υπέροχα.
Με τον Ορέστη Ντάντο, την …σώσατε τελικά την βάρκα όταν μπήκε νερό;;; Ή όταν τελικά μπαίνει νερό δεν υπάρχει σωτηρία; Εξαιρετική δουλειά πάντως!
Η βάρκα ταξιδεύει χιλιοτραγουδισμένη και περήφανη κι ας μπάζει νερά! Όπως κάθε τραυματισμένη ψυχή που μαζεύει τα κομμάτια της κι αποφασίζει να συνεχίσει το ταξίδι. Είναι πολύ όμορφο τραγούδι, χαίρομαι που αγαπήθηκε τόσο.
Πώς βλέπεις την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα; Η τέχνη πάντα έπαιζε ρόλο στην ενίσχυση της κοινωνικής συνείδησης. Θεωρείς ότι σήμερα συμβαίνει κάτι ανάλογο ή θα περίμενες περισσότερη «αντίδραση»;
Θα ήταν ψέμα αν έλεγα πως δεν περίμενα περισσότερη αντίδραση, ειδικά απέναντι στα πρωτοφανή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που συμβαίνουν παγκοσμίως. Αλλά δεν πέφτω κι απ’ τα σύννεφα. Οι λίγοι καλλιτέχνες που υψώνουν ανάστημα λοιδορούνται ή μποϊκοτάρονται, άρα είναι λογικό να είναι φοβισμένοι. Δεν χάνω όμως το κουράγιο μου, ούτε την πίστη πως τα πράγματα έχουμε την δύναμη να τα αλλάξουμε.
Μέσα δικτύωσης ή τηλεόραση;
Αν και στο σπίτι μου η τηλεόραση παίζει όλη μέρα BBC, θα πω μέσα δικτύωσης με μέτρο και έλεγχο γιατί η τηλεόραση είναι φρίκη. Άμα θέλω να νευριάσω βάζω ειδήσεις στα ελληνικά κανάλια. Τι ψέμα, τι προπαγάνδα και τι παραπληροφόρηση μεταδίδουν είναι σοκαριστικό.
Προετοιμάζεις ένα live στο ιστορικό Κύτταρο. Τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτή την εμφάνιση; Θα έχει εκπλήξεις ή κάποιο ιδιαίτερο θέμα;
Είναι το σίκουελ του περσινού Kubara, με καινούργια τραγούδια, πολλές αλλαγές στην δομή, με τον Νίκο Παπαϊωάννου στην μπάντα και με τα Καλογεράκια να δίνουν άλλον αέρα στην παράσταση. Θα παίξουμε από Kurt Weil μέχρι Ρίτα Σακελλαρίου, ελληνικά και ξένα δηλαδή με συνειρμική σειρά, δραματικά, παιχνιδιάρικα, καψούρικα, καταθλιπτικά, κοινωνικά και καταγγελτικά, παραπονιάρικα και επαναστατικά. Κυρίως εκπλήξεις δηλαδή.
Υπάρχουν άλλα σχέδιά ανακοινώσιμα για το μέλλον; Υπάρχουν νέα μουσικά ή καλλιτεχνικά πρότζεκτ που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;
Όχι. Υπάρχουν πολλά στα σκαριά αλλά τίποτα ανακοινώσιμο.
Μια ευχή; Έτσι απλά…
Λευτεριά στην Παλαιστίνη και στις ζωές μας.
————–
*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…